PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5D III nadchodzi

epicure
24.01.12, 22:17
http://blog.apertureacademy.com/2012/01/canon-200-400mm-and-600mm-prototype.html

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/01/_B3J8584-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-ERgeLfVJY4A/Tx2ZCHB8vYI/AAAAAAAAAF4/TiinA2tuge4/s1600/_B3J8584.jpg)

Ot, taka ciekawostka dla zainteresowanych. Raczej nikt nie powie, że to fake :) Szkła to też raczej nie makiety.

Z tego, co widzę, to brak wbudowanej lampy, ekran 3:2, układ przycisków podobny do 7D. Chyba będzie do czego w przyszłości podpinać te mydlane szkła FF ;)

grizz
24.01.12, 22:21
Chyba najwyższy czas. Ludziki muszą kupować ;)

A jak się na ME i Olimpiadzie napatrzą, to też bedą chcieli mieć takie wielkie puchy! ;)

A na serio - cos ciekawego w środku, czy tylko face-lifting?

epicure
24.01.12, 22:23
Nie mam pojęcia, co tam będzie w środku. Podejrzewam jednak, że wszelkie użyteczne nowości dozowane będą bardzo oszczędnie, w przeciwieństwie do megapikseli ;)

Thomasso
24.01.12, 22:25
Musza cos robic jak D800 ma miec 36MPix ;-)

T.

grizz
24.01.12, 22:27
Musza cos robic jak D800 ma miec 36MPix ;-)

T.
Hmmm zacznę podejrzewać, że nowe matryce sponsoruje Intel, AMD i Nvidia.

nightelf
24.01.12, 22:27
Jeśli wyjdzie, to bardzo dobrze. Kolejna pełna klatka w miarę rozsądnej (miejmy nadzieję) cenie.

Na Olimpiadę to chyba zabiera się 1D jako szybkostrzelną i najlepszą puszkę.

Eddie
24.01.12, 22:35
Wszelkie plotki głoszą, że na wafelku ma być 21-22mpix, 5kl na sekundę w serii i wybór pola AF przy pomocy wzroku - spojrzysz na wybrany i masz.

grizz
24.01.12, 22:40
spojrzysz na wybrany i masz.

O! To już doganiają analogowe slry ;) >Ile to 20? 30? lat?

apz
24.01.12, 22:43
Jeśli wyjdzie, to bardzo dobrze. Kolejna pełna klatka w miarę rozsądnej (miejmy nadzieję) cenie.

To zależy co chcesz na tej olimpiadzie focić , jak biegaczy i kulomiotów to 1d, jak publikę to 5d wystarczy, z przyzwoitym nareszcie mam nadzieję AF-em.
Pozdrawiam AP.

grizz
24.01.12, 22:46

Tak. Ale ludziki w TV widzą te 1D i kupić coś muszą ;)

epicure
24.01.12, 22:48
Naoglądają się 1Dx, a jak polecą do sklepu, to kupią 600D. Cokolwiek, byle Canon, a na pewno będzie dobre ;)

Eddie
24.01.12, 22:48
Ja póki co jestem spokojny. Wątpię, żeby 5DIII miał dużo więcej niż mój 5DII, a to wybieranie punktów AF spojrzeniem mnie nie kręci. Mam strasznie rozbiegany wzrok, więc mi by to raczej nie pomogło ;)

epicure
24.01.12, 22:51
Ja bym wolał, żeby te punkty były szerzej rozstawione na matówce i żeby te skrajne były choć w połowie tak sprawne, jak środkowy. Do wybierania stary sprawdzony joystick nadaje się całkiem nieźle i działa nawet wtedy, gdy fotograf ma rozbiegany wzrok ;)

adambieg
24.01.12, 22:53
O! To już doganiają analogowe slry ;) >Ile to 20? 30? lat?

Równo 20 lat temu sterowanie okiem wprowadzono w EOSie 5 :grin:

tomek s
24.01.12, 22:54
Oby AF miał...
na bocznych :wink:

pozdr

Eddie
24.01.12, 22:55
Oby AF miał...
na bocznych :wink:

pozdr

Żeby ludzie nie mieli na co narzekać? Bądź poważny :)

nyny
24.01.12, 23:18
Coby kanun nie robil i tak w kwestii AF jest w czarnej d... za Nikonem, nawet nowy rodzynek 1d tego nie zmieni:)

pozdro

Eddie
24.01.12, 23:22
Coby kanun nie robil i tak w kwestii AF jest w czarnej d... za Nikonem, nawet nowy rodzynek 1d tego nie zmieni:)

pozdro

A, no i co z tego? Są jakieś zdjęcia, których Canonem się nie da zrobić, gdy Nikonem można ich trzaskać całe worki?

nyny
24.01.12, 23:30
A, no i co z tego? Są jakieś zdjęcia, których Canonem się nie da zrobić, gdy Nikonem można ich trzaskać całe worki?

To z tego, ze jeszcze nikt nie mial 1d w lapkach z tutejszego forum, a juz sa glosy ze AF to poezja:)

Tu nie chodzi czy sie da czy sie nie da, komfort pracy i swiadomosc, ze sprzet nie jest slabym ogniwem, przy okazji nie klnac na pol swiata:)

pozdro

Eddie
24.01.12, 23:32
Ale kto z tutejszego forum i gdzie napisał, że AF tego 1D to poezja.
Druga sprawa, sprzęt już dawno temu przestał być słabym ogniwem.
Trzecia sprawa, no i co z tego?

epicure
24.01.12, 23:33
To z tego, ze jeszcze nikt nie mial 1d w lapkach z tutejszego forum...

