PDA

Zobacz pełną wersję : Kupno Olympus E-PL2 gdzie?

turban
5.02.12, 19:10
Witam,
wiecie może gdzie w rozsądnej cenie można jeszcze kupić Olympusa E-PL2 z obiektywem 17mm pancake lub ew. 14-42. W ogóle wydaje mi się, że jest zastój w bezlusterkowcach z obiektywami stałoogniskowymi, widziałem tylko gdzieś E-P2 za 1700zł ale on chyba robi gorsze zdjęcia i mniej mi leży. Proszę o pomoc, pozdrawiam!

merti
5.02.12, 20:00
Jeżeli bardzo zależy ci na tym obiektywie (17 mm) to spróbuj zawalczyć na aukcji (http://allegro.pl/m-zuiko-17mm-wizjer-olympus-pen-vf-1-i2091927687.html), potem najwyżej dokupisz body. Tu masz zestawienie (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/filtr/_284_42207_0_0_0_0_0_0_0_0) więc jest w czym wybierać...

Ola_Olga
5.02.12, 20:02
Zobacz w Euromega, jest w zestawie z 14-42.

turban
6.02.12, 00:00
I tutaj właśnie jest problem 1769zł to trochę za dużo w stosunku do E-PL1 którego można mieć za 1200zł :| no i 17mm nigdzie nie widać.

Jd
6.02.12, 09:58
Jedyne wyjscie to kupić body i do tego 17 mm w tej samej Euromega. Ale to koszt 2.388 zł ( 1.299 body+1.089 obiektyw) a tu masz o stówke taniej http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl2-17-torba-16gb-2aku-polar-aparat-i2078802158.html

romek1967
6.02.12, 10:31
E-PL2 był tylko wersją przejściową. Pojawił się i zniknął. Więc jeśli zależy Ci akurat na nim to bierz co jest bo dobrze że w ogóle jeszcze gdzieś jest osiągalny.

turban
6.02.12, 11:07
To jest totalnie nieopłacalny zakup sami przyznacie, może jakaś alternatywa. Sony nex-c3 jest w bardzo przystępnej cenie z 16mm ale niema stalizacji optycznej. Więc zostaje mi E-PL1 ? Panasonic chyba odstaje jakością zdjęć... Poradzicie:)?

romek1967
6.02.12, 11:16
To jest totalnie nieopłacalny zakup sami przyznacie,
Nie, nie przyznam. Jeżeli to zakup do komercji to sie tak czy siak zwróci. Jeżeli to zakup for fun to cena nie ma znaczenia, to kwestia czy Cię stać czy nie.*

Więc zostaje mi E-PL1 ? Panasonic chyba odstaje jakością zdjęć... Poradzicie:)?
Skąd Ty bierzesz te bzdury o odstawalności zdjęć z poszczególnych PENów czy PEN-Pansa? Mikroskop masz czy jak?

*/ to pisałem ja, posiadacz E-PL2

alvent
6.02.12, 11:25
Też szukam E-PL2 w przyzwoitej cenie chociaż zastanawiam się czy Panasonic GF2 nie będzie też dobrą opcją. Można go kupić jednak trochę taniej niż E-PL2.

Jd
6.02.12, 11:25
To jest totalnie nieopłacalny zakup sami przyznacie, może jakaś alternatywa. Sony nex-c3 jest w bardzo przystępnej cenie z 16mm ale niema stalizacji optycznej. Więc zostaje mi E-PL1 ? Panasonic chyba odstaje jakością zdjęć... Poradzicie:)?

Kup E-PL3 z kitem a później sobie dokupisz 17 mm lub 14mm czy 20mm Panasa. Do E-PL3 jest nowy soft pozwalajacy w pełni korzystać z nowych szkieł Panasa z serii X. W NEX-y sie nie pakuj , co z tego że puszki dobre jak do dzisiaj bardzo małe wsparcie w dedykowanych obiektywach.

turban
6.02.12, 11:42
Romek1967

Opinie biore niestety tylko z testów i subiektywnych odczuć oglądając zdjęcia z poszczególnych aparatów. Myśle, że sam wybierając E-PL2 uznałeś, że robi lepsze zdjęcia od innych PENów jeśli nie i uważasz, że Panasonic GF2 z pancake robi praktycznie takie same to dasz mi sporo do myślenia :)

romek1967
6.02.12, 12:16
Romek1967

Opinie biore niestety tylko z testów i subiektywnych odczuć oglądając zdjęcia z poszczególnych aparatów. Myśle, że sam wybierając E-PL2 uznałeś, że robi lepsze zdjęcia od innych PENów jeśli nie i uważasz, że Panasonic GF2 z pancake robi praktycznie takie same to dasz mi sporo do myślenia :)

Żadnego PENa nie wybierałem pod kątem jakości zdjęć. Poza E-PL1 który ma opinię najlepszego (nie moją, nie weryfikowałem tego) reszta to IMHO to samo. Czekałem na drugą generację PENów bo w pierwszej czegoś mi brakowało, a to portu akcesoriów w E-P1 a to kółka nastaw w E-PL1. Panasa nie brałem pod uwagę ze względu na brak stabilizacji w body, do której przyzwyczaił mnie Olek.

