Zobacz pełną wersję : czy wybrac PENa?
Witam serdecznie
mam do Was pytanie czy warto kupic PENa? :grin:
Już wyjaścniam o co chodzi.
Aktualnie mam starą lustrzankę E-410 + dość dobre obiektywy: 14-54mm 1:2.8-3.5 oraz 50-200mm 1:2.8-3.5 + lampę FL-36R.
Z systemu jestem dość zadowolony. nie jest jednak on pozbawiony wad. Jedna to taka, że mój aparacik nie nagrywa filmów, a dróga to taka, że nie mieści się on w kieszeni kurtki ;)
Absolutnie nie chcę zrezygnowac z lustrzanki, ale rozglądam się za czyms mniejszym (kieszeniowym, coś co bym mógł wziąć na rower, narty, łódkę) oraz z mozliwościa nagrywania filmów (głównie chodzi o dzieci, łódka).
Z uwagi na to że mam już system olympusa zacząłem rozglądac się za kompatybilnym systemem. No i wpadł mi w ręce PEN.
Pytań mam kilka:
jeżeli PEN to jaki model? - zależe mi na najlepszej jakości zdjęć i filmów
jak już wspomniałem zależy mi na tym aby zestaw który kupię był mały wiec nie chcę do tego PENA dokupowac dużych obiektywóe. Zastanawiam sie nad jakims uniwersalnym (może stałką) np: Panasonic 20mm f 1.7 ?
Co wy na to?
Co mi radzicie?
Z góry bardzo dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
michał
tymczasowy_
14.02.12, 16:20
Jeśli ma być coś do kieszeni to ja proponuję jako uzupełnienie zestawu lustrzankowego poprzez dokupienie np: XZ-1, LX5 lub S95/100.
Sam tak mam. LX-5 zabieram wszędzie, lustrzankę tam gdzie wiem, ze będę robił zdjęcia.
PS
Na dziś kupiłbym S100, bo najmniejszy.
PPS
m43 niestety nie jest kieszonkowy, nawet z naleśnikiem, no może GF3.
Natomiast co do jakości zdjęć, to wszystkie PENy od E-PL1 mają taką samą jakość obrazka.
Więc tym akurat nie ma co się kierować.
Z obiektywów przydatny byłby też Olympus 12/2 jeśli lubisz szerokie kadry.
Ikony M/43:
1. Obiektyw (bardzo uniwersalny) Panasonic 20mm f/1.7
2. Obiektyw Samyang "rybie oko" 8mm f/3.5
3. Obiektyw Olympus 45mm f/1.8 MSC
Jako korpus polecam najtańszego Olka (i imho najlepszego biorąc pod uwagę plusy i minusy) tj. E-PL1; jeden warunek: jeśli do tego korpusu podpinamy szkła Olympus, to tylko oznaczone jako "MSC"; wtedy AF jest szybki. Lampę już masz, do niej polecam bardzo Sanyo Eneloop.
tymczasowy_
14.02.12, 16:58
Ikony M/43:
Jako korpus polecam najtańszego Olka (i imho najlepszego biorąc pod uwagę plusy i minusy) tj. E-PL1; jeden warunek: jeśli do tego korpusu podpinamy szkła Olympus, to tylko oznaczone jako "MSC"; wtedy AF jest szybki. Lampę już masz, do niej polecam bardzo Sanyo Eneloop.Policzmy:
1. Obiektyw (bardzo uniwersalny) Panasonic 20mm f/1.7 - 1600zł
2. Obiektyw Samyang "rybie oko" 8mm f/3.5 - 1000zł
3. Obiektyw Olympus 45mm f/1.8 MSC - 1200zł
4. Body E-PL1 - 500zł
Razem: 4300zł sporawo ...
W takim przypadku, jeśli miałbym parcie na większą matrycę to zastanowił bym się nad Samsungiem NX5/100 plus naleśniki 20, 30mm. Puszka 500zł, szkiełka po 400 i za 1300zł mam niewielkie pstrykadło z dużą matrycą.
Aczkolwiek ja w dalszym ciągu (do)kupiłbym S100.
oczywiści prócz wielkości i mozliwości nagrywania filmów baaardzo zależy mi na jakości. Nie chce się rozczarować po zakupie że jakość jest dużo gorsza niż mam obecnie.
