Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : matówka a diody

Mareklux
27.05.07, 11:55
Witam - czy stoaując matówkę z klinem widoczne są diody autofocusa w E-300???
Jeszcze jedno co sądzicie o matówkach sprzedawanych na ebay.de - koszt takiej to nieco ponad stówa.Pozdrawiam Dzięki za pomoc.

raven66
27.05.07, 12:47
W wątkach już pojawiających się są odpowiedzi. AF działa, z tego co pamiętam, to diody są jakoś osobno od matówki i też działają. Jeśli źle zapamiętałem, ktoś mnie zapewne poprawi ;)

A wątki są tutaj, warto przeczytać:
https://forum.olympusclub.pl/topics22/matowka-katzeye-vt5551.htm?highlight=mat%F3wk%2A+klin%2A
https://forum.olympusclub.pl/topics29/matowki-z-klinem-e1-e500-niedrogie-w-pl-vt5932.htm?highlight=mat%F3wk%2A+klin%2A
https://forum.olympusclub.pl/topics22/matowka-katzeye-vt8078.htm?highlight=mat%F3wk%2A+klin%2A

Jack
27.05.07, 17:14
Diody autofocusa są widoczne niezależnie od matówki, jaka zostanie zastosowana. Fizycznie sama matówka nie ma jakiegokolwiek wpływu, ani na nastawianie ostrości (zasadnicze lustro jest półprzezroczyste w strefach nastawiania ostrości, a obraz jest kierowany przez pomocnicze lustro, umieszczone pod zasadniczym, na czujniki pomiarowe), ani na wyświetlanie potwierdzenia nastawienia ostrości.
Jack

rrrradek
27.05.07, 17:24
Witam - czy stoaując matówkę z klinem widoczne są diody autofocusa w E-300???
Jeszcze jedno co sądzicie o matówkach sprzedawanych na ebay.de - koszt takiej to nieco ponad stówa.Pozdrawiam Dzięki za pomoc.

po co chcesz coś kombinowac z matówką? chcesz ją wymienić? co sie stało?

Jack
27.05.07, 17:28
...po co chcesz coś kombinowac z matówką? chcesz ją wymienić? co sie stało?Matówka z klinem ułatwia nastawianie ostrości w MF. Więcej informacji może udzielić Radio Erewań, który w swojej E-330 ma matówkę z klinem.
Jack

rrrradek
27.05.07, 17:48
ok jack czytałem o matówkach z klinem ale moje pytanie było raczej podyktowane wcześniejszym wątkiem który pisał mareklux o matówce w e300. Pisał w nim, ze ma małą ryskę na matówce i chciał ją wymienić. zastanawiałem się zatem czy ta wymiana jest powodowana chęcią lepszego ostrzenia w MF czy też chęcią wymiany, a że ta z klinem od andyeego jest tańsza to o nią pyta. sam mam kilka paprochów na matówce ale się tym nie przejmuję i poza tym, ze może i te pyłki trochę wkurzają, to nie widze różnicy w robieniu fotek dlatego ja bym w takim przypadku nie kombinował i się do tego nie dotykał. no chyba, że chodzi o MF.

Jack
27.05.07, 18:32
Rysa, czy paproch na matówce jest wyłącznie sprawą komfortu użytkownika, co nie przekłada sie w ogóle na jakość zdjęć (oczywiste :D ) Ostrzenie MF na oryginalnej matówce, niezależnie, czy ma rysy i paprochy, czy nie, pozostaje taka sama. Istotnym i jedynym ułatwieniem jest sam klin, na którym dużo łatwiej zauważyć zmiany podczas nastawiania ostrości. Czyli masz rację - cała sprawa dotyczy wyłącznie Manual Focus.
Jack

Snoopy_jb
27.05.07, 21:13
lekki Offtop: Kiedyś widziałem na jakiejś anglojęzycznej stronie opis wymienienia matówki w e-300, jednak opis ten był dla mnie średnio zrozumiały, czy ktoś mógłby napisać o tym co nieco? Ile kosztuje taka matówka do e-300, czy ciężko się ją wymienia, itp.. itd...

raven66
27.05.07, 22:27
W tym wątku (https://forum.olympusclub.pl/topics29/matowki-z-klinem-e1-e500-niedrogie-w-pl-vt5932.htm?postdays=0&postorder=asc&highlight=mat%F3wk%2A+klin%2A&start=12) Dempsey napisał:

Witam,
to ja jestem "kaskaderem", który wymontował ze swojego E-500 matówkę. Cała operacja trwała poniżej miunty... wystarczy paznokciem (albo czym innym ;-) ) podważyć taką blaszkę sprężystą, która przytrymuje matówkę, następnie podważyć i chwycić samą matówke i voila :!: Nic trudnego (choć za uchwyt akurat trochę ciężko jest złapać, bo jest dość głęboko...)
Oczywiście podzielę się wrażeniami jak tylko będę miał u siebie matówkę Andee'go z klinem.
P.S. W przypadku E-500 nie ma problemu z punktami podświetlającymi AF, bo nie są one na matówce lecz za nią - na osobnej "szybce", więc są widoczne zawsze - nawet teraz mimo, że nie mam w ogóle matówki :-)

Być może w E-300 jest podobnie.