Mirek54
6.02.12, 12:53
Od czasu kiedy mam aparat z mozliwoscia telefonowania i goglowania zadnego ap. fotograficznego nie kupie bo sie nie oplaca.

darkat
6.02.12, 13:27
Kup E-PL3 z kitem a później sobie dokupisz 17 mm lub 14mm czy 20mm Panasa. Do E-PL3 jest nowy soft pozwalajacy w pełni korzystać z nowych szkieł Panasa z serii X. W NEX-y sie nie pakuj , co z tego że puszki dobre jak do dzisiaj bardzo małe wsparcie w dedykowanych obiektywach.

co to oznacza. Jak chciałbym kupić panasa G3 z obiektywem 14-42x to nie będzie on go w pełni wykorzystywał

Jd
6.02.12, 13:42
Bedzie - nowe softy ze wsparciem do obiektywów z serii X dostały G3, GF2 i GF3 i to zaraz po premierze tych pierwszych dwóch szkieł z serii PZ (Power Zoom) X.
Natomiast najnowsze PEN-y dostały wsparcie tydzień czy dwa temu. Chodzi o zapamietywanie ostatniego ustawienia oraz wyswietlanie parametrów zoomowania na LCD.

turban
13.02.12, 19:35
A co myślicie o tym zestawie?
http://www.morele.net/aparat-cyfrowy-hybrydowy-olympus-pen-e-p2-se-pancake-kit-17mm-czarny-fl-14mm-czarny-n4281592-371063/

romek1967
13.02.12, 20:23
A co myślicie o tym zestawie?
http://www.morele.net/aparat-cyfrowy-hybrydowy-olympus-pen-e-p2-se-pancake-kit-17mm-czarny-fl-14mm-czarny-n4281592-371063/

Bardzo fajny zestaw za bardzo fajne pieniędze. TUTAJ (http://www.ceneo.pl/12864002?utm_source=Komputerswiat&utm_medium=xml)masz więcej i taniej. Jedyny chłyt jaki mi się rzucił to roczna gwarancja.

ahutta
13.02.12, 20:55
turban wybór masz trudny, ludzie Ci doradzą, ale zawsze to będą subiektywne opinie. Jak masz możliwość to idź i obmacaj modele, które Cię interesują w mediamarktach, saturnach i innych jokerach w ramach zaplanowanego budżetu.
Ja bym kombinował w stronę E-PL1, chociaż bardziej wolałbym E-P3. Z drugiej strony do Panasonica mam sentyment. Druga sprawa, to fakt, że ja się nie znam na aparatach fotograficznych :grin:

brudnyhary
13.02.12, 21:04
a tak naprawdę to najlepszy i najfajniejszy jest ten model którego akurat nie mamy:) pozdro

Jd
13.02.12, 21:37
a tak naprawdę to najlepszy i najfajniejszy jest ten model którego akurat nie mamy:) pozdro

Święte słowa....:)

turban
13.02.12, 23:40
E-PL1 ogladałem, macałem nie przypadła mi do gustu ta plastikowa obudowa.

apz
14.02.12, 00:30
E-PL1 ogladałem, macałem nie przypadła mi do gustu ta plastikowa obudowa.

Jakby nie podobał Ci się wolny AF, a jest stosunkowo wolny, to bym zrozumiał. Obudową będziesz robić zdjęcia? Brakuje w tym body możliwości wyzwalania wężykiem , a matrycę ma najlepszą w mikro zdaniem Optycznych cokolwiek to znaczy.

Pozdrawiam AP.

PS. Jak masz kasę wybierz EP-3 lub EPL-3. Mają dużo szybszy AF.

damien5
6.04.12, 11:03
Witam!

Ja również przymierzam się do zakupu Olympus E-PL2. Znalazłem też sklep, w którym dokonam zakupu - mam jednak pytanie, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu i będę bardzo wdzięczny za radę.
Z tego, co wyczytałem Olympus E-PL2 ma w połowie metalową a w połowie plastikową obudowę. W testach, body aparatu opisywane jest jako bardzo dobrze ze sobą spasowane, nieuginające się i dobrej jakości. Po względem solidności konstrukcji jestem bardzo wyczulony i w moim poprzednim aparacie (Canon G11), najmniejsze trzaski a nawet rozszczelnienie między przednią a tylną ścianą aparatu (mimo podobnych zapewnień o solidności konstrukcji) doprowadzały mnie do szału:???: Niestety, taką mam dziwną przypadłość.
Chciałbym zapytać posiadaczy tego Olympusa - czy są pewne problemy dotyczące obudowy E-PL2? W miejscu uchwytu lub przy naciskaniu przycisków? Szczególnie, po paru miesiącach czy roku posiadania?
Na E-P3 nie mogę sobie pozwolić a E-PL3, z racji wyjątkowo małych gabarytów i braku wbudowanej lampy błyskowej, nie biorę pod uwagę.
Serdecznie dziękuję za pomoc.