Samsunga to raczej do kieszeni nie zmieścisz , zwłaszcza NX5.,
Tak jak radzi tymczasowy kup jakis wypasiony kompakt . Np Lumix LX5, Olka XZ-1 czy Samsung EX1. Z tym ,ze ten ostatni to filmy robi kiepskie.
aha i jeszcze jedno.
rozważam zakup body z 1 obiektywem (małym uniwersalnym) - np ten wspomniany naleśnik Panasonica.
Innych obiektywów nie będe kupował bo mam te wspomniane w pierwszym poście.
czyli to czego szukam to:
jakość zdjęć i filmów w małym rozmiarze ;)
Jeżeli jednak musi to byc PEN to najlepszy wybór to E-PL3. Body to około 1.900 + 1.600 za 20 mm f1.7 Panasa to razem 3.600.
Jeżeli jednak musi to byc PEN to najlepszy wybór to E-PL3
musi?
nic nie musi ;). dopiero szukam. pomyslałem o PENie bo mam te obiektywy których mógłbym użyć wlasnie w PENie.
Ale to czego szukam ma mieć dobrą jakość zdjęć i filmów w małym rozmiarze ;)
rozważam zakup body z 1 obiektywem (małym uniwersalnym) - np ten wspomniany naleśnik Panasonica.
Innych obiektywów nie będe kupował bo mam te wspomniane w pierwszym poście.
To weź Panasonica GF3, jest mały, dla mnie za mały w sensie ergonomii ale to można przeboleć jeśli jest lustrzanka na poważniejsze pstrykanie. Zaletą małych Panasoniców jest że można je kupić w zestanie z 14/2,5. Wychodzi dosyć tanio. Na podręczny system super.
Gdzie niegdzie można jeszcze trafić GF2 - trochę większy, i ma złącze do lampy.
---------- Post dodany o 16:34 ---------- Poprzedni post był o 16:31 ----------
p.s. ten wątek powinien być w dziale "co kupić"
Wszystkie bezlusterkowce Panasonica nie mają stabilizacji w body i dlatego osobiscie w m43 preferuje Olympusy. Komus to moze byc niepotrzebne ale trzeba i to wziąć pod uwagę
Wszystkie bezlusterkowce Panasonica nie mają stabilizacji w body i dlatego osobiscie w m43 preferuje Olympusy. Komus to moze byc niepotrzebne ale trzeba i to wziąć pod uwagę
Jest to argument. Ale jeśli w grę wchodzi jeden obiektyw, i to raczej szeroki obiektyw to nie ma się co stabilizacją przejmować. Ruchu się nie zamrozi, a 1/30 to się z ręki utrzyma :) a wspomniana 14stka ma światło 2,5 więc dobrze sobie radzi, 20stka jeszcze lepiej.
Ważny argument - z korpusem Panasonica będą korygowane aberacje chromatyczne, w Olympusie niestety nie a 20stka (to wiem z autopsji) czasami potrafi kolorkami przywalić.
podumowując, szkoda że Olympus ma tylko jednego naleśnika w ofercie dla m4/3. I szkoda że nie dodaje go jako standard do mniejszych korpusów. Ta 17stka mogła by być fajnym wyborem, niestety sporo kosztuje. Jedyna szansa, próbować szukać gdzieś w resztkach i wyprzedażach - czasami zdarzają się oferty starszych E-Pe-elek w zestawie z tym obiektywwem w cenie takiej jak GF3(2) z 14/2,5
Natomiast co do jakości zdjęć, to wszystkie PENy od E-PL1 mają taką samą jakość obrazka.
Nie żyłowałem rawów, ale silniki jpg w aparatach dają całkiem różny efekt - np. E-PL1 kontra E-PL3. Wyższe czułości są sporo ładniejsze w nowszym aparacie, nie wiem jednak czy ISO jest tak samo zeskalowane. To co daje E-PL1 na niskich czułościach z kolei jakoś bardziej mi się podoba, ale to bardzo subiektywne wrażenia. Szkoda, że nowe Peny nie mają sztuczki ze 100 ISO.
Ikony M/43:
To już jest budowanie systemu, nie obok ale IMHO zamiast lustrzanki. Jako uzupełnienie lustra to bym się na początek tak nie rozpędzał.
