Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus C-750 - pierwszy raz!

zed
22.03.04, 11:41
No wlasnie ... kupilem dzis Olympusa C-750 ... myslicie, ze dobrze zrobilem???

Pierwszy problem to brak instrukcji polskiej ... moze ktos pomoze ???
Poki co wiecej problemow brak ...
... acha, no wlasnie moze ktos podzieli sie z jakimi problemami spotykal sie na poczatku.
To bedzie wielce pomocne dla mnie !

Pozdrawiam

Ewci@
22.03.04, 12:10
Witaj Zed
Co do instrukcji to polecam poszperać na forum są podane linki zarówno do angielskiej instrukcji jak i do polskiej ALE ta po polsku jest to instrukcja do 740 praktycznie niczym się nie różniąca od 750.
Co do problemów..ja ich osobiście nie miałam, może poza tym, że po wyłączeniu aparatu i ponownym jego włączeniu znikały moje ustawienia...ale to trzeba ustawic w menu..SETUP...ALL RESET...należy przełaczyć na OFF....
Wpisz w wyszukiwarkę nazwę aparatu a wyskocza ci wszystkie posty na temat tego aparatu polecam i życzę miłego użytkowania :)

zed
22.03.04, 12:51
dzieki Ewcia
dobrze, ze znajduja sie ludzie, ktorzy chca pomoc :)
pozdrawiam

zed
23.03.04, 13:52
jeszcze jedno pytanie
nie wiecie, czy w c750 mozna ustawic aby automatycznie "obracal" zdjecia robione w pionie ???

Ewci@
23.03.04, 17:32
Chyba nie można dopiero ja w tym programie Camedia Master obracam zdjęcia , ale na potrzeby obejrzenia zdjęcia na ekranie LCD - naciska sie na guzik AEL/cos tam ale nie wiem czy tak się potem te zdjęcia ściągają do Camedia Masters

Pozdrawiam

vodnik
23.03.04, 17:53
Powiem tak: Automatycznie nie da sie zrobic zeby obracalo, bo OLY nie ma takiej funkcji jak np Canon G3 ( i inne) - AUTO DIRECTION.
Jezeli przyciskiem AEL obrocisz sobie zdjecie na podgladzie w aparacie, to Camedia obroci zdjecie sama (w EXIF zostanie zapisana informacja o tym), ale np w ACDSee juz nie obroci automatycznie bo informacja z EXIF'a jest zrozumiala tylko pod CAMEDIA (moze inny rodzaj informacji)

zed
24.03.04, 09:23
no dobra ... w sumie to juz powoli zaczynam nawet rozumiec menu tego aparatu :) wiec chyba nie bedzie tak najgorzej ...

... a jedno jeszcze pytanko co do funkcji panorama.
Wszystko mi sie udaje, zdjecia sie lacza, tylko widze je w dosc slabej jakosci. W bardzo slabej jakosci. No nie wiem, moze przez to, ze efekt koncowy, ktory widze na ekranie jest mocno zmniejszony ...

postanawiam wiec zapisac zdjecie ... zapisuje w Camedii w jej folderze samples/panorama ... a na czym polega problem ??? Otoz nie moge znalezc tego zdjecia w zadnym miejscu na twardzielu. (Instalacja programu standardowa), tak abym mogl otworzyc go np. w IrfanView lub czym kolwiek innym ...

Innymi slowy ... gdzie Camedia zapisuje np. swoje albumy, lub wlasnie zdjecia zapisane w funkcji panorama.

Mozecie sie smiac :) ale to pierwszy raz kiedy nie moge znalezc plikow na dysku.

vodnik
24.03.04, 13:53
hehe, mialem ten sam problem (ze znalezieniem zdjec). Mozna go rozwiazac na 2 sposoby:

1. Jezeli masz Camedie 4.1 to otwierasz ja i z glownego menu na dole po lewej jest OPTIONS, i jest tam zakladka My Albums, mozesz tam podac swoje miejsce docelowe.

2. Pliki Twoje sa w katalogu domyslnie:

C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\OLYMPUS\Camedia Master 4\Album

Jest to katalog ukryty domyslnie tzn. katalog Dane Aplikacji i przez to wszystkie znajdujace sie w nim.

Powodzenia, jak jeszcze jakies pytania to wal, chociaz czesto pomaga opcja SZUKAJ :wink:

zed
24.03.04, 14:11
vodnik ... no uzywalem "szukaj" ... tylko w zyciu nie pomyslalem jak mozna stworzyc program zakladajacy foldery w ukrytych katalogach

... no tu sie chlopaki z Olympusa nie postarali.

kolejny problem z glowy :)

acha ... poniewaz topic tego post'u jest dosc ogolny pozwole sobie spytac o kolejna rzecz.

a mianowicie zdjecia nocne ... wiem, ze pewnie ksiazki mozna o tym pisac ... ale bylbym wdzieczny gdybyscie podzielili sie ze mna swoimi doswiadczeniami w tej materii.

mam na mysli oczywiscie konkretne ustawienia ... a ja sprobuje zrobic dubla i zobaczyc co bedzie.

w galerii tej strony zamiescilem jedna fotke (Praha - noca), ktora udalo mi sie zrobic na HP735 ... ale wyglada to wcale nie zaciekawie.

Mam nadzieje, ze Olek rozlozy HP na lopatki.

Pozdrawiam i dzieki raz jeszcze.

Arras
24.03.04, 14:34
... a jedno jeszcze pytanko co do funkcji panorama.
Wszystko mi sie udaje, zdjecia sie lacza, tylko widze je w dosc slabej jakosci. (...)

Camedia jako narzędzie do tworzenia panoram definitywnie odpada... to nieudolne łączenie zdjęć i tyle... do panoram służą inne programy:

http://olympus.hat.pl/?s=news&id=38dzial=3

http://olympus.hat.pl/?s=news&id=39dzial=3

Powodzenia!

vodnik
24.03.04, 15:23
... no uzywalem "szukaj" ...

To sie odnosilo do SZUKAJ na forum :)

Co do zdjec nocnych to jest duzy watek dyskusji ale na innym (moze konkurencyjnym forum), nie bede tutaj podawal adresu co by MODA nie denerwowac. Jak bedziesz zainteresowany daj znac na priva albo maila, to podam Ci adres.

Poza tym to nie aparat tylko czlowiek za nim stojacy robi zdjecia - cytat ale niestety niepamietam czyj.

(A)rturo
24.03.04, 16:57
dawaj ten link!
Zoabczmymy co to za forum - cyberfoto ?

vodnik
24.03.04, 22:06
Tak, to jest CyberFoto. Tutaj przedstawiam linka do tematu "Moje pierwsze zdjecie nocne ;)". Ludzie sie tutaj chwala i wymieniaja parametrami zdjecia. Czasem i kilka rad sie znajdzie.

http://www.forum.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=841

Zycze milej lektury

zed
26.03.04, 11:15
hmm, dzieki Panowie i Panie rzecz jasna,
arras dzieki za panorame ... btw, swietny tutorial napisales
vodnik dzieki za info o zdjeciach nocnych

teraz to juz mi pozostalo sie jedynie gdzies wybrac i porobic foty ... bo ilez mozna fotografowac butelke pepsi, albo paczki bzu przed domem :)

nie omieszkam sie pochwalic jak juz cos zrobie w miare normalnego

pozdrawiam