Harnas
6.04.12, 11:14
Olympus to nie Canon, nigdy nie słyszałem o trzeszczących plastikach w body. Kiedyś w jakimś modelu się gumowy grip odklejał, ale można było samemu przykleić, albo na gwarancji robili.

adambieg
6.04.12, 12:17
Witam!

Ja również przymierzam się do zakupu Olympus E-PL2. Znalazłem też sklep, w którym dokonam zakupu - mam jednak pytanie, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu i będę bardzo wdzięczny za radę.
Z tego, co wyczytałem Olympus E-PL2 ma w połowie metalową a w połowie plastikową obudowę. W testach, body aparatu opisywane jest jako bardzo dobrze ze sobą spasowane, nieuginające się i dobrej jakości. Po względem solidności konstrukcji jestem bardzo wyczulony i w moim poprzednim aparacie (Canon G11), najmniejsze trzaski a nawet rozszczelnienie między przednią a tylną ścianą aparatu (mimo podobnych zapewnień o solidności konstrukcji) doprowadzały mnie do szału:???: Niestety, taką mam dziwną przypadłość.
Chciałbym zapytać posiadaczy tego Olympusa - czy są pewne problemy dotyczące obudowy E-PL2? W miejscu uchwytu lub przy naciskaniu przycisków? Szczególnie, po paru miesiącach czy roku posiadania?
Na E-P3 nie mogę sobie pozwolić a E-PL3, z racji wyjątkowo małych gabarytów i braku wbudowanej lampy błyskowej, nie biorę pod uwagę.
Serdecznie dziękuję za pomoc.

Nic nie trzeszczy. Mój E-PL2 ma ponad 8000 zdjęć na liczniku, w tym połowa moja i wszystko jest ok. Jest bardzo dobrze spasowany, wszystko działa jak należy. Codziennie mam go przy sobie więc lata w torbie a nie leży gdzieś na dnie szafy. Polecam, świetny aparat.

damien5
6.04.12, 16:10
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi:wink:

damien5
15.04.12, 00:25
No i stałem się posiadaczem Olympus E-PL2. Rzeczywiście, sprawia wrażenie wyjątkowo solidnego, obiektyw mniej ale nie jest źle. Po sprawdzeniu aparatu mam podbić gwarancję jednak do tego muszę naładować baterię. Proszę o rozwianie moich możliwości - czy u użytkowników również tak piszczy/'bzyczy' ładowarka podczas ładowania baterii? Raz ten dźwięk jest bardziej a innym razem mniej głośny. Wyłączyłem ładowarkę bo stwierdziłem, że taki dźwięk nie jest chyba normalny. Będę bardzo wdzięczny za jeszcze jedną poradę.

romek1967
15.04.12, 00:34
No i stałem się posiadaczem Olympus E-PL2. Rzeczywiście, sprawia wrażenie wyjątkowo solidnego, obiektyw mniej ale nie jest źle. Po sprawdzeniu aparatu mam podbić gwarancję jednak do tego muszę naładować baterię. Proszę o rozwianie moich możliwości - czy u użytkowników również tak piszczy/'bzyczy' ładowarka podczas ładowania baterii? Raz ten dźwięk jest bardziej a innym razem mniej głośny. Wyłączyłem ładowarkę bo stwierdziłem, że taki dźwięk nie jest chyba normalny. Będę bardzo wdzięczny za jeszcze jedną poradę.
ładowarka i aku czarne? czy jasnoszare?

damien5
15.04.12, 00:35
Jasnoszare.

romek1967
15.04.12, 00:37
Jasnoszare.
To nie mam, nie pomoge. Ale generalnie żadna moja ładowarka nie piszczała

damien5
15.04.12, 00:37
Ok, dzięki za chęci;)

nightelf
15.04.12, 15:26
Moja ładowarka nie piszczy, ale ogólnie często ładowarki, czy sekcje zasilania potrafią wydawać takie odgłosy.
To bodajże kondensatory są za to odpowiedzialne (nie wiem, nie jestem elektrykiem).
Głośny ten dźwięk, czy trzeba przyłożyć ucho?

Tak swoją drogą, to elektryk tak jak saper myli się tylko raz,
ale przynajmniej zatańczy przed śmiercią.

damien5
15.04.12, 16:21
Czarny humor:wink: Gdy jest zupełnie cicho to nie trzeba przykładać ucha, słychać wyraźnie.
Mimo tego piszczenia, postanowiłem naładować baterię. Ładowarka wyłączyła się (czyli niby naładowała baterię) po troszkę ponad 2 godzinach, w instrukcji napisane jest o 3 godzinach 30 minutach. Aparat wskazał na ekranie pełne naładowanie (bateria mająca 3 kreski).
Pobawiłem się aparatem z 5 minut i moją uwagę zaczęła zwracać kolejna sprawa a mianowicie dosyć szybkie i mocne nagrzewanie się prawej strony aparatu.
Czy to jest normalne, czy coś wspólnego z tym może mieć ta nieszczęsna bateria i ładowarka? Dużo pytań z mojej strony ale nie wiem czy reklamować czy się nie martwić, nigdy nie miałem Olympusa.