Snoopy_jb
27.05.07, 22:37
To nie rozumiem czemu oficjalnie jest niewymienialna jeśli tak łatwo ją wyciągnąć.

Dobra koniec offtopa (nie chcę się narażać).

Mareklux
27.05.07, 22:43
Witam Kolegów!
Dzięki za odpowiedxi! Zawsze jest dobrze czegoś się dowiedzieć więcej. Co do pytania odnośnie dlaczego chcę wymienić - fakt wkurza mnie ryska ani duża ani mała, ale wkurza - z drugiej strony pstrykałem dzisiaj foty przy ładnej pogodzie i zupełnie o rysce zapomniałem :). Myśłałem, że normalnie gdzieś można kupić standarto matówkę, sobie to wymienić i po sprawie - jednak nie, kupno standartowej graniczy z cudem :(. Co do wymiany -

Mareklux
27.05.07, 22:47
Wyciągałem ją już 2 razy - zboczenie ???. ale w końcu chyba to oleje.... no chhyba, że kupię nową bez ryski :) Pozdrawiam!

rrrradek
27.05.07, 22:52
Wyciągałem ją już 2 razy - zboczenie ???. ale w końcu chyba to oleje.... no chhyba, że kupię nową bez ryski :) Pozdrawiam!

wyciagałeś ją już 2 razy? i co wszystko ok. łatwa sprawa? jak masz patent to może kiedyś się do ciebie zwrócę jak mnie moja będzie wkurzać.
pozdr.

Mareklux
27.05.07, 22:55
Ta fotka , którą dołączyłem dużo wyjaśnia - trzeba tylko bardzo uważąć by .... nie narobić sobie rysek - ta moja właśnie tak powstał gdy pierwszy raz "na dziko i szybko" usuwałem paprochy

RadioErewan
27.05.07, 23:51
Na matówce z klinem nie widać diód, no widać jakieś takie "coś", co z potwierdzeniem użycia konkretnego pola AF trudno porównywać. Diody ustawienia AF (czerwone) świecą na wyfrezowane znaczniki pól AF w oryginalnej matówce, światło się tam inaczej załamuje i dlatego pola świecą. W matówce z klinem tych wyfrezowanych znaczków brak, brak też wyraźnego potwierdzenia. Zielona dioda sygnalizująca poprawne ustawienie ostrości jest widoczna po prawej stronie matówki i jej ten problem nie dotyczy.

Pozdrawiam

Dempsey
28.05.07, 00:44
Radio Erewań jak rozumiem piszesz o E-300 albo E-330 bo w E-500 te frezy znajdują się na szybce za matówką (jak pisałem - są widoczne nawet po wyciągnięciu matówki)

Co zaś do samej matówki - Mareklux - jeśli masz jakiegoś znajomego optyka i starego Zenita na zbyciu, to optyk zwyczajnie dotnie Tobie zenitową matówkę do rozmiaru i voila. Poradziłem takie rozwiązanie Baartek'owi i sprawdziło się doskonale. Ponieważ walał mu się gdzieś stary Zenit, to cała operacja kosztowała go okrągłą sumkę - 0PLN ;-)

Co do używania matówki z klinem i otaczającym klin mikrorastrem, to na obiektach o bardziej skomplikowanej strukturze (nie posiadających silnie zdefiniowanych prostych linii) - łatwiej ostrzy się na mikrorastrze (po prostu staje się on przezroczysty i "gładki" jak mamy dobrze ustawioną ostrość). Gdzieś kiedyś widziałem taką matówkę w Zenicie, która miała wyłącznie koło z mikrorastra bez klina - na tym mogłoby się bardzo fajnie ostrzyć.

A i jeszcze jedna sprawa - tak jak pisał Mareklux z wyciąganiem matówki się nie spieszcie, bo łatwo ją zarysować przy chwili nieuwagi ;-).
Pozdrawiam,

RadioErewan
28.05.07, 01:04
Radio Erewań jak rozumiem piszesz o E-300 albo E-330 bo w E-500 te frezy znajdują się na szybce za matówką (jak pisałem - są widoczne nawet po wyciągnięciu matówki)
A możesz przeczytać pytanie autora wątku? :twisted:

Pozdrawiam

Mareklux
28.05.07, 09:31
Rozmawiamy ciągle o matówkach z klinem - a czy udało się kiedyś , gdzieś komuś kupić oryginalną matówkę do olka E-300? Możę ktoś ma korpusik na części?? :)
Pozdrowionka

Mareklux
1.06.07, 15:14
Mam zamówiona nową matówkę standartową, ale trzeba podobno długo czekać. Zobaczymy jak dostanę to napiszę za ile i jak jest. Pozdr. Marek