Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr regulowany szary

adambieg
3.02.12, 14:52
Właśnie stwierdziłem, że przydał by się filterek szary do pokazania ruchu wody itp. efektów. Wczoraj zachciało mi się takiej fotografii i użyłem 2 filtrów polaryzacyjnych. Uzyskałem spadek jasności o jakieś 4-5 EV ale jakościowo średnio to wyszło.

Mam pytanie czy używał ktoś takiego cuda jaki filtr o regulowanej intensywności, np. taki?

http://allegro.pl/filtr-szary-regulowany-58mm-fader-ndx2-ndx400-i2096623662.html

jeżeli nie to polećcie jakiś filtr szary (ND). Hoya NDx8 HMC chyba nie będzie zły?

Syd Barrett
3.02.12, 15:24
Cześć! Wrzuć proszę zdjęcia najlepiej w pełnej rozdzielczości z tymi filtrami. Ja się bawiłem szarym ND8 za 20zł i różnicy nie zauważyłem (próbowałem ze statywu z filtrem i bez na 14-42). Jeśli kogoś interesuje, mogę jutro wrzucić sample ze swojego. Na polarze za 70zł wyszła kicha.

Saboor
3.02.12, 15:46
Ni groma nie rozumiem jak toto ma działać?? raz ND8 po obrocie ND16 ... .

bruder
3.02.12, 15:50
Ja mam filtr ND 3.0 B+W i musze przyznać, że dosyć znacząco można wydłużyć czas naświetlania ;) Na szare zimowe dni aż za ciemny.

---------- Post dodany o 14:50 ---------- Poprzedni post był o 14:48 ----------

Wydaje mi się, że są tam 2 szkła. Jak przekręcasz jedno względem drugiego to zmienia się właśnie ND. Jeśli dobrze pamiętam z fizyki to za sprawą polaryzacji właśnie.

RGS
3.02.12, 18:42
Widziałem gdzieś test tego filtra i pojechali go trochę za dziwne zachowanie w przejściu między max a min wartością(jeśli dobrze pamiętam) a ktoś chwalił sobie fadera ale z firmy LCW
jak znajde konkrety to wrzucę

---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post był o 17:36 ----------

tu na forum jest cały wątek o tym - http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77026

Saboor
3.02.12, 18:49
Ja mam filtr ND 3.0 B+W i musze przyznać, że dosyć znacząco można wydłużyć czas naświetlania ;) Na szare zimowe dni aż za ciemny.

---------- Post dodany o 14:50 ---------- Poprzedni post był o 14:48 ----------

Wydaje mi się, że są tam 2 szkła. Jak przekręcasz jedno względem drugiego to zmienia się właśnie ND. Jeśli dobrze pamiętam z fizyki to za sprawą polaryzacji właśnie.
Zbadać należy ów fenomen.

apz
3.02.12, 19:04

Dwa połączone obudową filtry polaryzacyjne , przekręcając względem siebie więcej lub mniej tłumisz światło. Podobno kiepski wynalazek, nie pracuje równo pod światło.

Saboor
3.02.12, 19:41
Dwa połączone obudową filtry polaryzacyjne , przekręcając względem siebie więcej lub mniej tłumisz światło. Podobno kiepski wynalazek, nie pracuje równo pod światło.
Czyli polar w dwupaku, a nie ND super-hiper, hop-siup? :grin:

apz
3.02.12, 20:04
Czyli polar w dwupaku, a nie ND super-hiper, hop-siup? :grin:

ND to w założeniu jednorodna szara płytka, jak zatem miałaby się zmieniać wartość tłumienia światła przy kręceniu względem wspólnej osi dwóch zespolonych szarych płytek.

Saboor
3.02.12, 20:21
ND to w założeniu jednorodna szara płytka, jak zatem miałaby się zmieniać wartość tłumienia światła przy kręceniu względem wspólnej osi dwóch zespolonych szarych płytek.
No właśnie! dlatego mnie zaniepokoiło, że toto się zmienia, tak samo o!

adambieg
3.02.12, 22:23
Ktoś już ten filterek przetestował.

http://videodslr.pl/lcw-fader-nd-58-mm-krotki-test-t1826.html

Pomimo pomniejszonego obrazka widać znaczne pogorszenie jakości po założeniu filtra. Kupię Hoyę HMC, to raczej przyzwoite filtry a na to awaryjnie nakręcę polara gdyby sam filtr nie dawał rady.

Mirek54
3.02.12, 22:52
Ja bym zwykla szybe na swieca okopcil i przytykal.W mysl zasady ,ze najslabsze ogniwo odpowiada za dzielo to mial bym na co zgonic.

adambieg
3.02.12, 23:07
Ja bym zwykla szybe na swieca okopcil i przytykal.W mysl zasady ,ze najslabsze ogniwo odpowiada za dzielo to mial bym na co zgonic.

Pomysł dobry. Zależnie od potrzeb można szybkę bardziej albo mniej zadymić.

slaszysz
3.02.12, 23:19
To jest podwójny filtr polaryzacyjny. Bodajże w którymś DFV były testy takich filtrów i wniosek był taki: do wideo jeszcze się jakoś nadaje, ale do zdjęć już nie (spadek jakości obrazu, jakieś zadymienia w kadrze itp.).

strOOs
5.11.12, 22:02
Regulowane filtry, poniżej klasy typu Singh Ray mają zafarb w okolicy pełnego domknięcia.

Filtry VariND (tańsze) zbudowane są ze złączonych filtrów PL-Cir i PL-Lin, które w jednym ustawieniu potrafią się "skumulować" i wyciąć większość paśma.

Na ND400 bym nie liczył, powyżej ND200 mogą zacząć pojawiać siędelikatne zafarby - co i tak za te pieniądze daje bardzo sympatyczny wynik.

Opisywane na podstawie filtra Hama z Amazonu :)