Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : RafS - no to zaczynamy

RafS
28.02.12, 21:41
Witajcie, choć na forum jestem od kilku lat, to dopiero teraz zaczynam zamieszczać zdjęcia. Wcześniej czytałem, obserwowałem i uczyłem się. Powoli wyrastam z chęci kupowania sprzętu i zaczynam nareszcie robić zdjęcia, które mi się podobają. Zaczynam od najnowszego "dzieła", efekt nauki obsługi dwóch YN460II i parasolek, stworzony pod wpływem portretów studia w plecaku (efekt Clam Shell). Nie wiem czy tak miało to wyglądać, ale ogólnie zdjęcie mi się podoba, nareszcie ma to coś, co przykuwa uwagę. Najważniejsze, że modelce się podobało, bo trochę trwało, zanim udało mi się wszystko dobrze ustawić i jakby jej się nie spodobało, to mógłbym zapomnieć o kolejnych sesjach:-P.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/02/P2251023__Custom_2-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-61138)

apz
28.02.12, 21:56
Wyostrz oczy, wydobądź rzęsy i blask tęczówek i wyrównaj ramiona tak by nie wyglądała na skrzywioną. Doczesz ją trochę w PS-ie i będzie OK.
Pozdrawiam AP.

RafS
28.02.12, 21:59
@apz: Dzięki, tak się skupiłem na oświetleniu, że zapomniałem o modelce, ramiona, muszę to sobie gdzieś zapisać:)

apz
28.02.12, 22:05
@apz: Dzięki, tak się skupiłem na oświetleniu, że zapomniałem o modelce, ramiona, muszę to sobie gdzieś zapisać:)

Za jakiś czas będziesz to kontrolował odruchowo, bezwiednie. Pierwsze koty za płoty...

Thomasso
28.02.12, 23:02
1. Zazdraszczam modelki - sliczna buzia i w ogole.
2. W zasadzie nic... aaa pytanko :) obrabiasz foty jak i w jakim progsie?
3. Oczy nie wiadomo czy ostre czy nie, bo kompresja skutecznie zezarla detale, tak samo we wlosach. Ale wydaje mi sie ze oczy sa ostre.
4. Nie wiem co apz mial na mysli piszac "doczesz", ale IMHO nawet nie tykaj wlosow jesli nie masz doswiadczenia i odpowiedniego narzedzi, bo inaczej zmasakrujesz modelke. Ty wlosy sa ladne. Tak na przyszlosc - wlosy lepiej ogarnac tak by podczas robienia zdjecia wygladaly mozliwie jak nalepiej - IMHO to jest ta czesc ktora najtrydniej sie poprawia pozniej.

Tomek

apz
28.02.12, 23:08
1. Zazdraszczam modelki - sliczna buzia i w ogole.
2. W zasadzie nic... aaa pytanko :) obrabiasz foty jak i w jakim progsie?
3. Oczy nie wiadomo czy ostre czy nie, bo kompresja skutecznie zezarla detale, tak samo we wlosach. Ale wydaje mi sie ze oczy sa ostre.
4. Nie wiem co apz mial na mysli piszac "doczesz", ale IMHO nawet nie tykaj wlosow jesli nie masz doswiadczenia i odpowiedniego narzedzi, bo inaczej zmasakrujesz modelke. Ty wlosy sa ladne. Tak na przyszlosc - wlosy lepiej ogarnac tak by podczas robienia zdjecia wygladaly mozliwie jak nalepiej - IMHO to jest ta czesc ktora najtrydniej sie poprawia pozniej.

Tomek

Myślałem o tym co się dzieje nad uszami.
Białka nie są białe tęczówki niepodostrzone, rzęs nie widać a powinny nadawać wyraz oczom, okalać je, podkreślać. Przecież wiesz Tomku o czym ja piszę, Ty to widzisz.
Najgorsze jest to , że jak zrobisz fajny portret to myślisz , że już masz z głowy - a to dopiero początek roboty - potem jest postprodukcja od kilkunastu minut do godziny na fotę.
Pozdrawiam AP.

Thomasso
28.02.12, 23:43
Myślałem o tym co się dzieje nad uszami.
Białka nie są białe tęczówki niepodostrzone, rzęs nie widać a powinny nadawać wyraz oczom, okalać je, podkreślać. Przecież wiesz Tomku o czym ja piszę, Ty to widzisz.
Pozdrawiam AP.

Wiem wiem, ale... to, ze rzes nie widac to wina kompresji IMHO, uciekly gdzies szczegoly, albo modelka nie ma AZ takich rzes by bylo je widac, albo tak sie ulozyly, ze tez moze nie byc widac. Na sile dorysowywac nie ma co, bo skutek moze byc odwrotny od oczekiwanego. Modelka ma taka "swietlista" urode, ze szkoda by cos przesadzic. Ewentualnie moze te rzesy doczernic, skontrastowac bardziej.
Bialka wydaka mi sie OK - przynajmniej sam bymchyba juz ich nie tykal, teczowki moze deczko by dodac troche glebi... ale niewiele. Jak na pierwszy portret to bardzo OK jest. No i to co zauwazyles, sie dziewczyna skrzywila za bardzo :)

T.

RafS
28.02.12, 23:44
@Thomasso:
1) dziękuję w imieniu modelki, ale już jej nikomu nie oddam;p
2) Co do obróbki, to testuje Photoshop Elements, bo w sumie jak wystarczy to jest tani i będzie na liście zakupów, to akurat zdjęcie chyba właśnie w tym, tzn. wywołane w Adobe Camera Raw i potem lekko podostrzone oczy i tyle chyba.
3) oczy lekko podostrzone jak wspomniałem w Elements, ale nie wiem czy wystarczająco ostre, bałem się przesadzić(wybrałem to narzędzie z palety i lekko "pomalowałem" ostrością
4) wydaje mi się, że tego chyba bym nie potrafił zrobić, natomiast trzeba było o to zadbać przed zdjęciem, to moja wina, bo jak włosy były ok, to ja coś z ustawieniami lamp i czasów się męczyłem, to jest jedno z ostatnich zdjęć w sesji i wtedy już mogły nie być idealne.

