Zobacz pełną wersję : wskazówki poproszę
Zrobiłem zdjęcie z lampą błyskową w pomieszczeniu wiec trochę dużo światła (zdjęcie spontan ale takie lubię naj :cool:),
chciałem uzyskać kontrast pomiędzy bladością skóry a kolorem "Czerwonym", co do obróbki próbuje...początki moich prób można powiedzieć:wink:
Słucham ciekawych wskazówek, pozdrawiam
tak na marginesie, nie wiem dlaczego ale zdjęcia sa gorszej jakości niz oryginały...?
jarecki112
20.02.12, 10:32
tak na marginesie, nie wiem dlaczego ale zdjęcia sa gorszej jakości niz oryginały...?
Podzielam zdanie kolegi.
Podzielam zdanie kolegi.
bardzo ciekawa opinia, wiedziałem ze mozna liczyc na doswiadczenie innych osób
Witaj Bahtek83,
Kilka uwag praktycznych aby łatwiej mozna było oceniać oglądać Twoje zdjęcia.
Zmniejszaj je jeśli możesz do 800x600 albo jakoś tak bo jak są za duże to się taka kaszanka może właśnie robić.
Numeruj zdjęcia to łatwiej będzie sie można odnieść do konkretów.
A co do samych zdjęć, to przepał na skórze duży, szczególnie na policzku.
W czym obrabiasz zdjęcia?
witam acidmk,
wskazówki praktyczne jak najbardziej poproszę, zdjęcia na forum wrzucam drugi raz. jest forum są osoby które mają wiedzę na temat który mnie interesuje, więc dlaczego nie korzystać...
Dzieki za wskazówke, dodam zdjęcie oryginał rozmiar zmieniłem, nie wiem czy poprawić zdjęcia wcześniejsze, czy to faktycznie na tyle zmieni ich jakość...?
Dziewczyna jak widać ma kolr włosów rudy - stonowany, ja chciałem uzyskać efekt intensywnej czerwieni, (paznokcie, makijaż itp.)
Programy
Lightroom 3.6 Corel PHOTO-PAINT X5 i czasami Fhotoroom HDR, przygode z plikami RAW zaczełem od nie dawna (OLYMPUS Master 2)
Zobacz na fotce którą wstawiłeś, jest duża i jest szansa że części ludzi będzie się wolno otwierało na np. bezprzewodowych łączach, bierz i to pod uwage.
Jak wywołujesz RAW'a w lightroom'ie to w opcjach zaznacz aby wyostrzył po zmniejszeniu.
rozumiem, co do raw robiłem w olympus studio a jpg w ligtroom czy corel ale spróbuje.
a jakim programem działac najlepiej na plikach raw?
co do programu Lightroom to działamy wspólnie od nie dawna, głownie dzieki książce "Pracując nad kadrem David duChemin", od
czegos trzeba zacząc.
Co do ciekawej literatury...tez chętnie skorzystam.
zdjecie nr 1 oryginał
zdjecie nr 2 i 3 po zmianach, w zdjęciu nr chciałem uzyskać gładkość skóry i jej jasny kolor na tle czerwieni...ale chyba przesadziłem:)
dziekuje za wskazówki
Mi pasuje jednak najbardziej nr 3. Nie ma na nim przeswietlonych plam na twarzy. Modelka sliczna i oryginalna, az milo taka "wykorzystywac" do trenowania :)
Bedzie jej wiecej? :)
T.
Mi pasuje jednak najbardziej nr 3. Nie ma na nim przeswietlonych plam na twarzy. Modelka sliczna i oryginalna, az milo taka "wykorzystywac" do trenowania :)
Bedzie jej wiecej? :)
T.
dzieki, chciałem podkręcić trochę obraz koleżanki i chyba sie udało, mnie po prostu nudzą juz trochę tzw. delikatne zdjęcia... wszechobecne.
"znajoma dobrych znajomych" sami widzicie ze człowiek wrażliwy na piekno klika tym aparatem jak tylko moze.
wrzucam zdjęcie kolezanki które zrobiłem rok temu, kupiłem wtedy lustrzanke i strzelałem fotki wszystkiemu i każdemu,
zdjecie do poprawy ale co tam...dla kolegi Thomasso :)
plus zdjecie innej koleżanki... może pokarze o co mi chodzi przy efekcie końcowym każdego zdjęcia
Zobacz tutaj : https://forum.olympusclub.pl/threads/72641-ksi%C4%85%C5%BCki-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-fotoamator%C3%B3w Masz link do wątku z książkami dla początkujących i bardziej zaawansowanych fotografów :)
Zobacz tutaj : https://forum.olympusclub.pl/threads/72641-książki-dla-początkujących-fotoamatorów (https://forum.olympusclub.pl/threads/72641-ksi%C4%85%C5%BCki-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-fotoamator%C3%B3w) Masz link do wątku z książkami dla początkujących i bardziej zaawansowanych fotografów :)
ciekawe...na pewno skorzystam, dzieki
Zrobiłem zdjęcie z lampą błyskową w pomieszczeniu wiec trochę dużo światła (zdjęcie spontan ale takie lubię naj :cool:),
chciałem uzyskać kontrast pomiędzy bladością skóry a kolorem "Czerwonym", co do obróbki próbuje...początki moich prób można powiedzieć:wink:
Słucham ciekawych wskazówek, pozdrawiam
No tak.Za duzo swiatla w jednym miejscu,za malo w drugim.Uzyskac czerwien wlosow i bladosc cery powinienes poprzez dobre oswietlenie a nie podnoszenie kontrastu.Ale probuj,probuj.Baw sie swiatlem az uzyskasz zadowalajace efekty.A spontanicznie to raczej ciezko bedzie,droga przemyslen i dedukcji uzyskasz efekt szybciej i bedzie on ciekawszy.
Moze taki?? co http://img80.imageshack.us/img80/6702/1329741788437.jpg
Jeśli już koniecznie chciałbyś walczyć z tym lub w podobnych warunkach wykonanym zdjęciem, to niestety musisz się pogodzić z faktem, że praca na warstwach jest tu bardzo potrzebna, jeśli nie niezbędna. Trochę innych działań będzie wymagać twarz, którą trzeba trochę rozświetlić, trochę inaczej natomiast będziesz musiał pracować nad włosami. Zupełnie odrębną sprawą jest, że robienie takiego ujęcia z lampą świecącą na wprost jest z góry skazane na porażkę, popatrz na cień nosa.
widzę zle mnie zrozumiano, spontaniczne czyli zależne od chwili to miałem na mysli.
ale po to jest rozmowa, aby z niej czerpać wnioski.
wiem ze każde przemyślane działanie daje lepszy efekt... i to w wielu dziedzinach.
chwile przed tym zdjęciem robiłem zdjęcie kolorowego, rozświetlonego tortu, zerknąłem w bok i
idealna poza koleżanki na fotelu:wink:, długo się nie zastanawiałem i zdjęcie.
nie tyle chodzi mi o efekt tego zdjęcia co o sposób w jaki mogę sie pobawić z kolorami, nie tracąc naturalności skóry itp.
przy aparacie lub programie do obróbki, podstawowe pytanie ale i takiej odpowiedzi oczekuje:wink:
dzięki za cierpliwość:wink: