Zobacz pełną wersję : wolanie Kodak T-Max
zbliza sie moment mojego pierwszego wywolywania filmow b&w i wogole zabawy w ciemni
filmy do wywolania to Kodak T-Max 100 i 400 , chemia bedzie ta dedykowana do T-Max , zarowno wywolywacz jak i utrwalacz Kodak Tmax
czy sa tutaj osoby ktore robily juz te filmy na takim zestawie chemii ?
chcialem tez zapytac jak zachowuje sie ta klisza po wolaniu , czy nie ma tendencji do skrecania sie , zawiesze ja na uchwytach i dol chce delikatnie obciazyc zeby zapobiec skrecaniu (nie chcialbym miec pozniej problemow ze skanowaniem)
Miałem styczność z wołaniem Tmaxów. Co prawda nie robiłem tego samodzielnie ale jako wołacz był używany Rollei. Po wywołaniu powiesiliśmy film bez obciążania a podczas schnięcia reagował tak jakby chciał się zwinąć ale tylko troszke najpierw w jedną a póżniej w drugą strone. Nie ma tragedii. po wyschnięciu był w miare prosty . Powinno być ok.
dzieki , za te informacje , myslalem ze wiecej osob od nas bawi sie analogiem i T-max'em
Bawi tylko nie wola, bo nie ma gdzie, jak bede mial chwile pikne do mojego wolacza i zapytam o mixtury
pozdrowionka
Bawi tylko nie wola, bo nie ma gdzie, jak bede mial chwile pikne do mojego wolacza i zapytam o mixtury
pozdrowionka
jezeli bedziesz pytal to zapytaj o wolacz i utrwalacz dedykowany do T-max , nazywa sie tak samo jak film Tmax
poki co jeszcze zbieram informacje , ale na dniach zamowie koreks i chemie i wtedy sie bedzie dzialo ;-)
Z T-maxami na razie nie miałem do czynienia, ale ogólna zasada podobno jest taka (i potwierdza to moje doświadczenie z innymi filmami) że jeśli film schnie w zbyt wysokiej temperaturze to ma większe skłonności do zwijania się. Normalna pokojowa temperatura (czyli jak dla mnie jakieś 21-22 st) powinna być ok:)
Z T-maxami na razie nie miałem do czynienia, ale ogólna zasada podobno jest taka (i potwierdza to moje doświadczenie z innymi filmami) że jeśli film schnie w zbyt wysokiej temperaturze to ma większe skłonności do zwijania się. Normalna pokojowa temperatura (czyli jak dla mnie jakieś 21-22 st) powinna być ok:)
Masz racje.
Ps.A Wieprza znasz naszego???
Ps.A Wieprza znasz naszego???
A chcesz nas swatać? :)
dzieki za info , kolejny element ukladanki wiecej ;-)
Nie wiem jak T-max, ale dawnymi czasy wieszałem błony na suszarce w łazience i obciążałem spinaczem do bielizny, taki plastikowy wystarczał.
Właśnie parę dni temu mnie naszło, wyciągnąłem stary dalmierz Canona, dokupiłem średni format sprzed lat, Zeiss Ikon, światłomierz, błony b&w i jutro ruszam. Mam nadzieję, że to nie słomiany zapał.
majeczek78
29.03.12, 21:23
Centus daj znać jak poszło z T-maxem? No i może jakieś efekty zobaczymy?
Centus daj znać jak poszło z T-maxem? No i może jakieś efekty zobaczymy?
poki co zrobione filmy leza i czekaja na wolanie , chyba dzisiaj albo jutro dojedzie skaner , wiec bedzie sie trzeba za to zabrac ...
mam wywolane dwie Portry 160 , leza u znajomego i czekaja na zeskanowanie na dobrym skanerze ...
wiec poki co fotek do pokazania ... niet ;-(
majeczek78
30.03.12, 21:25
Ok. Rozumiem. Poczekam na efekty bo ciekaw jestem jak poszło
Ok. Rozumiem. Poczekam na efekty bo ciekaw jestem jak poszło
Ty jestes ciekawy ... a ja usiedziec na ... nie moge , licze ze na dniach dostane chociaz te skany z Portry 160
PS
troszke przeciagly sie zakupy zwiazane z wolaniem filmow ... z jednej strony wiedzialem ze swoj skaner bede mial dopiero 31 marca (jutro odbieram) , wiec sie nie spieszylem , a z drugiej strony niespodziewanie zmienilem korpus analogowy , bylo F80 a jest F100
musze powiedziec ze F100 jest rewelacyjny (zaczynam rozumiec , dlaczego tak wiele osob go dzisiaj kupuje , kiedys kosztowal fortune , dzisiaj mozna go miec ponizej 1k pln ), uklad AF to poezja , przy 50mm 1.4 nawet w ciemnicy daje rade , wizjer jak telewizor 42 cale , no i migawka i lustro szybciej reaguja na spust , F80 mial wyczuwalne spowolnienie , ale na plus F80 byl dzwiek migawki i lustra , delikatny i wytlumiony , F100 daje taki suchy trzask , a w trybie seryjnym ... karbin maszynowy
chyba jutro zaloze T-max 400 i przestrzele F100 ;-)
w koncu zebralem sie w sobie i jutro zamowie koreks i chemie , mysle ze dzien pierwszego samodzielnego wywolywania zbliza sie nieublaganie ... z jakim efektem nie wiem , przyznam sie ze troszke sie stresuje jezeli jest u Nas na forum , ktos kto wywolywal juz samodzielnie Kodak T-max w dedykowanej Kodakowskiej chemii , prosze o kontakt , kazde doswiadczenia mile wiadziane , a cenne wskazowki na wage zlota ...
Ja wywoływałem w D-76 i w odpowiedniku Ilforda, czyli ID-11. Najlepiej w rozcieńczeniu 1:1 - dobry kontrast. Resztę leciałem wg. termometru i przepisu z data sheetów Ilforda i Kodaka. Żadnych tajemnic tu nie ma.
w koncu zebralem sie w sobie i jutro zamowie koreks i chemie , mysle ze dzien pierwszego samodzielnego wywolywania zbliza sie nieublaganie ... z jakim efektem nie wiem , przyznam sie ze troszke sie stresuje jezeli jest u Nas na forum , ktos kto wywolywal juz samodzielnie Kodak T-max w dedykowanej Kodakowskiej chemii , prosze o kontakt , kazde doswiadczenia mile wiadziane , a cenne wskazowki na wage zlota ...
No Centus już myślałem że po temacie.... jak już będą efekty do pokazania to daj znać.
No Centus już myślałem że po temacie.... jak już będą efekty do pokazania to daj znać.
no wlasnie ze nie po temacie , bylem zajety czyms innym , teraz mam czas i sie za temat w koncu zabieram ;-)
D76 to dobry wybor do T-Maxa, ale ten film ma tak drobne ziarno ze pieknie (i niemal bezziarniscie) wychodzi nawet w Rodinalu. Mam powiekszenia 40x50 z malobrazkowego T-Maxa 100 w Rodinalu i nawet na nich ciezko doszukac sie ziarna. :)
majeczek78
19.07.12, 20:44
O tak ziarenko T-maxa jest naprawdę smaczne.