Dzięki za uwagi,

bardzo cenne przede wszystkim 2 rzeczy, ustawienie ramion(jeśli dobrze zrozumiałem, linia pozioma powinna być) po drugie poprawienie włosów przed zdjęciem.

pozdrawiam, Rafał

Janeczek
28.02.12, 23:47
U mnie jakos nierownie rozowo, modelinka fajna

pozdrowionka

konradkkk
28.02.12, 23:48
fajne światło, modelka też...dodaj więcej

RafS
29.02.12, 00:01
U mnie jakos nierownie rozowo,
Co do kolorów, to mój BeneQ coś mi zniekształca i jak poprawiam balans bieli to niestety na innym monitorze nie zawsze wygląda to tak, jak powinno

@konradkkk: zdjęć nadających się do pokazania mam raczej niewiele, większość to takie rodzinno wyjazdowe pamiątki, to była w zasadzie taka pierwsza sesja i jedynie to zdjęcie jest w pełni satysfakcjonujące, tu rzeczywiście dostałem obraz jaki chciałem, natomiast wasze uwagi pomogą mi zorganizować kolejną sesję i popracować nad tymi elementami:)

Mirek54
29.02.12, 00:07
Ja to nie umiem tak opisowo kierowac,raczej obrazowo.Tak bym sie staral obrobic,Zdaje sobie sprawe,ze portret to wyzsza jazda niz kwiatki,ale w miare swoich spostrzezen tak to lub tak bym widzialgdyby dziecina kwiatkiem byla.Ty majac ciezki plikorginalny zrobisz to lepiej i dokladniej.
Przemysl,co?6066660667Moze za mocno wyglaskane,ale ktora tego nie lubi:-P

konradkkk
29.02.12, 00:09
Mirek54 wyblakły efekt zrobiłeś? acze używasz?

Mirek54
29.02.12, 00:15
Mirek54 wyblakły efekt zrobiłeś? acze używasz?

Nie mialem wyjscia.Gdybym mial chociaz 3 razy wiecej ino w pliku to mozna powalczyc.Chociaz pstrokato to nie zawsze kolorowo i slicznie.

Jeszcze raz popatrzylem,ale to juz wszystko co wyciagajac mnie odpowiadalo.Aha troche namowilem dziecine,zeby inaczej usiadla
60669:mrgreen:

RafS
29.02.12, 00:16
Mirek54 z tego co zauważyłem, to:
1) zmieniony balans kolorów
2) wygłaskane(ja tego za bardzo nie lubię)
3) wzmocnione oczy(są jakby mocniejsze, kontrast, wyostrzanie i wzmocnieni koloru?)

to drugie "wyblaknięte" jakby bardziej mi się podoba, choć z tym wygładzaniem to nie wiem, muszę to przetrawić;)

Thomasso
29.02.12, 00:19
To i ja sobie pozwolilem wrzucic fote na warsztat. Tez uwazam ze jeden obraz to tysiac slow. Mirek juz pokazal, ja poprawilem to o czym pisal apz - wlosy (tu akurat bylo latwo, zadna sztuka), plus troche wymiziac (ale nie za gladko) i dodac kontrastow na twarzy dla wiekszej glebi, uwypuklic oczy, podkreslic acz lekko zeby nie przegiac bo modelka ma raczej delikatna urode no i swiatlo jasne bylo.
Wrzucam zatem przykladowo, mam nadzieje ze sie nie obrazisz a zawsze bedzie to jakis kierunek na przyszlosc.

60668

Poza tym wrzuciles strasznie skompresowane zdjecie. Za bardzo, dlatego ta ostrosc z oczu uciakla.

Tomek

RafS
29.02.12, 00:23
Tomek fajnie to wyszło.

Takie pytanie co do wrzucanych zdjęć, jakiej kompresji używacie? Ja tu popelniłem błąd, bo zamiast zmniejszyć w psie i zapisać, to wykorzystałem systemową pchełkę resize pictures i to chyba właśnie to tak skompresowało zdjęcie.

Thomasso
29.02.12, 00:27
Tomek fajnie to wyszło.

Takie pytanie co do wrzucanych zdjęć, jakiej kompresji używacie? Ja tu popelniłem błąd, bo zamiast zmniejszyć w psie i zapisać, to wykorzystałem systemową pchełkę resize pictures i to chyba właśnie to tak skompresowało zdjęcie.

Co do kompresji to sobie sam odpowiedziales :) Ja jak wrzucam tu to zawsze w jpg mam ustawiona wysoka jakosc - maximum (PS).

T.

RafS
4.04.12, 09:33
Oto drugie podejście do portretu, zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć, ale tylko to wydaje się zadowalające dla obu stron(dla mnie i modelki). Wziąłem wasze uwagi do serca i część z nich zastosowałem, na pewno problem mam wciąż z pozami i tu również nie jest to kontrolowane, po prostu ot tak wyszło, a te pozowane jakoś nam się nie podobały.

Zastosowałem edycję tego zdjęcia wg przepisu z Practical Photoshop Polska, oczy, usta, zęby, skóra, włosy. Właśnie tu chciałbym się zapytać czy wygląda to poprawnie, tj. ja zmniejszałem widoczność tych "efektów" poprawiających wygląd, bo wg mnie zbyt plastikowe były, ale czy wg was jest ok, czy jednak coś za bardzo poprawione, lub za słabo?

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/thumb_P31113392a-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-61828)

Thomasso
4.04.12, 09:55
Jest całkiem poprawnie jesli chodzi o obrobke amatorska.
Co do pozy.. no to trening, trening. Co robi kolano w PD rogu? :)
Moze to pomoze:
http://lifehacking.pl/2012/03/31/jak-ladnie-sfotografowac-dziewczyne-21-pozycji/

http://www.youtube.com/watch?v=g-7hnA0d8jw

http://www.youtube.com/watch?v=Sn1tVFsNWdM

http://www.youtube.com/watch?v=FduSHiN1yXI

I cos od mistrza headshotow Petera Hurleya:

http://www.youtube.com/watch?v=TpKsuP0NlzI

http://www.youtube.com/watch?v=Qe3oJnFtA_k

http://www.youtube.com/watch?v=EIhn8C1HqCI

http://www.youtube.com/watch?v=MIMCFVlbEz8

T.

RafS
4.04.12, 10:01
dzięki za filmiki, z tym kolanem to właśnie to jest to, o czym pisałem, że poza sama jakoś tak wyszła, podczas zmiany z jednej w drugą pstryknąłem i jest;p

wracam do pracy, a potem będę oglądał te filmiki, dzięki wielkie:)

RafS
26.11.14, 18:29
Baaardzo dłuuuugo nic nie dodałem, a zdjęć w tym czasie przecież robiłem całe mnóstwo. Z portretów to kilka chrzcin i komunii mi przyszło zrobić, ale tych zdjęć nigdzie wstawiać nie mogę. Ostatnio robię coraz mniej zdjęć, stąd postanowiłem odgrzebać mój stary wątek i dodać kilka zdjęć, może dyskusje z wami na ich temat odgrzeją moją pasję i znów zacznę robić coś, co sprawia mi przyjemność. Tak więc dziś dodaję zdjęcie z moich eksperymentów z filtrem szarym. Zrobiłem ich kilkadziesiąt, ale tylko na kilku z nich można zawiesić oko, to jest jedno z nich.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/11/normal__7184035-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-78664)

RafS
29.12.14, 23:36
Z wczorajszego spaceru, około 16, zachodzące słońce pięknie świeciło i oświetliło główny temat zdjęcia.
138046

gulasz
2.01.15, 22:39
a czemu nie pełny kłos w kadrze ???
to cięcie osobiście psuje mi odbiór :(

Jan_S
2.01.15, 22:43
a mnie się podoba, widzę to zdjęcie jako zdjęcie kolorów a nie zdjecie kłosu.

ale to źdźbło po prawej to bym występlował

RafS
2.01.15, 23:15
zrobiłem kilka fotek, cały kłos, kilka kłosów, pod słońce, ze słońcem i ten kadr najbardziej mi przypadł do gustu, świetnie wygląda jako tapeta na monitorach, z tym wystemplowaniem źdzbła też się zastanawiałem, ale wydaje mi się ciekawsze, zaburza trochę i wprowadza nieco zamieszania. Bez tego jest za bardzo dokładne i uporządkowane, ale to tylko moje zdanie :)
Dzięki za odwiedziny:)

RafS
5.02.15, 19:17
Kilka zdjęć z ferii. Szklarska Poręba, Karpacz 26-27 stycznia,

1) spacerek
140205
2) ratrak
140206
3) Spalona strażnica
140207

kon
5.02.15, 20:57
Na ratraku fajnie zamiec widac.Jak kiedy tam bylem/zdjecie 3/ to dokladnie tak drogowskazy wygladaly i nadal byla zawierucha.

RafS
5.02.15, 21:05
1 i 3 zdjęcie są zrobione tego samego dnia, 1 na dole przy Świątyni Wang, słoneczko i cieplutko, a mniej więcej od Polany aż do Strzechy zamieć i ziąb jak nie wiem, dopiero w Samotni się uspokoiło, a na Strażnicy przez chwilę nawet słońce przebijało;)

Ratrak to na drugi dzień, też nieźle padało, szkoda, że nie bylem przygotowany i na ratraku widać poruszenie.

jaclas
5.02.15, 21:18
Kilka zdjęć z ferii. Szklarska Poręba 26-27 stycznia,

1) spacerek
140205

Jeżeli ta fotka robiona obok Świątyni Wang, to chyba w Karpaczu, a nie Szklarskiej Porębie?

RafS
5.02.15, 21:23
a tak, tak, zapomniałem, już dodałem.

Careme
6.02.15, 18:20
3 zimowa fajna. A z kłosem to można było kadr oczyścić odrywając sterczącą część :)

RafS
10.02.15, 19:11
Wczoraj próbowałem podejść do tematu znalezionego w książce okiemStrobisty, mianowicie brokuł oświetlony dwoma źródłami światła(jedno z góry, drugie z nałożonym filtrem zielonym na tło. No cóż, nic nie szło tak jak powinno. Na początek brak folii, żelu czy czegokolwiek co zmodyfikowałoby kolor tła. Później brak odpowiednich warzyw(u Kamma była to pojedyncza różyczka brokułu, ale mi nie udało się akurat tego dnia znaleźć takiego, który wyglądałby dobrze i miał takie rozwinięte "różyczki"), kolejne problemy to już typowe rzeczy na które na szczęście się ubezpieczyłem(np. rozładowała się bateria, lampy przestały odpalać, w ciemnym zazwyczaj pomieszczeniu nagle pojawiło się słońce etc.)

Ostatecznie postanowiłem zmodyfikować ujęcie tak, aby otrzymać całe warzywo oświetlone od góry, a z tyłu miał mi się pojawić gradient od czarnego do zielonego.Jedno z pierwszych zdjęć z jeszcze światłem mieszanym(lampy sufitowe, jedna lampa błyskowa i światło z okien) wyglądało tak:

140515

Potraktowałem to jako punkt odniesienia. Tło zielone to mata antystatyczna wykorzystywana u mnie w pracowni komputerowej(niestety odbijała część światła i musiałem pobawić się z ustawieniem źródła światła tak, aby nie oświetlać wprost tła).

Po kilkunastu próbach udało mi się zapanować mniej więcej nad pozycją górnego światła(wykorzystałem żarówkę i taki większy klosz (http://mitoya.pl/oprawki-i-uchwyty/1466-duzy-klosz-do-oprawki-warszawa.html)).

Problemem były cienie i zbędne odbicia na macie. Potrzebowałem kolejnych kilku prób aby uzyskać wreszcie efekt o który mniej więcej mi chodziło:

140516

Teraz czas na poszukiwania odpowiednio rozwiniętego okazu i powtórzenie sesji z pojedynczą różyczką. Z oświetleniem i tłem już chyba sobie poradzę:wink:

grizz
10.02.15, 19:43
Hmmm na drugim, albo ostrość poszła za bardzo w tył, albo po prostu GO za mała.

RafS
10.02.15, 20:21
albo Rafał za bardzo "odszumiał" i się rozmiękczyło? wydaje mi się, że korzeń jest ostry, tylko główka poszła.. Tak patrzę, że i pomniejszanie trochę rozmydla, na pełnym rozmiarze wydaje mi się, że jest ostro.czy na tej wersji z wyostrzaniem jest lepiej?
140524

grizz
10.02.15, 20:32
Lepiej, ale nie idealnie.

RafS
10.02.15, 20:35
OK, dzięki, jeszcze będę musiał nad tym poćwiczyć, może w następnych wrzutkach będzie lepiej;)

helmuth
10.02.15, 20:42
Wydaje mi się, że szukacie "dziury w całym".
Próba dotyczyła światła i wydaje mi się, że się udała.
Wiadomo już jak oświetlić a teraz czas poćwiczyć ostrość. :wink:

grizz
10.02.15, 20:53
Wydaje mi się, że szukacie "dziury w całym".
Próba dotyczyła światła i wydaje mi się, że się udała.
Wiadomo już jak oświetlić a teraz czas poćwiczyć ostrość. :wink:

Kwestia uzyskania należytej ostrości poprzez zastosowanie odpowiedniej GO to też jak najbardziej element wpływający na ćwiczenie oświetlenia.

helmuth
10.02.15, 21:01
... zastosowanie odpowiedniej GO to też jak najbardziej element wpływający na ćwiczenie oświetlenia.Dla mnie to różne sprawy ale faktycznie, lepiej jest, kiedy obie sprawy występują równocześnie :)

RafS
10.02.15, 21:03
Pomimo, że się nie zgadzacie obaj macie rację;)
helmuth że udało się oświetlić obiekt, grizz że coś jest nie tak z ostrością lub GO,
użyłem do tego zdjęcia KITa z 4/3(14-42) i f 9, zakładając że taka wystarczy, następnym razem(w kolejny poniedziałek będę miał dostęp) spróbuję z większymi wartościami przysłony i może uda mi się znaleźć złoty środek.

Może uda się połączyć oświetlenie i GO

Jeszcze raz dzięki za uwagi.

o, widzę że helmuth mnie ubiegł z ostatnim zdaniem;)

helmuth
10.02.15, 21:08
... o, widzę że helmuth mnie ubiegł z ostatnim zdaniem;)Miałem mniej do stukania w klawiaturę :-P

Mirek54
10.02.15, 21:21
Tego brokula ostrzac roznymi sposobami uzyskasz diametralnie rozne efekty.Mozesz ostrzyc wykorzystujac filt GP,mozesz na kanalach z kanalem alfa lub bez,mozesz osobno swiatla i cienie,a mozesz tez wykorzystujac krawedzie stosowac rozmywanie mediana.
Tak wiec mysle,ze najpierw pomysl o sposobie wyostrzania do danej wielkosci i sposobu prezetacji(bo do neta to inaczej ostrzysz i do wydruku tez inaczej)a pozniej baw sie swiatlem i jego ustawianiem.Inaczej nie dojdziesz do ladu co Ci przeszkadza a co jest nie tak.

RafS
10.02.15, 21:25
Mirek54 podałeś mi niezły zestaw ćwiczeń - Dzięki, w ogóle nie wziąłem tego pod uwagę, wywołałem, zmniejszyłem i wrzuciłem.

Mirek54
10.02.15, 21:51
Mirek54 podałeś mi niezły zestaw ćwiczeń - Dzięki, w ogóle nie wziąłem tego pod uwagę, wywołałem, zmniejszyłem i wrzuciłem.

A tam niezly.Sprawa kilku minut.
Tu ten brokul nizej wziety z postu 33
Kilka roznych sposobow ostrzenia.
Teraz pytanie.Za mala GO czy zle wyostrzone
140536140537140538140539140540140541140542

RafS
10.02.15, 22:45
no właśnie... mi wydaje się, że zdjęcie jest ok, z twojej serii ostatnie najbardziej mi pasuje, mógłbyś zdradzić który rodzaj wyostrzania użyłeś w tym ostatnim przypadku?

Mirek54
11.02.15, 01:31
no właśnie... mi wydaje się, że zdjęcie jest ok, z twojej serii ostatnie najbardziej mi pasuje, mógłbyś zdradzić który rodzaj wyostrzania użyłeś w tym ostatnim przypadku?

Ostrzenie na kanalach z rozmywaniem zaznaczonych krawedzi.Gdzies na forum udostepnialem akcje na to ostrzenie polaczone z wygladzaniem.Z tym,ze czlon brokula byl ostrzony filtrem GP gdyz on nie sprawdzi sie w poprzednim ostrzeniu.

Aaa i pracuj do konca na 16 bitach .Przed zapisem zmien na 8(jesli musisz)Tlo nie bedzie mialo przejsc zbyt wyraznych.Chyba,ze wytniesz i opracujesz gradient

szafir51
11.02.15, 13:20
spryskaj brokuła wodą, będzie ładniej wyglądał :)

RafS
11.02.15, 13:29
muszę jeszcze dobrać odpowiedni spryskiwacz:) miałem taki po płynie do szyb, ale nie robił fajnych kropelek i nie rozpraszał ich, wszystko było jak cienka warstwa wody, a nie kropelki:)

Miałem w planie zrobić Brokuł(choć bez kropelek), podświetloną paprykę(tu zawiódł instynkt i nic na razie nie wyszło - latarka okazała się za słaba, lampa zbyt mocna - albo papryka za mała) i przekrojony owoc granatu spryskany właśnie wodą na białym tle. Zdjęcia z Okiem strobisty i książki Fotografia produktowa. Zostało na przyszłość, już wiem, że w poniedziałek nie będe mógł, bo mam radę i zebranie z rodzicami, ale może w inny dzień będę miał taką możliwość, to najpierw dokończę próby z brokułami, a potem zajmę się resztą;)

Mirek54 znalazłem tematy Nasze akcje w PS (https://forum.olympusclub.pl/threads/76157-Nasze-akcje-w-PS) ale tam było o rozmyciu i te pliki już nie są dostepne do pobrania, za to znalazłem na optycznych Jak robić naprawdę ostre zdjęcia (http://www.optyczne.pl/18.19-poradnik-Jak_robi%C4%87_naprawd%C4%99_ostre_zdj%C4%99cia__P rofesjonalne_wyostrzanie.html) i próbowałem wg ich metody również na kanałach, ale w trybie Lab. Efekty jeszcze nie są do pokazania, bo coś przeostrzyłem. Niemniej jednak dziękuję za lekcje i pomysły.

Następnym razem będzie lepiej:wink:

RafS
13.02.15, 22:52
Dziś dwa widoczki miejskie, obróbka minimalna.

Na początek wjazd do mojego Myśliborza, powoli rozpoczynał się spektakl zachodzącego słońca, ale efekt mgły na dalszym planie to wynik rozpalania w piecach na całym osiedlu domków jednorodzinnych.
140696

Drugi to typowa uliczka blokowa, dziś wyglądała inaczej, bo po raz pierwszy od wielu lat zapalone zostały wszystkie lampy, ciekawe czy ma to jakiś związek, że akurat na tym terenie w marcu odbędą się ponowne wybory do rady miasta;)
140697

Chciałbym przy okazji zapytać się o balans bieli, bo spotkałem się z opinią, żeby zawsze poprawiać balans bieli.
Czy to zdjęcie z takim balansem bieli(auto) wygląda dobrze, czy na siłę poprawiać balans bieli na niby naturalny, ale psujący całość, bo w rzeczywistości podobne kolory były?

CzaRmaX
14.02.15, 03:25
Ten zygzak całkiem, całkiem fajny ale chyba przydałoby się trochę więcej w lewo :)

RafS
14.02.15, 21:20
no właśnie nie bardzo dało się w lewo, nic tam ciekawego nie było, zygzak byłby lepszy, a tak do jest coś, do czego zmierza:) Dzięki za opinię.

RafS
15.02.15, 20:00
dzisiaj był piękny dzień, nie mogłem się doczekać, kiedy wyjdę na spacer, ostatecznie warto było, kolory podrasowało zachodzące słońce. dzięki czemu wszystko wygląda nieco inaczej niż zwykle.

140866

CzaRmaX
18.02.15, 04:30
Wiem, że po lewo nie ma nic ciekawego ale chodziło mi bardziej aby zygzak poszedł bardziej w lewo przez większą ilość lewej strony :)

Co do ostatniej foty to fajne kolorki ale przyznać się kto nie lubił tym rzucać a szczególnie we włosy dziewczyn ;) :)

RafS
18.02.15, 10:39
Wiem, że po lewo nie ma nic ciekawego ale chodziło mi bardziej aby zygzak poszedł bardziej w lewo przez większą ilość lewej strony :) a to nie zrozumiałem:wink:

Rzucanie się dziadami było tak naturalne jak to że krowa daje mleko:)
Ciekawe czy dzisiejsze dzieciaki wiedzą do czego to służy i że może dać mnóstwo frajdy

RafS
20.03.15, 17:10
Zapewne dziś będzie dużo fot tego typu, ale i Ja dołożę cegiełkę. Zdjęcia z zaćmienia słońca, wykonane przy użyciu E-620, ZD70-300 filtr szary ND400 i filtr polaryzacyjny. Czas w większości ujęć 1/4000s f/22 zdjęcia wywołane na szybko z RAWa, bez zabawy z WB, także słońce jest jak prawdziwe słońce białe, a nie żółte, choć widzę, że większość woli zabarwić je właśnie na żółtawe - moje będą się odróżniać ;)

glee
21.03.15, 10:14
Można rzec że wyszło Ci wzorcowo - drugie jest w dobrym intrygującym momencie ; )

gulasz
21.03.15, 13:30
naprawdę gratuluję - kawał dobrej roboty :)

RafS
21.03.15, 21:45
dzięki, gdyby nie to, że do pracy trzeba było wracać, miałbym komplet, a tak trzeba było w połowie przerwać;)

RafS
1.05.15, 20:44
146357

RafS
20.05.15, 14:11
Zielono mi, to jest zdjęcie przy którym ustawianie ostrości w E-PL7 i obiektywie ZD40-150 z dużego 4/3 miało bardzo duże problemy,
dopiero za 5,6 razem udało się trafić z ostrością.

147981
za to z rzepakiem poszło łatwo
147982

147983
bliżej...147984
a na koniec Żuczek
147980

glee
23.05.15, 12:22
ten żuk trafiony z innej perspektywy i zniszczony w cz-b mógłby być ciekawy - nie wiem czy to moje wrażenie ale Twoje foty są jakby mozaikowe może to wina Twojego programu do zmiany rozdzielczości ; )

RafS
31.08.15, 19:21
Ostatnie dni wakacji pożegnałem w Kołobrzegu, piękne miasto, także do fotografowania. Niestety mam problem z wywołaniem zdjęć, muszę zmniejszać nasycenie, bo się jakaś pikseloza robi na niebie, chociaż pewnie po pomniejszeniu w ImageResizer i tak znowu wyjdzie "mozaika". Na razie kilka kadrów nocnych, z których jestem najbardziej zadowolony, wszystkie zrobione E-PL7 z naleśnikiem i filtrem polaryzacyjnym, statyw, czas poza pierwszym(bo to HDR z aparatu) to 60sekund, ISO200, przesłona(przysłona) F18, F11, F14, F9
156228156229156231156230156232

rados
31.08.15, 19:27
Dla mnie szczególnie pierwsze z serii.