Policzmy:
1. Obiektyw (bardzo uniwersalny) Panasonic 20mm f/1.7 - 1600zł
2. Obiektyw Samyang "rybie oko" 8mm f/3.5 - 1000zł
3. Obiektyw Olympus 45mm f/1.8 MSC - 1200zł
4. Body E-PL1 - 500zł
W takim przypadku, jeśli miałbym parcie na większą matrycę to zastanowił bym się nad Samsungiem NX5/100 plus naleśniki 20, 30mm. Puszka 500zł, szkiełka po 400 i za 1300zł mam niewielkie pstrykadło z dużą matrycą.
Dziwnie ceny podajesz. Gdzie jest E-PL1 body za 5 stówek? Może gdzieś używka była za tyle, ale jeżeli używki to 20/1.7 można spokojnie kupić za 1200-1300 zł - niedawno było dwie takie oferty u nas na giełdzie...
System Samsunga wydaje się ciekawy, jest dziwnie mało popularny jak na to co oferuje. Mam nadzieję, że będzie rozwijany. I znów - gdzie masz takie ceny?
Jedna to taka, że mój aparacik nie nagrywa filmów, a dróga to taka, że nie mieści się on w kieszeni kurtki ;)
astanawiam sie nad jakims uniwersalnym (może stałką) np: Panasonic 20mm f 1.7 ?
Co wy na to?
20/1.7 - świetne szkło, warto mieć mając aparat m4/3. Jakie body - ja bardzo lubię E-PL1 w dodatku jest teraz tak tani, że sporo kasy zostaje na szkło. Nie wiem jednak czy filmy z niego by Cię zadowoliły...
---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post był o 18:28 ----------
Ważny argument - z korpusem Panasonica będą korygowane aberacje chromatyczne, w Olympusie niestety nie a 20stka (to wiem z autopsji) czasami potrafi kolorkami przywalić.
Hmmm - pisałeś już na OC i chyba w komentarzach na Optycznych. Zaciekawił mnie temat bo używam 20/1.7 z Penem i niczego takiego nie zauważyłem. Mógłbyś pokazać o co biega na zdjęciach?
Hmmm - pisałeś już na OC i chyba w komentarzach na Optycznych. Zaciekawił mnie temat bo używam 20/1.7 z Penem i niczego takiego nie zauważyłem. Mógłbyś pokazać o co biega na zdjęciach?
ok, coś poszukam i gdzieś wrzucę przykłady. Może to moje "czepialstwo" i z każdego innego obiektywu bym tak miał, a może coś faktycznie jest na rzeczy. Proszę o trochę cierpliwości bo teraz muszę zagadkę "gdzie sfocone" przygotować :)
pozdrawiam
Jan
ok, coś poszukam i gdzieś wrzucę przykłady. Może to moje "czepialstwo" i z każdego innego obiektywu bym tak miał, a może coś faktycznie jest na rzeczy. Proszę o trochę cierpliwości bo teraz muszę zagadkę "gdzie sfocone" przygotować :)
Jasna sprawa, może tak być, że ja czegoś nie zauważyłem i żyję w błogiej nieświadomości ;-).
Razem: 4300zł sporawo ...
W takim razie napiszę wprost: używany E-PL1 plus tylko jedno szkło tj. 20/1.7. Jest i kieszonkowo (kurtka nie portki :) i bardzo, bardziej niż by się mogło wydawać uniwersalnie.
czyli jeżeli dobrze rozumiem to polecacie E-PL1 i E-PL3 (kwestia nagrywania filmów...w tym drugim lepsza jakość tak?).
A co do szkiełka uniwersalnego, małego i jakościowo dobrego z tego co piszecie to rozumiem że ta "moja" 20 Panasonica też jest ok.
czyli co, po konsultacjach forumowych wychodzi mi że E-PL3+ 20mm 1.7 to zestaw mały i dobry jakościowo (jaość zdjęć i filmów) - czyli to czego szukam, tak?
no i do tego kompatybilny z moimi szkiełkami od lustrzanki.
ale jesteście pewni że nic lepszego na rynku nie ma ;) ?
I tak i nie, tzn. plusy dodatnie przewyższają plusy ujemne. To szkło i tak przymykasz (CA spada), nawet jak w knajpie otworzysz to - jak pisze Janko - dwa razy suwaczkiem i po kłopocie. Darmowy RawTherapee robi to całkiem fajnie, dodatkowo dając ci bonus czyli z 40mm robi 37mm, bez korekcji ;)
O wiele ważniejsze są imho słaby filtr aa w e-pl1 i generalnie "Oly kolor/jotpeg"; dla mnie jeszcze monochromatyczne ziarno.
no i do tego kompatybilny z moimi szkiełkami od lustrzanki.
ale jesteście pewni że nic lepszego na rynku nie ma ;) ?
Hehe, dla jednego lepsze to, dla drugiego tamto ;-). Co do kompatybilności ze szkłami 4/3, to potrzebujesz jeszcze MMF-2 (ok. 300zl) i nie oczekuj zbyt wiele (szczególnie od tych szkieł, które masz) w kwestii AF, najlepiej jakbyś podpiął swoje szkła pod mikrusa i zobaczył jak to hula (bądź nie hula).
Dla mnie filmowanie w aparatach foto mogłoby nie istnieć. Do tego są kamery . Bo wyznaje zasadę , że jak coś jest do wszystkiego to tak naprawde do niczego. Ale takie czasy i nic na to nie poradzimy
elrond2000
14.02.12, 21:21
hmm. Pen Mini jest jeszcze mniejszy do epl-3 :)
a na serio to lepiej lx-5 pasikonika wziąść (da się podpiąć Twoją lampę pod niego); nie wierzę że nie będziesz chciał zoomować podczas kręcenia? z jasną stałką polegniesz
Co do jakości filmów to jednak polecam kamerke za 1100 jest rewelacyjna sony (swietna gdy mało światła);
pozdrawiam
Dla mnie filmowanie w aparatach foto mogłoby nie istnieć. Do tego są kamery . Bo wyznaje zasadę , że jak coś jest do wszystkiego to tak naprawde do niczego. Ale takie czasy i nic na to nie poradzimy
kiedyś tez tak myślałem, al w obecnych aparatach filmowanie jest na tyle dobre, że do domowego (hobby również) użytku w zupełności wystarczy.
---------- Post dodany o 21:40 ---------- Poprzedni post był o 21:36 ----------
nie wierzę że nie będziesz chciał zoomować podczas kręcenia? z jasną stałką polegniesz
kurcze! nie wpadłem na to. ech i cały misterny plan ..... ;(
szkiełko wydaje sie dobre ako uniwersalne ale do bani podczas kręcenia ;(
cholera co dalej?
kiedyś tez tak myślałem, al w obecnych aparatach filmowanie jest na tyle dobre, że do domowego (hobby również) użytku w zupełności wystarczy.
---------- Post dodany o 21:40 ---------- Poprzedni post był o 21:36 ----------
kurcze! nie wpadłem na to. ech i cały misterny plan ..... ;(
szkiełko wydaje sie dobre ako uniwersalne ale do bani podczas kręcenia ;(
cholera co dalej?
PENa należy pokochać i potem dalsza część wyboru będzie już nieistotna , a jak chcesz mikro i filmowanie - wybór jest prosty GH2 się on nazywa.
PENa należy pokochać i potem dalsza część wyboru będzie już nieistotna , a jak chcesz mikro i filmowanie - wybór jest prosty GH2 się on nazywa.
Mikro w znaczeniu systemu tak, ale rozmiarowo GH2 to już kawałek aparatu, nie pasuje do pierwotnych wymagań "do kieszeni". Nie doradzę w wyborze, sam obserwuję temat PENów już jakiś czas i ciągle się waham. Brakuje mi jednak dobrego wizjera.
Chyba przejadę się na giełdę w Stodole (w Warszawie) wezme do łapki, podłącze do moich obiektywów, pogadam z ludźmi i wtedy bede mądrzejszy (troszkę ;) ).
---------- Post dodany o 11:10 ---------- Poprzedni post był o 11:00 ----------
a na serio to lepiej lx-5 pasikonika wziąść...pozdrawiam
hmm przeczytałem test na fotopolisie i wygląda to całkiem całkiem...
jakieś opinie?doświadczenia?
Można też trochę poczekać, Olympus ma wypuścić następcę XZ-1.
Z obiektywem 20/1.7 jest też taki feler, że AF nie jest tak szybki jak z obiektywami MSC. Uniwersalny i nieduży będzie obiektyw kitowy Olympusa, albo nowy kit Panasonica z literą X w nazwie. Z drugiej strony lepszą jakość dają jednak stałki.
tymczasowy_
15.02.12, 13:11
ale jesteście pewni że nic lepszego na rynku nie ma ;) ?Jest NEX-5N z CZ24mm/1.8
ewentualnie
nowy E-M5 z Voigtlanderem 17,5mm/0.95
PS
Co do jakości zdjęcia o której wspominałeś, to gdzie jej potrzebujesz:
a) na cropie 1:1 w LCD komputera,
b) na papierowej odbitce (jaki format preferujesz?)
c) na ekranie TV Full HD.
Co do jakości zdjęcia o której wspominałeś, to gdzie jej potrzebujesz:
a) na cropie 1:1 w LCD komputera,
b) na papierowej odbitce (jaki format preferujesz?)
c) na ekranie TV Full HD.
W tych czasach (niestety) najczęściej oglądamy zdjęcia na kompie. W moim przypadku jest to MacBook (dośc przyzwoita matryca).
Czasem jak przyjdzie rodzina albo znajomi wrzycamy fotki na TV Full HD
Niestety najrzadziej raz na kilka lat ;( je drukujemy (od kilku lat chce to zmienić ale zawsze stoi cos na przeszkodzie) - takie realia.
a na serio to lepiej lx-5 pasikonika wziąść (da się podpiąć Twoją lampę pod niego);
jak już wspomniałem powyżej przeczytałem test tego aparatu i wygląda całkiem obiecująco. Wykonanie porządne, małyy jest, i niby jakośc fotek i filmów też przyzwoita. Pytanie tylko czy wystarczająca - czy nie będzie rozczarowania w porównaniu do tego co mam teraz....
NEX-5N z CZ24mm/1.8
na zdjęciach wydaje się być za duży jak na kieszeniowy....(ale moze się mylę)
tymczasowy_
15.02.12, 17:45
W tych czasach (niestety) najczęściej oglądamy zdjęcia na kompie. W moim przypadku jest to MacBook (dośc przyzwoita matryca).
Czasem jak przyjdzie rodzina albo znajomi wrzycamy fotki na TV Full HD
Niestety najrzadziej raz na kilka lat ;( je drukujemy (od kilku lat chce to zmienić ale zawsze stoi cos na przeszkodzie) - takie realia.
Najnowszy 17" MacBookPro ma 1920x1200 pikseli czyli 2,4megapikseli, rozdziałka 70dpi? 100dpi? Więc LX5 skalujesz 4x w dół ...
TV FullHD jeszcze mniejsze wymagania.
Papier A4 300dpi czyli 5-6megapikseli.
Nawet LX5 na ISO 1600 wyjdzie idealnie.
Tyle ode mnie. Na bazie doświadczeń z E-1/3/300, LX5 i NEX.
Kombinuj dalej, magia cropa 1:1 jest jak oko Saurona ... wszystko wypatrzy. A codzienny onanizm na forum oczyszcza ducha i ciało.
PS
Dziś zamiast LX5 kupiłbym Canona S100 (powtarzam po raz n-ty) - nie ma bardziej kieszonkowego zaawansowanego kompakta na rynku.
Dziś zamiast LX5 kupiłbym Canona S100 (powtarzam po raz n-ty) - nie ma bardziej kieszonkowego zaawansowanego kompakta na rynku.
wszystko pięknie tylko że filmy w HD odtwarza skokowo. A mi zależy na dobrych zdjęciach i na dobrym filmie.
Zaczynam się zastanawiać czy ja przypadkiem nie chce kupić czegoś czego na rynku nie ma ;)
W każdym razie wszystkim wielkie dzięki za cierpliwość, wytrwałość i wszystkie rady w tym wątku.
Zaczynam się zastanawiać czy ja przypadkiem nie chce kupić czegoś czego na rynku nie ma ;)
O... to tak jak ja!:)
Janko Muzykant
16.02.12, 09:29
Wydasz dużo, jakość będziesz miał tę samą (jeśli pójdziesz w kity), wymiar niewiele mniejszy, w każdym razie nie kieszeniowy.
