PDA

Zobacz pełną wersję : Jak przenieść obraz ze slajdów na komp.



leszekkl
23.01.12, 18:00
Mam trochę slajdów robionych na filmach ORWO, czy jest jakiś prosty sposób przeniesienia tych obrazów na komputer?

grizz
23.01.12, 18:14
Skaner.

Albo fotolab, który CI to zrobi.

leszekkl
23.01.12, 18:18
Skaner mam i nic nie wychodzi , chyba za małe to to :)

grizz
23.01.12, 18:20
Do slajdów skaner, do slajdów.

sepi19
23.01.12, 18:25
Proste skanery do slajdów znajdziesz za dwie stówki, (http://allegro.pl/nowy-skaner-negatywow-i-slajdow-envivo-krakow-i2052294500.html).Lepsze efekty na skanerach bębnowych albo w labie.

HrabiaMiod
23.01.12, 18:52
Wydaje mi się, że dobrą opcją jest zakup duplikatora do slajdów. Do tego jakiś ostrzący z bliska obiektyw i jazda, jakość dużo lepsza niż na jakimkolwiek płaskim skanerze a i cena dobra, bo za stówkę spokojnie taki duplikator ogarniesz, może nawet taniej - to koszt skanu 4 filmów.

A skanerów jak ten podany wyżej raczej się wystrzegaj. Dużo lepsze efekty dostaniesz na Epsonach V200 czy V300, V350, a cena podobna i masz też normalny skaner. Acz imho, najlepszą opcją jest duplikator.

Mirek54
23.01.12, 19:16
Kupic takie cos http://www.amazon.de/Rollei-DF-S-100-Filmscanner-Farbnegative/dp/B0038YY466/ref=pd_cp_ce_1

Lub zrobic na podstawie tej fotki-nie kupowac bo to prawie 100€59106

HrabiaMiod
23.01.12, 19:30
Taką ładną ramkę na film możesz nabyć za parenaście złotych w serwisie epsona. Mleczną szybkę kupisz u szklarza. Trzeba jakieś mocowanie do obiektywu wymyślić i po sprawie.

leszekkl
23.01.12, 19:48
Poszukałem i mam Panie Hrabio :wink: trzeba wiedzieć czego szukać, -duplikator jest lepszy od skanera, i można zrobić go samemu- link 6 i link 3 na tej stronie(na dole) http://www.aparaty.tradycyjne.net/fotoporada,10.html ciekawe urządzenia oglądając uśmiałem się do bólu, ale można spróbować. Dzięki bardzo Panie Miodzie.:)

andtor2
23.01.12, 19:49
Tu masz coś podobnego jak na wyżej zamieszczonym zdjęciu przez Mirka54 :http://allegro.pl/duplikator-slajdow-jessop-i2063774081.html i opis techniki wykonywania http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=430
Do tego celu najlepsza byłaby lustrzanka, nie wiem jak z z hybrydą. Zdaje się masz jakiś z serii FZ... Może coś na podstawie tego artykułu popróbuj:)

EDIT Już sam znalazłeś widzę i kupować pewnie nie warto:)

leszekkl
23.01.12, 20:00
Tu masz coś podobnego jak na wyżej zamieszczonym zdjęciu przez Mirka54 :http://allegro.pl/duplikator-slajdow-jessop-i2063774081.html i opis techniki wykonywania http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=430
Do tego celu najlepsza byłaby lustrzanka, nie wiem jak z z hybrydą. Zdaje się masz jakiś z serii FZ... Może coś na podstawie tego artykułu popróbuj:)

EDIT Już sam znalazłeś widzę i kupować pewnie nie warto:)

Dzięki wielkie - Hrabia Miod mnie naprowadził, popróbuje może się uda:)

HrabiaMiod
23.01.12, 20:10
To może chcesz dwa od razu zrobić? ;)

leszekkl
23.01.12, 20:36
To może chcesz dwa od razu zrobić? ;)

Jak się uda to Ci wyślę mój,nie będzie już mi potrzebny :), najwyżej wezmę ze dwa złote za materiały do budowy,mam zamiar zrobić TAKI!!!
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/01/budowa252004-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/-e3ZDRzlZ0yA/Rwj3Nm8I0BI/AAAAAAAABYk/MUw8nHQaBpY/s649/budowa%252004.jpg) chyba Ci się podoba:grin:. jeszcze raz Dziękuję.