Pozdrawiam

RafS
31.08.15, 19:34

Pozdrawiam

Bodzip
1.09.15, 09:46
Podobają mi się te kolorowanki pod molem i zabawa z latarnią :)

RafS
1.09.15, 19:12
dzięki, do tych zdjęć było kilka podejść, byłem tylko dwa dni, pierwszego wieczora nie miałem nic poza E-PL7 i jako statyw próbowałem wykorzystać barierki a czas ustalić za pomocą tego trybu LIVE TIME...nie do końca się to udało. Drugiego dnia już miałem statyw, ale zniecierpliwione towarzystwo nie pozwoliło mi sprawdzić czy na pewno wszystko wyszło, na małym ekranie wyglądało lepiej, stąd gdybym miał jeszcze okazję, to udałbym się po raz trzeci:)

RafS
16.04.16, 21:11
Wiosenny spacer

Krakman
17.04.16, 11:10
Kaczka , jakaś taka ..................... dziwaczka. :wink:
Witamy po przerwie.

RafS
4.06.16, 19:07
Wykadrowane i wyedytowane w Lightroomie(cienie na +, Dehaze na ok 30 wg presetów, ostrzenie standard +25)
175930

RafS
5.06.16, 21:34
Ten weekend w moim Myśliborzu należał do wikingów, dominikanów i rycerzy...

RafS
13.06.16, 21:09
Słoneczna sobota...
dwa pierwsze zdjęcia zrobione na działce, ostatnie to droga powrotna do mojego Myśliborza.
Wszystkie wykonane M.Zuiko 40-150R

RafS
10.07.16, 23:43
Dziś polowałem na dzięcioły, które zadomowiły się w okolicy i.... taki ładny owod na zakręconym tle mi się udało zrobić :-P 177982

RafS
3.09.16, 16:40
Parę zdjęć z pobytu nad jeziorem Como w miejscowości Lecco.

Rabbit
3.09.16, 18:54
woda czyściutka :) 4 z wrzutki podoba się najbardziej

RafS
3.09.16, 19:07
Dzięki, żeby powstała 3 i 4 musiałem użyć ND400, ale miejsce jest bajeczne, polecam każdemu:)

petreq
3.09.16, 19:16
Wrzutka super, tylko... przeszkadzają mi w odbiorze te wielgachne podpisy fotek. Jak ktoś będzie chciał fotkę zajumać i tak się podpisu pozbędzie.

RafS
3.09.16, 20:11
hehe, masz zupełną rację, fotki miały pójść na stronę i stąd sygnatura, ale jakoś mi się strony 'pomyliły' i wrzuciłem tutaj, następne wrzuty na forum będą pozbawione tych wielgachnych sygnaturek:)

RafS
5.09.16, 22:51
Kolejna miejscowość położona nad jeziorem Como w słonecznej Italii.
181863181864181865181866

RafS
26.10.16, 18:49
Dziś tylko jedno zdjęcie, ale chyba najlepsze jakie mi się udało zrobić z całej serii z wiewiórkami:) Dokładnie takiego kadru szukałem i po kilkudziesięciu fotkach myślałem, że już się nie uda, zmieniłem wtedy obiektyw z 40-150 na 45/1.8 i zacząłem robić parę portretów rodzinnych i jesienny krajobraz - wtedy pojawiła się ona :)
184057

jurec
26.10.16, 19:42
Świetne, pogratulować cierpliwości.

RafS
26.10.16, 21:47
Dzięki ;) Ogromna satysfakcja, że udało się tak jak sobie wymyśliłem:) Po przygodzie z wiewiórkami wpadającymi dosłownie w obiektyw zrozumiałem, że gdybym miał szkło ostrzące od 1cm to miałbym ciekawe ujęcia ;P

RafS
3.05.17, 20:31
Dawno nic nie zamieszczałem, na reset coś z obecnej majówki, w poniedziałek było słonecznie to i udało się trochę pocykać;)
190483

RafS
17.08.17, 22:49
Tym razem coś innego, dla bardzo początkujących z obróbką chciałbym trochę dodać wiary i pokazać, że mając RAWy i 'minutkę' możemy zrobić wiele. Przykład co na szybko można zrobić z kiepskiej pogody i źle dobranej pory na zdjęcie.

193529

Jak ktoś chciałby zobaczyć więcej to zapraszam tu: http://rafalskowron.pl/2017/przerabianie-zdjec-lightroom/

AmberEyed
20.08.17, 19:07
Wiewiórka rewelacja, gratuluję!

Fajny tutorial Lighrooma. Udało Ci się uniknąć przeładowania informacjami :)

RafS
20.08.17, 19:49
Wiewiórka rewelacja, gratuluję!

Fajny tutorial Lighrooma. Udało Ci się uniknąć przeładowania informacjami :)

Dzięki :)

Trochę się obawiałem, czy nie za dużo w tym tutorialu, ale cieszę się, że jest odbierany pozytywnie :)

RafS
30.09.17, 22:23
Dziś udało mi się kilka zdjęć z 30mm macro, poniżej to samo zdjęcie w pełnej krasie i skadrowane. Coraz bardziej lubię to szkło, choć ma tak płytką głębię ostrości, że wciąż dużo zdjęć zepsułem, to jak już trafię tam gdzie chcę, to daje mi przepiękne fotografie(przynajmniej w moim odczuciu)
194733194734

yac
30.09.17, 22:55
A cóż pięknego w tych wybauszonych gałach ;)
Faktycznie dość mała głębia i chyba b.blisko musiałeś podejść

RafS
30.09.17, 23:04
Tak blisko, że kolejne zdjęcie które miało być jeszcze bliżej, nie wyszło bo strąciłem biedaczkę z pnia drzewa:-P

RafS
11.10.17, 08:55
Tego dnia miałem kółko fotograficzne, młodzież którą się opiekowałem nie bardzo miała pomysły i czas na zdjęcia, za wiele ciekawych rzeczy nie udało się nam zrobić, ale wracając do domu zaczęło na przemian padać i ostro świecić słońce. Efekt tego zjawiska widoczny na zdjęciach :)

lisiajamka1
11.10.17, 12:51
Jak fajnie tęcza się wpasowała :)

RafS
11.10.17, 14:48
Jak fajnie tęcza się wpasowała :)

parę lat temu jak była podobna tęcza w mieście, to zamiast się 'wpasować' pchała się gdzie nie trzeba ;p Jak to dobrze, że przez te lata nie próżnowałem i teraz dogadałem się z tęczą;)

