PDA

Zobacz pełną wersję : [e-500] Problem z kartami Compact Flash

cichy92
18.01.12, 13:07
Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post więc prosiłbym o wyrozumiałość;) A piszę tego posta ponieważ od jakiegoś czasu mam dość poważny problem. Mianowicie mój aparat od jakiegoś czasu przestał lubieć karty compact flash. W czytniku (mam dwie karty) wszystkie działają bez problemu. Natomiast aparat w ogóle ich nie widzi. Karty xD-Picture czyta mi normalnie. Ale wolałbym jednak te CF ponieważ mam dwie duże karty i szybkie, a moja xD picture mam małą pojemność. Nie wiem czy iść gdzieś oddać aparat do naprawy czy po prostu kupić drugą karte xD. Prosiłbym o porady.
Z góry dziękuję!:)

Eddie
18.01.12, 13:11
W ogóle nie widzi, tak że nawet sformatować nie możesz? Zajrzyj do gniazda, może coś z pinami nie tak?

Jack
18.01.12, 13:29
...Zajrzyj do gniazda, może coś z pinami nie tak?1. Tak, to właśnie jest jak najbardziej możliwe,
2. A może przeformatowałeś kartę na FAT32, albo inny system plików, jeśli masz kompa innego, niż PC?
Jeżeli masz Winde i piny są OK, to spróbuj przeformatować kartę na FAT (zwykły -16). Osobiście obstawiałbym to samo, co Eddie.

cichy92
18.01.12, 13:49
Nie, kompletnie nie widzi. Jeśli chodzi o typy to próbowałem już wszystkich fat16 fat32 i nawet NTFS. Jak mam sprawdzić te piny, chodzi Wam o te w środku aparatu?

Eddie
18.01.12, 13:54
Nie, kompletnie nie widzi. Jeśli chodzi o typy to próbowałem już wszystkich fat16 fat32 i nawet NTFS. Jak mam sprawdzić te piny, chodzi Wam o te w środku aparatu?

Tak, dokładnie. Otwórz gniazdo karty pamięci (klapkę, znaczy, żebyś zaraz całej puszki nie rozkręcał ;)) i sprawdź czy któryś z "drucików" nie jest zgięty lub złamany.

romek1967
18.01.12, 13:54
Jak mam sprawdzić te piny
oczyma i latarką

chodzi Wam o te w środku aparatu?
te we w środku, gniazdo w które wpinasz kartę - piny

Jack
18.01.12, 14:00
Dokładnie o te "szpilki" w gnieździe karty CF. Pomoże silne, ale malutkie, źródło światła. Jeden (więcej?) może być wygięty (mniejszy problem - mając odpowiednio małe narzędzia, można coś próbować samemu, chociaż nie jestem zwolennikiem), albo jest wepchnięty w głąb gniazda (duży problem - serwis).

cichy92
18.01.12, 14:05
A wie ktoś ile może kosztować taka naprawa w serwisie?

shardac
18.01.12, 14:48
Oficjalny cennik Olympusa mówi o 826,70 złotych (z resztą jak za każdą inną naprawę, bo to cennik zryczałtowany). Spróbuj jednak w OK Serwisie w Trójmieście, winno być taniej.

cichy92
18.01.12, 15:57
A to w takim razie wolę kupić karte xD, wyjdzie mnie kilkukrotnie taniej....;) Dzięki wszystkim za odpowiedź!:)

tropic
18.01.12, 16:58
A to w takim razie wolę kupić karte xD, wyjdzie mnie kilkukrotnie taniej....;) Dzięki wszystkim za odpowiedź!:)
...nie że wolę kupić kartę xD...nie dy droga.Zrób to bo nie wiesz kiedy będziesz tego potrzebował...a xD masz tylko max 2 giga....skąd jestes ???

cichy92
18.01.12, 18:46
Sprawdzałem piny w jak najlepszym porządku. Z Jastrzębia Zdroju. A może pomóc wgranie nowszego softu bo mam 1.0 ?

tropic
18.01.12, 18:56
http://www.fototechnika.bytom.pl/ tu jest spec...myślę ze pomoze. Robiłem u niego obiektywy jest ok. Zadzwoń i pogadaj może do czegos dojdziecie....pozdrawiam