Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : street rrrradka

rrrradek
27.05.07, 23:56
Z pewną taką nieśmiałością umieszczam moje pierwsze próby street photo. Proszę o uwagi.

Peniek242
28.05.07, 00:08
to trzecie jakies takie ciemne :-)

rrrradek
28.05.07, 00:19
mówisz o tym na samej górze? masz rację. miałem mało czasu a przy dużych kontrastach, ostre słońce i cienie musiałem jakoś wypośrodkowac pomiar światła aby mieć i niebieskie niebo i mało cieni i wyszło jak wyszło. powiem szczerze bardziej tu chodziło mi o przekaz.

Peniek242
28.05.07, 00:25
to tez ale zartem myslalem bardziej o 3 od gory :-)

rrrradek
28.05.07, 00:27
nieee, chyba nieeee.

kisi
28.05.07, 08:04
drugie jest fajowe :)

Rafał Czarny
28.05.07, 08:14
Podobają mi się 1 i 2. Jak na pierwsze street to rewelka. Trochę obróbka nieteges - mogłeś suwaczkami w PSie ciutkę pojeździć. Robisz rawy czy jpgi?

rrrradek
28.05.07, 08:25
robiłem i w rawach i w JPG. Jestem trochę z Ps'em na bakier ale uczę się i mam nadzieję, że niedługo będę mógł niwelowac braki, o których mówisz. Dzięki za komenty.

rodia
28.05.07, 09:40
Mi się podoba ten świetny kontrast miedzy tą rzeźbą i kobietą, świetne. tzn. świetny temat bo obróbka to jak Rafał wspomniał

rrrradek
28.05.07, 09:50
Mi się podoba ten świetny kontrast miedzy tą rzeźbą i kobietą, świetne. tzn. świetny temat bo obróbka to jak Rafał wspomniał

Fajnie, że ktoś zauważył ten kontrast bo dokładnie o to mi chodziło.

suchar
28.05.07, 16:12
Calkiem niezle te kadry (szczegolnie 3 i 2). Ja bym to jednak przerobil na b&w i poziomami wyciagnal duzo kontrastu. Zauwaz, ze kolor wlasciwie nie gra roli na tych fotkach (moze na 2 czapka), raczej przeszkadza. W b&w bedzie lepiej, tak mysle. Fajnie, ze coraz wiecej osob z Wa-wy sie w to bawi :) Ja tez od niedawna probuje. Zaczynalem "Pania w czerwonym" :) Moze sie kiedys na Starowce przypadkiem spotkamy, podczas streetu ;)

rrrradek
28.05.07, 16:19
Calkiem niezle te kadry (szczegolnie 3 i 2). Ja bym to jednak przerobil na b&w i poziomami wyciagnal duzo kontrastu. Zauwaz, ze kolor wlasciwie nie gra roli na tych fotkach (moze na 2 czapka), raczej przeszkadza. W b&w bedzie lepiej, tak mysle. Fajnie, ze coraz wiecej osob z Wa-wy sie w to bawi :) Ja tez od niedawna probuje. Zaczynalem "Pania w czerwonym" :) Moze sie kiedys na Starowce przypadkiem spotkamy, podczas streetu ;)

Spróbuję zrobić z tego B&W i wstawię. Dzięki za uwagi.
Suchar bardzo chętnie pofociłbym z Tobą. te zdjęcia wprawdzie robiłem w Rzymie niedaleko placu św Piotra ale już od dawna przymierzam się do starówy. napisze jak tylko będę sie wybierał to może zgramy jakiś termin i się spotkamy,
pozdro.

Ps. A "pani w czerwonym" to jedna z fajniejszych obok kilku Rafała Cz. street fotek na tym forum IMO.

suchar
28.05.07, 16:55
Dzieki... :oops: Starowka to kapitalne miejsce na streetphoto w Warszawie. Dzuo ludzi sie tam kreci, a kamienice i bruk tworza zacne tlo. Mogloby byc troche wieksze IMHO. Lubie to miejsce, ale juz dlugo sie tam nie krecilem, bo czasu nie mam. Rok szkolny sie konczy...

rrrradek
24.06.07, 14:04
Zgodnie ze wskazówkami Szanownych Kolegów wstawiam fotki w B&W. To moje pierwsze poprawki w PS, bo dopiero się uczę i liczę, że coś podpowiecie. Na razie to mam jakieś pomoce z neta i jakiś skrypcik z serii PS dla początkujących.

moozg
24.06.07, 14:25
no calkie przyjemne fotki,
ale obrobka srednio mi lezy, zwlaszcza na 3, jak dla mne zbyt jasne i mdle, brakuje mocnych cieni

najlepsza 1 i 2
fajnie zlapales ta zakonnice

Rafał Czarny
24.06.07, 21:28
Z przyjemnością oglądnąłem ostatnie foty.

rrrradek
24.06.07, 21:54
Z przyjemnością oglądnąłem ostatnie foty.

Dzięki Rafał. Bardzo mi zależało na Twojej wypowiedzi.

HrabiaMiod
24.06.07, 23:13
Podniósłbym troche kontrasty.
jak chcesz obróbkę i nie rozumiesz PSa, pobaw się google picasa - warto sprawdzić.

Drugie jest super.

suchar
26.06.07, 19:52
W B&W zdecydowanie lepiej, choc troche za malo kontrastu moim zdaniem. Na pierwszych dwoch masz jeszcze troche zapasu do przepalen i calkowitych czerni, wiec mozna jeszcze podciagnac poziomami kontrast. Fotki w B&W "lubia" mocne kontrasty, bo nie maja koloru i cos innego musi zastepowac ich wyraz. Wrzucaj wiecej streetu, fajna to zabawa :) (kurcze, wlasnie mi sie laptop z PS-em zablokowal i nie znam hasla bo nie moj, a mam sporo streetu do pokazania :/).
Pzdr

rrrradek
26.06.07, 22:48
dziękuję za komentarze. zastosuję się do uwag.

rrrradek
21.07.07, 13:06
Kolejna Fotka:

moozg
22.07.07, 18:20
ladnie GO zagrala, ale chyba koles troche po za GO wyszedl
mimo wszystko pomysl fajny i przyjemna fotka

Eddie
22.07.07, 21:00
No nie mow mi, ze jest to jedyne zdjecie, ktore tego dnia na Powazkach zrobiles ;D

Bardzo ladnie zagrales glebia ostrosci, fakt :)

Ania_
22.07.07, 21:11
Kolejna Fotka:

Bardzo mi się podoba :D Zdecydowanie bardziej od tych nagrobków ;)

rrrradek
22.07.07, 21:15
No nie mow mi, ze jest to jedyne zdjecie, ktore tego dnia na Powazkach zrobiles ;D

Bardzo ladnie zagrales glebia ostrosci, fakt :)

nie no zrobiłem więcej ale jakos nie wyrabiam sie z obrabianiem a i fotki cmentarzy chyba niezbyt sa lubiane. poza tym chyba potraktuję powązki jako naukę kadrowania i szukania światła. W końcu pracujemy na niskich czułościach to walka o światło się przyda, nie?

Dzięki wszystkim za komenty.
Ps. Eddie dzięki za fotę, pewnie zauważyłeś avatar :).

Eddie
22.07.07, 21:37
Lej na to co jest popularne. Jesli uwazasz, ze masz fajne zdjecia to je po prostu pokaz. I juz. Reszta sie nie przejmuj. Ja zaraz wrzuce jeszcze kilka z Powazek.

A propos avatara, zauwazylem, ale nie mialem kiedy napisac. W wiekszej rozdzielczosci tez dostaniesz.

rrrradek
22.07.07, 21:40
Lej na to co jest popularne. Jesli uwazasz, ze masz fajne zdjecia to je po prostu pokaz. I juz. Reszta sie nie przejmuj. Ja zaraz wrzuce jeszcze kilka z Powazek.

A propos avatara, zauwazylem, ale nie mialem kiedy napisac. W wiekszej rozdzielczosci tez dostaniesz.

wstawiłem 3 do galerii i mały odzew. może rzeczywiście temat trudny i niezbyt dobrze go pokazałem. co do reszty to chyba muszę założyc inny wątek albo zmienić nazwę tego bo do street to nie pasuje :).

rrrradek
22.07.07, 22:28
A to moje foty z Powązek. Na spotkaniu, jak już Eddie wspomniał w swoim wątku, głównie rozmawialiśmy zamiast focić :). No i odkryłem m42 no i teraz się zacznie :)... Wiem, że to nie street ale nie chcę zakładac kolejnego wątku, więc wybaczcie.

moozg
23.07.07, 10:52
no mi srednio cmentarze podchodza, moim zdaniem warto sie tam wybrac gdy zaistnieja odpowiednie warunki pogodowe jak np. mgla, albo jakies fajne przeswity wschodzacego slonca, wtedy mozna by bardzo klimatyczne fotki zrobic, a co do zwyklych ujec detali to jakos do mnie nie przemawiaja

ruszaj na ulice na street jakis :)

rrrradek
23.07.07, 10:59
Dzięki za komentarz. już niedługo mam nadzieję wyskoczyć na jakieś street.
pozdr.

suchar
24.07.07, 14:07
Podoba mi sie nr. 7. Ciekawe ujecie i ciekawa perspektywa, choc chyba gosc ciutek uciekl z GO :) Ujecia z cmenatrza mniej mi podchodza, bo brakuje mi na nich tego, czego na cmentarzu powinno sie szukac. Czyli swiatla i polmrokow. Cmenatrze moim zdaniem sa swietnym miejscem do fotografowania scen, gdzie glowna role gra swiatlo.
Pzdr

rrrradek
24.07.07, 14:17
Podoba mi sie nr. 7. Ciekawe ujecie i ciekawa perspektywa, choc chyba gosc ciutek uciekl z GO :) Ujecia z cmenatrza mniej mi podchodza, bo brakuje mi na nich tego, czego na cmentarzu powinno sie szukac. Czyli swiatla i polmrokow. Cmenatrze moim zdaniem sa swietnym miejscem do fotografowania scen, gdzie glowna role gra swiatlo.
Pzdr

no i masz rację, że cmentarz lubi nieszablonowe światło. co do zdjęcia numer 7 to ciężko było go całego w GO zmieścić.
Dzięki za komenty.

raven66
25.07.07, 12:03
Mi się podoba 11. Chociaż zastanawiam się, jak by wyglądał z większą GO.

rrrradek
25.07.07, 13:39
to zdjęcie robiłem 40-150. nie powiem Ci jakby to było z większą GO bo zrobiłem tylko jednego pstryka a może szkoda. dzięki za komentarz.

rrrradek
4.08.07, 22:30
Dziś miałem byc na inscenizacji walk powstańczych. niestety ilość osób spowodowała, że organizatorzy znów nie podołali z zapewnieniem odpowiednich miejsc parkingowych, miejsc do oglądania itd, itp. i nawet olka nie wyciągnąłem z plecaka. W końcu wylądowałem na starówce i wypróbowałem mój nowy nabytek Auto Revuenon 55mm f 1,4. Przedstawiam portret oraz pewną sytuację "ślubną".

suchar
7.08.07, 16:59
Oj, albo nie trafiles z ostroscia na obu zdjeciach, albo ten obiektyw daje kiepska jakosc... Szczegolnie widac to na drugim. Pierwszy portret bez wyrazu moim zdaniem. Zbyt centralny i banalny, a obrobka do B&W mdla. Drugie mi sie duzo bardziej podoba, mozna by nawet troche ciasniej skadrowac. Szkoda tylko tej jakosci... Mysle, ze to moze byc kwestia obiektywu. Helios lepszy ;)
Pzdr

rrrradek
7.08.07, 17:32
To obróbka no i może rzeczywiście nie trafiłem z ostrością. Drugie jest trochę wyostrzone, może za bardzo.

suchar
8.08.07, 08:52
Mozliwe, ze przeostrzyles. Ja ostatnio staram sie wyostrac bardziej tylko poszczegolne elementy kadru, robiac z nich nowa warstwe. Dzieki temu nie podbijam bez sensu szumu na reszcie zdjecia i nie traci ono na jakosci.
Pzdr

rrrradek
21.08.07, 21:47
Przedstawiam fotki z dzisiejszego spaceru po starówce.

rrrradek
22.08.07, 22:37
to może takie detale "brukowo ścianowe" :) spowodują, że ktoś skomentuje :).

aga_piet
22.08.07, 23:26
Kurczę Radek, jakieś szarobure w większości są...
15. - jak dla mnie zwykły pstryk, ot - idzie parka,
16. fajnie złapana ale światło kiepskie - właściwie cień,
17. - bruk jak bruk,
18. - brama, pewnie ciekawa ale tu wyszła szaro, kontrastu niet i chyba ostrości też niet (albo niewyostrzone)
19. - szarobury pstryk, co artysta chciał powiedzieć?

No sorki Radek, rzadko komentuję rzeczy, które mi nie pasują, teraz domagasz się komentarza - więc masz :twisted:

Tadeusz Jankowski
23.08.07, 08:42
Rrrradek,
Fotki ze spaceru po starówce są niczego sobie. Jedna z nich - ostatnia - portret śniadego kucharczyka (jesli tak na biało obleczony, to chyba kucharz) bardzo mi się spodobała, chwyciłes w reporterskin sposób absolutnie unikalny moment, chwilę wytchnienia, jakiegos ukrytego niezadowolenia, frasunku, próby wyzwolenia sie z natrętnuch myśli. Ceglane tło oraz poza nóg ilustruje zwyczajność i zgrzebność sytuacji. Fajna rzecz.
Pzdr, TJ

rrrradek
23.08.07, 08:50
Dzięki Aga za komenty. Wiem co jest do poprawy.
Tadeusz dzięki za fajną analizę.

suchar
27.08.07, 12:15
Hej, hej, ja te brame chyba znam :) Tylko rozowego roweru brakuje ;) Za bardzo z gory jest zrobione to zdjecie. Perspektywa stojacego, doroslego czlowieka. Duzo by pomoglo, gdybys zrobil z troche nizszej perspektywy. No i gdyby nie bylo tak ciemno, tylko slonecznie. Reszta troche bez wyrazu, choc moim zdaniem brukowi tez niewiele brakuje. Troszke nizej, szerzej, kadr nie 50/50 i nie krzywo ;) Mam wrazenie, ze slabe swiatlo miales. O ktorej godzinie byly strzelane te fotki?
Pzdr

dog_master
28.08.07, 00:37
Troche ciemne :( Szczegolnie 19. Wole 11. :P

rrrradek
28.08.07, 09:37
dzięki za komenty. Zdjęcia były robione tak około 19-tej. macie rację, że jest troszkę za ciemno. czym częściej te foty oglądam tym mniej mi się podobają. niedługo będe się ich wstydził :).