Wybierz któryś z trzech polecanych kompaktów, choć jeśli zależy Ci na video, to nie XZ1 (szkoda, bo poza tym jest bardzo udany ze względu na m.in. stabilizację).
Wbrew pozorom kompakty mogą dziś dużo, tu kilka przykładów:
http://as.elte-s.com/patrz/duze/0673.jpg
http://as.elte-s.com/patrz/duze/0703.jpg
http://as.elte-s.com/patrz/duze/0702.jpg
http://as.elte-s.com/patrz/11/0624.htm
tymczasowy_
16.02.12, 11:44
wszystko pięknie tylko że filmy w HD odtwarza skokowo.
Odtwarza czy nagrywa?
Dwa, zobaczysz, że z pewnych względów, o których nie będę się rozpisywał, będziesz filmował jedynie w trybie co najwyżej 720p.
Wbrew pozorom kompakty mogą dziś dużo, tu kilka przykładów:
http://as.elte-s.com/patrz/duze/0673.jpg
http://as.elte-s.com/patrz/duze/0703.jpg
http://as.elte-s.com/patrz/duze/0702.jpg
http://as.elte-s.com/patrz/11/0624.htm
Janko Muzykant - bardzo ładne te fotki ;) - czym robione?
---------- Post dodany o 10:52 ---------- Poprzedni post był o 10:46 ----------
https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez fuchs7 https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/buttons/viewpost-right.png (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=792861#post792861)
wszystko pięknie tylko że filmy w HD odtwarza skokowo.
Odtwarza czy nagrywa?
Dwa, zobaczysz, że z pewnych względów, o których nie będę się rozpisywał, będziesz filmował jedynie w trybie co najwyżej 720p.
S100 umożliwia kręcenie klipów w rozdzielczości Full HD. Obraz jest bardzo ostry, jednak nagrywanie z szybkością 24 klatek na sekundę powoduje skokowe odtwarzanie ruchu. Pochwała należy się za to za możliwość regulacji ustawień autofokusa i przysłony podczas filmowania. Zoom pracuje wolniej, ale jego silnik jest lekko słyszalny na filmach.Zobacz więcej: http://www.chip.pl/testy/foto-video/aparaty-cyfrowe-kompaktowe/canon-powershot-s100#ixzz1mXM1wCRA
A dlaczego wg Ciebie będe nagrywał filmy w gorszej jakości niż pozawala na to aparat? sorry za pytanie, ale nie mam doświadczenia w filmowaniu z apartaów, ale wydaje mi se że jeżeli będe miał możliwośc nakręcenia ładnego filmu to raczej będe chciał taki nagrać ;)
tymczasowy_
16.02.12, 12:09
czym robione?Każdy zaawansowany kompakt robi podobne, a nawet więcej takie same. Tu linki do LX3 i LX5
http://dezsantana.com/lx5
http://dezsantana.com/lx3
S100 umożliwia kręcenie klipów w rozdzielczości Full HD. Obraz jest bardzo ostry, jednak nagrywanie z szybkością 24 klatek na sekundę powoduje skokowe odtwarzanie ruchu. Pochwała należy się za to za możliwość regulacji ustawień autofokusa i przysłony podczas filmowania. Zoom pracuje wolniej, ale jego silnik jest lekko słyszalny na filmach.[/I]Zobacz więcej: http://www.chip.pl/testy/foto-video/aparaty-cyfrowe-kompaktowe/canon-powershot-s100#ixzz1mXM1wCRANie ma sensu się tym sugerować. Zobaczysz, że tak czy siak, poprzestaniesz na opcji 720p. A jeśli się upierasz koniecznie na 1080p to masz trzy wyjścia:
GH1/2
NEX-5N
kamera video
A dlaczego wg Ciebie będe nagrywał filmy w gorszej jakości niż pozawala na to aparat? sorry za pytanie, ale nie mam doświadczenia w filmowaniu z apartaów, ale wydaje mi se że jeżeli będe miał możliwośc nakręcenia ładnego filmu to raczej będe chciał taki nagrać ;)
1. Bo typowe amatorskie klipy nie wymagają full hd, po prostu nie będzie żadnej różnicy w odbiorze.
2. Rozmiar generowanych plików. Raz pojemna karta w aparacie, dwa pojemny dysk na archiwa.
3. Problem z odtwarzaniem, szczególnie jeśli będziesz się dzielił swoimi dziełami z innymi.
4. Upierdliwości w przypadku obróbki klipów na PC - wymogi na moc PCta (mocny procesor, mocna grafika), długi czas przetwarzania..
wybiaram z poniższych ;) :
* Canona S100 - ~1700zł
* Panasonic Lumix LX5 ~1600zł
* Sony NEX-5N ~ 2500zł (może być za drogi, brak lampy, może być za duży)
* Olympus E-PL3 ~ 2200zł (brak lampy)
zdecyduje jakość zdjęć i filmów.
* Olympus E-PL3 ~ 2200zł (brak lampy)
Wbudowanej - tak. Natomiast w zestawie dostajesz małą, zewnętrzną wsuwaną w sanki (nie pamiętam jakiej mocy).
Janko Muzykant
16.02.12, 17:42
Janko Muzykant - bardzo ładne te fotki ;) - czym robione?
XZ-1, ale podobne kompakty potrafią podobnie.
A dlaczego wg Ciebie będe nagrywał filmy w gorszej jakości niż pozawala na to aparat? sorry za pytanie, ale nie mam doświadczenia w filmowaniu z apartaów, ale wydaje mi se że jeżeli będe miał możliwośc nakręcenia ładnego filmu to raczej będe chciał taki nagrać
Z kręceniem filmów jest jak z pstrykaniem zdjęć - lepiej zrobić większe i przeskalować potem w dół niż od razu robić małe. Tylko, że to jest dodatkowa robota, ale filmy bez edycji są zwykle nudne, a ich rozmiar jest zdecydowanie ''niearchiwizowalny''. Więc nawet jeśli nie edytujemy, przy samej konwersji np. do h264 można przeskalować.
kupił ja ;)
oto pierwsze, "historyczne" zdjęcie moim kompaktem:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
http://images35.fotosik.pl/1187/965c21719e905823m.jpg]źródło ([URL=\"http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=965c21719e905823\")[/URL]
po wczorajszym rajdzie po sklepach i dokładnym obejrzeniu 3 aparacików: Canona S100, Panasonic Lumix LX5 oraz Sony NEX-5Nzdecydowałem się na S100 :):):)
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za rady. Bez Was najprawdopodobniej bym go nie kupił.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Zdjęcia i filmy wychodzą ok (jak na godzinę zabawy ;) ).
Jest on mały - może trochę za mały ;) , wg. mnie znacznie lepiej leży w ręku Pasikonik, ale ten ma taka przewagę że zmieści się w kieszeni marynarki od garnituru. Poza tym czarny lepiej sie trzyma niż ten jasny - czarny ma taką "matową" lekko chropowata obudowę, a jasny dość śliską.
S100 ma poza tym bardzo wiele fajnych funkcji ;)
Jeżeli będziecie zainteresowani moimi odczuciami to pytajcie.
Teraz ja jestem dla Was ;)
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.
elrond2000
25.02.12, 11:40
co do koloru kompaktu to jeszcze będziesz się cieszył że nie jest czarny;) ja poluję na białego lx-5;
dlaczego?? ma służyć na wycieczkach, które zazwyczaj odbywają się w cieplejszych warunkach i słoneczku; a czarny zbiera słońce jak cholera; jakoś nie widze sie nad morzem z czarnym ustrojstwem przy +30; jeszcze docenisz ten kolorek :)
pozdrawiam
kupił ja ;)
oto pierwsze, "historyczne" zdjęcie moim kompaktem:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
http://images35.fotosik.pl/1187/965c21719e905823m.jpg]źródło ([URL=\"http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=965c21719e905823\")[/URL]
po wczorajszym rajdzie po sklepach i dokładnym obejrzeniu 3 aparacików: Canona S100, Panasonic Lumix LX5 oraz Sony NEX-5Nzdecydowałem się na S100 :):):)
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za rady. Bez Was najprawdopodobniej bym go nie kupił.
P...
Życzę uciechy i zadowolenia z nowej zabawki
AP.