PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

TomekH
17.04.12, 08:58
Test na optycznych bardzo fajny, momentami nawet entuzjastyczny, co rzadko im się zdarza :wink: no i przede wszystkim dużo zdjęć przykładowych, dużo mówiących.
pozdrawiam

dzarro
17.04.12, 09:09
To teraz już na pewno nie stanieje:mrgreen:.

TomekH
17.04.12, 09:10
Na szczęście jest olyjedi :grin:

rafrr
17.04.12, 09:29
To teraz już na pewno nie stanieje:mrgreen:.

Oby tylko nie podrożał jak Nikon d800, miedzy innymi w UK.

apz
17.04.12, 09:31
Pozamiatane. I takie aparaty trzeba było robić od początku :)

Nie mogę się tam wbić od wczoraj. Olkowe inżyniery przerabiają tę technologię od E-5 , sądzę , że główną przeszkodą jej wdrożenia była kiepska dostępność odpowiednio mocnych i zarazem małych i energooszczędnych i tanich układów logicznych.

Mirek54
17.04.12, 09:58
jutro do nich napiszę.
Choć ja mam do nich pecha- u nich kupiłem chyba pierwszy na forum 12-60 z uwalonym AF
Mirek, was wollen sie?
Przy niektórych artykułach jest "Sofort lieferbar". Przy OM-D - nie ma, piszą "VORBESTELLUNGEN JETZT MÖGLICH"

Jetzt to nie "gestern" oder "in Marz"

Dzwonilem.Masz na PW wiadomosci z pierwszej reki.:mrgreen:

Mirek, was wollen sie?

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:A jesli juz to Mirek.Was sie wollen.(czego oni)
A Ty sie pytasz Mirek czego pani chce:mrgreen::mrgreen::mrgreen:A co ja Kopernik czy "cus":mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Koriolan
17.04.12, 10:45
Miało byc "Sie". Narząd nieużywany...
dzięki, odpisałem :)

geo
17.04.12, 11:47
nie nie jednak..................... nie. Nie ma lampy i matryca wielkości paznokcia, aha i nie ma matrycy kodaka nie nie nie.. :)

gietrzy
17.04.12, 12:43
Test na http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14593&olympus-om-d-e-m5-test

Janeczek
17.04.12, 13:58
To w koncu jak jest, mozna w wizierze grzebac w menu czy tylko na wyswietlaczu? a i czy mozna zrobic cwancyk, ze mamy podglad czasowy po wykonaniu zdjecia we wizierze? Jesli nie ma, to jednak szkoda, dziadzio G1 mial...

pozdrowionka

gietrzy
17.04.12, 14:06
To w koncu jak jest, mozna w wizierze grzebac w menu czy tylko na wyswietlaczu? a i czy mozna zrobic cwancyk, ze mamy podglad czasowy po wykonaniu zdjecia we wizierze?

Ztcp to Jack pisał, że VF-2 wyświetla to samo co ekranik z tyłu, więc tu powinno być podobnie.

nightelf
17.04.12, 14:17
I must resist! I must resist! I must resist! :-P

gietrzy
17.04.12, 14:30
I must resist!

Release the pressure ;)

http://gakuranman.com/olympus-om-d-e-m5-field-test/

zibi1303
17.04.12, 14:39
Jak można grzebać w EP-L2 i VF-2 to czemu nie można w M5 ?
Wizjer wyświetla wszystko co i wyświetlacz.. przecież ma większą rozdzielczość..., ale mnie jakoś głupio się przestawia MENU przez wizjer.. :) przechodzę na LCD tak mi wygodniej. Co nie oznacza że przez wizjer nie można

gietrzy
17.04.12, 14:59
Jak można grzebać w EP-L2 i VF-2 to czemu nie można w M5 ?
Wizjer wyświetla wszystko co i wyświetlacz.. przecież ma większą rozdzielczość..., ale mnie jakoś głupio się przestawia MENU przez wizjer.. :) przechodzę na LCD tak mi wygodniej. Co nie oznacza że przez wizjer nie można

Co więcej (tylko przypomnę, bo już było) do E-M5 można podpiąć... VF-2 :)

Janeczek
17.04.12, 16:16
No dobra Panowie przestancie piep...
mieliscie w rece czy tylko gdybacie, ze mozna?

wg optycznych nie mozna grzebac w menu przez wizier i nie ma funkcji przegladania zdjec przez tenze,
wg fotopolis mozna grzebac w menu, a nie ma funkcji podgladu zdjec

Fatman rzecze, ze nie pamieta

JACK!!! GDZIE JESTES!!!

Prosze o konkrety

pozdrowionka

irek50
17.04.12, 16:29
Czekałem na testy w optyczne.pl, bo są miarodajne i wynika z nich, że jest Ok -- Szczególnie potwierdzają lepszą o 1EV pojemność tonalną matrycy, co pokazał na zdjęciach Kolega na początku
tego wątku. Wizjer elektroniczny też lepszy niż poprzednio ... Tylko się cieszyć, a nie marudzić :)
--------------
Ps:----Mam na myśli wewnętrzny test Fatmana, (chyba w innym wątku), który pokrywa się zasadniczo z oceną optyczne.pl

nightelf
17.04.12, 18:53
@Janeczek - na E-P3 z VF-2 można korzystać z menu. Przeglądanie zdjęć tylko na ekranie (przez wizjer się nie da).

romek1967
17.04.12, 19:07
@Janeczek - na E-P3 z VF-2 można korzystać z menu. Przeglądanie zdjęć tylko na ekranie (przez wizjer się nie da).
Właśnie sprawdziłem organoleptycznie, E-P3 + VF-2 w wizjerze zarówno można korzystać z menu jak i przeglądać fotki. Po wciśnięciu MENU lub ">" domyślnie włącza się LCD ale przyciskiem pod wizjerem można przełączyć na EVF.

Janeczek
17.04.12, 19:13
Dzieki koledzy, czekam na potwierdzenie od posiadacza OMD, zakladam, ze testujacy na O i F nie ogarniaja tematu ale niech jakis posiadacz potwierdzi, bo np w pewnych aspektach G1 rozni sie od G2, wiec wole wiedziec na pewno jak jest z OMD...

pozdrowionka

irek50
17.04.12, 20:13
Właśnie sprawdziłem organoleptycznie, E-P3 + VF-2 w wizjerze zarówno można korzystać z menu jak i przeglądać fotki. Po wciśnięciu MENU lub ">" domyślnie włącza się LCD ale przyciskiem pod wizjerem można przełączyć na EVF.
----------Więc należy potraktować brak tych mozliwości w OM-D jako poważną niedoróbkę...

romek1967
17.04.12, 20:29
----------Więc należy potraktować brak tych mozliwości w OM-D jako poważną niedoróbkę...
należy, ale najpierw trzeba potwierdzić czy to niedoróbka Olympusa czy testerów

apz
17.04.12, 20:38

Sądzę ,że oni -testerzy chcieliby by podgląd był kierowony pzed oko gdy oko jest przy wizjerze , a trza guzikiem przełączyć na wizjer.
Jest ogłoszona instrukcja pl, można to prześledzić.

gietrzy
17.04.12, 22:44
Test na focusmedia.nl
http://tinyurl.com/d6y8ofn

Vindex
18.04.12, 00:42

AFAIR testerow - naforum dpreview opisali jak mozna wlaczyc przegladanie zdjec w wizjerze

dobas
18.04.12, 03:11
mozna grzebać w szybkim menu w wizjerze ( guzik OK i dostęp do szczegółowych ustawień )
po wciśnięciu GUZIKA MENU EVF gaśnie włącza się wyświetlacz z tyłu aparatu

po wciśnieciu > lub menu wszystko wyświetla się na wyświetlaczu ale po wciśnięciu guzika wł / wył EVF nic się nie zmienia
tak przynajmniej jest w sprzęcie który ja mam do dyspozycji

Natomiast nie odrywając oka od wizjera masz dostęp do ustawień dostępnych pod guzikiem OK - czyli w zasadzie wszystkiego co potrzebujesz podczas robienia zdjęcia

gietrzy
18.04.12, 06:21
Operacja OMD, wywiad z japońskim Oly.
http://tinyurl.com/cl5j5fd

(http://tinyurl.com/cl5j5fd)_ _ _ _ _ _ _ _ _

NOWY SOFT do E-M5

http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_support_downloads.asp?id=1583&os=w

(http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_support_downloads.asp?id=1583&os=w)- poprawiono stabilność aparatu podczas aktualizacji oprogramowania
- zmodyfikowano pracę stabilizatora dla następujących obiektywów ZD: 8mm fish f/3.5, 18-180mm f/3.5-6.3 oraz także dla dużej PanaLajki 14-150mm

Uwaga osoby chcące zaktualizować oprogramowanie szkieł ( w tym 12-50) na korpusie E-M5:

! najpierw trzeba zaktualizować oprogramowanie korpusu do najnowszej wersji (obecnie 1.1) !

/edit: dziękuję ;)

Janeczek
18.04.12, 08:01
Dzieki Dobasku,

Tak myslalem, Panowie z O i F nie ogarniaja do konca, cenna informacja oczywiscie + jak tylko bede mogl:)

pozdrowionka

gietrzy
18.04.12, 08:25
Kolejne porównanie DR obu mistrzów: E-M5 (pierwsze) i GH2

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.ricksastro.com/temp/em5/EM5_16P4170094.jpg)

źródło (http://www.ricksastro.com/temp/em5/GH2_16P1080013.jpg)

a tu rawy: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=41250011

irek50
18.04.12, 08:27
W dalszym ciągu nie mam pewności z tym podglądem w wizjerze... Czy w OM-D można mieć podgląd zrobionego zdjęcia w wizjerze bez odrywania wzroku (nieistotne dla mnie, czy z użyciem przycisku czy automatycznie) ?

dobas
18.04.12, 09:07
W dalszym ciągu nie mam pewności z tym podglądem w wizjerze... Czy w OM-D można mieć podgląd zrobionego zdjęcia w wizjerze bez odrywania wzroku (nieistotne dla mnie, czy z użyciem przycisku czy automatycznie) ?

można

MENU > KLUCZYK > REC VIEW - tam wybierasz czas w jakim ma być wyświetlane zdjęcie.
tak więc nie odrywając oka od wizjera masz tę mozliwość..

( AUTO, OFF, przedział od 0,3s do 20s )

robisz zdjęie i od razu masz wyświetlony efekt w wizjerze.

Jednak nie pokusiłbym sie na pozostawienie tego włączonego ( choć w pewnych okolicznościach pewnie ma to sens ) pozbawiasz się jednak mozliwości traktowania wizjera tak jak wizjera lustrzanki. Natomiast pewnie jest wiele okoliczności w których ma to sens.
Jak nic sie nie dzieje szybko, jak nic nie ucieka, W sumie fajna opcja :)

Ciekawą funkcją , która mnie zainteresowała jest możliwość ustawienia w EVF podświtelania zakresów w rejonie 0 i w rejonie 256 ( prześwietlenia na czerwono - niedoswietlenia na niebiesko )

Powiem tak. Coraz bardzije jestm nakręcony na tą puszeczkę. Idę robić jakieś zdjęcia :) brakuje słonka :/

irek50
18.04.12, 09:18
można

MENU > KLUCZYK > REC VIEW - tam wybierasz czas w jakim ma być wyświetlane zdjęcie.
tak więc nie odrywając oka od wizjera masz tę mozliwość..

( AUTO, OFF, przedział od 0,3s do 20s )

robisz zdjęie i od razu masz wyświetlony efekt w wizjerze.

Jednak nie pokusiłbym sie na pozostawienie tego włączonego ( choć w pewnych okolicznościach pewnie ma to sens ) pozbawiasz się jednak mozliwości traktowania wizjera tak jak wizjera lustrzanki. Natomiast pewnie jest wiele okoliczności w których ma to sens.
Jak nic sie nie dzieje szybko, jak nic nie ucieka, W sumie fajna opcja :)

Ciekawą funkcją , która mnie zainteresowała jest możliwość ustawienia w EVF podświtelania zakresów w rejonie 0 i w rejonie 256 ( prześwietlenia na czerwono - niedoswietlenia na niebiesko )

Powiem tak. Coraz bardzije jestm nakręcony na tą puszeczkę. Idę robić jakieś zdjęcia :) brakuje słonka :/
----------
Dzięki --wreszcie mam jasność w temacie...

epicure
18.04.12, 09:23
Gdy bawiłem się X100, w jego wizjerze elektronicznym wyświetlał się podgląd zdjęcia zaraz po jego zrobieniu. Strasznie mnie to irytowało... Człowiek chce od razu widzieć kadr, żeby być gotowym do wykonania następnego zdjęcia, a tu mu wyskakuje jakiś nieruchomy obrazek, który trochę dezorientuje. Sekunda minęła, zanim się kapnąłem, że to podgląd - w pierwszej chwili pomyślałem, że to wizjer ma takie opóźnienie, że ja ruszam aparatem, a obraz w nim stoi w miejscu :)

TOKIN
18.04.12, 09:26
Gdy bawiłem się X100, w jego wizjerze elektronicznym wyświetlał się podgląd zdjęcia zaraz po jego zrobieniu. Strasznie mnie to irytowało...

Nie dało się tego wyłączyć?

epicure
18.04.12, 09:29

Nie wiem, za krótko go miałem w rękach. Pewnie by się dało po przekopaniu się przez całe menu.

irek50
18.04.12, 09:34
Gdy bawiłem się X100, w jego wizjerze elektronicznym wyświetlał się podgląd zdjęcia zaraz po jego zrobieniu. Strasznie mnie to irytowało... Człowiek chce od razu widzieć kadr, żeby być gotowym do wykonania następnego zdjęcia, a tu mu wyskakuje jakiś nieruchomy obrazek, który trochę dezorientuje. Sekunda minęła, zanim się kapnąłem, że to podgląd - w pierwszej chwili pomyślałem, że to wizjer ma takie opóźnienie, że ja ruszam aparatem, a obraz w nim stoi w miejscu :)
---
U mnie z kolei jest problem związany z popsuciem akomodacji wzroku...Jeśli dobrze widzę w wizjerze to przy oderwaniu wzroku na LCD mam problem ... Dlatego ergonomiczne sposoby przełączania trybu podglądu uważam za istotne :)--pozdrawiam

kateb
18.04.12, 09:39
mnie to w g2 denerwowało ;-) trzeba albo wciskać od razu spust do połowy, albo wyłączyć.

gietrzy
18.04.12, 09:49
Słow kilka od Roberta Falconera
http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/17/progress-and-the-olympus-om-d-by-robert-falconer/

Janeczek
18.04.12, 10:10
Dla mnie podglad po wykonaniu zdjecia jest bardzo przydatny, dlaczego? ano robie na manaualach i w trudnych warunkach lubie wiedziec czy trafilem, malo tego Panas G1 ma mozliwosc odtworzenia mi zdjecia, ktore wlasnie zrobilem w powiekszeniu np x4 wiec mam 99,9% pewnosci czy kadr sie udal, zas przy zdjeciach szybszych albo wylaczam taka mozliwosc albo gasze go szybko wcisnieciem wyzwalania migawki do polowy.

Generalnie chodzi mi o to, by w OMD nie przechodzic do przegladania na wyswietlaczu, jest to szczegolnie upierdliwe w trudnych warunkach, gdzie oko przyzwyczaja sie do wiziera, po czym musze je oderwac by patrzec na lcd, potem gdy wracam do wiziera, to jestem przez chwile oslepiony... pomijam fakt, ze kasuje fotki takze przez wizier, w uproszczeniu praktycznie nie korzystam z lcd:)

pozdrowionka i dzieki za info!

grzyboo
18.04.12, 10:53
Nie rozumiem takiego dziwnego ograniczenia. Niby dlaczego aparat zachowuje się inaczej w przypadku korzystania z EVF niż z ekranu?
W GH2 i wcześniej G1 mogę zrobić wszystko na EVF co mogę zrobić używając ekranu (poza sterowaniem dotykiem oczywiście).
Brak możliwości przeglądania zdjęć na EVF to jakiś słaby żart ze strony Olympusa.

ajt
18.04.12, 10:54
Skoro o wizjerze mowa, to są wśród testerów okularnicy? Niedawno czytając test jakiegoś aparatu trafiłem na narzekania, że czujnik oka jest tam bezużyteczny w przypadku okularów. Tzn. raz wykrywa, raz nie, obraz miga w wizjerze, pojawiając się i znikając co chwilę. W efekcie trzeba z czujnika zrezygnować i przełączać ręcznie.
Jak to jest w OM-D?

TomekH
18.04.12, 11:25
Z G1 bez problemu patrzyłem w wizjer w okularach, czujnik nie miał problemu. Nie wiem jak jest w OM-D, ale tego typu czujniki zbliżeniowe są zwykle dosyć gorliwe i nawet przy odległości kilku centymetrów się włączają.
pozdrawiam

MCR
18.04.12, 11:28

Da się - można ustawić dowolną kombinację:
- podgląd w wizjerze po zrobieniu zdjęcia
- podgląd na LCD po zrobieniu zdjęcia
- podgląd i na LCD i wizjerze (obraz przełącza się automatycznie przy zbliżeniu oka do wizjera)
- brak podglądu gdziekolwiek
W sumie X100 daje dużo możliwości i jak ktoś lubi to może wszystkie działania - włącznie z obsługą menu robić przez wizjer mając wyłączony LCD. Moim zdaniem jest to przydatne - tym bardziej przy wykorzystaniu trybu cichego (brak dzwięku migawki etc.) Dla żony włączam tryb "małpkowy" i robi zdjęcia kadrując przez LCD - dla każdego więc coś miłego.
Co do samego OM-D: bardzo mnie cieszy, że potwierdziły się wcześniejsze informacje o jakości dawanego obrazu. Brawo, brawo, brawo. Co do ceny za sprzęt - nie uważam by była to wygórowana cena za dobry, kompaktowy, świetnie wykonany i posiadający wiele nowinek sprzęt.

dobas
18.04.12, 12:49
Skoro o wizjerze mowa, to są wśród testerów okularnicy? Niedawno czytając test jakiegoś aparatu trafiłem na narzekania, że czujnik oka jest tam bezużyteczny w przypadku okularów. Tzn. raz wykrywa, raz nie, obraz miga w wizjerze, pojawiając się i znikając co chwilę. W efekcie trzeba z czujnika zrezygnować i przełączać ręcznie.
Jak to jest w OM-D?

u mnie w OMD bez problemu. Fakt ze ja mam jakieś rachityczne okulary i rachityczne oprawki - ale w okularach bez problemu EVF wie że przykładam oko do wizjera

andronek
18.04.12, 14:03
Jak to jest w OM-D?

Witam.
Gh2 nie sprawia żadnego problemu. Mam go niecałe 2 tygodnie ale nie zauważyłem tego typu problemów. Jako okularnik z dużym astygmatyzmem jestem wizjerem zachwycony.
pozdrawiam

snuffi
18.04.12, 14:51
Dobas mógłbyś sprawdzić jedną rzecz?
Jak zachowuje się wizjer w okularach przeciwsłonecznym z filtrem polaryzacyjnym?
VF-2 się nie zachowuje...

dobas
18.04.12, 18:41
Dobas mógłbyś sprawdzić jedną rzecz?
Jak zachowuje się wizjer w okularach przeciwsłonecznym z filtrem polaryzacyjnym?
VF-2 się nie zachowuje...

nie wiem czy te co mam sa z filtrem polaryzacyjnym, ale sprawdzałem na dwóch sztukach szpanglasów i z każdymi się przełącza

romek1967
18.04.12, 18:43
nie wiem czy te co mam sa z filtrem polaryzacyjnym, ale sprawdzałem na dwóch sztukach szpanglasów i z każdymi się przełącza
instrukcja rozpoznawania czy okulary dobasa są z polarem - patrzysz przez nie na ekran mono LCD np. zegarka czy dowolnego wyświetlacza i obracasz, efekt widać :D

Fatman
18.04.12, 18:49
Jak to jest w OM-D?

Nie miałem problemu z używaniem wizjera nosząc przy tym okulary. W GH2 czasem trzeba bardziej docisnąć oko, ale w E-M5 takiego problemu nie było.

snuffi
18.04.12, 21:29
To czy się przełącz w "szpanglasach" (fajne określenie swoją drogą :P) to raczej mniej mnie interesuje ale w czy tak jak w VF-2 pojawiają się dziwne "fale" (coś na kształt rozlanego oleju samochodowego na asfalcie) na obrazie i przekłamane kolory

gietrzy
18.04.12, 22:49
DC Watch
http://tinyurl.com/cnvwns5

gietrzy
19.04.12, 06:02
Ktoś spojrzał na test Fatmana i powiedział: " sprawdzam"; AF-C
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=41259401

irek50
19.04.12, 09:26
Po wiarygodnych wyjaśnieniach odnośnie podglądu zdjęć w wizjerze, wezwałem testerów na optyczne.pl do przyznania się popełnienia kardynalnego błędu w ich teście... na razie brak odpowiedzi :)

Mirek54
19.04.12, 10:01
wezwałem testerów na optyczne.pl do przyznania się popełnienia kardynalnego błędu w ich teście...

Bo niepotrzebnie zezwalales na publikacje testu.:wink::wink:Mogles poczekac:idea:Jak do jutra ekipa nie wyprostuje to nagana i na bruk:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

irek50
19.04.12, 10:55
Bo niepotrzebnie zezwalales na publikacje testu.:wink::wink:Mogles poczekac:idea:Jak do jutra ekipa nie wyprostuje to nagana i na bruk:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
----
Szkoda, że nigdy nie spotkaliśmy się w realu... To by się działo... Jedynie Rafał Czarny może z Tobą konkurować w kwestii poczucia humoru..--pozdrówka

nightelf
19.04.12, 11:01
Czemu tak brutalnie?
Nie lepiej nahajkami ich połaskotać? A nie, od razu do ziemi.

irek50
19.04.12, 11:16
Wcześniej na optyczne.pl oczekiwaliśmy na test OM-D. Ktoś żartował, że tam nie testują wizjerów. Wygląda na to, że testerzy w optyczne.pl próbowali się postarać, bo opis wizjera jest bardzo obszerny, ale dali plamę nie znając funkcji przycisków, co wykazał mod Dobas...

easy_rider
19.04.12, 16:32
czy tak jak w VF-2 pojawiają się dziwne "fale" (coś na kształt rozlanego oleju samochodowego na asfalcie) na obrazie i przekłamane koloryNiestety pod tym względem wizjer E-M5 działa identycznie jak VF-2 :evil:

irek50
19.04.12, 16:39
Cytuję poniżej odpowiedź Arka z optyczne pl:
Arek | 2012-04-19 14:11:22
irek50 - jeśli został popełniony błąd, poprawimy go. Na razie nie mamy w redakcji OM-D ale będziemy mieli znów w przyszłym tygodniu. Szymon, który go testował sprawdzi i jeśli faktycznie wkradł się błąd, poprawi go.

Wojtucior
19.04.12, 19:00
Cytuję poniżej odpowiedź Arka z optyczne pl:
Arek | 2012-04-19 14:11:22
irek50 - jeśli został popełniony błąd, poprawimy go. Na razie nie mamy w redakcji OM-D ale będziemy mieli znów w przyszłym tygodniu. Szymon, który go testował sprawdzi i jeśli faktycznie wkradł się błąd, poprawi go.
A to może niech jeszcze raz się przyjrzą ocenie AF. Masz z nimi kontakt to może uwzględnią Twoje uwagi. Bo ocenili go gorzej niż w SONY (mniej punktów mu dali) a bardziej chwalili (ale opisowo a nie "punktowo"). Coś u nich coraz bardziej widzę słabość ze standaryzacją ocen.

gietrzy
19.04.12, 22:17
Bo ocenili go gorzej niż w SONY (mniej punktów mu dali) a bardziej chwalili (ale opisowo a nie "punktowo")

Bez jaj :) O punktację zapytaj lepiej Fatmana

mzd 75-300 testuje stabilizator E-M5 (cyfrowy tele konwerter włączony)

http://www.youtube.com/watch?v=ii59VHlbciI

http://www.youtube.com/watch?v=sh311mIfinU

Po Oleg Szatan przyszedł czas na ksywkę Oleg Ptasznik. Mi się to podoba. Boziu dlaczego to nie ma multi aspect :cry:

45/1.8 i 25/1.4 na E-M5; stronka z Azji, ale obrazki się ogląda nie czyta ;)

http://omuser.com/viewthread.php?tid=186176&extra=&page=1

dobas
19.04.12, 23:28
Ile by punktów nie dostał. dodatkowa funkcjonalność rzuca na kolana ;) I dosłownie i w przenośni...

Początek nowego. Olympus OM-D nie tylko swietny aparat, ale również maleńki stolik...

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=63111&d=1334870845

dobas
20.04.12, 03:29
OKI!!!

póki co link do bloga z testów singapurczyka i jakies podzielenie sie opiniami na jego temat. Niebawem przeklepie wszystko na OlympusClub i założę osobny wątek z opisem moich wrażeń.

Póki co tutaj : http://dobas.blogspot.com/2012/04/olympus-omd-em-5-test-i-wrazenia-sample.html

gibberpl
20.04.12, 06:42

Można wyłączyć podgląd zdjęć i wtedy nie ma podglądu w wizjerze i niestety też na LCD.

daszek
20.04.12, 08:16
Witam forumowiczów,
mam pytanie do użytkowników OM-D E-M5: czy body posiada mikro-regulacje bf/ff ?
(szukajka forumowa milczy)

gietrzy
20.04.12, 08:23
Witam forumowiczów,

Tak, jest zaszyta na stałe w każdy korpus i każde szkło. Najlepsze jest to, że jest niewidoczna dla fotografa i jest to tak zaawansowana technologia, że sama wie, kiedy, co, jak wyregulować i powiem ci jedno: działa ekspresowo.

Zapowiedź recencji/pierwsze słowa na http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/19/very-1st-look-video-at-the-olympus-om-d-e-m5-review-soon/

TOKIN
20.04.12, 08:46
Póki co tutaj : http://dobas.blogspot.com/2012/04/olympus-omd-em-5-test-i-wrazenia-sample.html

Jakie było iso dla zdjęcia w parku, z pawiami?
Jesteś zadowolony z tej jakości obrazka - mowa o zdjęciu w parku?

romek1967
20.04.12, 09:13
Jakie było iso dla zdjęcia w parku, z pawiami?
Jeżeli pytasz o dwa walczące koguty w fontannie to jest EXIF:

Orientacja obrazka: 1
Data i czas modyfikacji pliku: 2012:04:20 00:34:12
Wykonano za pomocą urządzenia: OLYMPUS
Model urządzenia: E-M5
Oprogramowanie: Adobe Photoshop CS3 Windows
Autor obrazka: Picasa
Czas ekspozycji: 0,0008
Wartość przysłony: 5
Czułość ISO: 200
Czas otwarcia migawki: 10,2877
Przysłona: 4,64386
Lampa błyskowa: 24
Ogniskowa: 14

TOKIN
20.04.12, 09:15
Jeżeli pytasz o dwa walczące koguty w fontannie to jest EXIF:

OK. Dzięki, szukałam exifa w cropie....:oops:

romek1967
20.04.12, 09:17
OK. Dzięki, szukałam exifa w cropie....:oops:
Ja też ;) ale był tylko w fulfrejmie

dobas
20.04.12, 11:42
crop jest wklejona warstwa więc gubi exif.

Niestety dalem ciała i nie zresetowałem aparatu przed startem. więc w JPGu miałem ustawioną krzywą na ekstremalne ustawienia. Szkoda bo na podstawie tych zdjęc nie mogłem ocenić jak aparat przetwarza JPGi :) oczywiscie jak to z nowymi aparatami bywa ORFa w lightroomie nie mozna było ugryźć więc została Picassa i RAW theerapee. Też jestem pewien że ACR będzie sprawdzał się lepiej, zwłaszcza że program znam i w nim jakoś biegle się poruszam.

po zresetowaniu krzywej JPGi wyglądaja bardzo zacnie. Generalnie jakość zdjęcia mnie zadowala. Jest lepiej niż w tym co mm dotychczas czyli EPL1 lub E3
bardziej mozna wyciągać szczegóły z cieni ( choć to też zmienia się wraz z softem - lightroom 4 pozwala na więcej )

Nie śledzę porównań wykresów , tabelek z DR. aparat ma być dla mnie funkcjonalny, nie ograniczać mnie jako narzędzie i dawać nie gorszą jakość obrazka niż to co mam dotychczas.

TomekH
20.04.12, 11:42
@Dobas, fajny artykuł, cieszy mnie obecnie każda relacja z używania OMD :grin: ale Twój fragment o rozkładanym stoliku całkiem mnie rozwalił.
pozdrawiam

skrzynka97
20.04.12, 12:17
dzięki za test @Dobas
ja wymienię swoją lustrzankę na OM-D, tylko poczekam na normalną cenę,
D7000 koszutje na Amazonie 1300 USD - w Polsce 4100 zł
OM-D na Amazonie 999 USD - w Polsce powinien być po 3200 zł, pytanie kiedy? po wakacjach?

dobas
20.04.12, 12:38
to sobny temat.Jaka cena jako nowości, po jakim czasie potanieje i do jakiego poziomu itp itd..
Oczywiście to tez jeden z argumentów do przeanalizowania przed zakupem aparatu - co inneg będzie w tej cenie :)

Koriolan
20.04.12, 12:56
Trzy lata temu kupowałem E30, praktycznie miesiąc po premierze w PL i wtedy body E30 na pólce w Euro kosztowało 3800.
cena sklepowa body OMD na poziomie 4699 jest sporo przesadzona.

epicure
20.04.12, 14:30
Za to cena w OJ jest w sam raz.

zibi1303
20.04.12, 14:31
A czy E30 był pancerny i uszczelniony ?
Nie był więc nie porównuj tych dwóch aparatów. Ja też bym chciał aby był tańszy ... :] i mam nadzieję że stanieje ...

Ar2
20.04.12, 14:41
Niedługo można spodziewać się pełnego opisu

http://www.youtube.com/watch?v=GDnbAHKueAo&feature=player_embedded#!

wulf
20.04.12, 14:43
Trzy lata temu za E30 z 12-60 dałem około 5500 co było niezłą ceną ale niestety od tego czasu trochę się zmieniły kursy walut i nie na wszystko można już sobie pozwolić :cry:
Myślę, że M5 to raczej powinien konkurować cenowo z lustrzankami zaawansowanymi z grupy cenowej od 60D do D300s niż entry level i w tym segmencie utrzymywanie tak wysokiej ceny też mija się z celem.

epicure
20.04.12, 15:08
Myślę, że M5 to raczej powinien konkurować cenowo z lustrzankami zaawansowanymi z grupy cenowej od 60D do D300s niż entry level i w tym segmencie utrzymywanie tak wysokiej ceny też mija się z celem.

Dokładnie, dlatego cena OM-D jest właśnie pomiędzy 60D a D7000.

gietrzy
20.04.12, 15:14
Kolejne ciepłe słowa, tym razem na http://photo.net/equipment/olympus/om-d/e-m5/first-impressions-review/

Ar2: widzę, że i tobie spodobała się recenzja.. Nex-7 w realu :mrgreen:

TOKIN
20.04.12, 16:22
po zresetowaniu krzywej JPGi wyglądaja bardzo zacnie. Generalnie jakość zdjęcia mnie zadowala. Jest lepiej niż w tym co mm dotychczas czyli EPL1 lub E3
bardziej mozna wyciągać szczegóły z cieni ( choć to też zmienia się wraz z softem - lightroom 4 pozwala na więcej )

Nie śledzę porównań wykresów , tabelek z DR. aparat ma być dla mnie funkcjonalny, nie ograniczać mnie jako narzędzie i dawać nie gorszą jakość obrazka niż to co mam dotychczas.

Ja też nie śledzę wykresów, zresztą niespecjalnie potrafię je czytać:oops:
Natomiast to zdjęcie z parku, mnie osobiście nie powala, ani ostrością, ani plastyką, ani kolorem - stąd pytałam. Nie wiem czy to wynik tych krzywych w aparacie, czy faktu, że to jedno z serii i ostrość nie jest 100%, czy może pogody, specyficznego światła? Olek dla mnie jest wyznacznikiem ładnego jpga prosto z puszki i może dlatego jestem nieco "rozczarowana"?

Fatman
20.04.12, 16:32
Witam forumowiczów,
(szukajka forumowa milczy)

E-M5 tego nie potrzebuje, bo ostrzy metodą kontrastu na matrycy -tak więc nie występuje tutaj problem bf/ff :-)

grizz
20.04.12, 16:54
Trzy lata temu kupowałem E30, praktycznie miesiąc po premierze w PL i wtedy body E30 na pólce w Euro kosztowało 3800.
Wtedy Euro było po 3.2zł

Janeczek
20.04.12, 17:16
Tokinko,

Nie oszukujmy sie, poki nie podlaczymy jakichs fajnych szkiel manualnych wiadomej klasy, to z plastyka i innymi walorami audiofilskimi obrazu bedzie raczej bardzo przecietnie:)

pozdrowionka

dobas
20.04.12, 22:14
szmata na niebie, zero słońca i 9-18 na aparacie. Nie jest to JPG z puszki - ten z całą pewnościa by wygladał lepiej niż RAW wypluty przez Picassę Jak wspomniałem wcześniej aparat nie był zresetowany więc krzywa miała ekstremalne ustawienia. dlatego calość wygląda jak jakiś podły HDR :)

Ciężko jest wg mnie zrobić w parku przy pełnym pochmurnym niebie powalające zdjęcie testując na 9fps skaczącego pawia gdzie dodatkowo ten paw jest przy krawędzi kadru obiektywu 9-18 . Myslę że wynika to głównie z tego. Bo mnie osobiście zdjęcia kaczek bardzo ale to bardzo mile zaskoczyły. tylko one były juz robione obiektywem ZD50-200.

Jeśli w przyszłym tygodniu znajdę czas to coś dorobię. Co do jakości zdjęć jak pisalem nie mam zastrzeżen patrząc na foty 1:1

hellbike
20.04.12, 22:21
w czechach e-m5 jest juz od 4100, wiec ciekaw jestem, jaka cena bedzie w pl.

Koriolan
20.04.12, 22:50
Wtedy Euro było po 3.2zł
Otóż nie

daszek
20.04.12, 23:07
Tak, jest zaszyta na stałe w każdy korpus i każde szkło. Najlepsze jest to, że jest niewidoczna dla fotografa i jest to tak zaawansowana technologia, że sama wie, kiedy, co, jak wyregulować i powiem ci jedno: działa ekspresowo.

Ktoś zna szczegóły, bo z racji ruchomej matrycy i "fabrycznego szkła" taki scenariusz jest możliwy, to w przypadku adapteru lub szkła firm obcych już nie koniecznie.

konradkkk
21.04.12, 10:05
dziś na Interia.pl

http://nt.interia.pl/testy/news/olympus-om-d-bezlusterkowiec-w-nowym-starym-stylu,1786075,4233

epicure
21.04.12, 10:21
Na Interii mają lepsze zdjęcia, niż na Optycznych czy Fotopolis.

gietrzy
21.04.12, 10:21
Ktoś zna szczegóły, bo z racji ruchomej matrycy i "fabrycznego szkła" taki scenariusz jest możliwy, to w przypadku adapteru lub szkła firm obcych już nie koniecznie.

Mój post, który cytujesz wyżej był złośliwy w stosunku do twojej osoby. Uznałem, że ktoś, kto zna termin mikroregulacja AF w korpusie wie, że w systemie mikro 43 jej nie ma (jest zbędna) i ten ktoś robi sobie jaja na forum, ale odpowiedź Fatmana dała mi już do myślenia, że chyba byłem w błędzie.

Dlaczego mikroregulacja jest zbędna, odpisał ci Fatman - tu ostrość ustawiana jest po kontraście (CDAF), co ciekawe tu też może trafić się fotka wyostrzona za lub przed punktem na który ustawialiśmy ostrość. Dzieje się tak zazwyczaj (bardzo rzadko) kiedy scena jest mało kontrastowa a my wyłączyliśmy lampkę wspomagającą AF lub kiedy większy kontrast jest za lub przed naszym punktem ostrzenia przy standardowej wielkości (zielonej) ramki AF.

Przepraszam.

Co do szkieł firm trzecich, tak użytkownik jest zdany na ręczne ostrzenie i dobry wizjer.

zibi1303
21.04.12, 11:20
Koriolan było , ale się nieco pomyliłeś z datą

http://clip2net.com/s/1PK2L

Koriolan
21.04.12, 13:23
Nie, nie pomyliłem się -w okolicach daty którą wkleilem, kupiłem E30.
Plus minus tydzień.

hellbike
21.04.12, 13:45
czy to nie jest tak, ze w bezlusterkowcach nie wystepuje bf/ff w puszce, ale wciaz moze wystepowac w obiektywie?

gietrzy
21.04.12, 14:32
czy to nie jest tak, ze w bezlusterkowcach nie wystepuje bf/ff w puszce, ale wciaz moze wystepowac w obiektywie?

To pytanie chyba do serwisu. Z moich doświadczeń wynika, że ostro jest tam gdzie największy kontrast pod (zieloną) ramką LUB W JEJ OKOLICY. Dlatego pierwsze co powinno się robić to zmniejszać ramkę/punkt AF.

Steve Huff - porównuje jpg'i E-M5 i konkurencji
http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/20/crazy-comparison-high-iso-and-exposure-olympus-om-d-e-m5-vs-fuji-x-pro-1-vs-sony-nex-7-jpeg/

Dar-i-jush
21.04.12, 16:11
Nie ma takiej opcji. AF ustawia się na podstawie kontrastu w punkcie ostrzenia i nie może być inaczej. BF/FF występuje tylko w przypadku ostrzenia "fazowego". Jak AF nie trafi ostrząc po kontraście to nie będzie to ff ani bf. Po prostu kontrast był zbyt mały, było za ciemno, itp. Może się zdarzyć, ale to nie jest wada powtarzalna bo coś jest rozregulowane.

daszek
21.04.12, 20:00
Mój post, który cytujesz wyżej był złośliwy w stosunku do twojej osoby. Uznałem, że ktoś, kto zna termin mikroregulacja AF w korpusie wie, że w systemie mikro 43 jej nie ma (jest zbędna) i ten ktoś robi sobie jaja na forum, ale odpowiedź Fatmana dała mi już do myślenia, że chyba byłem w błędzie.

Dzięki za szczerość i za odpowiedź. Nie robię sobie jaj, nie znam systemu 4/3 na tyle by być pewnym swoich przemyśleń i dla tego zadałem to pytanie. Kiedyś, gdzieś, coś mi się na ten temat obiło o uszy, zaś specyfikacja techniczna OM-D wzbudziła wątpliwość, którą chciałem tutaj rozwiać.
W każdym bądź razie już wiem o co chodzi i dlaczego tak jest.

Jarema
21.04.12, 20:18
http://nt.interia.pl/testy/news/olympus-om-d-bezlusterkowiec-w-nowym-starym-stylu,1786075,4233

ciekawe czy sponsorowany czy nie???

gietrzy
21.04.12, 20:34
ciekawe czy sponsorowany czy nie???

Nie ma znaczenia, trochę postów wyżej epicure napisał dlaczego.
Ja dzisiaj koleżance (D5100) polecałbym już E-M5. H-iso wystarczająco ładnie posprzątane, korpus mały/czołg, fajny AF, etc. Rozmiar sensora przy dzieciach/zdjęciach rodzinnych tylko pomaga.

snuffi
21.04.12, 21:57
OM-D już w MM Poznań II ul Bukowska ;)

tomtomek
21.04.12, 22:06
Za ile? Sam czy z 12-50?

Pozdrawiam
Tomek

hellbike
21.04.12, 23:47
Za ile? I czy maja tam na stanie panasonic 20mm 1.7 ? i za ile?:P

zimny
22.04.12, 00:00
W USA jest specjalna oferta:

https://us.buyolympus.com/special_offers2?utm_source=web&utm_medium=redirect&utm_campaign=redirect_offers

http://www.olympusamerica.com/crm/rebates/e-m5_accessory_mir_form.pdf

snuffi
22.04.12, 08:38
Z 12-50. Srebrny z czarnym obiektywem w cenie katalogowej czyli 5699
Nie nie mają szkieł Panasa

gietrzy
22.04.12, 13:42
Tylko dla Mac:
RPP 4.5.0 ze wsparciem m. in. dla E-M5
http://www.raw-photo-processor.com/RPP/News/News.html

DigitalRev porównuje E-M5 do konkurencji w kategorii: low light.
Oly z kitem 12-50 ;)

http://www.youtube.com/watch?v=BRyQU6XCQt0

MichuP
22.04.12, 20:17
W USA jest specjalna oferta:

https://us.buyolympus.com/special_offers2?utm_source=web&utm_medium=redirect&utm_campaign=redirect_offers

http://www.olympusamerica.com/crm/rebates/e-m5_accessory_mir_form.pdf

Ciekawa ta oferta. Nie dość, że znacznie taniej niż u nas to dorzucają gratis lampę lub MMF... A EPL3 kosztuje 650$ praktycznie tyle co u nas. To może jest nadzieja że OM-D spadnie poniżej 3kPLN w rozsądnym czasie tzn zanim się nie zestarzeje?

micz87
22.04.12, 21:03
Też czekam na obniżkę ceny E-M5 :( Obecna cena zabija, że już chyba bym wolał NEX-7... Ale Olek świetny - miałem okazję się bawić na warsztatach Olympusa :-)

Mirek54
22.04.12, 21:17
Ciekawa ta oferta. Nie dość, że znacznie taniej niż u nas to dorzucają gratis lampę lub MMF..

Moze i taniej,ale to ze dodaja lampe gratis to zadne hallo.W uni tez jesli kupujesz z kitem to lampe dokladaja gratis.Chyba,ze w sklewpie nie dolozyli.To masz pewnosc,ze rozebrali zestaw i sprzewdadza Ci osobno.Geny misiu geny:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Cyt""Die E-M5 wird ab April 2012 für 1099,- Euro bzw 1299 CHF oder als Kit mit dem schwarzen M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50 mm 1:3.5-6.3 EZ für 1.299,00 € bzw. 1.599 CHF erhältlich sein. Im Lieferumfang von Body und Kit ist der ebenfalls staub- und spritzwassergeschützte Blitz FL-LM2 enthalten."""
To ostatnie zdanie sobie przetlumacz.

tomtomek
22.04.12, 21:23
Tylko, że w USA gratis dostaniesz FL-300R, którą już można nazwać lampą, a u nas kosztuje dodatkowo dobre 600 zł.
A w zestawie w Europie masz FL-LM2, która jest słabsza nawet od lamp wbudowanych w amatorskie lustrzanki. LP 7 przy ISO 100 to lekkie nieporozumienie.

Pozdrawiam
Tomek

Mirek54
22.04.12, 21:58
Tylko, że w USA gratis dostaniesz FL-300R, którą już można nazwać lampą, a u nas kosztuje dodatkowo dobre 600 zł.
A w zestawie w Europie masz FL-LM2, która jest słabsza nawet od lamp wbudowanych w amatorskie lustrzanki. LP 7 przy ISO 100 to lekkie nieporozumienie.

Pozdrawiam
Tomek

To jest jednak tylko czasowa oferta.Wybierasz to albo to.
Ja osobiscie wole zaplacic od towaru podatek w kraju w ktorym mieszkam,majac nadzieje,ze kiedys moze zyskam na tym.Zarabiajac tu a wydajac tam nigdy takowej miec nie bede.Ale ja dziwny jakis jestem:mrgreen::mrgreen:
Ciekawe czy zamiast tych gratisow poszli by na wydluzenie gwarancji do dwoch lat.:?:

Koriolan
22.04.12, 22:05
U nas OM-D jest towarem widmo.
W MM w Gdańsku powiedzieli mi, że nie ma i raczej nie będzie bo bezlusterkowce im się nie sprzedają.

tomtomek
22.04.12, 22:12
Ja też popieram lokalny patriotyzm gospodarczy.
Nie zmienia to faktu, że różnica w cenie jest ogromna.
Pokusiłem się o małe porównanie.
1. Nikon D7000:
Body w USA 1369 USD, czyli na dziś 4339 zł. Body w Polsce 4158 zł., czyli w Polsce jest o 4% tańsze
Zestaw z 18-105 jest w Polsce 5% droższy
2. Olympus E-M5:
Body w USA 1000 USD, czyli 3170, w Polsce 4669 zł., czyli w Polsce o 47% droższe !
Zestaw E-M5+12-50+FL-300R w USA 1300 USD, czyli 4121, w Polsce 6099, czyli o 48% drożej !
Chyba ta różnica jest jednak zbyt duża.
Po początkowych kilkudziesięciu sztukach, gdy kupią go maniacy (tacy jak ja), aparat będzie zalegał w magazynach...

Pozdrawiam
Tomek

romek1967
22.04.12, 22:15
U nas OM-D jest towarem widmo
Trzeba było zapakować tyłek i przyjechać na zlot, były 4 sztuki do macania :)

zimny
22.04.12, 22:23
Pomacaliście i nikt nic nie pisze. Jack zabronił?? :wink: Chwalipięta :P

romek1967
22.04.12, 22:29
Wziąłeś pod uwagę zespół odstawienia od piwa? Organizm musi się przestawić, cierpliwości.
Na szybko mogę napisać że jestem zadowolony na maxa, choć dopiero odkrywam OM-D. Np. korektę krzywej dopiero dzisiaj udało mi(nam?) się włączyć po instruktażu Jacka :) Byliśmy w ciemnej hucie, ustawiłem max ISO1600 i żałuję, po pobieżnym przejrzeniu fotek widać że może sporo więcej.

Koriolan
22.04.12, 23:16
Trzeba było zapakować tyłek i przyjechać na zlot, były 4 sztuki do macania :)
No niestety- kawał drogi a tym razem w piątek musiałem być na miejscu.
Wczoraj El Clasico.. kolejne dwa weekendy w rozjazdach..
Dotrę, mam nadzieję do Łeby.

gietrzy
22.04.12, 23:52
Kolejne parę słów (zero zdjęć!)nowego użytkownika E-M5
http://tumblr.weisserth.net/post/21534863966/i-was-lucky-enough-to-pick-up-a-brand-new-olympus

gietrzy
23.04.12, 06:45
Ciekawy sposób na zwiększenie szybkości działania AF, potwierdzony przez innych użytkowników (również innych PENów)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=41294319

dzarro
23.04.12, 09:20
Ja też popieram lokalny patriotyzm gospodarczy.
Nie zmienia to faktu, że różnica w cenie jest ogromna.
Pokusiłem się o małe porównanie.
1. Nikon D7000:
Body w USA 1369 USD, czyli na dziś 4339 zł. Body w Polsce 4158 zł., czyli w Polsce jest o 4% tańsze
Zestaw z 18-105 jest w Polsce 5% droższy
2. Olympus E-M5:
Body w USA 1000 USD, czyli 3170, w Polsce 4669 zł., czyli w Polsce o 47% droższe !
Zestaw E-M5+12-50+FL-300R w USA 1300 USD, czyli 4121, w Polsce 6099, czyli o 48% drożej !
Chyba ta różnica jest jednak zbyt duża.
Po początkowych kilkudziesięciu sztukach, gdy kupią go maniacy (tacy jak ja), aparat będzie zalegał w magazynach...

Pozdrawiam
Tomek

Jednak porównania z cenami w USA są niemiarodajne. Ceny w UE są chyba zbliżone co w Polsce. Skoro matryca jest na poziomie konkurencji to cena za sam korpus jest OK - mamy mały, w dodatku na swój sposób modułowy, aparat o możliwościach lustrzanki semi-pro. Inna sprawa, że konfiguracja wykorzystująca wyjątkowość OM-D wychodzi drożej niż w innych systemach ze względu na bardzo przeciętną jakość 12-50. Jeśli dla kogoś priorytetem są uszczelnienia to stałki nie rozwiązują sprawy. Z 14-54 II odpada część zalet szybkiego AF a i cała impreza robi się droga - bo trzeba jeszcze dokupić grip i przejściówkę. Oczywiście nie jest to problem tych, którzy mają już bogatą "infrastrukturę" systemową. Ja obliczyłem, że potrzebowałbym jeszcze 12/2.0(14 mm dla mnie za wąsko) oraz 20/1.7 - żeby wykorzystywać OM-D jako "Pena z wizjerem" . Wychodzi co najmniej 13 tysięcy - kompletnie nierealne.

romek1967
23.04.12, 09:33
Ja obliczyłem, że potrzebowałbym jeszcze 12/2.0(14 mm dla mnie za wąsko) oraz 20/1.7 - żeby wykorzystywać OM-D jako "Pena z wizjerem" . Wychodzi co najmniej 13 tysięcy - kompletnie nierealne.
Czyli żyję w nierealnym świecie :D Zarąbiście.
Pozwolę sobie powtórzyć moje zdanie na ten temat - hobby nie musi się bilansować, to tylko przynoszące radość zajęcie. Ktoś kto tego nie rozumie jest sam sobie winien.

Thomasso
23.04.12, 09:49
Pozwolę sobie powtórzyć moje zdanie na ten temat - hobby nie musi się bilansować, to tylko przynoszące radość zajęcie. Ktoś kto tego nie rozumie jest sam sobie winien.

Wiesz... masz racje i nie masz :twisted: Niestety ceny Olka sa chore, byly chore i pewnie sie to nie zmieni. Mnie to zaczyna wkurzac.
Dwa. Hobby. Hobby to robienie zdjec? No chyba, ze robienie zdjec OLYMPUSEM? :twisted: Bo jesli tylko robienie zdjec to cena jest troszke przegieta. Dobrze, ze chociaz troche podciagneli sie z jakoscia do reszty rynku - to cieszy, ale i tak nie usprawiedliwia ceny aparatu (i akcesoriow).
Mam wrazenie, ze uzywanie Olympusa, to tak jak jezdzenie np. Saabem :) Ani to dobre, zbyt drogie jak na swe mozliwosci, trudno dostepne (teraz juz chyba nie isnieje nawet), no ale lans jest ;-)

T.

dzarro
23.04.12, 09:54

Nierealny jest w moim przypadku wydatek 13 tysięcy na sprzęt foto - i taki czy inny bilans nie ma w tym przypadku nic do rzeczy. Z istotą hobby ma to mniej niż połowiczne powiązanie - bo zdjęcia mogę robić tym co mam(tym bardziej, że w zestawie, za który kiedyś dałem niecałe 2 tys. mam prawdopodobnie lepszy obiektyw:twisted:). Jak ktoś ma zestaw szkieł m 4/3 to kupuje sobie śliczniutkiego, świetnego OM-D i szafa gra. Jeśli będę mógł/chciał wydać 5 tys. to prędzej na 12-35/2.0 - ale zarówno cena jak i parametry takiego szkła są pewnie jeszcze mniej realne niż wolne 13 kpln na moim koncie.

PS. Powtarzam: cena za korpus jest uczciwa.

romek1967
23.04.12, 09:56
Wiesz... masz racje i nie masz :twisted: Niestety ceny Olka sa chore, byly chore i pewnie sie to nie zmieni. Mnie to zaczyna wkurzac.
Dwa. Hobby. Hobby to robienie zdjec? No chyba, ze robienie zdjec OLYMPUSEM? :twisted: Bo jesli tylko robienie zdjec to cena jest troszke przegieta. Dobrze, ze chociaz troche podciagneli sie z jakoscia do reszty rynku - to cieszy, ale i tak nie usprawiedliwia ceny aparatu (i akcesoriow).
Mam wrazenie, ze uzywanie Olympusa, to tak jak jezdzenie np. Saabem :) Ani to dobre, zbyt drogie jak na swe mozliwosci, trudno dostepne (teraz juz chyba nie isnieje nawet), no ale lans jest ;-)

T.

Hobby to hobby. Osobiście nie zaliczam do niego zwracanie uwagi na to czym ktoś inny robi zdjęcia i ile go to kosztowało. Nie uwiera mnie to zupełnie. Cieszy że ma podobne hobby jak ja. Ale ja może dziwny jestem, no i ten lans......

---------- Post dodany o 09:56 ---------- Poprzedni post był o 09:54 ----------

Nierealny jest w moim przypadku wydatek 13 tysięcy na sprzęt foto - i taki czy inny bilans nie ma w tym przypadku nic do rzeczy.
robienie bilansu (realność ceny) nie jest bilansem. Ciekawy nierealny punkt widzenia.

tomtomek
23.04.12, 10:02
Jednak porównania z cenami w USA są niemiarodajne.
-ciach-
Tu nie chodzi do końca o porównanie z cenami Polska-USA.
Bardziej chodzi mi o porównanie różnic cen Nikon-Olympus. Nikon ma ceny w Polsce podobne jak w USA, a Olympus o 50% wyższe.
Dla dalszego prównania:
- Canon 60d - Polska +20%
- Panasonic GH2 + 14-140 - Polska +25%
- Fuji X100 - Polska -5%

Wniosek jest taki, że Olympus nas Polaków kroi najbardziej.

Pozdrawiam
Tomek

Koriolan
23.04.12, 10:09
Jak zwykle sprawa rozbija się o to, że ceny sprzętu są u nas takie same lub nieco wyższe niż na "zachodzie" ( chocby MvSt 19% vs nasz VAT 23%), a zarobki większości z nas są daleko w lesie.
Sprzęt foto nie jest towarem pierwszej potrzeby. Peny w bogatszych krajach sprzedają się świetnie, co dowodzi, ze ustalając takie a nie inne ceny, to OLYMOUS ma rację a nie my.

Każdy ma takie hobby, na jakie pozwala mu czas i portfel...
Jedni zbierają zegarki, inni samochody, druzyny sportowe czy jachty :).

dzarro
23.04.12, 10:34
Hobby to hobby. Osobiście nie zaliczam do niego zwracanie uwagi na to czym ktoś inny robi zdjęcia i ile go to kosztowało. Nie uwiera mnie to zupełnie. Cieszy że ma podobne hobby jak ja. Ale ja może dziwny jestem, no i ten lans......

---------- Post dodany o 09:56 ---------- Poprzedni post był o 09:54 ----------

robienie bilansu (realność ceny) nie jest bilansem. Ciekawy nierealny punkt widzenia.

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że taki czy inny bilans nie ma znaczenia w określonej sytuacji. (Moja) niemożliwość wydania 13 ty.s zł jest faktem, więc, to że można z sensem wydać na sprzęt foto 13 tys. albo nawet 50 tys. nie może zmienić tego faktu. Faktem jest również to, że żeby wykorzystać potencjał OM-D(oraz jego zalety wynikające z małe rozmiaru)trzeba do niego podpiąć stałki - ewentualnie 7-14/4.0 Panasa, ale bonus za uszczelnienia pozostanie wtedy niewykorzystany. Jak ktoś całość lub część takiej szklarni posiada i uszczelnień nie potrzebuje, wypada mu pogratulować, że ma taki aparat do wyboru(choć noszenie ze sobą tego 12-50 na wypadek deszczowej pogody może przypominać noszenie parasola - tzn. jak go bierzemy to nie pada, a jak pada...)
Jeśli jednak ktoś dopiero myśli o wejściu w jakiś system(albo nie zainwestował dużo w m4/3) a kwestia rozmiaru i uszczelnień nie jest priorytetowa to w przedziale 5-6 tys. zł będzie mógł kupić zestaw kitowy OM-D albo np. A-57/65 z Sony/Zeissem 16-80 bądź Sony 16-50/2.8 albo Canona D-60 z 15-85 albo jeszcze coś z C czy P. To wszystko będą lepiej "zbilansowane" zestawy w kategorii: dobry korpus+dobre szkło i ewentualne przewagi OM-D jako korpusu będą niwelowane przez jakość obiektywu. Paradoks polega na tym, że jeszcze 4 lata temu to Olek dawał najciekawszą opcję w tej kategorii - oczywiście w dużym 4/3.

Thomasso
23.04.12, 10:53
Hobby to hobby. Osobiście nie zaliczam do niego zwracanie uwagi na to czym ktoś inny robi zdjęcia i ile go to kosztowało. Nie uwiera mnie to zupełnie. Cieszy że ma podobne hobby jak ja. Ale ja może dziwny jestem, no i ten lans..

Owracasz troche kota ogonem. Hobby to robienie zdjec tak?
Wiec dlaczego uzywac do tego czegos drogiego i niekoniecznie dobrego? :cool:
Nie ujmujac nic Olkowi, bo zrobil duzy krok naprzod, ale cenowo dla mnie nie jest do zaakceptowania.
Ale moze, jak to mowi sie, nie stac mnie i dorabiam ideologie. Faktem jest, ze przy moich dochodach E-M5 jest po prostu za drogi jak na to co mi oferuje (puszka plus jakies 2 sensowne obiektywy plus grip).
Hobby czy nie, w sprzecie zawsze szukam rozsadnego wskaznika jakosc/cena. Dawno temu kupilem E-520, bo byl tani jak barszcz i dawal akceptowalna wtedy przeze mnie jakosc i cechy (jak np. stabilizacja w body). Pozniej przeszedlem na E-30 poniewaz potrzebowalem wygodniejszego w obsludze korpusu (pstrykam amatorsko i calkiem hobbystycznie), ponadto oferowal jakosc wyzsza niz E-520. Przypominam, ze E-30 klasyfikowany byl jako semi-pro, tylko niewiele nizej niz E-3 , a korpus (nowy) nabylem za cene ok 2800 pln (!) i bylo to niecaly rok po premierze tego aparatu.
Zobaczymy do ilu spadnie E-M5. Choc obserwujac trend cenowy E-5 to na jakies obnizki nie ma co liczyc. To boli. Olympusa lubie, bo tak, jakos.. nie wiem dlaczego :)
Ale powoli rozsadek zaczyna wygrywac z sercem...

Mr. T.

romek1967
23.04.12, 10:58
Owracasz troche kota ogonem. Hobby to robienie zdjec tak?
Wiec dlaczego uzywac do tego czegos drogiego i niekoniecznie dobrego? :cool:
Odpowiedź zawarta jest w Twoim pytaniu - bo hobby dla mnie to nie pogoń za świętym grallem, tylko robienie zdjęć :)

Ale moze, jak to mowi sie, nie stac mnie i dorabiam ideologie. Faktem jest, ze przy moich dochodach E-M5 jest po prostu za drogi jak na to co mi oferuje (puszka plus jakies 2 sensowne obiektywy plus grip).
No i dotarliśmy do sedna sprawy, wyjaśniło się ;) Wszystko jest względne.

apz
23.04.12, 11:01

Chwila - a jak mam Ci o tym napisać - nie zebrałem jeszcze myśli , nie ściągnąłem wywoływarki do RAW-ów, Miałem w rękach czarne body i manualne obiektyw Voitka 50/1,1 od 22- do śniadania. Mam parę rawów i jotpegow , niektóre wyszły ciekawie.

Pozdrawiam AP.

Tobik
23.04.12, 11:15
Jak to po co wydawać 13.000 złotych na aparat skoro to tylko hobby? Ostatnio to POWAŻNE hobby kolekcjonowania sprzętu fotograficznego, żeby "ładnie prezentował się na półeczce". Zdjęcia to teraz dopiero kwestia któraś z rzędu ...Sporo ludzi, którzy mieli bardzo przyzwoite zestawy 4/3 wyprzedaje z hukiem wszystkie swoje klamoty, tak jakby równocześnie po zarzuceniu projektu 4/3 skończył się abonament na korzystanie z tego sprzętu. No i koronne argumenty : bo jest mniejsze, nowsze, "fajniejsze". Zatem przy każdej premierze nowej zabawki, ten fakt nie może umknąć naszej kieszeni - cóż począć - trzeba kupić, bo pieniądz lubi ruch i nie za dobrze mu leżeć w miejscu. Ciekawe przy tym dlaczego sporo osób wcześniejszej daty, do tego hobbystów, nie wymienia zabawek co premiera/sezon . Może dlatego,że urodzili się w czasach, w których kiedy coś się psuło, to się to naprawiało, a nie wyrzucało na śmietnik ?

Mirek54
23.04.12, 11:16

T.

Wiesz...masz racje i nie masz.Wszystko zalezy od tego do czego sie odnosisz porownujac.Jesli sie odnosisz do swoich zarobkow to moze tu jest Twoja wina.Bo moze to Ty zbyt tanio sprzedajesz swoj miesieczny czas ,swoje umiejetnosci pracodawcy.Zakladajac,ze ceny sa normalne a odnosnik to Twoja pensja to to tez moze byc chore,ze przez tak dlugi czas dajesz sie tak wykorzystywac.Czas to zmienic.Idz,odezwij sie,powiedz ,wykrzycz to,ze to jest chore.
Masz racje tylko w tym,ze prosciej i latwiej narzekac na ceny,ze wysokie,ze drogo.Trudniej wynegocjowac podwyzke swojej pracy-prawda.
Ale jesli odnosisz sie do Zarobkow na zachodzie to masz racje.Tam kazdy zarabia 10xwiecej.:mrgreen:Spytaj Helmuta kiedy palac kupuje:mrgreen:

Dla hobbysty nic nie jest drogie,cos czego nie ma to tylko dlatego,ze jeszcze sie nie zawzial na to.
Normalny amator nie musi kupowac wszystkiego co sie pojawi.
Zawodowiec kupi jesli to mu sie nada do danego zlecenia,doda to w koszta i i tak wyjdzie mu to za darmo.
Pseudo zawodowiec i pseudo amator kupi na firme(napelnia gasnice)bo twierdzi,ze zdjecia potrzebne mu do dokumentacji.
To tak jak se studentem na filologi rosyjskiej ktoremu niezbedny jest kolejny PS do obrabiania zdjec ze studiow.

epicure
23.04.12, 11:26
Inna sprawa, że konfiguracja wykorzystująca wyjątkowość OM-D wychodzi drożej niż w innych systemach ze względu na bardzo przeciętną jakość 12-50.

Nie rozumiem tego zdania.

Thomasso
23.04.12, 11:27
Odpowiedź zawarta jest w Twoim pytaniu - bo hobby dla mnie to nie pogoń za świętym grallem, tylko robienie zdjęć :)

Co do Grala... To po co nabywasz OM-D? :) Przeciez masz Pena i XZ-1. Do robienia zdjec wystarcza.

Co do wzglednosci. To raz. Jakkolwiek mam przemozne przeswiadczenie, ze zamiast wydawac 11k-13k PLN na OM-D plus szklo plus grip (bo dla mnei korpus za maly bez niego), wydalbym ta kase na korpus (system) plus szkla innej firmy (nawet jakbym z 1k musial jeszcze dolozyc), korpus o jakosci, mozliwosciach i ergonomii, o jakich OM-D moze tylko snic.
OM-D to mily korpusik, ale dla mnie, nawet hobbystycznie za drogi jak na to co mi zaoferowac moze, a zdjecia sobie bede na razie nadal pstrykal E-30.
Pomimo ze fotografia to hobby to jednak zmieniajac sprzet szukam tez w nim czegos wiecej, patrze na parametry, analizuje, porownuje z reszta rynku.
W czasach zakupu E-30, wyszedl on obronna reka z takiego porownania (tym bardziej ze posiadalem juz jakies graty z systemu 4/3).
Na dzien dzisiejszy OM-D takiego porownania/analizy (jakosc/cena) nie przechodzi zwyciesko, dlatego na razie podziekuje. Zobaczymy za rok, choc jestem bardziej niz pewny, ze bede rozwoj sytuacji obserwowal z perspektywy uzytkownika sprzetu innej firmy. :(

T.

romek1967
23.04.12, 11:33
Co do Grala... To po co nabywasz OM-D? :) Przeciez masz Pena i XZ-1. Do robienia zdjec wystarcza.
Wiem doskonale że znasz odpowiedź na to pytanie, ale skoro już się "droczymy" to ja spytam jakim samochodem jeździsz? :mrgreen::mrgreen: i dlaczego, skoro.....

epicure
23.04.12, 11:37
Głupia dyskusja się tu rodzi. Co kogo obchodzi, dlaczego i co ktoś coś sobie kupuje i ile na to wydaje?

nyny
23.04.12, 11:42

A wiesz, ze ja tez sie zastanwialem co kolega dzaroo ta wypowiedzia probowal nam przekazac...

pozdro

---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post był o 11:41 ----------

Jakkolwiek mam przemozne przeswiadczenie, ze zamiast wydawac 11k-13k PLN na OM-D plus szklo plus grip (bo dla mnei korpus za maly bez niego), wydalbym ta kase na korpus (system) plus szkla innej firmy (nawet jakbym z 1k musial jeszcze dolozyc), korpus o jakosci, mozliwosciach i ergonomii, o jakich OM-D moze tylko snic.

Za 13kpln to mam sprzet do interesujacej mnie fotografii, ktory leje omda niemilosiernie...
A jak sie ktos uprze to i za tyle fufu go wyniesie spokojnie

p.s. IMHO dla mnie ta pucha jest warta max ~3kpln, za tyle to gdyby nie byl taki brzydki i ja bym sobie go zanabyl ;)
pozdro

Thomasso
23.04.12, 11:46
Wiesz...masz racje i nie masz.Wszystko zalezy od tego do czego sie odnosisz porownujac.Jesli sie odnosisz do swoich zarobkow to moze tu jest Twoja wina.Bo moze to Ty zbyt tanio sprzedajesz swoj miesieczny czas ,swoje umiejetnosci pracodawcy.Zakladajac,ze ceny sa normalne a odnosnik to Twoja pensja to to tez moze byc chore,ze przez tak dlugi czas dajesz sie tak wykorzystywac.Czas to zmienic.Idz,odezwij sie,powiedz ,wykrzycz to,ze to jest chore.
Masz racje tylko w tym,ze prosciej i latwiej narzekac na ceny,ze wysokie,ze drogo.Trudniej wynegocjowac podwyzke swojej pracy-prawda.
Ale jesli odnosisz sie do Zarobkow na zachodzie to masz racje.Tam kazdy zarabia 10xwiecej.:mrgreen:Spytaj Helmuta kiedy palac kupuje:mrgreen:

Dla hobbysty nic nie jest drogie,cos czego nie ma to tylko dlatego,ze jeszcze sie nie zawzial na to.

Mirku kombinujesz w sumie dobrze, ale mnie nie znasz, ani moich dochodow :) To, ze napisalem ze przy ich poziomie mnie nie stac na E-M5 to jedno, ale tam dalej bylo, ze w stosunku do mozliwosci jakie daje.
Aktualnie wiem na jaki korpus chce zmienic sprzet. Na drogi, ale.. to moje hobby wiec "nic nie jest za drogie". Bede zbieral, oszczedzal, bral dodatkowe fuchy itp. Pracowal. Az zarobie. Ale tak samo "tyrac" by nabyc E-M5 nie mam zamiaru. Czulbym sie oszukany, ze przeplacilem, ze ktos mi za moje ciezko zarobione pieniadze dal mniej niz moglbym dostac.
Oczywiscie zaraz ktos napisze - moj wybor. Oczywiscie. Moj - dokanany na podstawie analizy jakosc/cena w odniesieniu do reszty rynku.

T.

dzarro
23.04.12, 11:48

Masz rację - za duży skrót myślowy z mojej strony. Jak chcesz mieć OM-D z uszczelnionym zoomem i nie kombinować z dużym m 4/3 to w podobnej cenie(powiedzmy do 6 tys zł) będziesz miał lepszą(lepiej zrównoważoną) kombinację korpus-standardowy zoom, jeśli chodzi o finalną jakość obrazu, praktycznie w każdym systemie opartym o lustrzanki. Faktem jest, że większość tych systemów nie oferuje uszczelnień. Choć na upartego w Pentaxie to można mieć nawet trzy kombinacje kitowe z K5 w tym dwie sporo tańsze - krótki zoom, dwa zoomy oraz zestaw z 18-135. Jakość optyczna raczej gorsza nie będzie. Ichni 17-70 ma chyba jakieś połowiczne uszczelnienia więc dochodzi kolejna opcja w cenie zestawu kitowego OM-D.

Thomasso
23.04.12, 11:52
Za 13kpln to mam sprzet do interesujacej mnie fotografii, ktory leje omda niemilosiernie...
A jak sie ktos uprze to i za tyle fufu go wyniesie spokojnie

p.s. IMHO dla mnie ta pucha jest warta max ~3kpln, za tyle to gdyby nie byl taki brzydki i ja bym sobie go zanabyl ;)
pozdro

Nie spodziewalem sie, ze sie kiedys z Toba zgodze, ale... OTOZ TO!
Za tyle to ja bym byl nawet skolnny nabyc taki jaki jest :) Tyle, ze.. potrzebowalbym do tego gripa.. no i kolko sie zamyka.

T.

Mirek54
23.04.12, 11:56
Mirku kombinujesz w sumie dobrze, ale mnie nie znasz, ani moich dochodow :) To, ze napisalem ze przy ich poziomie mnie nie stac na E-M5 to jedno, ale tam dalej bylo, ze w stosunku do mozliwosci jakie daje.

T.

Ale badz pewny,ze ani przez moment nie mialem i nie mam zlych zamiarow cytujac Ciebie.Jak spotkamy sie przy piwie to bedziemy pic dokad bedziemy mieli ochote.Ja bede stawiac.Ani razu nie wspomne,ze moze juz dosc,bo to niemozliwe,zeby wypic wiadro abo dwa.Nie wspomne o cenie,mimo ze uwazam,ze piwo jest za drogie.Patrze w stosunku do mleka i nie znam urzadzenia zrobionego przez czlowieka zdolnego to mleko wyprodukowac.A zagryzac bedziemy serem,zoltym serem,chwalac system takiego koloru.

gibberpl
23.04.12, 11:58
Każdy ma inne priorytety. Zauważyłem, że w moim przypadku problem jest z czasem, który mogę obecnie wygospodarować, aby ruszyć ze sprzętem robić zdjęcia. Niezależnie, czy z Fufu, Pinholem czy czymkolwiek innym. Czas to problem, sprzęt nie.

Thomasso
23.04.12, 11:59
No chyba, ze ustalimy, ze hobby traktuje sie na zasadzie "bo tak!". Czyli... zachcianki, no to wtedy jakiekolwiek dyskusje o cenie, jakosci, jakiekolwiek porownania faktycznie nie maja sensu.
:)

T.

irek50
23.04.12, 12:01

---------------------
Popieram w 100% zdanie romka1967--Wszelkie pretensje należy kierować do polityków (ceny w Polsce) natomiast marketing rządzi się własnymi prawami i dyskusje tutaj o cenach są bezproduktywne... Należy robić zdjęcia tym co się ma, bo hobby fotograficzne nie powinno być zależne od nowinek sprzętowych...

apz
23.04.12, 12:03
Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że taki czy inny bilans nie ma znaczenia w określonej sytuacji. (....

Użyłem OM-D przy ognisku w świetle zastanym , 50/1,1 , uważasz , że to szkło kosztuje mniej dla innych systemów? A jak kupię, go to to szczelniej jest tylko elementem dodanym , kupię go, jeśli kupię dla innych jego niewątpliwych zalet w stosunku do wcześniejszych body mikro. , niecodziennie fotografuję w deszczu, lub pod wodospadem.

Pozdrawiam AP.

epicure
23.04.12, 12:03
Jak chcesz mieć OM-D z uszczelnionym zoomem i nie kombinować z dużym m 4/3 to w podobnej cenie(powiedzmy do 6 tys zł) będziesz miał lepszą(lepiej zrównoważoną) kombinację korpus-standardowy zoom, jeśli chodzi o finalną jakość obrazu, praktycznie w każdym systemie opartym o lustrzanki.

A jakie to są te inne kombinacje i na jakiej podstawie wyciągasz wnioski na temat finalnej jakości obrazu?

Poza tym musiałbym oszaleć, żeby kupić OM-D w Media Markcie za 6.000 zł. Kupiłbym go dużo taniej, a najpewniej w ogóle nie kupiłbym go z tym obiektywem.

Faktem jest, że większość tych systemów nie oferuje uszczelnień. Choć na upartego w Pentaxie to można mieć nawet trzy kombinacje kitowe z K5 w tym dwie sporo tańsze - krótki zoom, dwa zoomy oraz zestaw z 18-135. Jakość optyczna raczej gorsza nie będzie. Ichni 17-70 ma chyba jakieś połowiczne uszczelnienia więc dochodzi kolejna opcja w cenie zestawu kitowego OM-D.

Ale ja już mam lustrzankę z takim zoomem, też uszczelnianą, zarówno korpus, jak i obiektyw. Gdybym chciał kolejną lustrzankę, to bym ją sobie kupił. OM-D odpowiada mi jednak rozmiarem, pozwala stworzyć mniejszy, bardziej poręczny i być może nawet bardziej niezawodny zestaw (brakuje jeszcze tylko paru istotnych obiektywów w ofercie). Oto dlaczego lustrzanka, jako drugi aparat do fotografii niezarobkowej, napawa mnie obrzydzeniem:

źródło (http://www.dpreview.com/previews/olympusEM5/images/comparedtoRebel.jpg)

dzarro
23.04.12, 12:17
Jak to to co wydawać 13.000 złotych na aparat skoro to tylko hobby?

To zależy co rozmieć przez słowo hobby. Taki George Barr używa Canona D-1 robi wyrafinowane industrialne zdjęcia - sprzedaje odbitki, pisze książki, publikuje. Ale faktycznie jest fotografem-hobbystą, który na życie zarabia jako lekarz. Takich hobbystów jest przecież wielu i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby robili zdjęcia nawet Hasselbladami - jeśli ich na to stać. Ktoś inny też jest hobbystą, kupuje sobie Canona 5D i pstryka foty z cyklu "jak fajnie było na wycieczce" i równie dobrze mógłby te zdjęcia robić mega-zoomem.
Ja nie jestem Geroge Barrem ale zdjęcia na wycieczkach też robię rzadko. W przypadku wydatku rzędu 5-6 tys. na zestaw body+uniwersalny zoom OM-D nie jest dla mnie optymalnym wyborem. Jakbym mógł poszaleć i wydać kilkanaście tysięcy na bardziej rozbudowaną kombinację(np. z przyszłym 12-35) wtedy byłaby to jedna z lepszych opcji.

---------- Post dodany o 12:17 ---------- Poprzedni post był o 12:08 ----------

Ale ja już mam lustrzankę z takim zoomem, też uszczelnianą, zarówno korpus, jak i obiektyw. Gdybym chciał kolejną lustrzankę, to bym ją sobie kupił. OM-D odpowiada mi jednak rozmiarem, pozwala stworzyć mniejszy, bardziej poręczny i być może nawet bardziej niezawodny zestaw (brakuje jeszcze tylko paru istotnych obiektywów w ofercie). Oto dlaczego lustrzanka, jako drugi aparat do fotografii niezarobkowej, napawa mnie obrzydzeniem:

Pierwsze primo: jasne, najlepiej mieć 2 albo nawet 4-5 aparatów w zależności od potrzeb albo nawet kaprysów(piszę bez ironii)
Drugie primo: wyboldowany fragment jest najlepsza puentą.

hellbike
23.04.12, 12:21
Ponarzekaliscie na matryce, okazalo sie ze jest calkiem niezla, wiec ponarzekacie sobie na cene. Co bedzie nastepne?

Centus
23.04.12, 12:47
Ponarzekaliscie na matryce, okazalo sie ze jest calkiem niezla, wiec ponarzekacie sobie na cene. Co bedzie nastepne?

mysle ze kierunek jest juz wytyczony , brak jasnych zoomow

aczkolwiek jest kilka ciekawych jasnych stalek , wiec jezeli komus nie przeszkadza zonglerka obiektywami to roblem prawie rozwiazany

a odnosnie samego OM-D , zdjecia ktore juz widzialem na forum bardzo zachecaja do zakupu , chyba faktycznie jest jakis przelom w jakosci obrazka , jednak jak dla mnie cena tego aparatu nie jest akceptowalna , brakuje jasnych zoomow , szczegolnie jakiegos jasnego tele , wspolpracy OM-D ze szklami duzego 4/3 sobie nie wyobrazam (wolny AF oraz i przede wszystkim ergonomia) , no i mam problem , ja lubie dobre optyczne wizjery , kiedys wydawalo mi sie ze E-3 ma super wizjer , dzisiaj majac Nikona F100 dopiero poznalem co znaczy duzy i jasny wizjer

byc moze kiedys , kiedy ceny Olympusa spadna , pojawi sie wiekszy wybor jasnych obiektywow , sprawie sobie go jako drugi aparat , ale poki co pomimo wyraznego postepu Olympusa jakos nie czuje pociagu do OM-D

a odnosnie fotografii jako hobby , jakis czas temu , rozmawialem na zywo z jednym z naszych forumowiczow , zapytalem dlaczego zmienil Olka na aparat innej firmy z matryca FF , zapytalem czy dzieki temu robi lepsze zdjecia , odpowiedz mnie bardzo zaskoczyla , dowiedzialem sie ze nie przelozylo sie to na lepsze zdjecia , ze Olkiem dalo by rade zrobic podobne fotki , ale uzyskal pewien komfort fotografowania , swiadomosc ze w prawie zadnej sytuacji sprzet go nie ogranicza i nie musi uwazac na to czy tamto

pewnie dlatego zamozniejsi ale przy tym ambitniejsi amatorzy kupuja drozszy sprzet , chca miec swiadomosc i przyjemnosc pracy na sprzecie ktorego uzywaja zawodowcy , oraz i pewnie przede wszystkim , miec swiadomosc ze czlowiek jest jednym ograniczeniem w tym co mozna uzyskac

chyba przyjemniej jest miec lepszy aparat i skupic sie tylko na wlasnych umiejetnosciach , niz wciaz myslec czy posiadany aparat nas ogranicza czy nie

zimny
23.04.12, 12:47
Użytkownicy tegoż aparatu.

Jak czytam powyższe posty, to chyba zaraz wycofam zamówienie. Jakiż to obrzydliwy jest ten OM-D.

gibberpl
23.04.12, 12:48
Hellbike, pewnie dostępność...i brak korpusu w kolorze "ruuużż".

:lol:

nyny
23.04.12, 12:48

Zapomniales jeszcze o AF :p
Na cene narzekaja bo jakbys niewiedzial to owa cena sie niedawno ukazala.
Kwestia matrycy, to taka ze jesli chodzi o olka widac postep, ale konkurencja oferuje to od dawna, malo tego czekamy na rzetelne testy czy iso800 to 800 czy "prawie" 800...

pozdro

adambieg
23.04.12, 12:50
Ale też powód do narzekania. Najważniejsze, że OM-D daje lepszy obrazek, ma lepszą stabilizację, uszczelnienia, jeszcze szybszego af i więcej klatek/s. Jak ktoś ma takie potrzeby i szuka właśnie aparatu a kwestia finansowa nie jest dla niego problemem, to go sobie kupi. Za kilka miesięcy przyjdzie pora na nowe peny i założę się, że w środku będą bebechy od OM-D. A wtedy będzie to naprawdę łakomy kąsek.

Miałem OM-D pożyczonego na wycieczkę do Huty szkła podczas właśnie zakończonego zlotu. Stabilizacja o dwie klasy lepsza od penów, wysokie ISO również.

Ergonomia, hmmm...
Ciężko się wciska przyciski przeglądania zdjęć oraz Fn1, trzymając aparat w prawej ręce nie da się tego zrobić kciukiem ( jest to mocno utrudnione) gdyż są one znacznie cofnięte względem tylnej ścianki - znajdują się nad wyświetlaczem, który ma sporą grubość. Kółka sterujące również nie do końca przypadły mi do gustu.
Oczywiście jest to kwestia przyzwyczajenia oraz tego jaką kto ma rękę - u mnie dosyć krótkie i masywne paluchy :mrgreen:

erol
23.04.12, 12:52
pewnie dostępność...A tutaj to bym się zgodził. Aparat jest dostępny a po złożeniu zamówienia okazuje się, że nie jest i nie wiadomo kiedy będzie :)

gietrzy
23.04.12, 12:55

Za 18-24 miesiące Ci, którzy kupili dzisiaj, będą narzekać, że cena spadła do drastycznego poziomu*, natomiast dzisiaj ja chciałbym pomiałczeć, że E-M5 jest lepszy ~ 1EV od GH2 :mrgreen: A to peszek ;)

* - E-PL1 jest nadal sprzedawany w cenie $150, sam korpus

epicure
23.04.12, 13:04
* - E-PL1 jest nadal sprzedawany w cenie $150, sam korpus

I to jest właśnie niezbadana zagadka wszechświata. Jakim cudem ten aparat jest jeszcze na półkach w sklepach?

dzarro
23.04.12, 13:05
chyba przyjemniej jest miec lepszy aparat i skupic sie tylko na wlasnych umiejetnosciach , niz wciaz myslec czy posiadany aparat nas ogranicza czy nie

Nie ma zbyt dobrego sprzętu dla uzdolnionego fotografa. W przypadku braku krzty talentu - nawet tani sprzęt będzie zbędnym gadżetem.
Ja w ciągu 4 lat wydałem na sprzęt foto niewiele więcej niż na telewizor, mniej niż na komputer i dużo mniej niż na płyty CD. Więc w razie gdyby dotyczyła mnie druga opcja - jakieś przesadnie wielkie wyrzuty sumienia mi nie grożą :).

hellbike
23.04.12, 13:38
Jak juz pisalem, w czechach nowy om-d jest od 4100zl, wiec moze gdy pojawi sie w wiekszej ilosci sklepow w pl cena spadnie (chociaz teraz jest juz za 4300, co nie jest tragicznie wysoka cena).

w rosji za 4300, na litwie tez ~4300.

Koriolan
23.04.12, 14:10
A gdzie jest w PL?
http://fotozakupy.pl/szukaj/proste?fraza=OM-D
http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=OM-D&plik=1

http://allegro.pl/listing.php/search?string=OM-D&category=0&sg=0

Nie ma

hellbike
23.04.12, 14:26
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3822876

z (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3822876) tym, ze ten sklep z 4300 ma sporo niepochlebnych opinii, ale....

w czechach 1-2 sklepy maja za 4100, a prawie wszystkie inne za 4300. W rosji oraz na litwie rowniez jest za 4300, wiec u nas na pewno tez tak to bedzie wygladac.

W rosji jest juz nawet aukcja uzywanego om-d z 12-50 ;p

epicure
23.04.12, 14:29
Popyt prawdopodobnie jest duży i na Polskę już nie starczyło zapasów magazynowych. Aparat trafił pewnie tylko do kilku sklepów w największych sieciach, ale do pozostałych trafi w następnej dostawie.

Jadę do MM, może uda mi się pomacać... :)

Dar-i-jush
23.04.12, 14:58
Dla szukających dziury w całym (a może i nie), IBIS "do góry nogami" podobno potrafi zwariować. Jak będziecie mieli aparat w rękach, możecie sprawdzić:

http://www.youtube.com/watch?v=wmhDmCBgJ60
Chociaż użytkownik pisze, że większość nie ma tego problemu.

EDIT:
A tu nawet "nogami do dołu":

http://www.youtube.com/watch?v=le7ixc4oqag

Pewnie przypadłość wieku niemowlęcego. Tylko żeby się dało łatwo usunąć wadę.

dobas
23.04.12, 15:26
pozdro

brzydkie to sa NEXy :) gustu nie masz chłopie - piekna klasyczna linia SLRa manualnego... ;)

Ale to też argument dobry. Moim zdaniem aparat musi się podobać. tak jak samochód musi się podobać :)

nyny
23.04.12, 15:49
brzydkie to sa NEXy :) gustu nie masz chłopie - piekna klasyczna linia SLRa manualnego... ;)

Ale to też argument dobry. Moim zdaniem aparat musi się podobać. tak jak samochód musi się podobać :)

Nexy to wogole pazdzierze, gustu moze i nie mam, jednak wole od blinkow i super dizajnu uzytecznosc, chociaz niepowiem patrzac na polke gdzie stoi OM10 przypomina mi sie fakt,ze kiedys to mi sie troche nawet taka linia podobala, tyle ze on sporo wiekszy od OMDa - ale to bylo kiedys.

pozdro

epicure
23.04.12, 19:01
Macałem OM-D przez chwilę. Jakość wykonania: rewelacja. Rozmiar: akurat. Ekran: faktycznie trochę zmienia się kolorystyka, jeśli patrzy się pod kątem, ale nie jest tak źle, żeby lamentować. Wizjer: jak dla mnie OK, obraz wyraźny, jasny, bez widocznych pikseli, balans bieli prawidłowy, wielkość mniej więcej jak w E-3 - nie ma się do czego przyczepić. AF: jak dla mnie super. Lampa: tandetny plastik w kolorze czarnym do srebrnego body ze stopów magnezu za bardzo nie pasuje.

pigool
23.04.12, 21:54
naprawde jest to niesamowity aparat, lekki wygodny i bardzo elastyczny w konfigurowaniu., mozna naprade go dostroic do potrzeb swoich, kapitalny obiektyw 40mm,1,8 i fantastyczna dwunastka, przez ponad trzy godziny nie wypuszczalem go z reki, naprawde przyjemnie sie nim pracuje, a co do zdjec no coz jestem naprawde pozytywnie zaskoczony, pozdrawiam forumowiczow

nyny
23.04.12, 22:07
naprawde jest to niesamowity aparat, lekki wygodny i bardzo elastyczny w konfigurowaniu., mozna naprade go dostroic do potrzeb swoich, kapitalny obiektyw 40mm,1,8 i fantastyczna dwunastka, przez ponad trzy godziny nie wypuszczalem go z reki, naprawde przyjemnie sie nim pracuje, a co do zdjec no coz jestem naprawde pozytywnie zaskoczony, pozdrawiam forumowiczow

Dzien dobry...

Nastroisz tez moj aparat zeby taki cudny byl?

pozdro

Skora
23.04.12, 22:17
nyny - :-) :-) :-) :-) dobre :-)

snuffi
23.04.12, 22:18
nyny,ty przecież masz swój sfitaśny AF w cudownusim Nikoniku...

nightelf
23.04.12, 22:19
Macałem sobie trochę OM-D na zlocie. Bardzo miłe body, choć wymaga zmiany przyzwyczajeń z PENa jeśli chodzi o rozmieszczenie przycisków.
Razem z gripem świetnie trzyma się go w ręce, nie mam zastrzeżeń.

Jakości obrazka niestety nie ocenię.

pigool
23.04.12, 22:22
spoko, mam jeszcze starego OM30, prywatnie e 330 ZD12-60 , sigme 50f1,4 a na co dzien pracuje w pracy na canonach, wiesz nie wiem czy ogladajac aparat zauwazyles ,ze brak mu kilku przyciskow szybkiego dostepu , ale za to ma az cztery przyciski konfigurowane i o tym wlasnie pisalem, ze mozna sobie naprawde dostroic acha przyciski w gripie rowniez i do nich mozna przypisac funkcje, a kilka zdjec zrobionych na roznych czulosciach tez moge zamiescic, chyba ,ze chcesz raw-y to przesle na maila

romek1967
23.04.12, 22:24
spoko, mam jeszcze starego OM30, prywatnie e 330 ZD12-60 , sigme 50f1,4 a na co dzien pracuje w pracy na canonach, wiesz nie wiem czy ogladajac aparat zauwazyles ,ze brak mu kilku przyciskow szybkiego dostepu , ale za to ma az cztery przyciski konfigurowane i o tym wlasnie pisalem, ze mozna sobie naprawde dostroic acha przyciski w gripie rowniez i do nich mozna przypisac funkcje, a kilka zdjec zrobionych na roznych czulosciach tez moge zamiescic, chyba ,ze chcesz raw-y to przesle na maila

Wyloozuj, nyny zna OM-D, on po prostu ma takie nietuzinkowe poczucie humoru ;)

nyny
23.04.12, 22:31
nyny,ty przecież masz swój sfitaśny AF w cudownusim Nikoniku...

Fakt, ale nie jest dostrojony i zle brzmi:P

pozdro

---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:30 ----------

super, tez sie ciesze:)

pozdro

pigool
23.04.12, 22:38
chyba raczej opuszcze to forum, bez zalu , mniemam ,ze i z waszej strony, fakt ,ze czasami mi brakuje polskich slow, zaraz pietnujecie rozumiejac pewnikiem co chcialem wyrazic, wiec nie dziekuje za wyrozumialosc,

romek1967
23.04.12, 22:44
chyba raczej opuszcze to forum, bez zalu , mniemam ,ze i z waszej strony, fakt ,ze czasami mi brakuje polskich slow, zaraz pietnujecie rozumiejac pewnikiem co chcialem wyrazic, wiec nie dziekuje za wyrozumialosc,
Teraz to mnie brakuje polskich slow. :shock: Kto Cie pietnuje? za co? kiedy? Mamy tu niejednego obcokrajowca na forum i nie było nigdy takich przypadków.

nyny
23.04.12, 22:45

Tam w kraju tulipanow sie nie wita jak sie wchodzi pierwszy raz do czyjegos domu, czy to jakas obca nalecialosc?

pozdro

epicure
23.04.12, 22:55
nyny, przestań czarować, że Cię tak zabolało, że kolega się nie przywitał. Chciałeś się przypierd... i nic poza tym. Pewnie gdyby kolega napisał, że OM-D jest brzydki i ma kiepski AF, to nawet byś się pomyślał, że zabrakło powitania :D

nyny
23.04.12, 23:04
nyny, przestań czarować, że Cię tak zabolało, że kolega się nie przywitał. Chciałeś się przypierd... i nic poza tym. Pewnie gdyby kolega napisał, że OM-D jest brzydki i ma kiepski AF, to nawet byś się pomyślał, że zabrakło powitania :D

Uuuu....
Zabolec nie zabolalo, ale to mnie razi jak malo co...
Jakbym chcial przyp... to inaczej by to wygladalo, zapewniam Cie.
Zawsze szukasz drugiego dna, ktorego akurat tutaj nie bylo?

pozdro

hellbike
23.04.12, 23:07
ile te aparaty w ludziach agresji powoduja.

nyny
23.04.12, 23:26
ile te aparaty w ludziach agresji powoduja.

Gdzie Ty ja tutaj widzisz, pokaz prosze palcem:)

pozdro

hades
24.04.12, 01:19

Brak polskich znaków można jeszcze przeżyć. Jak dla mnie wystarczy by na forum zaczynać zdanie z wielkiej litery i kończyć kropką. Wystarczy takie minimum by być zrozumianym. To tyle w kwestii pisania postów. Nie poddawaj się. Poradzimy sobie jakoś z odczytaniem tego co masz na myśli, ale bądź wyrozumiały jeśli ktoś na to zwróci uwagę czy nie załapie tego co miałeś na myśli.

A odnośnie E-M5. Tym się trzeba pobawić chwilę. Osobiste preferencje oczywiście mają wpływ na wybór. Na upartego nie pasuje mi migawka maksymalna 1/4000. Jednak jeśli nie podejdzie komuś guzikologia czy brak jakiegoś istotnego, z jego punktu widzenia, parametru na odpowiednim poziomie, no cóż, powinien szukać dalej. Ale to co sobą prezentuje ten aparat, zwłaszcza w zestawieniu parametrów do wielkości działa na plus.

gietrzy
24.04.12, 06:25
Fotki:
http://www.flickr.com/photos/kizmkk/ - z Voitka 25mm
http://www.mu-43.com/f42/hardcore-weather-sealing-test-e-m5-12-50-lens-24755/ - z 12-50 ;)

sam13
24.04.12, 08:20
Czasami czytając wątki sprzętowe człowiek czuje się jak na boisku gdzie grupa kiboli tylko patrzy komu dopier..... :) Dany model jednym się będzie podobać innym nie i tyle. Nie pasuje model to już trudno ale jakiś fanatyzm jednej marki nad inną to lekka przesada. Kiedyś robiłem olkiem teraz mam pełną klatkę w nikonie - i co? I nic. Kupiłem taki sprzęt bo czasami żyłuję wysokie iso czego mi ówczesne E510 nie dawało. Gdybym nie zarabiał na fotografii to by mi do głowy nie przyszła zmiana.

Na zlocie miałem okazje pobawić się chwilę OMD z kilkoma obiektywami i jeżeli mam być szczery to lekki zafarb ekranu czy przycisk podglądu byłby ostatnią rzeczą, która by wpływała na moją ostateczną ocenę tego sprzętu przy jego zakupie. Dawnej nie było jasnych stałek a teraz świetne malutkie szkła z bardzo fajną puszką dają naprawdę zajebiste efekty o czym sam mogłem się przekonać i na zlocie i w domu przeglądając zrobione zdjęcia (nie tylko na iso 200 ale również 25600). Jeżeli byłby nadmiar gotówki to z chęcią przygarnę taki sprzęt z trzema stałeczkami bo idealnie spełnia moje oczekiwania.

Tak jeszcze na marginesie - myślę że ów sprzęt by miał dużo większe branie jakby był firmowany logo nikona czy canona - to takie spaczenie co niektórych maniaków danej marki :)

Mirek54
24.04.12, 08:36
Ale jednak wole czytac ten watek o sprzecie jak ten "gdzie zrobiles to zdjecie",czy jakos tak.Tam to dopiero ciekawe posty.Wiele jednowyrazowych.

witia
24.04.12, 08:49
Co Wam powiem, to Wam powiem - jako fototechniczny ignorant - aparacik świetny.
"Wymęczyliśmy" go przez kilka godzin i:
- organoleptycznie - świetny
- świetne wysokie ISO
- świetny CAF i SAF z systemowymi m4/3
- świetna jakość "filmików"
NA "(-)"
- nie do przyjęcia - współpraca z obiektywami 4/3 :(
Podsumowując:
- (to moja subiektywna "ocena")
- trzeba poczekać na wersję bez opcji filmowania
- trzeba czekać na jakiegoś jaśniejszego zumika "klasy" 50-200 (300)

- trzeba zbierać kaskę, a "lepsze" przyjdzie pewnikiem :)
Ja byłbym mocno zadowolony.
Pozdrawiam.

dzarro
24.04.12, 08:49
Ale jednak wole czytac ten watek o sprzecie jak ten "gdzie zrobiles to zdjecie",czy jakos tak.Tam to dopiero ciekawe posty.Wiele jednowyrazowych.

