PDA

Zobacz pełną wersję : olympus sp 510 uz pokazuje cały czas rozładowany akumulator

Tasek
3.03.12, 19:05
witam Wszystkich!
Byłem szczęśliwym posiadaczem sp 510 uz od 4 lat. jestem jego pierwszym właścicielem. akumulatorki duracell 2800mAh trzymały wspaniale długo. mozna było zrobic do 600 zdjeć aż do wczoraj. po włączeniu aparatu wyskoczył komunikat slaba bateria i sie wyłaczył. hm... akumulatorki były ładowane 2 tyg temu ale naładowałem je. a tu znów pik pik słaba bateria. wsadziłem sprawdzone naładowane akumulatory ktore w innym aparacie pokazywało 100% a w moim 510 znów komunikat słaba bateria.
co to może znaczyć? czyzby aparat umarł? nigdy nie spadł, dbam o sprzęt. nie wiem co teraz z nim zrobic.
proszę o pomoc

Tasek
22.05.12, 16:48
nikt nie jest w stanie odpowiedziec na moje pytanie? myslalem że tu znajde odpowiedź

rah
22.05.12, 18:25
Może sp510 jest bardziej prądożerny od tego, na którym działają ci inne akumulatorki? Mimo wszystko spróbowałbym jeszcze z innymi akumulatorami. Tak miałem kiedyś z canonem s2 is, akumulatorki dobre, ale canon na nich nie ruszał.

Amigo!
22.05.12, 20:15
Niestety nie pomogę, ale napiszę, że miałem niedawno tak samo na fajnym samsungu digimax. Każda bateria czy akumulator nie wytrzymywała dłużej niż kilka sekund i po komunikacie battery low aparacik się wyłączał. Na zasilaczu (tam tak można) robi zdjęcia i nie wyłącza się. Zaniechałem prób. To raczej śmierć kamerki.

Conchitta
22.05.12, 20:28
Miałem ten aparat - do prądożernych nie należał, działał na byle akumulatorach,
z drugiej strony czasem zdarza się tak, że kiepska ładowarka zabija akumulatory (przeładowuje)
albo jeden z akumulatorków padł i też będą takie objawy..
jeśli styki w aparacie są czyste, a akumulatory dobre, to niewiele już można zrobić.. :cry:

Jack
22.05.12, 20:36
nikt nie jest w stanie odpowiedziec na moje pytanie? myslalem że tu znajde odpowiedźByć może jesteś zawiedziony, że nie jestesmy forum serwisantów, tylko użytkowników. Zapewne nikt nie odpowiedział, bo pytanie "co teraz z nim zrobic" jest pytaniem retorycznym (serwis). Aparaty pokazują brak zasilania, podczas stosowania naładowanych akumulatorów, tylko wtedy, gdy wskaźnik napięcia źle wskazuje. A to może być spowodowane hardwarowo (np. drobna korozja przewodów z komory baterii do dalszej części elektroniki), albo programowo - z jakiegoś powodu, ta część oprogramowania odpowiedzialna za wskazywanie napięcia działa nieprawidłowo. Jedno i drugie mogło narastać w trakcie długiego użytkowania, aż przyszedł moment, że albo kabelki mają już zbyt duży opór, albo software ma już zbyt duży błąd.