Skąd zatem opinia, że jest w tyle za Nikonem?

Eddie
24.01.12, 23:34
Skąd zatem opinia, że jest w tyle za Nikonem?

Coś musi sprawiać, że kuśka dyga...

nyny
24.01.12, 23:42
@epicure: D4, dziekuje i dowidzenia.

@Eddie: oczywiscie masz racje...

pozdro

grizz
24.01.12, 23:43
Nie będzie tu do rana rozpierniczu, co?

Eddie
24.01.12, 23:44

No co Ty, taktyka jest prosta, dwa granaty i liczenie trupów. Nawet nie będzie miał kto się awanturować.

Mirek54
24.01.12, 23:47
E tam.Nie ma wbudowanej lampy:shock::shock:.To jak w pomieszczeniu robic:?:.Tak to porobili,zeby amatora na lampe jeszcze naciagac.:mrgreen::mrgreen::-P

nyny
24.01.12, 23:50

Nieboj niebioj, nie lubie rozmawiac o rzeczach nienamacalnych...

Poki co do tej pory canun nie pokazal niczego co chocby sie zblizylo do najkona w kwestii AF wiec spie spokojnie:)

Beda namacalne 1dx i d4 wlacze sie w dyskusje chetnie:)

@Mirek54: no i tylko jeden kolor maja w ofercie :(

pozdro

apz
24.01.12, 23:50
E tam.Nie ma wbudowanej lampy:shock::shock:.To jak w pomieszczeniu robic:?:.Tak to porobili,zeby amatora na lampe jeszcze naciagac.:mrgreen::mrgreen::-P
Amatora aparatu znaczy się? , bo amatora to mało którego stać na niego będzie.
Pozdrawiam AP.

adambieg
24.01.12, 23:51
To z tego, ze jeszcze nikt nie mial 1d w lapkach z tutejszego forum, a juz sa glosy ze AF to poezja:)

A mieli my na zlocie w Rabce Canona 1D z 24-120. Kolega z Zamościa przytachał takie cudo. Fajna maszyna:grin:

apz
24.01.12, 23:53
A mieli my na zlocie w Rabce Canona 1D z 24-120. Kolega z Zamościa przytachał takie cudo. Fajna maszyna:grin:
Fakt , miałem go też przez chwilę w łapach i nie było nikogo z Nikonową trójką.

nyny
24.01.12, 23:53

Nawet fajny ma AF, zreszta 50d tez jest fajny, jednak to nadal nie jest to co tygrysy lubia najbardziej:)

pozdro

Mirek54
24.01.12, 23:54
Amatora aparatu znaczy się? , bo amatora to mało którego stać na niego będzie.
Pozdrawiam AP.

Amatora fotografii.Statystycznie wychodzi ze sprzet przerasta uzytkownika i to znacznie.:-P

epicure
24.01.12, 23:55
Poki co do tej pory canun nie pokazal niczego co chocby sie zblizylo do najkona w kwestii AF wiec spie spokojnie:)

Może i nie pokazał. Ale skoro opierasz się tylko na rzeczach namacalnych, a nie macałeś ani 1Dx, ani D4, to nie możesz niczego na ich temat powiedzieć. Możesz jedynie stwierdzić, że nie macałeś :)

nyny
24.01.12, 23:55
Wracajac do meritum sprawy...
Filmy sadzac po poprzedniku pewnie bedzie nowy mark piaty zacne krecil.

@epicure: i zakonczmy na tym te wywody, pozyjemy zobaczymy, a i chetnie wroce przy nadazajacej sie okazji i przytocze owa dyskusje:)

pozdro

adambieg
24.01.12, 23:58
Nawet fajny ma AF, zreszta 50d tez jest fajny, jednak to nadal nie jest to co tygrysy lubia najbardziej:)

pozdro

A już traciłeś wiarę w to forum. Bogdan z Zamościa, kolega Witi takiego kupił w ramach dotacji unijnej. Piękna maszyna, super się to trzyma, wyważenie niesamowite. Waga specjalnie nie przeszkadza ale wielkie to strasznie. Autofokus zapierdzielał aż miło w średnio jasnym pomieszczeniu. Nie wiem czego więcej trzeba.

Mirek54
25.01.12, 00:00
Nie wiem czego więcej trzeba.

No wlasnie,czego to wiecej trzeba majac puszke no i szkla tez.

nyny
25.01.12, 00:02
A już traciłeś wiarę w to forum. Bogdan z Zamościa, kolega Witi takiego kupił w ramach dotacji unijnej. Piękna maszyna, super się to trzyma, wyważenie niesamowite. Waga specjalnie nie przeszkadza ale wielkie to strasznie. Autofokus zapierdzielał aż miło w średnio jasnym pomieszczeniu. Nie wiem czego więcej trzeba.

Do tego co ja preferuje D3s+500/4

pozdro

Eddie
25.01.12, 00:02
No wlasnie,czego to wiecej trzeba majac puszke no i szkla tez.