dzemski
23.01.12, 21:54
oto prosty przepis na skaner domowej roboty(poniższy wpis skopiowałem z opisu jaki podałem pod zdjęciem na aparaty.tradycyjne.net, dotyczy skanowania negatywów, ale slajdy można dokładnie tak samo "poskanować"):

weź pudełko po butach wytnij w nim dziurę w której zmieści się obiektyw twojego aparatu cyfrowego (jesli to makro obiektyw to możesz ustawić pudełko węższą częścią do obiektywu, jeśli nie makro to dłuższą). po 2 stronie wytnij sobie prostokąt wielkości klatki filmu, na niego naklej prostokąt z kalki kreślarskiej ale klej umieść tylko na dole i na górze, tak by zmieścił się negatyw (pod kalkę by dokładnie ustawić szerokość możesz dać paski z tekturki i do nich przykleić kalę). Prostokąt kalki musi być większy od wyciętego. teraz po wyschnięciu wsuwasz w tak uzyskane prowadnice swój negatyw. W otwór wkładasz nikona syfrowego. za pudełkiem umieszczasz dość mocne źródło światła. Robisz reprodukcję klatki, przesuwasz negatyw, robisz następną itd.. W byle programie do obrazków odracasz negatyw w pozytyw i voila, gotowe

PS. jeśli odległość między ściankami pudełka będzie nieodpowiednia (aparat nie potrafi wyostrzyć) to znajdź takie pudełko które będzie spełniac ten warunek (minimalnej odległości ostrzenia obiektywu). Wokół otworu na obiektyw możesz przykleić kołnierz z gumy, żeby po włożeniu w niego obiektywu nie było żadnych szpar. Ważne, żeby do pudełka nie dostawało się inne światło niż tylko to zza otworu na klatkę negatywu.

leszekkl
23.01.12, 22:08
Dzięki będę próbował jutro - śmiać mi się chce z tych wynalazków, ale tego drewnianego nic nie przebije :mrgreen: (dopiero oczy wywalę jak mi coś z tego wyjdzie):lol:

Krakman
24.01.12, 08:27
Dużo lepsze efekty dostaniesz na Epsonach V200 czy V300, V350, a cena podobna i masz też normalny skaner. Acz imho, najlepszą opcją jest duplikator.

Zgadza się , mam epsona V350 w domu, przeskanowałem nim całe moje archiwum orwowskie z lat 60-80-tych.

zbyma72age
24.01.12, 16:02
Kiedyś dawno temu (8-08-2006r) popełniłem Poradnik:
https://skydrive.live.com/redir.aspx?cid=01c090aca54fac8d&resid=1C090ACA54FAC8D!231&parid=1C090ACA54FAC8D!122

może komuś się przydadzą wskazówki

Pozdrawiam

leszekkl
24.01.12, 17:46
Oto co mi wyszło - rury kanalizacyjnej nie miałem, pudełko po żarówkach nie chciało wejść na obiektyw(było za małe),więc użyłem pudełka po butach w/g metody Dżemskiego, powycinałem dziury i wyszło to tak59128 za daleko:shock:, za duże pudło. Przestałem kombinować - przyłożyłem slajd w ramce do obiektywu i wyszło to tak 59129 Na obiektywie miałem filtr UV, jak go odkręciłem to było za blisko i nie łapał ostrości,najlepiej jak są nakręcone dwie sztuki,dołożyłem pierścień redukcyjny.Aparat trzeba skierować na jasne tło, najlepiej na sufit - slajd sobie leży na obiektywie (nie ma drgań). jakość ze slajdu ORWO (człowiek się cieszył jak coś było widać - aparat Zenit):grin:

leszekkl
24.01.12, 20:44
Kiedyś dawno temu (8-08-2006r) popełniłem Poradnik:
https://skydrive.live.com/redir.aspx?cid=01c090aca54fac8d&resid=1C090ACA54FAC8D!231&parid=1C090ACA54FAC8D!122

może komuś się przydadzą wskazówki

Pozdrawiam

Dobry poradnik z dobrymi radami. Dzięki

ps. Spróbuję jeszcze zrobić zdjęcie z rzutnika.