Zobacz pełną wersję : Kompakt do 1000zł
elrond2000
18.02.12, 22:35
witam,
tym razem proszę o pomoc w wyborze aparatu jak w tytule; dla kompletnego amatora;
i naprawdę nie proponujcie czegoś lepszego
raw - niepotrzebny
dobry tryb auto - niezbędny
zoom w zakresie 24 -140 jak najbardziej
w miare przyzwoite światło w obiektywie;
dobry jpg, przyzwoite filmy;
myslalem o nikonie p300; ma ktos, uzywa? albo cos z canona do tych pieniedzy? jakis olympus spelni wymagania? chyba ze pasikonik tez ma cos w ofercie;
poręczność też się liczy ;)
w wątku xz-1 vs. bezlusterkowce bardzo pomogliście, liczę i tym razem;
może ma ktoś test kompaktów do 1000zł (te które pierwsze wyskakują w google są porażające)
pozdrawiam
Brałbym jeszcze takie pod uwagę: http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.2160vs2093vs1964 Te kompakty (w porównaniu) mają jaśniejsze obiektywy na dłuższej ogniskowej, większe (fizycznie) matryce i mniej upakowane MPix. Samsung EX1 to też zapewne dobry kompakt tylko nie spełnia za bardzo warunku "przyzwoitych filmików", rozdzielczość ich ma tylko 640x480. Zbliżony do ceny 1 tyś to jeszcze ewentualnie canon s95
Zobacz sobie dwa poniższe testy bo rozumiem, że to ma być małpka do wszystkiego z dobrym zoomem dla amatora.
http://www.optyczne.pl/index.php?test=set&test_set=10
http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/aparaty-fotograficzne/2011/07/cyfrowka-dla-kazdego-wakacyjny-test-16-aparatow-kompaktowych,3.aspx#content
Dla bardziej ambitnych w cenie do 1000 (bez dobrego zooma) - pozostają właściwie dwa modele:
Samsung EX1
Canon s95
Jeśli znajdziesz s95 w zakładanej przez siebie cenie, to bierz (nie wiem gdzie koledzy powyżej go za tyle widzieli;) ) A jak nie znajdziesz, to P300 będzie dobrym wyborem, w każdym punkcie spełnia Twoje wymagania. Jest jeszcze Canon Ixus310 HS, pytanie jak się zapatrujesz na kobiecy wygląd i dotykowy ekran. Wszystko inne jest albo za drogie (S95, LX5, XZ1), ma słabe filmy (EX1), ma ciemny obiektyw, lub jest używane (G11)
O nowym Canonie s95 w cenie do 1.000 zł można zapomniec. Najtańszy to w granicach 1.400 zł.
O nowym Canonie s95 w cenie do 1.000 zł można zapomniec. Najtańszy to w granicach 1.400 zł.
No fakt - Polska to drogi kraj. Widziałem już ze trzy razy s95 w międzynarodowych sklepach internetowych działających w UE - cena z przesyłką była zbliżona do 1000zł.
Sam myślę o tym kompakcie - mam wprawdzie LX5 który jest świetny ale nie jest tak poręczny i leży sobie czekając na lepsze czasy;)
elrond2000
19.02.12, 19:11
hmm, jeżeli będzie z polski to powershot 220hs; lub lumix tz20 :)
Np. w stolicy w Saturnie-Arkadia można dostać Nikona 7000 za jakieś 1200 zł. Kompakt niby zaawansowany, ale przecież tryb automatyczny jest na pewno. W dodatku na długim końcu ma ekwiwalent 200 mm.
Samsung EX1, albo Canon s95 jak pisali koledzy wyżej :)
A zna ktoś Olympusa SH-21 ?
Sam jestem obecnie na etapie wyboru jakiegoś kompakta do 1000 zł i szukam czegoś co ma manual + film FullHD + kieszonkowy rozmiar.
Gdyby jeszcze miał RAW to byłoby pięknie :)
hmm, jeżeli będzie z polski to powershot 220hs; lub lumix tz20 :)
Skoro zmieniłeś wymagania i postanowiłeś kierować się w stronę kompaktów 'turystycznych', polecę samsunga WB750. To samo co w odpowiednikach w canonie, sony i panasonicu, ale za mniejszą kasę, do tego ma tylko 12mpx.
elrond2000
23.02.12, 18:37
nie zmieniłem wymagań. w innym wątku wybrałem już lx-5; tutaj chodzi o kompakt dla znajomego; on nawet nie wie co to raw;
Nikon P300 to świetny wybór. Niestety, co może być istotne, producent poszczędził kasy na 'orientation sensor'
nie zmieniłem wymagań. w innym wątku wybrałem już lx-5; tutaj chodzi o kompakt dla znajomego; on nawet nie wie co to raw;
wiesz, na początku piszesz, że aparat ma mieć dobre światło, a by następnie pisać, że zastanawiasz się nad 220hs i TZ20. takie dwa światy ;)