No nie wiem, może ja się nie znam, ale jakieś światło?
Albo chociaż ten jeden mniej do puszki, bo rozlewanie 0,5 litra chmielowego na więcej niż jedno szkło, to serce boli. A u nas chmielowe to właśnie w takich puszkach sprzedają.

apz
25.01.12, 00:16
No nie wiem, może ja się nie znam, ale jakieś światło?
Albo chociaż ten jeden mniej do puszki, bo rozlewanie 0,5 litra chmielowego na więcej niż jedno szkło, to serce boli. A u nas chmielowe to właśnie w takich puszkach sprzedają.

To jakieś lokalne browary są? Nazwa brzmi ładnie.
Pozdrawiam AP.

szambonur
25.01.12, 10:58
z całym szacunkiem dla kolegi "nyny" ale czytajac Twoje wypowiedzi wnioskuję że przyjąłeś sobie za życiowy punkt honoru wmówić wszystkim że nic innego poza szybkim autofocusem się nie liczy i tylko nikon w odsłonie każdej taki posiada... O tym wszyscy już wiemy i obiecujemy już nigdy więcej, (dla Twojego spokoju) tej świętej prawdy nie podważać...

nyny
25.01.12, 11:42
z całym szacunkiem dla kolegi "nyny" ale czytajac Twoje wypowiedzi wnioskuję że przyjąłeś sobie za życiowy punkt honoru wmówić wszystkim że nic innego poza szybkim autofocusem się nie liczy i tylko nikon w odsłonie każdej taki posiada... O tym wszyscy już wiemy i obiecujemy już nigdy więcej, (dla Twojego spokoju) tej świętej prawdy nie podważać...

I blad...
Jakbys sie zglebil moje wypowiedzi zobaczylbys, ze jednak tylko kilka puszek u N chwale za AF.
Kwestie tego ficzera podejmuje tylko wtedy, gdy dyskusja sie wlasnie o AF ociera, i gdy jest mowa o fotografii gdzie wlasnie ten cfancys baaardzo sie przydaje i pomaga dosyc mocno w pracy.
Zdaje sobie w pelni sprawe, ze nie wszystkim potrzeba hiperszybkiego, megacelnego AF w dodatku z szybkostrzelnoscia na poziomie karabinu maszynowego, czesto tez zaznaczam ze jest to moj punkt widzenia i niezwykle przydatny w fotografii jaka staram sie nieudolnie uprawiac.

pozdro

kowal73
25.01.12, 11:49
Ech znowu wojenki. Kolega Nyny nie napisał nic odkrywczego. Różnice w Af w c i n występują. Jednak fakt że Nikon ma lepszy powoduje u kol Nyny spokojny sen a kanoniarze zapewne muszą łykać hydroksyzyne :) . Z szybkością af w C i w N jest jak z kupowaniem Ferrari w Szwecji w mieście wszyscy jeżdżą 50 na autostradzie 110.

hades
25.01.12, 12:09
Chwila... czy ktoś widział specyfikacje Mk III? 5 stron odczuć towarzyszących kojarzeniu słów Canon-AF i Nikon-AF. Na zlot z takimi tematami.

Eddie
25.01.12, 12:36
Chwila... czy ktoś widział specyfikacje Mk III? 5 stron odczuć towarzyszących kojarzeniu słów Canon-AF i Nikon-AF. Na zlot z takimi tematami.

Nie chodzi o to, co kto widział a o to, co kogo podnieca :)

Adamss68
25.01.12, 13:14
Nyny,porypały Ci się watki,czy fora?Przeprasazm za ton,ale kolego przesadzasz!Masz Nikona?To się nim ciesz i nie wmawiaj że jest najlepszy.

nyny
25.01.12, 13:20
Nyny,porypały Ci się watki,czy fora?Przeprasazm za ton,ale kolego przesadzasz!Masz Nikona?To się nim ciesz i nie wmawiaj że jest najlepszy.

Proponuje zawnioskowac o karnego jezyka dla mnie.

Uwierz mi ja niczego nie wmawiam, rzeczysiosci i stanu faktycznego nie da sie wmowic, bo taki on jest po prostu, oczywiscie jesli chodzi o kontekst AF.

pozdro

Adamss68
25.01.12, 13:36
Nyny!To jest wątek o Canon MK III,a Ty dalej o AF Nikona:shock:?

mynameisnobody
25.01.12, 13:47
najlepszy AF (łapie bezbłednie w ciemnościach) ma HEXAR AF i nikon mu nie podskoczy. :) -skoro się ocieramy o AF to z obu stron.
A Canon?
Który to już "Właśnie ten na którego wszyscy czekali!" produkt nic nowego nie wnoszący?
Mydlące Lki przestaną na nim mydlić w myśl prawa o "zmniejszaniu do ..."
Kompaktowa DR (a sorry ostatnie kompakty są w tym względzie lepsze) również wzrośnie w stosunku do 5D?

tymczasowy_
25.01.12, 14:47
Najważniejsze, że bedzie miał plastykę Full Frame i żaden paznokieć mu nie podskoczy, bo przecież przy f=1,4 paznokieć musiałby mieć f=0,25.

Mirek54
25.01.12, 14:50
Najważniejsze, że bedzie miał plastykę Full Frame i żaden paznokieć mu nie podskoczy, bo przecież przy f=1,4 paznokieć musiałby mieć f=0,25.

I zeby jeszcze bez kolejki mozna bylo kupic.I napis na pasku zeby w nocy swiecil.

hades
25.01.12, 15:21

Trochę sobie zażartuje, a przy okazji mały OT. Nyny odreagowuje klubowy kanał IRC. Ciągle go atakuje "kultową matrycą Kodaka" i tym, że "E-500 starcza do wszystkiego". Chyba stwierdził, że Nikon musi mieć też coś kultowego. Wypadło na AF. Choć faktycznie czasami jest nieco lepszy... od E-500 ;). Koniec OT.

Swoją drogą, od połowy zeszłego roku już się spodziewają tego Mk III, http://fotoblogia.pl/2011/09/27/canon-5d-mark-iii-u-bram. Jego pojawienie się próbują nawet wróżyć z reklam. Czy w którymś z wątków ktoś nie miał pretensji o żenujące przecieki?

nyny
25.01.12, 16:54
Tak wiem Hades, tylko E1 i matryca Kodaka da mi to czego nie da mi nic innego, jest tak magiczna, ze sobie nawet nie zdaje z tego sprawy :p

Wracjac do kanuna, tak jak juz wczesniej pisalem, jestem strasznie ciekaw filmowania, bo co jeszcze mozna poprawic w tym co jest z II.

pozdro

mynameisnobody
25.01.12, 17:02
wszystko -absolutnie wszystko tylko również z tego nie zdajesz sobie sprawy? :grin:

fret
25.01.12, 17:22
Szerzej rozstawione punkty, to podstawa, reszty mogą nie zmieniać. AF spokojnie wyrabia, ale ja mam chyba taki urok osobisty, że modelki nie uciekają, więc nie potrzebuję pierdyliona ostrych fotek w ruchu na sekundę :)

nightelf
25.01.12, 18:46
Bo do modelek nie trzeba super szybkiego AF (chyba, że robimy uciekającą pannę młodą), ale do innych dziedzin fotografii bywa taki układ przydatny.
No ale reporterzy mają 1D i wszyscy są szczęśliwi.

fret
25.01.12, 19:08
W takie cuda, jak aparat wszstkonajlepiejrobiący, to ja nie wierzę. Piątki są do landszaftów i szeroko rozumianych portretów. Tu brakuje mi szerzej rozstawionych punktów AF. Dokładność wystarcza mi nawet na bocznych. Do reportażu brałbym 700D, do wkładania do kieszeni Pena. Pitolenie o szybkim AF mam gdzieś, bo nie biegam za modelkami, ani one zbyt szybko nie uciekają. Gdyby uciekałay, to bym nie biadolił, tylko brałbym N. O jedynkach i trójkach nie myślę, bo to nie moja liga.

Adamss68
25.01.12, 19:09
Bo do modelek nie trzeba super szybkiego AF (chyba, że robimy uciekającą pannę młodą), ale do innych dziedzin fotografii bywa taki układ przydatny.
No ale reporterzy mają 1D i wszyscy są szczęśliwi.
Tu masz oczywiście racje,5D i 5DII to typowo studyjne aparaty.Co nie znaczy,że nie można nim robić innych zdjęć.AF nie powala,aczkolwiek środkowy jest przewidywalny:wink:.Co mnie niezmiernie w....wia,to pomiar światła,ale idzie się przyzwyczaić.

rafrr
25.01.12, 19:37
Tu masz oczywiście racje,5D i 5DII to typowo studyjne aparaty.Co nie znaczy,że nie można nim robić innych zdjęć.AF nie powala,aczkolwiek środkowy jest przewidywalny:wink:.Co mnie niezmiernie w....wia,to pomiar światła,ale idzie się przyzwyczaić.

O pomiar światła Ci w piątce nie pasuje:shock::?::mrgreen:

a tak na poważnie, to nie znaczy również, że nie można nim zrobić np. pokazów lotniczych:-P

Mirek54
25.01.12, 19:49
a tak na poważnie, to nie znaczy również, że nie można nim zrobić np. pokazów lotniczych:-P

Pokaz mi pilota co wsiadzie do Canona i poleci.To nie drzwi od stodoly.:-P:-P

Adamss68
25.01.12, 19:57
O pomiar światła Ci w piątce nie pasuje:shock::?::mrgreen:

Pewnie że można!Ale,musi być przyjaciel,pogoda,mało napięta atmosfera....i piwko...wieczorem:-P.A smoloty muszą jeszcze latać:wink:.

epicure
25.01.12, 20:02
...co jeszcze mozna poprawic w tym co jest z II.

Oj, długą listę poprawek mógłbym zgłosić.

nyny
25.01.12, 20:06
Oj, długą listę poprawek mógłbym zgłosić.

Nie wyrywaj fragmentow z kontekstu bo zmieniasz istote wypowiedzi.
Pisalem majac na uwadze filmowanie, ktore wg mnie jest mocna strona drugiej 5. Innych mocnych stron niestety nie widze, przykro mi ale tak juz jest i moze ten fakt nowa 5 numer III zmieni.

pozdro

rafrr
25.01.12, 20:09
Pewnie że można!Ale,musi być przyjaciel,pogoda,mało napięta atmosfera....i piwko...wieczorem:-P.A smoloty muszą jeszcze latać:wink:.

Pokaz mi pilota co wsiadzie do Canona i poleci.To nie drzwi od stodoly.:-P:-P

Jak będzie mało napięta atmosfera i piwko, to zawsze będą latać:wink:, jeśli będzie ich odpowiednia ilość to nawet Mirkowi latającego Canona pokażę:mrgreen:

Żeby nie było całkiem OT,
mam nadzieję, że Canon nie przesadzi z MP.

Adamss68
25.01.12, 20:16
Mirek!Słyszałeś/widziałeś?

Mirek54
25.01.12, 20:25
Mirek!Słyszałeś/widziałeś?

Tak.Ja tez tam bylem.Tylko co innego palilem.

Adamss68
25.01.12, 20:44
Mirek!Od sześciu lat nie palę:grin:Żle mnie zrozumiałeś,na następne pokazy....zapraszam,razem z moim kolegą:wink:.

nightelf
25.01.12, 20:45
Tak.Ja tez tam bylem.Tylko co innego palilem.

A mówiłem chłopakom, żeby wszystkim dali to samo...

Mirek54
25.01.12, 20:49
A mówiłem chłopakom, żeby wszystkim dali to samo...

Mieli inne zrodla,i nie wymieszali.A teraz powaznie.Canon to canon,wiadomo firma.Jednak wezcie pod uwage z kim ta firma bedzie pracowac.Juz niedlugo,juz niebawem.Jak narazie pierwsza sikorka.59173 Wiecej nie moge powiedziec.

szambonur
25.01.12, 20:57
Mirku..., sprytnie spreparowany exif...;)

tomek s
25.01.12, 22:10
Pisalem majac na uwadze filmowanie, ktore wg mnie jest mocna strona drugiej 5. Innych mocnych stron niestety nie widze, przykro mi ale tak juz jest i moze ten fakt nowa 5 numer III zmieni.
pozdro

Ja widzę, np. brak żółtaczki na zdjęciach i trzymające się gumy :)
pozdr

nyny
25.01.12, 22:22
Ja widzę, np. brak żółtaczki na zdjęciach i trzymające się gumy :)
pozdr

To mnie chyba jakies wyjatkowe szczescie spotkalo, bo ani jednego ani drugiego nie uswiadczylem:)

pozdro

Eddie
25.01.12, 22:57
To mnie chyba jakies wyjatkowe szczescie spotkalo, bo ani jednego ani drugiego nie uswiadczylem:)

pozdro

Braku żółtaczki i trzymających gum? Trzeba było Canona kupić :)

Mirek54
25.01.12, 23:13
Braku żółtaczki i trzymających gum? Trzeba było Canona kupić :)

Kurde.Nie ma nic bardziej stresujacego jak spadajaca guma.A jeszcze zoltaczka do tego.Kto wtedy o kupowaniu mysli,jeszcze canona do tego.

Eddie
25.01.12, 23:16
Kurde.Nie ma nic bardziej stresujacego jak spadajaca guma.A jeszcze zoltaczka do tego.Kto wtedy o kupowaniu mysli,jeszcze canona do tego.

Pytanie, co jest większym problemem - żółtaczka czy nie trzymająca guma? Z pierwszego można się wyleczyć, drugie źle rokuje na przyszłość.

epicure
27.02.12, 21:21
No to już nie ma najmniejszych wątpliwości, że będzie...

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmkiii.jpg)
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1049872&postcount=546

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.kubacichocki.pl/koszyk/canon5dmkiiib.jpg)
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1049880&postcount=548

hades
27.02.12, 21:31
A ja nawet jedynki nie mam. Jak ten świat pędzi do przodu ;).

mynameisnobody
27.02.12, 21:44
mam marzenie -Canon 5D Mark III :mrgreen:

romek1967
27.02.12, 22:12
mam marzenie -Canon 5D Mark III :mrgreen:

równolegle z Ricohem? czy zamiast?

apz
28.02.12, 12:43
równolegle z Ricohem? czy zamiast?

Równocześnie oba zapewne.
Kiedyś się zastanawiałem nad 5D mark I

Saboor
28.02.12, 15:09
Nie do tego, a od tego. :mrgreen:

tomek s
1.03.12, 15:28
A z Canonrumors wyciekła taka oto specyfikacja :-P

Canonrumors:
Unsurpassed Image Quality

22.3 Megapixel Full Frame CMOS sensor
DiG!C 5+ Image Processor
ISO 100-25600 (expandable to L:50 H1:51200, H2: 102400
Full HD Movie (ISO 100-12800 (H:25600)

High Performance Operation
61-point high-density reticular AF (up to 41 crosstype points)
6.0 fps for high continuous shooting
Intelligent viewfinder with approx. 100% coverage
3.2-type, approx.1.04m dot (3:2 wide) Clear View LCD II
iFCL metering with 63-zone dual-layer sensor
Shutter durability of 150,000 cycles

High end features
Silent & low vibration modes
Dual card slots (CF & SD)
High Dynamic Range (HDR) Mode
Multiple Exposures
Comparative Playback function
Improved durability & water and dust resistance

SPECIFICATIONS
Available Colours – Black
Megapixels – 22MP
Sensor Size – 36 x 24mm
ISO/Sensitivity – 100 – 25600
Autofocus Points – 61 points
Lens Mount – Canon
LCD Size – 3.2″
Liveview – Yes
Viewfinder – Optical TTL
Min Shutter Speed – 30 sec
Max Shutter Speed – 1/8000 sec
Continuous Shooting Speed – 6 fps
Self Timer – 10 sec, 2 sec
Metering – Centre-weighted, Spot, Evaluative, Partial
Video Resolution – Full HD 1080
Memory Type – Compact Flash
Connectivity – USB 2, HDMI, Mic Input, Wireless (optional)
Battery – LP-E6
Battery Type – Lithium-ion
Charger – Includes Li-Ion Charger
File Formats – AVI, RAW, H.264, MOV, MPEG-4
Dimensions – 152 x 116 x 76mm
Box Contents – Battery Pack LP-E6 .. Battery Charger LC-E6 .. AV Cable AVC-DC400ST .. Interface Cable IFC-200U .. Eyecup Eg .. Wide Strap EWEOS5DMKIII .. CR1616 Lithium Battery

gietrzy
1.03.12, 15:53
Nie widzę nigdzie opóźnienia migawki: czyżby znowu grali "klik-klakiem", tym razem błądzącym po większej ilości pól AF?
Za cztery klocki EUR spodziewałbym się 45-55 ms, wszystko powyżej to... wszystko powyżej i tak się sprzeda...

fret
1.03.12, 19:12
Nie widzę nigdzie opóźnienia migawki: czyżby znowu grali "klik-klakiem", tym razem błądzącym po większej ilości pól AF?
Za cztery klocki EUR spodziewałbym się 45-55 ms, wszystko powyżej to... wszystko powyżej i tak się sprzeda...

Sprzeda się jakość obrazka. W typowych zastosowaniach tej puszki +/- 50ms nie ma znaczenia. Chyba, że dla krzykaczy, którzy i tak tej puszki nie kupią ;)

nightelf
1.03.12, 19:56
Specyfikacja jeśli taka będzie to jest całkiem nieźle.
Na pewno znajdą się na niego chętni.

epicure
1.03.12, 20:03
Nie tylko znajdą się chętni, ale kupi go więcej ludzi, niż kupiło 5DII. Żeby tylko trochę ciszej tłukł lustrem.

fret
1.03.12, 20:07
Nawet nie będzie pytań o przyszłość systemu...

Tomasz.G
1.03.12, 21:23
...i pewnie cena II spadnie

gietrzy
1.03.12, 23:21
W typowych zastosowaniach tej puszki +/- 50ms nie ma znaczenia. Chyba, że dla krzykaczy, którzy i tak tej puszki nie kupią ;) Tu nie chodzi o mnie (choć nie krzyczę), tu chodzi o cztery klocki, jeśli lag będzie taki jak poprzednio, rzeczywiście w marketingu mają magików. Wiadomo, w pewnych kręgach nie wypada krytykować przedmiotów kultu, skrytych w kapliczkach, ale za cztery klocki chciałbym lag D3 czy 1D3, po prostu. O stabilności lustra nie wspomnę. W każdym razie spełnienia marzeń wszystkich weselniakom /eot.

epicure
1.03.12, 23:32
O co chodzi z tym lagiem?

Eddie
1.03.12, 23:37

Nie chciałem być pierwszy, który o to spyta, dzięki.
Chodzi chyba o to, że jak masz laga powyżej określonej wartości, to ni chu-chu zdjęcia nie zrobisz. A jak zrobisz, to będzie ono już nieaktualne. No nie wiem, jakieś takie pierdolety.

Mirek54
1.03.12, 23:39

Ten lag w tym marketingu to juz taki jest.Ktos to wspaniale na kopaniu niedzwiedzia w krocze wytlumaczyl.

Eddie
1.03.12, 23:44
Ten lag w tym marketingu to juz taki jest.Ktos to wspaniale na kopaniu niedzwiedzia w krocze wytlumaczyl.

Tego dowcipu nie znam, podawaj.

Mirek54
1.03.12, 23:55
Tego dowcipu nie znam, podawaj.

E tam,zartujesz.No dobra zacytuje"""""
A.Pieżnik z Instytutu Trutu Tutu wykonał doświadczenie polegające na kopnięciu misia w krocze. Efekty obserwacji:
- Jeśli uciekano, a niedźwiedź nie gonił eksperymentatora, to był to miś pluszowy;
- Jeśli uciekano na drzewo, a niedźwiedź wchodził za eksperymentatorem, to był to niedźwiedź brunatny;
- Jeśli uciekano na drzewo, a niedźwiedź zaczynał nim trząść tak, że spadano w jego łapska, to był to niedźwiedź grizzly;
- Jeśli uciekano na drzewo, a niedźwiedź wspinał się za eksperymentatorem i wpieprzał liście, to był to miś koala;
- Jeśli uciekano i nigdzie nie było drzew, to był to niedźwiedź polarny;
- A jak uciekano, a niedźwiedź zaczynał płakać, to był to miś Colargol, czyli największa oferma wśród niedźwiedzi...
""""""""

tomek s
1.03.12, 23:55
Wiadomo, w pewnych kręgach nie wypada krytykować przedmiotów kultu, skrytych w kapliczkach, ale za cztery klocki chciałbym lag D3 czy 1D3, po prostu.

No tak, ale na 1D X Canon też chciałby trochę grosza zarobić.
Pozdr

Eddie
1.03.12, 23:59
E tam,zartujesz.No dobra zacytuje"""""'[....]

