Zobacz pełną wersję : Zdjęcia Tomasza.G
Witam wszystkich bardzo serdeczni.
Zakładam ten wątek z myślą, iż Wasze opinie czy uwagi na temat moich zdjęć, pozwolą mi na doskonalenie swoich umiejętności. Kilka słów o sobie; mieszkam na Śląsku, ale dużą część swojego życia spędzam w okolicach Suchej Beskidzkiej gdzie mam swoją ostoję i ładuje akumulatory. Pierwsze swoje zdjęcia w epoce cyfrowej robiłem aparatem hybrydowym, ale od jakiegoś roku jestem szczęśliwym (oj bardzo) posiadaczem lustrzanki.
Fotografuję głównie moje dzieciaki, wypady na wakacje oraz hmmm.... tu raczej staram się fotografować uroczystości koscielne, związane głownie z moją córką.
Na początku właśnie te zdjęcia chciałbym zaprezentować czekając na wasze opinie i uwagi.
Dodam jeszcze dwie foty "kościelne":13.5963814.59639
... a teraz coś na czasie:
15.59662
Zdjęcie z ostatniej wstawki bardzo fajne i jak dla mnie bardzo udane. Jestem takim samym amatorem jak Ty ale jeśli mogę na coś zwrócić Twoją uwagę to na przemyślenie kompozycji na zdjęciu. Mam tu na myśli zdjęcia z kościoła. Wiem, że na uroczystościach raczej czas goni i nie zawsze jest wygodnie ale staraj się, żeby np. nie wchodził Ci w kadr kwiatek, kawałek świecznika i np jedna noga ołtarza jak np chcesz sfotografować twarze dzieci. Na ostatnim zdjęciu ładnie wszystko wyszło, bo jest na głównym planie fotografowany obiekt, tło ładnie jest rozmazane więc niepotrzebnie nie przykuwa oka, a widoczne jest to co zamierzałeś pokazać. Czekam na kolejne zdjęcia:)
15. bardzo mi się podoba, chociaż dla mnie trochę ciasno w pionie.
Witam Was bardzo serdecznie w moich skromnych progach. Dziekuje za uwagi.
@osiem1984 - zwroce szczegolna uwage na kadry, mysle, ze masz racje. Nie mialem jeszcze okazji ukazania zdjec szerszemu gronu, dlatego tak cenne jest dla mnie Twoje zdanie - dzieki...i nie ma znaczenie czy amatorsko focisz czy profi jestes :wink:
@Mysikrólik - ucze sie 50-tki, to była jedna z moich pierwszych fot tym szklem :), dzieki
@majeczek78 - fajnie ze wpadles
Fajna ta 15, tylko trochę więcej przestrzeni, żeby mała mogła oddychać. :-D
Czekam na resztę.
a teraz 2 portety :
16.5967817.59679
a teraz 2 portety :
16.5967817.59679
Popatrz na drugi kadr, ale tak bez emocji, dziewuszka fajna(może koloru tęczówek barak) ale w tle cała masa pierdołek, które
odciągają wzrok(przszkadzacze - kolorowe baloniki).
Popatrz na drugi kadr, ale tak bez emocji, dziewuszka fajna(może koloru tęczówek barak) ale w tle cała masa pierdołek, które
odciągają wzrok(przszkadzacze - kolorowe baloniki).
Sabor miło Cie widziec.
hmm... bo to bal był :) i baloniki byly wszędobylskie, rozumiem, ze powinienem sie ich pozbyc .... fakt teczowek brak, bo zaraz po trudnych chwilach była i oczy czorne miala ...
i jeszcze z innej beczki : 18.59681
no nic, jadę wygrzać kości do Tropicany :)
Dzieciaki mi się podobają :) Saboor to niezły specjalista więc warto go słuchać, ale czasami nie da się po prostu usunąć czegoś w tle, moim zdaniem fajnie bardzo te dwie fotki wyglądają:)
i jeszcze z innej beczki : 18.59681no nic, jadę wygrzać kości do Tropicany :)
Obrazeczek słodziutki, taki sielankowy stroiczek, gdyby nie postać Ukrzyżowanego.
Dzieciaki mi się podobają :) Saboor to niezły specjalista więc warto go słuchać, ale czasami nie da się po prostu usunąć czegoś w tle, moim zdaniem fajnie bardzo te dwie fotki wyglądają:)
To tylko wskazówka, czego się wystrzegać na przyszłość, przy tego rodzaju zdjęciach.
Obrazeczek słodziutki, taki sielankowy stroiczek, gdyby nie postać Ukrzyżowanego.
.
... to tak przy okazji koledy :)
jesli mogę Was prosić o ocenę
19.5979920.5980021.59801
... to tak przy okazji koledy :)
jesli mogę Was prosić o ocenę
19.5979920.5980021.59801
Fajne, a 19 szczególnie.
Fajne, a 19 szczególnie.
Saboor, dziękuje za odwiedziny, ciesze się, ze przypadło choć jedno do gustu. To moje de facto pierwsze kroki z 50-tka i bardzo to szkło przypadło mi do gustu.
Zapodaje kolejne do którego podszedłem ciut inaczej
22.59864
Nie wiem czy układ jest korzystny dla osoby na pierwszym planie. Jest tak usytuowana, że najpierw wzrok kieruje się na nią. Trzeba by przekadrować.
Zapodaje kolejne do którego podszedłem ciut inaczej
22.59864
I nigdy wiecej tego nie rob.Skasuj schowaj,nie pokazuj.
Nie wiem czy układ jest korzystny dla osoby na pierwszym planie. Jest tak usytuowana, że najpierw wzrok kieruje się na nią. Trzeba by przekadrować.
ok, rozumiem, postaram się następnym razem, dzieki wielkie
---------- Post dodany o 20:41 ---------- Poprzedni post był o 20:38 ----------
I nigdy wiecej tego nie rob.Skasuj schowaj,nie pokazuj.
jojojojoj.....Mirku dzięki, już miałem wyrzucić, ale pozostawię jako przestrogę dla potomnych
23.59898 a tymczasem wracając przez Wielkopolską wieś napotkałem coś takiego zmarzniętego
Ogólnie niezłe zdjęcia, podobają mi się. Życzę powodzenia.
Ogólnie niezłe zdjęcia, podobają mi się. Życzę powodzenia.
dzieki, miło Cie gościć i zapraszam częściej oczywiście licząc na konstruktywną ocenę
Pozdrawiam
T.
Zabawa 50-tką, jak wam się to widzi?
23.5994624.5994725.5994826.59949
Witaj! Zdjęcie 25 fajne, ale: buzia poza "mocnymi punktami" i oczęta schowane, a mała ma piękne brąz oczka.
Popatrz tu masz trzy podziały i "wyciągnięte" oczęta:
59953__59954__59957__59956
Pozdrawiam
Saboor
Dziękuje Ci Saboor za odwiedziny, poświęcony czas i rady. Przysiadłem do zdjęcia i od nowa się za niego wziąłem. Jeśli możesz spojrzeć swoim krytycznym okiem, byłbym wdzięczny:
27.59980
oczywiście innych też serdecznie zapraszam.
Dziękuje Ci Saboor za odwiedziny, poświęcony czas i rady. Przysiadłem do zdjęcia i od nowa się za niego wziąłem. Jeśli możesz spojrzeć swoim krytycznym okiem, byłbym wdzięczny:
27.59980
oczywiście innych też serdecznie zapraszam.
No i pięknie! Fajnie, że masz odpowiedni dystans do swoich dzieł, co teraz "jest w cenie".
Nie zamierzam nikogo krytykować, ale jezeli można pomóc - to pomogę.
Oczęta miodek, teraz kwestia kadru, może tak żeby od razu, patrzyła nam w oczy.
Coś w ten deseń?
59986
To moje widzi misie/widzi rysie. :-D
no ładnie to przyciąłeś, podoba mi się.
no ładnie to przyciąłeś, podoba mi się.
Fajnie! Teraz twoja kolej.
oki, zapodaje kolejne:
28.60035
oki, zapodaje kolejne:
28.60035
Czemu nie wykadrowałeś?
Ciężka sprawa ... smutne dziecko na tle, które je przytłacza i kawał ściany z jeszcze inne innej bajki ... .
Mnie to wyszło tak:
60055___60056
Wiele to nie dało ale starałem się wyciągnąć dziecię z żółtaczki i choinki. :-D
Pozdrawiam
Saboor
no kurcze znacznie lepiej, a wydawało mi sie ze moje jest dobre :wink:. Ociepliles zdjecie i jest korzystniej.