:mrgreen:

nyny
24.04.12, 09:00
Tak jeszcze na marginesie - myślę że ów sprzęt by miał dużo większe branie jakby był firmowany logo nikona czy canona - to takie spaczenie co niektórych maniaków danej marki :)

Nikon juz dawno ma...
"JESTEM NIKON, JESTEM NIKON 1"

I nawet niezgorszy od nowego flagowca olka, malo tego - tez obrzydliwie brzydki i niesamowicie drogi.

- świetne wysokie ISO

Swietne wysokie ISO tzn?
Napisz prosze na czym i jak sprawdzales CAF?

pozdro

romek1967
24.04.12, 09:01
Co Wam powiem, to Wam powiem - jako fototechniczny ignorant - aparacik świetny.
"Wymęczyliśmy" go przez kilka godzin i:
- organoleptycznie - świetny
- świetne wysokie ISO
- świetna jakość "filmików"

Po cienkim lodzie stąpasz :D Weź szybciutko dopisz "ale oczywiście z AF Nikona nie ma porównania" i może dymu nie będzie :mrgreen:

EDIT
nie zdążyłem :(

nyny
24.04.12, 09:08
Po cienkim lodzie stąpasz :D Weź szybciutko dopisz "ale oczywiście z AF Nikona nie ma porównania" i może dymu nie będzie :mrgreen:

EDIT
nie zdążyłem :(

Bo cza byc jak Tomi li dzons w sciganym, jak lasica, jak kuna, jak chrabaszcz...
Czujnym cza byc i tyle :p

A tak po prawdzie, spokojnie sie spytalem bez podtesktow zadnych, bom niezmiernie ciekaw...

pozdro

dzarro
24.04.12, 09:19
Czasami czytając wątki sprzętowe człowiek czuje się jak na boisku gdzie grupa kiboli tylko patrzy komu dopier..... :) Dany model jednym się będzie podobać innym nie i tyle. Nie pasuje model to już trudno ale jakiś fanatyzm jednej marki nad inną to lekka przesada. Kiedyś robiłem olkiem teraz mam pełną klatkę w nikonie - i co? I nic. Kupiłem taki sprzęt bo czasami żyłuję wysokie iso czego mi ówczesne E510 nie dawało. Gdybym nie zarabiał na fotografii to by mi do głowy nie przyszła zmiana.

Na zlocie miałem okazje pobawić się chwilę OMD z kilkoma obiektywami i jeżeli mam być szczery to lekki zafarb ekranu czy przycisk podglądu byłby ostatnią rzeczą, która by wpływała na moją ostateczną ocenę tego sprzętu przy jego zakupie. Dawnej nie było jasnych stałek a teraz świetne malutkie szkła z bardzo fajną puszką dają naprawdę zajebiste efekty o czym sam mogłem się przekonać i na zlocie i w domu przeglądając zrobione zdjęcia (nie tylko na iso 200 ale również 25600). Jeżeli byłby nadmiar gotówki to z chęcią przygarnę taki sprzęt z trzema stałeczkami bo idealnie spełnia moje oczekiwania.

A jaki jest sens wątku na temat aparatu X, w którym zamieszczano by wyłącznie zachwyty(ewentualnie wyłącznie narzekania)? Jak każdy aparat OM-D ma wady i zalety. Akurat w przypadku OM-D puszka sama w sobie jest super na 90%(piszę, że 90% bo nie macałem). Minusy wynikają bardziej z kontestu(ograniczony wybór obiektywów)
Jeśli pominąć by kwestię ceny i trochę pofantazjować to wszystko wygląda super. Załóżmy, że Panas wypuszcza szkła 12-35 i 35-100 i oba są bardzo dobre optycznie. Wtedy kupujemy OM-D, gripa i 4 - 6 szkieł - obok wyżej wymienionych jeszcze 20/1.7, 14/2.5 oraz ewentualnie 7-14 i 45/1.8. Zestaw z gripem i dwoma zoomami wejdzie pewnie do małej poręcznej torby typu Passport Sling co daje możliwość noszenia naprawdę zaawansowanego sprzętu niemal codziennie, w razie czego jest opcja OM-D bez gripa+ dwie, trzy stałki a to można już zmieścić w niewielkiej "nerce". Dla kogoś kto robi głownie zdjęcia reportażowe czy podróżnicze jest to opcja lepsza niż Nikony i Canony FF, choćby dla tego, że nie musi się bawić w pierwszy(lepszy ale duży) i drugi(słabszy ale mały) korpus albo inne tego rodzaju manewry. Jakość zdjęć przy tym poziomie zaawansowania w 99% i tak będzie zależeć od fotografa.
Jak taki zestaw podliczymy to cena wyjdzie sporo ponad 20 tys. Dla mnie największe zalety tego aparatu są szczególnie widoczne przy takiej maksymalistycznej konfiguracji.

geo
24.04.12, 09:36
Dzien dobry...

Nastroisz tez moj aparat zeby taki cudny byl?

pozdro

odnośnie podniecania się :)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2531933&postcount=677

sam13
24.04.12, 09:42
Nikon juz dawno ma...
I nawet niezgorszy od nowego flagowca olka, malo tego - tez obrzydliwie brzydki i niesamowicie drogi.

pozdro

Ale ja nigdzie nie napisałem że nie ma takiego sprzętu w nikonie tylko że jeżeli by OMD miał logo nikona to byłyby achy i ochy

romek1967
24.04.12, 09:44
Ale ja nigdzie nie napisałem że nie ma takiego sprzętu w nikonie tylko że jeżeli by OMD miał logo nikona to byłyby achy i ochy
Oj tam, pisałeś czy nie, nyny i tak dopilnuje żeby sprawa była jasna, on tak ma i już

sam13
24.04.12, 09:45
A jaki jest sens wątku na temat aparatu X, w którym zamieszczano by wyłącznie zachwyty(ewentualnie wyłącznie narzekania)? Jak każdy aparat OM-D ma wady i zalety.

Mnie nie chodzi o to aby robić ołtarzyki OMD (czy innej puszce dowolnego producenta) tylko o to aby nie być zaślepionym jedną marką/modelem a niestety czasami tak co niektórzy się zachowują ;)

gietrzy
24.04.12, 10:05
Skuteczność C-AF (mZD 75-300)
http://www.flickr.com/photos/63427925@N00/sets/72157629520530664/show/

Mirek54
24.04.12, 10:08
Mnie nie chodzi o to aby robić ołtarzyki OMD (czy innej puszce dowolnego producenta) tylko o to aby nie być zaślepionym jedną marką/modelem a niestety czasami tak co niektórzy się zachowują ;)

Tego nie unikniesz.Zabronisz oltarzyka to ci chodniczek wyciagnie ,rozwinie i czolem gwozdzie w asfalt bedzie wbijac.Jak dywanika zabronisz to Ci zacznie w innym watku pisac ze mu zabrales temat i dostepu miec nie bedzie dopuki dekodera nie kupi.

nyny
24.04.12, 10:40

Ja aktualnie w domu mam 3 rozne systemy (w tym nawet jeden Olka), co nie przeszkadza mi pisac jak cos jest nie tegens;)
I potrafie pochwalic jak jest za co...
Tyle, ze zadnej ideologii nie dorabiam, ani sie zbytnio nie podniecam dopoki sam nie sprawdze:)

pozdro

---------- Post dodany o 10:29 ---------- Poprzedni post był o 10:25 ----------

odnośnie podniecania się :)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2531933&postcount=677

To napisze wiecej, do tej 1.8 dokupilem N1.4G AFS...
Tylko jaki to ma zwiazek z cytowanym przez Ciebie wpisem to niezabardzo wiem, chyba taki ze N1.8G AFS to po prostu zapierdalaka wsrod 50 bez podzialu na systemy...

pozdro

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:29 ----------

Skuteczność C-AF (mZD 75-300)
http://www.flickr.com/photos/63427925@N00/sets/72157629520530664/show/

Chow-chow na wiekszosci zdjec ma ostrosc na nosku (jesli taki byl zamiar, a nie samowolna wola AF to nie ma zastrzezen), i GO taka ze raczej nietrudno aby w cos nie trafic.
O autach natomiast juz dawno pisalem w kontekscie 3 generacji penow...
Poczekajmy, az wiecej ludzi powypluwa w siec swoje zdjecia.

pozdro

Darekw1967
24.04.12, 10:42

Witam !

Nie zmienisz mentalnosci ludzi.
Najlepiej uzbroic sie w cierpliwosc i poczekac na pojawienie sie duzej ilosci zdjec a zycie z czasem zweryfikuje mocne i slabe strony
danej konstrukcji.

Pozdrawiam

epicure
24.04.12, 10:43
Dla kogoś kto robi głownie zdjęcia reportażowe czy podróżnicze jest to opcja lepsza niż Nikony i Canony FF, choćby dla tego, że nie musi się bawić w pierwszy(lepszy ale duży) i drugi(słabszy ale mały) korpus albo innego tego rodzaju manewry.

Znowu nie rozumiem. Kto komu każde "bawić się" w mały słaby korpus? I dlaczego jeden średnio mały i średnio słaby korpus (tudzież średnio duży i średnio dobry, w zależności od punktu widzenia) miałby być lepszym rozwiązaniem, niż dwa różne uzupełniające się korpusy?

irek50
24.04.12, 10:43
-------------
sam13: Ja jestem Olytalibem i mam argumenty za systemem 4/3 i m4/3 . Po prostu na klubie OC omawia się wady i zalety danych modeli, a gloryfikowanie innych systemów wydaje się dziwne tutaj. Mam wiele uwag krytycznych do Olympusa, ale ogólnie system spełnia moje wymagania ... Jak widzimy zdjęcia Kolegów fotografujących inną marką to mamy porównanie i nie jest ono niekorzystne dla Olympusa--pozdrawiam serdecznie

witia
24.04.12, 10:50
Nikon juz dawno ma...

Swietne wysokie ISO tzn?
Napisz prosze na czym i jak sprawdzales CAF?

pozdro

...na jadącym szossą samochodzie (prób dwie) - obie git.

Jeżeli ściągnę "te próby" z karty - pokażę.
Obrazki z ISO 3200 i 6400 - dla mnie świetne.
Przecie mówiłem, że to SUBIEKTYWNE odczucie.
MBSZ- świetnie.
Nikogo przecie nie namawiam, żeby "w ciemno" kupował.
Pozdrawiam.

nyny
24.04.12, 10:58
...na jadącym szossą samochodzie (prób dwie) - obie git.

OK, thx.
Zatem czekam nadal:)

EDIT: Napisz prosze jeszcze z jakiego szkla strzelales do auta.

Jeżeli ściągnę "te próby" z karty - pokażę.
Obrazki z ISO 3200 i 6400 - dla mnie świetne.

Jesli te 3200 to naprawde bedzie 3200 to mozna powiedziec, ze w koncu doczlapali do reszty na rynku tylko szkoda, ze tyle to trwalo.

Przecie mówiłem, że to SUPIEKTYWNE odczucie.
MBSZ- świetnie.
Nikogo przecie nie namawiam, żeby "w ciemno" kupował.
Pozdrawiam.

Ja sie tylko pytalem bom ciekaw, zadnych pretensji, zali czy innych aluzji nie mialem i miec zamiaru nie mam :)

pozdro

witia
24.04.12, 11:09
OK, thx.
Zatem czekam nadal:)

EDIT: Napisz prosze jeszcze z jakiego szkla strzelales do auta.

Jesli te 3200 to naprawde bedzie 3200 to mozna powiedziec, ze w koncu doczlapali do reszty na rynku tylko szkoda, ze tyle to trwalo.

Ja sie tylko pytalem bom ciekaw, zadnych pretensji, zali czy innych aluzji nie mialem i miec zamiaru nie mam :)

pozdro

Pojęcia nie mam o co Ci chodzi - ustawiono ISO 3200 - to ma być 3200 (6400 - też).
Wspominałem, że ignoran ze mnie totalny - wierzę w to co jest napisane, a nie wgłębiam się w to "co ktoś coś miał na myśli" pisząc 3200.
Ja tam tylko pstrykam i patrzę na efekty (jakość pstryku).
Pozdrawiam.
Obiektyw - założony był 12-50.

epicure
24.04.12, 11:16
Jesli te 3200 to naprawde bedzie 3200...

A która metoda ustalania wartości iso jest tą "prawdziwą"? Bo jest ich kilka i wszystkie są zgodne ze standardem, chociaż nie wszystkie dają takie same wyniki.

A jeśli iso 3200 tak naprawdę okaże się być iso 4000, to będzie dobrze, czy źle?

Mirek54
24.04.12, 11:16
Dla kogoś kto robi głownie zdjęcia reportażowe czy podróżnicze jest to opcja lepsza niż Nikony i Canony FF, choćby dla tego, że nie musi się bawić w pierwszy(lepszy ale duży) i drugi(słabszy ale mały) korpus albo innego tego rodzaju manewry. Jakość zdjęć przy tym poziomie zaawansowania w 99% i tak będzie zależeć od fotografa.

Masz na mysli prawdziwe reportaze do prawdziwych miesiecznikow podrozniczo-fotograficznych.Czy okazyjne pstryki z wakacji,wycieczki wykupionej z Tui lub Neckermana w last minute,bo oszczedzac trzeba?????????

nyny
24.04.12, 11:24
Pojęcia nie mam o co Ci chodzi - ustawiono ISO 3200 - to ma być 3200 (6400 - też).
No i wlasnie chodzi o to iz czasami bywa, ze aparat pokazuje i zapisuje do exifa jedno, a rzeczywistosc pokazuje inne wartosci.
Czasami niektorzy producenci tak "drobnie" oszukuja i u jednego bedzie to iso3200 a u innego iso2000 ;)
Wiec nie ma co bic piany, poczekajmy chocby na DxO oni solidnie testuja i wykladaja kawe na lawe.

Obiektyw - założony był 12-50.

THX.

pozdro

---------- Post dodany o 11:24 ---------- Poprzedni post był o 11:22 ----------

A która metoda ustalania wartości iso jest tą "prawdziwą"? Bo jest ich kilka i wszystkie są zgodne ze standardem, chociaż nie wszystkie dają takie same wyniki.

A jeśli iso 3200 tak naprawdę okaże się być iso 4000, to będzie dobrze, czy źle?

Wystarczy, by byly ta sama metoda, jak juz wyzej wspomnialem DxO wystarczy jak umiesci u siebie tescik.

pozdro

epicure
24.04.12, 11:39
Wystarczy, by byly ta sama metoda, jak juz wyzej wspomnialem DxO wystarczy jak umiesci u siebie tescik.

Ale metoda ma być taka sama, jak... która?

dzarro
24.04.12, 11:55
Znowu nie rozumiem. Kto komu każde "bawić się" w mały słaby korpus? I dlaczego jeden średnio mały i średnio słaby korpus (tudzież średnio duży i średnio dobry, w zależności od punktu widzenia) miałby być lepszym rozwiązaniem, niż dwa różne uzupełniające się korpusy?

Przecież to jest podstawowy tekst na wszelkich mozliwych forach: mam wypasionego Canona/Nikona FF który waży 300 kilo, i nie chce mi się go dźwigać więc nabywam micro Panasonica ze stałką, który wazy 300 gram. W efekcie 99% zdjęć robię micro-Panasem(imieniny cioci i teściowej, wyjazd nad zalew, wycieczka do Ciechocinka) a tylko 1% moim super FF(zdjęcia testowe dla nowego super obiektywu droższego od body, który nabyłem sam nie wiem po co).
W przypadku OM-D mamy aparacik minimalnie większy niż micro-Panas(albo inny Fuji X-10) ale z wizjerem i dużo lepszą guzikologią, ale jak potrzebujemy coś bardziej uniwersalnego do pod tego samego OM-D podpinam gripa i nieistniejącego super-zooma ze średnicą filtra 57 mm(a więc niezbyt dużego). Innymi słowy zlewamy całe to FF - to dobre dla statecznych Panów, którzy pstrykają swoimi L-kami fotki żonom i dzieciom pojadającym lody na miejscowej starówce w pełnym słońcu niedzielnego południa.

---------- Post dodany o 11:55 ---------- Poprzedni post był o 11:46 ----------

Masz na mysli prawdziwe reportaze do prawdziwych miesiecznikow podrozniczo-fotograficznych.Czy okazyjne pstryki z wakacji,wycieczki wykupionej z Tui lub Neckermana w last minute,bo oszczedzac trzeba?????????

Mam na myśli np. takie zdjęcia robione najtańszymi lustrzankami Canona, jak myślę OM-D też by się nadał.

http://www.flickr.com/photos/mostakimtimur/sets/72157629573213605/

http://www.flickr.com/photos/mostakimtimur/sets/72157623948027499/ (http://www.flickr.com/photos/mostakimtimur/sets/72157629573213605/)

epicure
24.04.12, 12:11
W efekcie 99% zdjęć robię micro-Panasem(imieniny cioci i teściowej, wyjazd nad zalew, wycieczka do Ciechocinka) (...) [FF] to dobre dla statecznych Panów, którzy pstrykają swoimi L-kami fotki żonom i dzieciom pojadającym lody na miejscowej starówce w pełnym słońcu niedzielnego południa.

Jeszcze bardziej nie rozumiem.

Darekw1967
24.04.12, 12:15
Przecież to jest podstawowy tekst na wszelkich mozliwych forach: mam wypasionego Canona/Nikona FF który waży 300 kilo, i nie chce mi się go dźwigać więc nabywam micro Panasonica ze stałką, który wazy 300 gram.

Witam !

Z tym FF-em to nie jest wagowo az tak zle jak Ci sie wydaje.
5D MKII + EF 50/1.8 czy 5D MKII + EF 85 nie wazy tak naprawde az tak duzo ;)

Natomiast jak wezmiemy wagowo pod uwage zoomy to juz calkiem inna bajka ;)

Rok temu wazylem z ciekawosci to co mialem w Olku i to co w 5D MKII to wagowo mi wychodzilo tak:
Olek: 3.5 kg a Canon FF 6.5 kg.

Pozdrawiam

dzarro
24.04.12, 12:21

OK - poddaję się. Mój tok rozumowania jest z gatunku eliptycznych. Za stary już jestem żeby to zmieniać.:wink:

sam13
24.04.12, 12:59
Ktoś pisał coś o wyższych czułościach więc pozwolę sobie wrzucić jedno zdjęcie (Waldek mam nadzieję ze się nie obrazisz ;) ). Zdjecie na ISO 3200 z obiektywem manualnym - to chyba była 35-tka albo 50-tka - ale niestety nie pamietam którym bo bawiłem się kilkoma szkłami

źródło (http://www.studiorr.pl/olek/p4210081.jpg)

Zdjęcie jpg TYLKO pomniejszone i minimalnie wyostrzone bez żadnej innej ingerencji. Po kliknięciu plik JPG prosto z puszki.

A poniżej jeszcze jedno na ISO 1600 robione 20 f1,7:

źródło (http://www.studiorr.pl/olek/P4210020.jpg)

---------- Post dodany o 10:59 ---------- Poprzedni post był o 10:46 ----------

I jeszcze jedno na ISO 8000 wykonane fish-em 7,5mm ciamcianga - bardzo polubiłem to szkieło :)

źródło (http://www.studiorr.pl/olek/p4210075.jpg)

i drugie na ISO 20.000 wykonane 12-50:

źródło (http://www.studiorr.pl/olek/p4210052.jpg)

Jak w powyższych przykładach nic nie grzebane - jpg prosto z puchy (po kliknieciu pełna wersja)

nyny
24.04.12, 13:14
@epicure: odpowiedz miales w zdaniu, ktore zacytowales.

@dzarro: czasami odjezdzasz w nieznane krainy naprawde...

@sam13: jest OK, ale szalu tez jakiegos nie ma wyrywajacego skarpety z butow, wot jak reszta stawki, ktora to oferuje od dawna. Poza tym srednio wymierne jest rozprawkowanie nad jpg prosto z puchy no chyba, ze w kontekscie pozujacych modeli - a tu grono bylo zacne:)

pozdro

erol
24.04.12, 14:19
A propos dostępności - OM-D będzie w PL dostępny w połowie maja. Chyba Oly nie wyrabia z produkcją :???:

Mirek54
24.04.12, 14:24

Rozumiesz.Tylko nie palisz tego co On:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

lukasz78
24.04.12, 16:51
Ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Co dobrego było w tych słoikach widocznych na trzecim zdjęciu z posta #1563 ??
Guinessa, Tyskie i nachosy El Sabor udało mi się zidentyfikować ale te słoiki nie dają mi spokoju.

adambieg
24.04.12, 16:54
Dżemiki zrobione przez Wieprza, palce lizać :grin:

63269

romek1967
24.04.12, 17:00
Ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Co dobrego było w tych słoikach widocznych na trzecim zdjęciu z posta #1563 ??
Wieprzowe przetwory ;) Najlepsze mandarynki+kiwi

pigool
24.04.12, 17:27
Witam uprzejmie szanowne grono forumowiczow, oki bez urazy, przepraszam w takim razie za niestosowne zachowanie, ale wracajac do tematu, sa dwa powazne braki OM-D5, brak iso 100 , bo przy jasnych szklach 1\4000s moze byc za malo, a nakrecac filtry w awaryjnych sytuacjach troszke klopotliwe, w moim starym olkuczesto kozystam z punktowego pomiaru swiatla dokladnie w punkcie pomiaru ostrosci, a w OM-D mialem kilka chybionych pomiarow, moze nie umialem ustawic punktu pomiaru, bo podswietlalo mi wiekszy obszar anizeli 2% kadru , sprawdzal ktos moze czy da sie to zrobic precyzyjniej

pigool
24.04.12, 17:54
to kilka zdjec

pigool
24.04.12, 17:57
na tych zdjeciach akurat , zmierzyl dobrze

pigool
24.04.12, 18:02
6327963280a z tym byly klopoty

epicure
24.04.12, 18:25
Zaraz, czy to są zdjęcia robione przy kontrolowanym, studyjnym oświetleniu? Bo jeśli tak, to jaki jest sens korzystania z automatyki ekspozycji?

pigool
24.04.12, 18:47
tak oswietlenie stale, studyjne, ja mialem ten aparat pierwszy raz w reku i chodzilo mi ,zeby sprawdzic rowniez i pomiar punktowy swiatla, jak dziala , bo i w ktorym punkcie mierzy , bo jak pisalem obszar autofokusa byl zdecydowanie duzo wiekszy anizeli 2% kadru

epicure
24.04.12, 19:07
No właśnie, tutaj żaden pomiar nie miał prawa działać poprawnie (zakładam, że lampy nie korzystały z pomiaru TTL).

pigool
24.04.12, 19:10
oswietlenie bylo stale, a nie blyskowe, dlatego chcialem sprawdzic jak dziala pomiar punktowy , ktory ustawilem, moze ma ktos doswiadczenie z PENami podejzewam ,ze tam moze dzialac podobnie

epicure
24.04.12, 19:20
A jakiego punktu AF używałeś?

pigool
24.04.12, 19:32
palcem wskazywalem na monitorze, albo sam ustawial na twarz

epicure
24.04.12, 19:33
Może pomiar punktowy dokonywany jest tylko w samym centrum kadru, bez względu na to, jaki punkt AF wybierzesz?

pigool
24.04.12, 19:33
w moim e 330 wybieram zawsze srodkowy i po pomiarze blokuje ekspozycje i przekadrowywuje , a w OM-D nie umialem tak ustawic

nyny
24.04.12, 19:40
Może pomiar punktowy dokonywany jest tylko w samym centrum kadru, bez względu na to, jaki punkt AF wybierzesz?

Jest tylko jeden problem, tutaj nie wybierasz punktu, tylko pole AF. Wybranie punktu AF, jest to awykonalne w technologii kontarstowej dla tego typu aparatow.

Wg. instrukcji do epl3 pomiar nastepuje w malym obszarze (2%) i nie jest opisane, ze to jest centralny obszar.

pozdro

pigool
24.04.12, 19:41
oki, moze nastepnym razem uda mi sie sprobowac znalesc opcje ustawiania punktu pomiaru

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post był o 19:40 ----------

dzieki, bede probowal nadal, pozdrowionka serdeczne

nightelf
24.04.12, 20:02
Zdaje mi się, że pomiar zawsze jest dokonywany w centrum i nie można go wybrać.

Czyli mierzysz centralnym, blokujesz ekspozycję i przekadrowujesz.

pigool
24.04.12, 20:41
mam jeszcze jedno pytanie, czy fliltr polaryzacyjny nie wplywa znaczaco na dzialanie szybkosci AF, no i oczywiscie szare i polowkowe, brak iso 100 i 1/8000s znaczaco zawezaja mozliwosc na jasnych szklach w dobrym swietle przy uzyskaniu plytkiej glebi, sam z doswiadczenia wiem ,ze przy iso100 na mojej sigmie 50mm,1,4f czasami brakuje i musze dokrecac filter

---------- Post dodany o 20:41 ---------- Poprzedni post był o 20:31 ----------

nie mam doswiadczenia w fotografowaniu nielustrzankami

epicure
24.04.12, 21:31
mam jeszcze jedno pytanie, czy fliltr polaryzacyjny nie wplywa znaczaco na dzialanie szybkosci AF, no i oczywiscie szare i polowkowe...

Takie filtry na pewno wpływają na szybkość pracy AF, w końcu zabierają kilka działek światła. A czy będzie to znaczący wpływ, czy znikomy, zależy od warunków oświetleniowych. W słoneczny dzień pewnie trudno będzie to odczuć, ale np. o zachodzie słońca albo gdzieś w ciemnym lesie AF pewnie zwolni. Zdziwiłbym się, gdyby było inaczej.

ngs
24.04.12, 21:34
brak iso 100
po pierwsze, ISO200 w E-M5, jak ktoś zmierzył = ISO120
po drugie, 1/4000 nie starcza... naprawdę??
po trzecie, sprawdzaj zawsze co piszesz słownikiem, bo ładujesz błędów co nie miara...

romek1967
24.04.12, 21:37
nie mam doswiadczenia w fotografowaniu nielustrzankami
Przełącz swoją lustrzankę w tryb LiveView (jeśli masz) i zaczniesz nabierać doświadczenia. To działa tak samo.

pigool
24.04.12, 22:51
sorry nie mam polskich znakow, w e 330 autofokus w podgladzie raczej do bystrych nie nalezy, i jak juz to przewaznie korzystam z manualnego ostrzenia, i zupelnie inaczej bylo realizowane ostrzenie w podgladzie live viev anizeli obecnie w systemie micro 4/3. z tego co zauwazylem podczas trzy godzinnej zabawy z om-d5 to nie ma on punktow a strefy pomiaru ostrosci

---------- Post dodany o 22:51 ---------- Poprzedni post był o 22:46 ----------

tak zdarzalo mi sie przeswietlic zdjecie na 1/4000s robiac portret na wysokosci ponad 3000mnp, ratowalem sie wtedy polarem i podczas wywolywaniazmiejszalem ekspozycje

romek1967
24.04.12, 22:51
sorry nie mam polskich znakow, w e 330 autofokus w podgladzie raczej do bystrych nie nalezy, i jak juz to przewaznie korzystam z manualnego ostrzenia, i zupelnie inaczej bylo realizowane ostrzenie w podgladzie live viev anizeli obecnie w systemie micro 4/3. z tego co zauwazylem podczas trzy godzinnej zabawy z om-d5 to nie ma on punktow a strefy pomiaru ostrosci
E-330 chyba faktycznie inaczej ostrzy po LV (Jack tłumaczył w Podlesicach). A co do obszarów - tak ostrzą bezlusterkowce. Nie da się ostrzyć w "punkt"

gietrzy
25.04.12, 06:44
Huff porównuje filmiki E-M5 do konkurencji
http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/24/olympus-om-d-hd-video-samples-and-fuji-x-pro-1-side-by-side-video-test/
(http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/24/olympus-om-d-hd-video-samples-and-fuji-x-pro-1-side-by-side-video-test/)

"OM-D gets almost everything right. It’s fast, it’s accurate, it exposes correctly, competes with the X-pro at high ISO (will see this in my review) even at 6400 ISO, has a tilt EVF, is built very well, weatherproofed, great video quality, superb IS in the body, EVF…I mean, it has it all and for $999 you can get a body and for a few hundred a Panasonic 14 and 20. It’s the more well rounded camera without a doubt. I like it, and will say so. No Bias, no trickery. Just facts. Also, the video shows how slow the AF of the X-Pro 1 is – with video it is on continuous AF but had a very hard time in that lighting. The Oly blazed through it no problem."

Bodzip
25.04.12, 07:56
E-330 chyba faktycznie inaczej ostrzy po LV (Jack tłumaczył w Podlesicach). A co do obszarów - tak ostrzą bezlusterkowce. Nie da się ostrzyć w "punkt"
Można "prawie" w punkt..
Z E-PL3 -> naciskamy klawisz powiększenia, pojawia się na ekranie zielony kwadracik (dość duży) -> naciskamy klawisz info i strzałkami "góra" "dół" maksymalnie zmniejszamy wielkość kwadratu co radykalnie zmniejsza obszar pomiaru AF i kontrastu.

romek1967
25.04.12, 08:01
Można "prawie" w punkt..
Z E-PL3 -> naciskamy klawisz powiększenia, pojawia się na ekranie zielony kwadracik (dość duży) -> naciskamy klawisz info i strzałkami "góra" "dół" maksymalnie zmniejszamy wielkość kwadratu co radykalnie zmniejsza obszar pomiaru AF i kontrastu.
A teraz w ramach ćwiczeń robimy to gdy właśnie przyleciał zajefajny ptak i skacze między gałęziami a po chwili odlatuje :)
Ćwiczenie nr 2 - to samo robimy z lustrzanką.

epicure
25.04.12, 08:16
Lustrzanką też nie będzie łatwo. Punkty AF są większe, niż kropki naniesione na matówkę.

romek1967
25.04.12, 08:18
Lustrzanką też nie będzie łatwo. Punkty AF są większe, niż kropki naniesione na matówkę.
Gdybym nie robił tego X razy moim E-3 + 50-200 (na przykład) to bym Ci uwierzył.

epicure
25.04.12, 08:21
No to gratuję szczęścia, skoro twierdzisz, że to taka bułka z masłem :)

nyny
25.04.12, 08:24

O jakich lustrzankach konkretnie piszesz, bo niezmiernie mnie to interesuje...

pozdro

epicure
25.04.12, 08:24
O wszystkich.

nyny
25.04.12, 08:25
No to gratuję szczęścia, skoro twierdzisz, że to taka bułka z masłem :)

Tu nie trzeba szczescia, bo to jest w pewnych kregach bulka z maslem.

pozdro

---------- Post dodany o 08:25 ---------- Poprzedni post był o 08:25 ----------

o wszystkich.

wow....

gietrzy
25.04.12, 11:33
Dpreview dodało E-M5 do swojej porównywarki fotek
http://tinyurl.com/cdjtsnu

epicure
25.04.12, 11:57
Pięknie, potwierdzają się wyniki testów Optycznych.