RafS
19.11.17, 19:53
Jedna z kilku prób opanowania ETTR - wciąż to jeszcze nie to, ale zdjęcie wyszło ciekawe:)

RafS
26.01.18, 13:58
Popełniłem kilka tekstów dla początkujących, początek ogólnie o kadrowaniu i wprowadzenie do trójpodziału, w odcinku drugim o kadrowaniu centralnym, dziś pojawi się skośne, a w kolejnych dniach kilka ćwiczeń na rozpoznawanie kadrowania i o elementach wzmacniających odbiór fotografii. Jak ktoś chciałby uzupełnić swoje podstawy, serdecznie zapraszam:

Podstawy fotografii, czyli jak robić ładne zdjęcia - kadrowanie (https://rafalskowron.pl/2018/podstawy-fotografii-jak-robic-ladne-zdjecia-kompozycja/)

197922197923197924

wyszomir
26.01.18, 16:12
Popełniłem kilka tekstów dla początkujących, początek ogólnie o kadrowaniu i wprowadzenie do trójpodziału, w odcinku drugim o kadrowaniu centralnym, dziś pojawi się skośne, a w kolejnych dniach kilka ćwiczeń na rozpoznawanie kadrowania i o elementach wzmacniających odbiór fotografii. Jak ktoś chciałby uzupełnić swoje podstawy, serdecznie zapraszam:

Podstawy fotografii, czyli jak robić ładne zdjęcia - kadrowanie (https://rafalskowron.pl/2018/podstawy-fotografii-jak-robic-ladne-zdjecia-kompozycja/)

Gratuluję dobrej inicjatywy. Dla wielu zaczynających przygodę z fotografią będzie bardzo przydatna.

sikor
26.01.18, 19:10
Jedna z kilku prób opanowania ETTR - wciąż to jeszcze nie to, ale zdjęcie wyszło ciekawe:)

Obróbką jeszcze trochę można wyciągnąć. Pokaż te pozostałe próby.

apz
26.01.18, 19:33
Podoba się mi ten pomysł. Będę śledził z ciekawością.

RafS
26.01.18, 19:35
Podoba się mi ten pomysł. Będę śledził z ciekawością.Dzięki:-)

piasbog
26.01.18, 21:46
Fajny pomysł, najbardziej podoba mi się, że każdy z odcinków puentujesz zachętą do robienia zdjęć - im więcej prób tym łatwiej o dobry wynik

RafS
26.01.18, 21:58
Fajny pomysł, najbardziej podoba mi się, że każdy z odcinków puentujesz zachętą do robienia zdjęć - im więcej prób tym łatwiej o dobry wynikDzięki:-) Tak z doświadczenia wiem, że jak ktoś będzie tylko teorie poznawał to nic z tego nie będzie, dlatego ważne żeby samemu wszystko przećwiczyć.

RafS
1.02.18, 17:38
Dziś kolejny odcinek z podstaw fotografii, czas na elementy kompozycji : https://rafalskowron.pl/2018/10-elementow-kompozycji/
Zapraszam:)

henry1
1.02.18, 20:06
Dobry pomysł !!!
Już wysłałem link do młodej, aby ćwiczyła kompozycję i kadrowanie.
Może będę miał mniej roboty z poprawianiem jej "tfurczości". :mrgreen:
Punkta dać nie mogę bo system głupi jest.:cry:

RafS
1.02.18, 20:22
Dobry pomysł !!!

Dzięki wielkie, mam nadzieję, że się przyda, w planach są jeszcze podpowiedzi ćwiczeń praktycznych, tak aby łatwiej było się tego nauczyć ;)

Bodzip
2.02.18, 14:30
Dobry pomysł !!!
Dałem "za cie"

henry1
2.02.18, 17:34
Dałem "za cie"

Wielkie dzięki dobry Człowieku. :mrgreen:
Będę Twoim dłużnikiem. :mrgreen:

RafS
2.02.18, 17:44
Wielkie dzięki dobry Człowieku. :mrgreen:
Będę Twoim dłużnikiem. :mrgreen:

Dziękuję wam obu:-)

edorka
2.02.18, 18:01
Dzięki wielkie, mam nadzieję, że się przyda, w planach są jeszcze podpowiedzi ćwiczeń praktycznych, tak aby łatwiej było się tego nauczyć ;)
Czekam na te podpowiedzi :-)

RafS
2.02.18, 18:04
Czekam na te podpowiedzi :-)Spokojnie, będą, będą:-)

RafS
6.02.18, 20:48
Spokojnie, będą, będą:-)

Już są:
https://rafalskowron.pl/2018/cwiczenia-z-kompozycji/

RafS
21.04.18, 17:08
Tym razem bez budynków i miasta, tylko samo niebo, kolory zawdzięczam mieszance miejsko-księżycowej.

200154

ZibiZ
21.04.18, 21:10
Tym razem bez budynków i miasta, tylko samo niebo, kolory zawdzięczam mieszance miejsko-księżycowej.

200154

Czy mógłbyś zdradzić jakich ustawień użyłeś podczas robienia tego zdjęcia? Czy jest to jakaś specjalna technika? Próbowałem kiedyś zrobić coś w tym rodzaju lecz zawsze wychodziło mi czarne zdjęcie lub charakterystyczne rozmycie przy długim czasie naświetlania . Może polecisz jakiś w miarę prosty do zrozumienia poradnik? Pozdrawiam

A co do zdjęcia, to jest super pierwsza próba też była fajna.

RafS
21.04.18, 21:50
Technika nazywa się ETTR, czyli Exposure To The Right. w skrócie mówiąc chodzi o to, aby wykonać zdjęcie naświetlone tak, aby histogram był prawie całkowicie przesunięty do prawej strony, ale żeby jeszcze były jakieś informacje o obrazie, a nie jedna wielka biała plama.