Dobre jest. Faktycznie, tego nie znałem :)

Centus
2.03.12, 00:09
E tam,zartujesz.No dobra zacytuje"""""
A.Pieżnik z Instytutu Trutu Tutu wykonał doświadczenie polegające na kopnięciu misia w krocze. Efekty obserwacji:
- Jeśli uciekano, a niedźwiedź nie gonił eksperymentatora, to był to miś pluszowy;
- Jeśli uciekano na drzewo, a niedźwiedź wchodził za eksperymentatorem, to był to niedźwiedź brunatny;
- Jeśli uciekano na drzewo, a niedźwiedź zaczynał nim trząść tak, że spadano w jego łapska, to był to niedźwiedź grizzly;
- Jeśli uciekano na drzewo, a niedźwiedź wspinał się za eksperymentatorem i wpieprzał liście, to był to miś koala;
- Jeśli uciekano i nigdzie nie było drzew, to był to niedźwiedź polarny;
- A jak uciekano, a niedźwiedź zaczynał płakać, to był to miś Colargol, czyli największa oferma wśród niedźwiedzi...
""""""""

a co z Misiem Uszatkiem ? on klapniete uszko ma ;-)

PS

kawal dobry , nie znalem go

henry1
2.03.12, 00:11
Uszatkowi ucho się prostowało.:-)

epicure
2.03.12, 08:07
No i pozamiatane:

http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkiii/

Wydaje się bardziej sensowny, niż D800.

tomek s
2.03.12, 09:09
Może kiedyś będzie mój :-P
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14515&canon-eos-5d-mark-iii
pozdr

Eddie
2.03.12, 09:25
Może kiedyś będzie mój :-P
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14515&canon-eos-5d-mark-iii
pozdr

Pojechali! :) I to mi się podoba. Walka o klienta pomiędzy C i N jest mi kompletnie obojętna, ale cieszę się, że wypuścili taką maszynkę. Szczególnie AF zapowiada się obiecująco. Pozostaje czekać na oficjalną informację o cenie w Polsce i odkładać kapuchę :)

mariush
2.03.12, 09:55
Ja akurat należę do "nieznającychsię", ale podoba mi się bardzo to, że tylna i górna ścianka od pierwszej piątki (a w zasadzie od 10 D chyba) jest niezmieniona, więc nawyki pozostaną przydatne. AF też pewnie czasem sie przyda. A ten lag to też nie wiem co to, może to imię tego skrzata który siedzi w środku i obrazki maluje?
A już się czaiłem na nowego fudżika... szkoda fudżika. :-(

epicure
2.03.12, 21:12
Pojawiła się też nowa lampa z wbudowanym sterowaniem radiowym. Dziwie się, że taki patent pojawił się dopiero teraz.

nyny
2.03.12, 21:19
No i pozamiatane:

Ciekawe porownanie, a do czego bardziej sensowny?

pozdro

epicure
2.03.12, 21:29
Do moich obiektywów...

nyny
2.03.12, 21:37
Do moich obiektywów...

No to trzeba bylo to od razu umiescic w pierwszej swojej wypowiedzi...

pozdro

epicure
2.03.12, 21:39
Nie, nie trzeba było.

nyny
2.03.12, 21:46
Nie, nie trzeba było.

Zasadniczo i pobieznie nawet nie chce mi sie tego komentowac...

pozdro

nightelf
2.03.12, 22:51
Pojawiła się też nowa lampa z wbudowanym sterowaniem radiowym. Dziwie się, że taki patent pojawił się dopiero teraz.

Ten wynalazek też mi się bardzo podoba. Jednak fale radiowe mają pewną przewagę nad świetlnymi.

Karol
2.03.12, 23:47
Co by nie pisać canonowska piątka w kolejnych odsłonach pozostaje chyba najważniejszym aparatem w ofercie Canona i chyba najważniejszym na rynku. Po premierze pierwszej piątki wydawało się, że został zainicjowany proces oswajania fullfrejmów z kieszenią, które według przewidywań niektórych, miały trafić pod strzechy. Niestety tak się nie stało, szczególnie nad Wisłą. Niemniej kto go potrzebuje to kupi i zrobi bardzo sensowny użytek. Mnie on się podoba - Canon nie dmucha pary w gwizdek tam gdzie nie było oczekiwań (mpix), poprawił jednak obrazek, te sample, które widziałem per pixel robią imponujące wrażenie. No i najważniejsza imho zmiana i odpowiedź na oczekiwania fotografów - AF :!:. Aparat wydaje się konsekwentniejszy w swoich założeniach niż nowe pełnoklatkowce Nikona i pozostaje bardzo uniwersalnym narzędziem. Kiedyś takim producenckim głosem rozsądku był D700, teraz Canon pewnie przygarnie sporo owieczek, które wówczas zbłądziły ;-).
O zaspokojeniu oczekiwań filmowców się nie wypowiadam, bo to trochę inna kwestia...

nyny
3.03.12, 00:23
Raz, ze jeszcze nic nie wiemy o mozliwosciach matrycy i systemie AF wiec poki co news jak news, czas i testy pokaze.
Dwa, poki co D700 nie ma nastepcy, D800 nim nie jest, jego pozycjonowanie jest calkiem inne.

pozdro

Eddie
3.03.12, 10:07
Jeśli patrzeć na możliwości 5D2, to można łatwo sobie wyobrazić, że w "trzecim" będzie podobnie a pewnie nawet lepiej. Nowa matryca, nowy procesor, takie rzeczy nie przechodzą bez zmian. Co do AF, już z relacji na Fotopolis można wyczytać, że jest bardzo dobrze. A pozycjonowanie sprzętu jest zupełnie inną bajką. Popatrzmy na to jak zmieniło się ono w przypadku Canona linii dwucyfrowych, na przykład.

nyny
3.03.12, 11:41
Jeśli patrzeć na możliwości 5D2, to można łatwo sobie wyobrazić, że w "trzecim" będzie podobnie a pewnie nawet lepiej. Nowa matryca, nowy procesor, takie rzeczy nie przechodzą bez zmian. Co do AF, już z relacji na Fotopolis można wyczytać, że jest bardzo dobrze. A pozycjonowanie sprzętu jest zupełnie inną bajką. Popatrzmy na to jak zmieniło się ono w przypadku Canona linii dwucyfrowych, na przykład.