Wczorajsze:
29.6005830.60059
no kurcze znacznie lepiej, a wydawało mi sie ze moje jest dobre :wink:. Ociepliles zdjecie i jest korzystniej.
Wczorajsze:
Kadruj, popatrz na pierwsze: cyfry to elementy tła i "rozpraszacze" litery - plan pierwszy i drugi, jeszcze jedno ja to zrobiłem "na piechotę"
trochę dłuższy czas i śledzenie postaci doda dynamiki takiemu zdjęciu. No po mądrzyłem się! :-D
60063__60065__60064
Edit: to taka dłubanina i do cudów nie należy, ale zawsze "światełko w tunelu" i to nie jest pociąg. :-D
no Saboor, szacun, ale takich maziai jak moje szklo nie zrobi to pozniej ni huhu, nie potrafie :(. zdjecie dostalo dynamizmu, musze to przyznac. dzieki
kolejne dwa portreciki młodej judoczki:
31.6008632.60087
zapraszam do ocen
Zmień balans bieli, żeby nie było tak fioletowo i wyciągnij fakturę "judogi" ten ciuch to "plecionka" i fajnie wygląda
a tu jest przepalona.
Ja zrobiłem to tak:
60088___60089
No zdecydowanie za dużo niebieskości (fioletowości) w tych zdjęciach - nie do końca przyjemne dla oka (przynajmniej mojego)
aczkolwiek sama jak byłam na zawodach karate - to klęłam na to że nic nie wychodzi tak jakbym tego chciała :)
a było na co popatrzeć i co fotografować
dzięki @gulasz za wizyte i komentarz. Masz racje, juz po sugestiach Saboora pozmienialem to i owo w swoim podejsciu, przy okazji udalo mi się dynamike w zdjeciach uzyskac. Nie bede juz zanudzal tymi samymi poprawionym fotami.
33.60153 - dzisiejsza młodzież
Jak wam się widzi taka obróbka:
34.60228
widze, ze watek cieszy sie zainteresowaniem :lol:, dodam dwie wczorajsze:
35.6023236.60233
ale twardy trzeba być nie mietkim :)
ide se ... dzieki Saboor, ze bywales w watku...
na zdrowie
37.60288
36 mi się podoba
tu ts niebieskość na drzewach mi nie przeszkadza ;)
no chyba że to ja mam na wieczór i na lapku omamy :D
36. fajne dynamiczne zdjęcie,... tylko mnie akurat ta niebieskość przeszkadza. Balans bieli nawalił czy przesadziłeś w postprodukcji? :wink:
z dzisiejszego poranka:
38.6041139.60412
Tomku - to Twoja córeczka ? Śliczna dziewczynka, bardzo ładnie wyszła, jednak szukaj lepszego tła, albo próbuj zwiększać dystans do niego, będzie ładniej rozmyte i mniej rozpraszające uwagę.
Pozdrawiam
39 jest fajne.
Dziewczę śliczniutkie, ale uważaj "co masz z tyłu" za modelem.
Pozdrawiam.
No dokładnie - masz perełkę pod ręką - na której nieładnie mówiąc możesz dużo ćwiczyć :)
zwracaj uwagę na rozpraszające szczegóły żeby ich unikać i będzie super
Tomku - to Twoja córeczka ? Śliczna dziewczynka, bardzo ładnie wyszła, jednak szukaj lepszego tła, albo próbuj zwiększać dystans do niego, będzie ładniej rozmyte i mniej rozpraszające uwagę.
Pozdrawiam
tak, to moja mlodsza corka :) ciezko ja namowic do pozowania, tak ze cieszylem sie z kazdej mozliwej okazji. Oczywisci biore uwagi do serca. Dzieki.
---------- Post dodany o 18:53 ---------- Poprzedni post był o 18:51 ----------
39 jest fajne.
Dziewczę śliczniutkie, ale uważaj "co masz z tyłu" za modelem.