W tym przypadku miałem obiektyw 25mm 1.7 od Panasa.
Ostrość ustawiłem ręcznie na nieskończoność(pozował mi księżyc),
potem przysłona najjaśniejsza jaka się dała, czyli 1.7.
Czas obliczyłem z zasady 500, czyli 500/ogniskowa(ekwiwalent dla 35mm) - w naszym przypadku 500/50 daje 10 sekund.

Ostatni etap to eksperymentowanie z ISO, dobierając je tak, aby zdjęcie było z histogramem jak najbardziej do prawej przesunięte. W moim przypadku było to ISO 12800. Tak wyglądał histogram w LR:
200183

A tak mniej więcej zdjęcie po otwarciu w Lightroomie:
200182

Ostatni etap to edycja i tu za bardzo jeszcze nie mam dobrej recepty. Generalnie ściągam suwak Exposure o jakieś 3EV w lewo, zwiększam Clarirty i Highlights, a reszta to już dopieszczanie.

Brakuje mi orientacji w sytuacji na niebie i przez to zdjęcia są raczej balkonowe, gdzie coś tam sobie wypatrzę, niż takie zaplanowane, z drogą mleczną czy innymi cudami, jak uda mi się osiągnać bdb rezultat w kadrach 'balkonowych' zacznę szukać i planować ;)

RafS
5.05.18, 21:42
Majówkowy długi weekend dał kilka okazji do potrenowania fotek makro i poważniejszego potraktowania M.Zuiko 60mm Macro(choć na razie więcej i lepiej udaje się przy użycu M.Zuiko 30 Macro niż 60-tki).

wyszomir
5.05.18, 22:10
Musisz powalczyć ze światłem - owady oświetlone bezpośrednim światłem słonecznym bardzo rzadko ładnie wychodzą na zdjęciach. Co do kadrów - najlepiej w/g mnie wyszła pszczoła, aczkolwiek dodałbym nieco więcej lewej kosztem prawej. Szkoda też, ze oko wyszło przed głębię ostrości.

And.N
5.05.18, 23:22
Tak się zapytam, dlaczego taka rozpiętość (różnorodność) w rozmiarze zdjęć, od 1200 px do ponad 3 tyś px dłuższy bok.
Zdjęcie najlepiej wygląda (ma najlepszą jakość) oglądane w rozmiarze w jakim wstawił autor i tak się powinno oglądać (nie przeskalowane). W przypadku zdjęć makro ta jakość ma poniekąd znaczenie, tu się chyba zgadzamy? Po co w takim razie rozmiar 3393 px dłuższy bok ? Jak się powiększy zdjęcie do tego rozmiaru, raczej tylko traci (widać spory szum). Nie mówiąc, że oglądanie jest utrudnione bo zdjęcie nie mieści się na ekranie monitora i trzeba przewijać belkami.
Przyjmij może jednakowy rozmiar dłuższego boku dla wstawianych zdjęć makro, np.1000 px dł. bok, lub 1100 px. lub (to raczej max) 1200 px. To tylko taka moja sugestia, nie musisz brać pod uwagę:)

RafS
6.05.18, 10:35
Tak się zapytam, dlaczego taka rozpiętość (różnorodność) w rozmiarze zdjęć, od 1200 px do ponad 3 tyś px dłuższy bok.
Zdjęcie najlepiej wygląda (ma najlepszą jakość) oglądane w rozmiarze w jakim wstawił autor i tak się powinno oglądać (nie przeskalowane). W przypadku zdjęć makro ta jakość ma poniekąd znaczenie, tu się chyba zgadzamy? Po co w takim razie rozmiar 3393 px dłuższy bok ? Jak się powiększy zdjęcie do tego rozmiaru, raczej tylko traci (widać spory szum). Nie mówiąc, że oglądanie jest utrudnione bo zdjęcie nie mieści się na ekranie monitora i trzeba przewijać belkami.
Przyjmij może jednakowy rozmiar dłuższego boku dla wstawianych zdjęć makro, np.1000 px dł. bok, lub 1100 px. lub (to raczej max) 1200 px. To tylko taka moja sugestia, nie musisz brać pod uwagę:)

Mój błąd, nie przeskalowałem jednakowo, miałem to zrobić przed wrzutką, ale jak widać zapomniałem

Musisz powalczyć ze światłem - owady oświetlone bezpośrednim światłem słonecznym bardzo rzadko ładnie wychodzą na zdjęciach. Co do kadrów - najlepiej w/g mnie wyszła pszczoła, aczkolwiek dodałbym nieco więcej lewej kosztem prawej. Szkoda też, ze oko wyszło przed głębię ostrości.
Na razie jedyne sztuczne doświetlenie to diody led z lampki USB i to też nie dodaje uroku:(

Z ostrością nie wychodzi, bo wszystkie z wrzutek poszły na AutoFocusie i stąd trafia się tam gdzie aparat sądził, a nie gdzie trzeba było... Dzięki za uwagi :)

wyszomir
6.05.18, 21:00
Na razie jedyne sztuczne doświetlenie to diody led z lampki USB i to też nie dodaje uroku:(

Może warto w ogóle zrezygnować z doświetlania? Ja niemal wszystkie swoje zdjecia makro wykonuję w świetle zastanym, na dodatek w dni słoneczne ustawiając się tak, aby własnym cieniem osłonić motyw przed bezpośrednim światłem słońca.

Z ostrością nie wychodzi, bo wszystkie z wrzutek poszły na AutoFocusie i stąd trafia się tam gdzie aparat sądził, a nie gdzie trzeba było... Dzięki za uwagi :)

8 )Też używam mZuiko 60f2.8 macro - i gdy motyw się nie porusza ostrzę manualnie, natomiast przy ruchomych motywach często używam autofocusa ustawiając przedtem punkt ostrości tam, gdzie w kadrze chcę mieć ostre oko modela - wprawdzie spory procent zdjęć idzie wtedy do kosza z powodu nietrafionej ostrości, ale przy ostrzeniu manualnym szło ich tam jeszcze więcej (sprawdzone z korpusami E-M5, EP-L5 i GX-8 ).

lex250
9.05.18, 20:06
masz bystre oko:shock: