Zobacz pełną wersję : street rrrradka
Z pewną taką nieśmiałością umieszczam moje pierwsze próby street photo. Proszę o uwagi.
to trzecie jakies takie ciemne :-)
mówisz o tym na samej górze? masz rację. miałem mało czasu a przy dużych kontrastach, ostre słońce i cienie musiałem jakoś wypośrodkowac pomiar światła aby mieć i niebieskie niebo i mało cieni i wyszło jak wyszło. powiem szczerze bardziej tu chodziło mi o przekaz.
to tez ale zartem myslalem bardziej o 3 od gory :-)
Rafał Czarny
28.05.07, 08:14
Podobają mi się 1 i 2. Jak na pierwsze street to rewelka. Trochę obróbka nieteges - mogłeś suwaczkami w PSie ciutkę pojeździć. Robisz rawy czy jpgi?
robiłem i w rawach i w JPG. Jestem trochę z Ps'em na bakier ale uczę się i mam nadzieję, że niedługo będę mógł niwelowac braki, o których mówisz. Dzięki za komenty.
Mi się podoba ten świetny kontrast miedzy tą rzeźbą i kobietą, świetne. tzn. świetny temat bo obróbka to jak Rafał wspomniał
Mi się podoba ten świetny kontrast miedzy tą rzeźbą i kobietą, świetne. tzn. świetny temat bo obróbka to jak Rafał wspomniał
Fajnie, że ktoś zauważył ten kontrast bo dokładnie o to mi chodziło.
Calkiem niezle te kadry (szczegolnie 3 i 2). Ja bym to jednak przerobil na b&w i poziomami wyciagnal duzo kontrastu. Zauwaz, ze kolor wlasciwie nie gra roli na tych fotkach (moze na 2 czapka), raczej przeszkadza. W b&w bedzie lepiej, tak mysle. Fajnie, ze coraz wiecej osob z Wa-wy sie w to bawi :) Ja tez od niedawna probuje. Zaczynalem "Pania w czerwonym" :) Moze sie kiedys na Starowce przypadkiem spotkamy, podczas streetu ;)
Calkiem niezle te kadry (szczegolnie 3 i 2). Ja bym to jednak przerobil na b&w i poziomami wyciagnal duzo kontrastu. Zauwaz, ze kolor wlasciwie nie gra roli na tych fotkach (moze na 2 czapka), raczej przeszkadza. W b&w bedzie lepiej, tak mysle. Fajnie, ze coraz wiecej osob z Wa-wy sie w to bawi :) Ja tez od niedawna probuje. Zaczynalem "Pania w czerwonym" :) Moze sie kiedys na Starowce przypadkiem spotkamy, podczas streetu ;)
Spróbuję zrobić z tego B&W i wstawię. Dzięki za uwagi.
Suchar bardzo chętnie pofociłbym z Tobą. te zdjęcia wprawdzie robiłem w Rzymie niedaleko placu św Piotra ale już od dawna przymierzam się do starówy. napisze jak tylko będę sie wybierał to może zgramy jakiś termin i się spotkamy,
pozdro.
Ps. A "pani w czerwonym" to jedna z fajniejszych obok kilku Rafała Cz. street fotek na tym forum IMO.
Dzieki... :oops: Starowka to kapitalne miejsce na streetphoto w Warszawie. Dzuo ludzi sie tam kreci, a kamienice i bruk tworza zacne tlo. Mogloby byc troche wieksze IMHO. Lubie to miejsce, ale juz dlugo sie tam nie krecilem, bo czasu nie mam. Rok szkolny sie konczy...
Zgodnie ze wskazówkami Szanownych Kolegów wstawiam fotki w B&W. To moje pierwsze poprawki w PS, bo dopiero się uczę i liczę, że coś podpowiecie. Na razie to mam jakieś pomoce z neta i jakiś skrypcik z serii PS dla początkujących.
no calkie przyjemne fotki,
ale obrobka srednio mi lezy, zwlaszcza na 3, jak dla mne zbyt jasne i mdle, brakuje mocnych cieni
najlepsza 1 i 2
fajnie zlapales ta zakonnice
Rafał Czarny
24.06.07, 21:28
Z przyjemnością oglądnąłem ostatnie foty.
Z przyjemnością oglądnąłem ostatnie foty.
Dzięki Rafał. Bardzo mi zależało na Twojej wypowiedzi.
HrabiaMiod
24.06.07, 23:13
Podniósłbym troche kontrasty.
jak chcesz obróbkę i nie rozumiesz PSa, pobaw się google picasa - warto sprawdzić.
Drugie jest super.
W B&W zdecydowanie lepiej, choc troche za malo kontrastu moim zdaniem. Na pierwszych dwoch masz jeszcze troche zapasu do przepalen i calkowitych czerni, wiec mozna jeszcze podciagnac poziomami kontrast. Fotki w B&W "lubia" mocne kontrasty, bo nie maja koloru i cos innego musi zastepowac ich wyraz. Wrzucaj wiecej streetu, fajna to zabawa :) (kurcze, wlasnie mi sie laptop z PS-em zablokowal i nie znam hasla bo nie moj, a mam sporo streetu do pokazania :/).
Pzdr
dziękuję za komentarze. zastosuję się do uwag.
ladnie GO zagrala, ale chyba koles troche po za GO wyszedl
mimo wszystko pomysl fajny i przyjemna fotka
No nie mow mi, ze jest to jedyne zdjecie, ktore tego dnia na Powazkach zrobiles ;D
Bardzo ladnie zagrales glebia ostrosci, fakt :)
Kolejna Fotka:
Bardzo mi się podoba :D Zdecydowanie bardziej od tych nagrobków ;)
No nie mow mi, ze jest to jedyne zdjecie, ktore tego dnia na Powazkach zrobiles ;D
Bardzo ladnie zagrales glebia ostrosci, fakt :)
nie no zrobiłem więcej ale jakos nie wyrabiam sie z obrabianiem a i fotki cmentarzy chyba niezbyt sa lubiane. poza tym chyba potraktuję powązki jako naukę kadrowania i szukania światła. W końcu pracujemy na niskich czułościach to walka o światło się przyda, nie?
Dzięki wszystkim za komenty.
Ps. Eddie dzięki za fotę, pewnie zauważyłeś avatar :).
Lej na to co jest popularne. Jesli uwazasz, ze masz fajne zdjecia to je po prostu pokaz. I juz. Reszta sie nie przejmuj. Ja zaraz wrzuce jeszcze kilka z Powazek.
A propos avatara, zauwazylem, ale nie mialem kiedy napisac. W wiekszej rozdzielczosci tez dostaniesz.
Lej na to co jest popularne. Jesli uwazasz, ze masz fajne zdjecia to je po prostu pokaz. I juz. Reszta sie nie przejmuj. Ja zaraz wrzuce jeszcze kilka z Powazek.
A propos avatara, zauwazylem, ale nie mialem kiedy napisac. W wiekszej rozdzielczosci tez dostaniesz.
wstawiłem 3 do galerii i mały odzew. może rzeczywiście temat trudny i niezbyt dobrze go pokazałem. co do reszty to chyba muszę założyc inny wątek albo zmienić nazwę tego bo do street to nie pasuje :).
A to moje foty z Powązek. Na spotkaniu, jak już Eddie wspomniał w swoim wątku, głównie rozmawialiśmy zamiast focić :). No i odkryłem m42 no i teraz się zacznie :)... Wiem, że to nie street ale nie chcę zakładac kolejnego wątku, więc wybaczcie.
no mi srednio cmentarze podchodza, moim zdaniem warto sie tam wybrac gdy zaistnieja odpowiednie warunki pogodowe jak np. mgla, albo jakies fajne przeswity wschodzacego slonca, wtedy mozna by bardzo klimatyczne fotki zrobic, a co do zwyklych ujec detali to jakos do mnie nie przemawiaja
ruszaj na ulice na street jakis :)
Dzięki za komentarz. już niedługo mam nadzieję wyskoczyć na jakieś street.
pozdr.
Podoba mi sie nr. 7. Ciekawe ujecie i ciekawa perspektywa, choc chyba gosc ciutek uciekl z GO :) Ujecia z cmenatrza mniej mi podchodza, bo brakuje mi na nich tego, czego na cmentarzu powinno sie szukac. Czyli swiatla i polmrokow. Cmenatrze moim zdaniem sa swietnym miejscem do fotografowania scen, gdzie glowna role gra swiatlo.
Pzdr
Podoba mi sie nr. 7. Ciekawe ujecie i ciekawa perspektywa, choc chyba gosc ciutek uciekl z GO :) Ujecia z cmenatrza mniej mi podchodza, bo brakuje mi na nich tego, czego na cmentarzu powinno sie szukac. Czyli swiatla i polmrokow. Cmenatrze moim zdaniem sa swietnym miejscem do fotografowania scen, gdzie glowna role gra swiatlo.
Pzdr
no i masz rację, że cmentarz lubi nieszablonowe światło. co do zdjęcia numer 7 to ciężko było go całego w GO zmieścić.
Dzięki za komenty.
Mi się podoba 11. Chociaż zastanawiam się, jak by wyglądał z większą GO.
to zdjęcie robiłem 40-150. nie powiem Ci jakby to było z większą GO bo zrobiłem tylko jednego pstryka a może szkoda. dzięki za komentarz.
Dziś miałem byc na inscenizacji walk powstańczych. niestety ilość osób spowodowała, że organizatorzy znów nie podołali z zapewnieniem odpowiednich miejsc parkingowych, miejsc do oglądania itd, itp. i nawet olka nie wyciągnąłem z plecaka. W końcu wylądowałem na starówce i wypróbowałem mój nowy nabytek Auto Revuenon 55mm f 1,4. Przedstawiam portret oraz pewną sytuację "ślubną".
Oj, albo nie trafiles z ostroscia na obu zdjeciach, albo ten obiektyw daje kiepska jakosc... Szczegolnie widac to na drugim. Pierwszy portret bez wyrazu moim zdaniem. Zbyt centralny i banalny, a obrobka do B&W mdla. Drugie mi sie duzo bardziej podoba, mozna by nawet troche ciasniej skadrowac. Szkoda tylko tej jakosci... Mysle, ze to moze byc kwestia obiektywu. Helios lepszy ;)
Pzdr
To obróbka no i może rzeczywiście nie trafiłem z ostrością. Drugie jest trochę wyostrzone, może za bardzo.
Mozliwe, ze przeostrzyles. Ja ostatnio staram sie wyostrac bardziej tylko poszczegolne elementy kadru, robiac z nich nowa warstwe. Dzieki temu nie podbijam bez sensu szumu na reszcie zdjecia i nie traci ono na jakosci.
Pzdr
Przedstawiam fotki z dzisiejszego spaceru po starówce.
to może takie detale "brukowo ścianowe" :) spowodują, że ktoś skomentuje :).
Kurczę Radek, jakieś szarobure w większości są...
15. - jak dla mnie zwykły pstryk, ot - idzie parka,
16. fajnie złapana ale światło kiepskie - właściwie cień,
17. - bruk jak bruk,
18. - brama, pewnie ciekawa ale tu wyszła szaro, kontrastu niet i chyba ostrości też niet (albo niewyostrzone)
19. - szarobury pstryk, co artysta chciał powiedzieć?
No sorki Radek, rzadko komentuję rzeczy, które mi nie pasują, teraz domagasz się komentarza - więc masz :twisted:
Tadeusz Jankowski
23.08.07, 08:42
Rrrradek,
Fotki ze spaceru po starówce są niczego sobie. Jedna z nich - ostatnia - portret śniadego kucharczyka (jesli tak na biało obleczony, to chyba kucharz) bardzo mi się spodobała, chwyciłes w reporterskin sposób absolutnie unikalny moment, chwilę wytchnienia, jakiegos ukrytego niezadowolenia, frasunku, próby wyzwolenia sie z natrętnuch myśli. Ceglane tło oraz poza nóg ilustruje zwyczajność i zgrzebność sytuacji. Fajna rzecz.
Pzdr, TJ
Dzięki Aga za komenty. Wiem co jest do poprawy.
Tadeusz dzięki za fajną analizę.
Hej, hej, ja te brame chyba znam :) Tylko rozowego roweru brakuje ;) Za bardzo z gory jest zrobione to zdjecie. Perspektywa stojacego, doroslego czlowieka. Duzo by pomoglo, gdybys zrobil z troche nizszej perspektywy. No i gdyby nie bylo tak ciemno, tylko slonecznie. Reszta troche bez wyrazu, choc moim zdaniem brukowi tez niewiele brakuje. Troszke nizej, szerzej, kadr nie 50/50 i nie krzywo ;) Mam wrazenie, ze slabe swiatlo miales. O ktorej godzinie byly strzelane te fotki?
Pzdr
dog_master
28.08.07, 00:37
Troche ciemne :( Szczegolnie 19. Wole 11. :P
dzięki za komenty. Zdjęcia były robione tak około 19-tej. macie rację, że jest troszkę za ciemno. czym częściej te foty oglądam tym mniej mi się podobają. niedługo będe się ich wstydził :).