PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus FE 230

mabus007
29.05.07, 19:08
Hejka! Powaznie zastanawiam sie nad kupnem wlasnie tego modelu. To bedzie moj pierwszy aparat cyfrowy. Potrzebuje aparatu ktorym beda wychodzily dobrej lub bardzo dobrej jakosci zdjecia, do fotografowania glownie krajobrazow i postaci i zeby mozna bylo go spokojnie zabrac na imprezy (kiedy panuje zle oswietlenie :D ), nakrecic jakis filmik jak trzeba. Chcialbym sie zmiescic w cenie calego zestawu MAX 700 PLN (pokrowiec + jakas wieksza karta 1GB - aha i tak przy okazji czym sie rozni karta xD [bo to w tym modelu jest wlasnie] od innych ? ). Slyszalem ze Olympus to dosc stabilna firma, a ogladajac zdjecia znajomych, robionymi Olympusami mnie w tym fakcie przekonuja. Prosze o pomoc. Czy warto kupic ten aparat, czy lepiej wybrac cos innego, jesli tak to co? Prosze pomoznie w wyborze!!

pozdrawiam Mateusz

gg 1701409

grizz
29.05.07, 20:10
fe-230 jest całkiem ok.

Wybrałem go dla rodziców to pamiątkowo - albumowych fotek (10*15).

Do tego nadaje się wyśmienicie, ale raczej więcej nim nie poszalejesz.

dorjan
29.05.07, 20:27
Wybór aparatu to Twoja decyzja. FE-230 to typowy przedstawiciel popularnej klasy kompaktów. W tej cenie cudów nie należy oczekiwać i jedynym wyróżnikiem tego modelu jest możliwość użycia wysokiego ISO, oraz kręcenia filmików w rozdzielczości 640x480.

W serii FE warto zastanowić się nad modelem FE-200. To jedyny kompakt z 5x zoomem optycznym i ogniskową od ekwiwalentu 28mm do 140mm. Jest to najbardziej użyteczny zakres ogniskowej i doskanale nadaje się zarówno do krajobrazów jak i portretów. Taką wartość na krótkim końcu oferują tylko nieliczne kompakty.
Ten model wyposażono w duży 2,5" ekran LCD o rozdzielczości 150 000 pikseli i różnica na plus w stosunku do FE-230, w jakości i szczgółowości wyświetlanego obrazu jest naprawdę widoczna.
Cena obydwu modeli jest porównywalna i Ja wybrałbym FE-200, ale jak napisałem na początku, wybór należy do Ciebie.

Formatami kart nie należy zawracać sobie głowy. Zarówno karty SD, jak i XD oferują podobne parametry, a XD jest parenaście zł droższa i ma mniejszy rozmiar fizyczny. Karty XD stosuje Olympus i Fuji
Pozdrawiam.

http://www.allegro.pl/item200717711_nowy_olympus_fe_200_gwarancja.html

http://www.allegro.pl/item198729322_olympus_fe_200.html

yacek
30.05.07, 06:11
A dacie wiarę , ze parę dni temu moja kochana , napaliła się na ixusa75 , kupiłem , dla mnie wtopa totalna , gówniana lampa błyskowa a zdjecia jakieś takie...
W porównaniu do starego A75 ( żonki ) to krok wstecz jeżeli chodzi o jakość zdjęć a do dziadka olka c-5060 to lata do tyłu .
Wyleczyłem się z małpek wielkości paczki papiersów .

Don Pedro
30.05.07, 07:50
Mabus007-kupuj i się nim ciesz, a za jakiś czas zapragniesz lustrzanki i skoro wejdziesz w kompakty Olka, to powinna to być lustrzanka Olympusa, czego Ci życzę i mołej zabawy kompaktem.

zibi1303
30.05.07, 10:08
A ja bym poważnie się zastanowił nad Fuji F20, chyba widziałem gdzieś po 598zł. Bardzo prosty, nie ma manuala, ale pstryka jak na takiego malucha super fotki. Bardzo szybki, można ptaka w locie strzelić. Świetny w pomieszczeniach - duża mało szumiąca matryca 1/1.7". Mam nawet parę fotek, od kolegi co go sobie kupił. W tym segmencie nie ma chyba nic lepszego. Olek jest fajny pewnie sporo ustawień itp., ale załatwiają go szumy.
Aaaa bym zapomniał ma szeroki kąt 28mm (mała metalowa obudowa)

mabus007
30.05.07, 21:36
dziekuje bardzo za rady ;-) jestem wam bardzo wdzieczny. Jesli mielibyscie jeszcze jakies wazne informacje o aparatach, ktore powinienem wiedziec, a dokladnie o moim planowanym modelu to bardzo o nie prosze. Z gory dziekuje i pozdrawiam