Pozdrawiam.
w koncu mi zapozowala..., dzieki
---------- Post dodany o 18:55 ---------- Poprzedni post był o 18:53 ----------
No dokładnie - masz perełkę pod ręką - na której nieładnie mówiąc możesz dużo ćwiczyć :)
zwracaj uwagę na rozpraszające szczegóły żeby ich unikać i będzie super
czekam na lepszejsza pogode, w domu nie ma za bardzo warunkow ... zawsze cos :)
z wczorajszych zawodow:
40.60514
z wczorajszych zawodow:
40.60514
Fota fajna, zmień BW ciuch ma być biały, wyciągnij plecionkę i postacie pierwszoplanowe z tła(np. odrobinę ciemniejsze tło).
z wczorajszego wypadu
42.6085743.60856
az takie beznadziejne sa?
Gołąbki ładnie trafione ale to tło odwraca uwagę.
43. Trudno poradzić sobie ze światłem ? Myślę, że nie. Trudno, pokazać dynamikę zdjecia ? Sam wież, że nie.
---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post był o 22:22 ----------
40, 41 Płaskie trochę, lampę widać. Heh, na zawodach lampka ? Sam bym Cię ochrzanił.
43. Trudno poradzić sobie ze światłem ? Myślę, że nie. Trudno, pokazać dynamikę zdjecia ? Sam wież, że nie.
---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post był o 22:22 ----------
40, 41 Płaskie trochę, lampę widać. Heh, na zawodach lampka ? Sam bym Cię ochrzanił.
na sali, gdzie sa zawody jest bardzo kiepskie oswietlenie, bez lampy trudno cos zrobic... próbowałem bez z duzym ISO i krotkim czasem, ale nie radze sobie potem z obrobka, wiec lampa mnie troche wyrecza. To so moje poczatki z nia bo mam ja moze z 3 tygodnie, moze krocej. ...hmmmm....mowisz lampki nie uzywac?
---------- Post dodany o 22:44 ---------- Poprzedni post był o 22:43 ----------
Gołąbki ładnie trafione ale to tło odwraca uwagę.
.... a chodzi o nogi czy Mati na hulajnodze, czy ze ciemne takie jakies jest?
Rozumiem Tomku, że to Twoje początki. Dlatego piszę. Wiem jakie kiepskie są oświetlenia w zamkniętej, czy przestrzeni otwartej. Piszesz o wysokim ISO i krótkim czasie ? Spróbój czegoś odwrotnego. Dłuższe czasy (ruch ) Inny kąt spojrzenia (ruch ). Ja fotografię sportową traktuję jak fotografię koncertową (nuty ). Tutaj wszystkim przeszkadza błysk flasha, uwież mi. Dlatego napisałem, że sam ... Spójż na to : http://www.jerryg3.blogspot.com/2011/11/rycerze-w-kimonach.html Bez flasha, może coś pomoże.
Rozumiem Tomku, że to Twoje początki. Dlatego piszę. Wiem jakie kiepskie są oświetlenia w zamkniętej, czy przestrzeni otwartej. Piszesz o wysokim ISO i krótkim czasie ? Spróbój czegoś odwrotnego. Dłuższe czasy (ruch ) Inny kąt spojrzenia (ruch ). Ja fotografię sportową traktuję jak fotografię koncertową (nuty ). Tutaj wszystkim przeszkadza błysk flasha, uwież mi. Dlatego napisałem, że sam ... Spójż na to : http://www.jerryg3.blogspot.com/2011/11/rycerze-w-kimonach.html Bez flasha, może coś pomoże.
spojrzalem i jestem pod wrazeniem. Lamke chowam zatem, do innych celow sie przyda. Ochrzan biore na klate - rozumiem. Dzieki za rady, nastepne zawody bez lampy, pokaze co wyszlo jak bedzie co pokazac :). W sumie to czlek sie cale zycie uczy. Zawsze obawiam sie, ze przy dluzszych czasach gdzie sie ostrosc straci i fota bedzie do kosza, a podczas zawodow kazda chwila jest ulotna, juz sie ne wrati i z tad moje obawy. Fotografia sportowa to trudny kawalek, zero pozy, niesprzyjajace warunki, duzo zalezy od sprzetu...., ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. Powalcze i zapodam w watku wyniki. Dzieki Panowie za wizyty i uwagi.
