Zobacz pełną wersję : [Fotopolis] Trzy nowe firmy w Mikro Cztery Trzecie, a Olympus zapowiada lustrzanki sy
Olympus umieścił na swojej stronie internetowej oświadczenie, w którym poinformował o przystąpieniu do standardu Mikro Cztery Trzecie trzech nowych firm: Tamron, Kenko Tokina i Astrodesign. W tym samym tekście zapowiedział, że nadal będzie rozwijał "duży" system Cztery Trzecie.
Więcej... (http://www.fotopolis.pl/n.php?n=14295)
Tamron, Tokina? Pozostałe słabo znane. No ciekawie się robi.
---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post był o 14:00 ----------
Sygnał o lustrzankach to też jakiś plus. Ciekawe czy znajdą się w nich te same lub lepsze matryce i systemy AF.
Ciekawie, byle nie było tak jak z Fuji czy Sanyo i dużym 4/3.
Ciekawie, byle nie było tak jak z Fuji czy Sanyo i dużym 4/3.
Może wreszcie się ziści magiczne makro 100mm...
Pozdrawiam AP.
Może wreszcie się ziści magiczne makro 100mm...
Pozdrawiam AP.
To do tego jeszcze poprosze portretowe 35mm f/1.4 + ewentualnie 50-tka SWD z f/1.4 :)
T.
cholercia, a inni pisali, że system upadł już dawno...
Hmmm, fajnie, Tamron to sporo udziałów Sony, więc skoro ten kapitał ma być zaangażowany w szkła do m4/3, to w jakimś też ich interesie byłoby dostarczenie dla m4/3 matryc. Hmmm...
Redaktor Fotopolis nieco chyba zbyt optymistycznie podszedł do kwestii kolejnych lustrzanek 4/3, w każdym razie z poniższego tekstu wprost niewiele wynika:
As the originator of the Four Thirds System and Micro Four Thirds System standards, Olympus Imaging Corp. will continue to develop and enhance the product lineup for both standards to meet the diverse needs of our customers.
Hmmm, fajnie, Tamron to sporo udziałów Sony, więc skoro ten kapitał ma być zaangażowany w szkła do m4/3, to w jakimś też ich interesie byłoby dostarczenie dla m4/3 matryc. Hmmm...
Redaktor Fotopolis nieco chyba zbyt optymistycznie podszedł do kwestii kolejnych lustrzanek 4/3, w każdym razie z poniższego tekstu wprost niewiele wynika:
Słabo znam angielski, ale z tego co zrozumiałem to wyraźnie jest napisane że będą kontynuować dwie linie
Takie "szarpanie się" firmy z własną polityką i de facto niezdecydowanie nie wróży najlepiej.
majeczek78
26.01.12, 22:08
A mnie bardzo cieszy taka informacja. Niech działają,angażują inne firmy rozwijają mikro i wznowią duże 4/3, Aby Olek się podniósł. Trzymam kciuki.
Może Tamron i Tokina zdecydują się też na wypuszczenie jakiś szkieł z bagnetem do 4/3 jeśli Olek będzie faktycznie ją dalej rozwijał.
Farensbach
26.01.12, 23:20
Mi też podoba się ta informacja. I myślę, że faktycznie moze ona oznaczać nowe E-X. W końcu kiedyś zapowiadali, że tą serię będą rozwijać. I oby tak było, może wtedy cena E-5 by spadła.
Mi też podoba się ta informacja. I myślę, że faktycznie moze ona oznaczać nowe E-X. W końcu kiedyś zapowiadali, że tą serię będą rozwijać. I oby tak było, może wtedy cena E-5 by spadła.
Ale w dobie obecnego rozwoju, to E-5 jest "taki se" niestety. Cena musialaby spasc do poziomu, ja wiem.. 2000-2500 zeby to bylo sensowne do zakupu, a w to nie wierze.
Ja mocno kibicuje Olympusowi, ale.. no wlasnie.. No chyba, ze wypuszcza cos zdecydowanie lepszego od N D7000, nieco tylko gorszego jakoscia obrazka od majacego sie pokazac N D800, no to chetnie przytule :P
Tylko cena musi byc konkurencyjna. Na bok sentymenty.
T.
Farensbach
27.01.12, 12:04
Ale w dobie obecnego rozwoju, to E-5 jest "taki se" niestety. Cena musialaby spasc do poziomu, ja wiem.. 2000-2500 zeby to bylo sensowne do zakupu, a w to nie wierze.
T.
Masz rację, z pewnością nie jest to już "świeżynka", ale ja patrzę na ten aparat jako z najtańsze uszczelnione body, które by mi się bardzo przydało :-), stad ciągle się nim interesuję i wystarczyłoby mi by cena spadła do poziomu 4 k. dorzuciłbym 50-200 i fotografowanie choćby w deszczowym lesie nie byłoby problemem ;-)
Masz rację, z pewnością nie jest to już "świeżynka", ale ja patrzę na ten aparat jako z najtańsze uszczelnione body, które by mi się bardzo przydało :-), stad ciągle się nim interesuję i wystarczyłoby mi by cena spadła do poziomu 4 k. dorzuciłbym 50-200 i fotografowanie choćby w deszczowym lesie nie byłoby problemem ;-)
Chyba wolalbym N D700, pomimo, ze nieco drozszy.
T.
tymczasowy_
27.01.12, 14:01
Ja mocno kibicuje Olympusowi, ale.. no wlasnie.. No chyba, ze wypuszcza cos zdecydowanie lepszego od N D7000, nieco tylko gorszego jakoscia obrazka od majacego sie pokazac N D800, no to chetnie przytule :P
Na bazie swoich własnych doświadczeń z E-1/3, NEXem i kompaktami z wielką ciekawością zapytam Cię:
Po co Ci puszka Olka z jakością obrazka zdecydowanie lepszą od D7000 (czy też nieco tylko gorszego jakoscia obrazka od majacego sie pokazac N D800)?
Na bazie swoich własnych doświadczeń z E-1/3, NEXem i kompaktami z wielką ciekawością zapytam Cię:
Po co Ci puszka Olka z jakością obrazka zdecydowanie lepszą od D7000 (czy też nieco tylko gorszego jakoscia obrazka od majacego sie pokazac N D800)?
Bo inaczej sensu wypuszczanie nowej puszki semi-pro nie ma, oczywiscie dla mnie.
To musi byc petarda wyrownujaca poziomem do aktualnych standardow inaczej marny wysilek wujka Olka.
T.
majeczek78
28.01.12, 14:42
Thomasso ma trochę racji. Wypuszczając nową puszkę następce E x Olek musiałby pokazać że chce dogonić konkurencje jeśli chodzi parametry techniczne ale być naprawdę konkurencyjny cenowo. Nie powiem bo i ja liczę na to że jeśli pojawią się nowe puszki w dobrych cenach to ceny tych starszych zejdą do takiego poziomu że większość zainteresowanych nimi mogła by spokojnie je nabyć. Maży mi się E5, pewnie że tak, ale na chwile obecną jest dla mnie nie osiągalny. Liczę po cichu na używane E3 ale to też nie szybciej jak za rok.... Wiec wejście nowego body by coś zmieniło....