Jak 5d2 wychodzil tez zanim do ludu trafil twierdzono, ze AF jest bardzo dobry...
Generalnie jak poprawia nieco i obrazek, filmy (choc juz teraz jest baardzo zacnie) i do tego nieco AF to sadze, ze przesiadka bedzie naturalna rzecza dla kanoniera, a i moze nowi sie skusza na fufu.

Apropo d800, to sam nikon mowi, ze to nie jest nastepca d700, i tutaj nie ma co dywagowac.

pozdro

Thomasso
3.03.12, 11:59
No i pozamiatane:

Zalezy dla kogo. Dla mnie sensowniejszy (jakbym mial wybierac i kupic) jest D800 i to nwet w wersji E :)
Ogolnie nastepuje ciekawe prztasowanie. Miejsce D700 zajmuje Canon z 5DIII, a dotychczasowa polke 5DII zabiera D800.
W sumie OK :)

T.

Fatman
3.03.12, 12:31
Ogolnie nastepuje ciekawe prztasowanie. Miejsce D700 zajmuje Canon z 5DIII, a dotychczasowa polke 5DII zabiera D800.
W sumie OK :)

T.

Z obiektywami N i C było podobnie..........

A za 4 lata ponowna zamiana miejscami nastąpi. Prezesi piją razem sake.....

Thomasso
3.03.12, 12:36
Prezesi piją razem sake.....

Niewykluczone...

T.

fret
3.03.12, 13:06
Nawet bardzo prawdopodobne, widać, że krzywdy sobie nie robią :)

Quentin35
3.03.12, 14:01
No to prosto od Canona http://cweb.canon.jp/camera/eosd/5dmk3/samples/index.html

epicure
3.03.12, 16:47
Po jpegach widać, że szumy spadły o jedną działkę. W pełni użyteczne iso 6400, do tego Tamron 24-70 f/2,8 ze stabilizacją i można zostawiać statyw w domu na nocne wypady w miasto.

gietrzy
5.03.12, 09:38
Opinia użytkownika 5D
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40799860

epicure
5.03.12, 09:48
Zapewne są setki, jeśli nie tysiące użytkowników 5D, którzy wyrazili swoją opinię o nowym modelu. Dlaczego podałeś linka właśnie do tej? Co ona wnosi do tematu? Jest w niej coś wartościowego? Może jakieś słowo komentarza?

Ar2
12.04.12, 01:05
Test:
http://www.photographyblog.com/reviews/canon_eos_5d_mark_iii_review/

gietrzy
14.05.12, 22:59
Test na http://www.optyczne.pl/179.1-Test_aparatu-Canon_EOS_5D_Mark_III_Wst%C4%99p.html

wanilia
15.05.12, 00:34
Znacie jakieś opinie na temat obiektywu Cannona 135 mm f2 ?

lucas_g
15.05.12, 05:25

Może tu coś znajdziesz: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=35641&highlight=135+f2

Janeczek
15.05.12, 07:28
wanilko,

Super szkielko, acz troszke trzeba odejsc, mialem 2x i gdybym mial kaniona zapewne mialbym po raz 3.

pozdrowionka

fret
15.05.12, 09:24

Cyba najdokładniej opisane szkło Canona :) Gdzie nie spojrzysz, to znajdziesz opinię i na dodatek zawsze pozytywną. Ja osobiście wybrałem pod FF zestaw 85/1,8 + 200/2,8. Lekko, jasno i dość uniwersalnie.

wanilia
15.05.12, 09:42
Dzięki chłopcy :) Poczytam.....
Qrczę dziś sprawdzę "organoleptycznie" ;) :mrgreen:
może zostanie ze mną na dłużej ....

Thomasso
15.05.12, 11:05

Tyle co sie o nim oczytalem, to tylko chyba wiecej dobrego o Nikkorze 135 f/2 DC :)
Ogolnie - szkielko zajedwabiste, tylko cena pewnie mniej jedwabista :)
Mysle, ze to jest taka polka obiektywow, ze w zasadzie poza superlatywani nie mozna nic zlego powiedziec, a jesli juz (jak to np. ze trzeba odejsc dalej) to wynika to raczej z takich czy innych preferencji fotografujacego.

T.

wanilia
15.05.12, 23:38
Mam już go w domu, jutro jak pogoda dopisze i osobiste modelki nie będą robić dąsów , może uda mi się zobaczyć co potrafi :)

fret
16.05.12, 21:01
Pogoda pewnie niezbyt dopisała, ale pierwsze wrażenia chyba już masz... :) I napisz z jaką puszką go używasz.

Ar2
24.05.12, 00:02
Test:
http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-5d-mark-iii/

Wieprz
18.07.13, 16:21
software'owo zrobili do niego matrycę a'la Fuji exr (albo jakoś tak)

http://fotoblogia.pl/2013/07/18/magic-lantern-poszerzy-zakres-dynamiczny-o-3ev-w-canonie-5d-mk-iii-i-7d