Widze, ze na niektorych fotach jest nowa sala z Myslowic, tez tam czasami bywam na zawodach judo....hmmmm...tzn 1 raz w roku, kiedy jest podsumowanie wynikow. Ja glownie foce na sali w Sosnowcu (Niwce) i starej sali w Myslowicach. Kto wie, moze bywalismy w tym samym miejscu o tej samej porze?
Pozdr
T.
Pamietaj, że nie jestem wrogiem, tylko staram się pokierować. Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz (nie patrzę w exify ), ale wiem jedno. Mój kolega korzysta z 510 i nie narzeka.
wiesz co pomyślałem...niekoniecznie musisz odstawiać lampę ! przestaw ją w tryb manualny i zmniejsz moc !!! a przy dłuższych czasach możesz spróbować na drugą migawkę...mogłoby być ciekawie.I nie czekaj na okazję...strzelaj
Pamietaj, że nie jestem wrogiem, tylko staram się pokierować. Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz (nie patrzę w exify ), ale wiem jedno. Mój kolega korzysta z 510 i nie narzeka.
:) wręcz przeciwnie, w koncu jestesmy po tej samej stronie obiektywu :wink:.
---------- Post dodany o 20:08 ---------- Poprzedni post był o 20:04 ----------
wiesz co pomyślałem...niekoniecznie musisz odstawiać lampę ! przestaw ją w tryb manualny i zmniejsz moc !!! a przy dłuższych czasach możesz spróbować na drugą migawkę...mogłoby być ciekawie.I nie czekaj na okazję...strzelaj
oki, kumam o tso biega, spróbuje i tak i tak i zobacze jak mi wyjdzie. W piatek bede na treningu i pozwole sobie pochwalic sie efektami.
Dzieki i pozdrawiam
z treningu
Dużo tu się dzieje, może nawet za dużo :roll:
Może trochę węziej?
Dużo tu się dzieje, może nawet za dużo :roll:
Może trochę węziej?
niewatpliwie masz racje, ale trening harakteryzuje sie pewnym haosem.... tzn jedni zaczynaja, inni sa w srodku, a jeszcze inni juz po, dlatego pozwolilem sobie na szersze ujecie.
Może nie trzeba zaraz pokazywać całego treningu tylko skupić się na ciekawym fragmencie?
pozwolilem sobie na cos takiego:
45.61057
Ja bym to jakoś tak:
61058
rozumiem Twoj punkt widzenia, wezej oki,ale prostowanie nie za bardzo. Specjalnie pochylone zrobilem..., czuje sale i pochyle moim zdaniem dodaje wysilek, pod gorke ciut trudniej :wink:
... ale prostowanie nie za bardzo. Po prostu, łatwiej było obciąć prawą stronę.
Nie upieram się co do prostowania, ale popatrz w moją stopkę ;)
Po prostu, łatwiej było obciąć prawą stronę.
Nie upieram się co do prostowania, ale popatrz w moją stopkę ;)
:grin: wybacz moja mala spostrzegawczosc, w koncu weekend :)
moje pierwsze psie :)
46.6123947.61240
Na psa urok! :-) Piesek fajny. Na 46 skadrował bym inaczej - jesli nie widac całych łap to pozostawił bym sam tułów, a 47 mnie nieco odstrasza. Może boję sie podswiadomie złych psów ? ;-)
dobry piesek :) patyka zaatakowal :wink:
ok, z wycieczki rowerowej po okolicy Tychow:
48.6127649.6127550.61274
i zapraszam do oceny.
zaopiniujcie, czy 50 nadaje sie do galerii?
To Twoja galeria i Ty decydujesz czy sie nadaje czy nie.
Odwiedzajacy ocenia jak im dasz taka mozliwosc i zobaczysz na ile ich zdanie jest podobne do Twojego.
Wg mnie -nie.Bo w galeriach tylko kwiatki powinny byc i gdzie niegdzie gole cycki.
A dlaczego chcesz to zdjęcie tam wrzucić? Popracuj nad czymś co niosłoby jakiś przekaz, Na tym zdjęciu niczego takiego dopatrzyć się nie mogę.
Wg mnie -nie.Bo w galeriach tylko kwiatki powinny byc i gdzie niegdzie gole cycki.
dzieki, jestes jak chlodnica :) Pogoda bura i na kwiatki i na gole cycki :wink:
---------- Post dodany o 08:00 ---------- Poprzedni post był o 07:57 ----------
A dlaczego chcesz to zdjęcie tam wrzucić? Popracuj nad czymś co niosłoby jakiś przekaz, Na tym zdjęciu niczego takiego dopatrzyć się nie mogę.
dzieki za odwiedziny, wydawalo mi sie, ze dosc fajnie wypatrzone .... jak lesny ICEK :), no ale jak widac wydawoalo mi sie :(
Na 48 - rower na lodzie...OK, ale w tle masz kibel
49 - bardzo przyjemne
50 - jak apz napisał
Na 48 - rower na lodzie...OK, ale w tle masz kibel
hehehe...to nie kibel tylko stolik i laweczka dla wedkarzy :)
hehehe...to nie kibel tylko stolik i laweczka dla wedkarzy :)
A to coś przy samym środkowym drzewie ? - dla mnie to sławojka jak nic :mrgreen:
Mnie również bardziej przypadło do gustu 49. :grin:
lisiajamka1
13.03.12, 13:16
Z wycieczki rowerowej 49 najfajniejsze.
A to coś przy samym środkowym drzewie ? - dla mnie to sławojka jak nic :mrgreen:
no wiesz, piekny stolik z wiecznym obrusem....no i na kij sławojka jak klozet publiczny jest wszedzie :mrgreen:
z wczorajszego dnia:51.6443452.6443553.6443654.6443755.64438 zapraszam do oceny
najciekawszy "pływający wąż" (przyrodnik ze mnie kiepski) - a najlepsze kwiatki : )
Pozdrawiam.
dzieki @glee za wizyte. Ten "wąż" to zaskronic :). Mam do Ciebie pytanie dotyczace Raynoxa. Nigdy go nie widzialem i nie wiem co jest wart. chce kupic Kuplowi prezent i myslalem o DCR-150. To sie na kazdy obiektyw zaklada?
Jak dla mnie to 51 oraz 54 :-)
kilka z wczorajszego wypadu na Jure:566471057647095864711596471260647136164714 zapraszam.
60,61 - gdzie to jest ?
Się podobają :)
60,61 - gdzie to jest ?
Się podobają :)
hej, milo Cie goscic :) dzieki wielkie.
Mialem wczoraj chwilke wolna od spania i wpadlem do Klucz kolo Olkusza. Fajne miejsce - polecam. 57 to widok na pustynie nasza :).
Pozdr
Na pustyni byłem. Na jednej i drugiej. Ale to jeziorko jest bardzo urokliwe :)
Dzięki
dwa portrety "lwa" w azaliach: 62.6474963.64748
Ładne, zwłaszcza 63. Czy to sigma 50/1,4 ?
Ładne, zwłaszcza 63. Czy to sigma 50/1,4 ?
dzieki, 50/1,4 tak tylko ze canon :) nie wiem dlaczego, ale po wrzuceniu do watku osrosc sie gubi...hmmm
---------- Post dodany o 20:04 ---------- Poprzedni post był o 20:03 ----------
Ladne fotki wrzuciles.
dziekuje bardzo, ciesze sie ze sie podobaja
Pozdr
T.
Bardzo ładna modelka i fajne zdjęcia. Jak dla mnie, to 62 :grin:
Nie, nie gubi się ostrość. Jest dobrze, jest nie przeostrzone. Na moim monitorze jest ok, bardzo ok.
Nie, nie gubi się ostrość. Jest dobrze, jest nie przeostrzone. Na moim monitorze jest ok, bardzo ok.
Potwierdzam co do ostrosci.Ale dzeci lubie ogladac bardziej "rumiane"-te zbyt zimne dla mnie wiecej "brzowskwini" w cerze by sie zdalo
Potwierdzam co do ostrosci.Ale dzeci lubie ogladac bardziej "rumiane"-te zbyt zimne dla mnie wiecej "brzowskwini" w cerze by sie zdalo
Milo Cie Mirku widziec w moim watku, dzieki za uwagi, w nastepnych portretach ktore popelnie postaram sie, by dziecie me bardziej rumiane bylo :) Dzieki i pozdrawiam.
T.
Prosze o ocene...64.64754
az tak slabo?,
Może nie tak źle, ale ten grymas na twarzy zniechęca...
Do tego brzydkie światło i paskudne cienie.
Jestem na nie.