Zobacz pełną wersję : matówka a diody
Witam - czy stoaując matówkę z klinem widoczne są diody autofocusa w E-300???
Jeszcze jedno co sądzicie o matówkach sprzedawanych na ebay.de - koszt takiej to nieco ponad stówa.Pozdrawiam Dzięki za pomoc.
W wątkach już pojawiających się są odpowiedzi. AF działa, z tego co pamiętam, to diody są jakoś osobno od matówki i też działają. Jeśli źle zapamiętałem, ktoś mnie zapewne poprawi ;)
A wątki są tutaj, warto przeczytać:
https://forum.olympusclub.pl/topics22/matowka-katzeye-vt5551.htm?highlight=mat%F3wk%2A+klin%2A
https://forum.olympusclub.pl/topics29/matowki-z-klinem-e1-e500-niedrogie-w-pl-vt5932.htm?highlight=mat%F3wk%2A+klin%2A
https://forum.olympusclub.pl/topics22/matowka-katzeye-vt8078.htm?highlight=mat%F3wk%2A+klin%2A
Diody autofocusa są widoczne niezależnie od matówki, jaka zostanie zastosowana. Fizycznie sama matówka nie ma jakiegokolwiek wpływu, ani na nastawianie ostrości (zasadnicze lustro jest półprzezroczyste w strefach nastawiania ostrości, a obraz jest kierowany przez pomocnicze lustro, umieszczone pod zasadniczym, na czujniki pomiarowe), ani na wyświetlanie potwierdzenia nastawienia ostrości.
Jack
Witam - czy stoaując matówkę z klinem widoczne są diody autofocusa w E-300???
Jeszcze jedno co sądzicie o matówkach sprzedawanych na ebay.de - koszt takiej to nieco ponad stówa.Pozdrawiam Dzięki za pomoc.
po co chcesz coś kombinowac z matówką? chcesz ją wymienić? co sie stało?
...po co chcesz coś kombinowac z matówką? chcesz ją wymienić? co sie stało?Matówka z klinem ułatwia nastawianie ostrości w MF. Więcej informacji może udzielić Radio Erewań, który w swojej E-330 ma matówkę z klinem.
Jack
ok jack czytałem o matówkach z klinem ale moje pytanie było raczej podyktowane wcześniejszym wątkiem który pisał mareklux o matówce w e300. Pisał w nim, ze ma małą ryskę na matówce i chciał ją wymienić. zastanawiałem się zatem czy ta wymiana jest powodowana chęcią lepszego ostrzenia w MF czy też chęcią wymiany, a że ta z klinem od andyeego jest tańsza to o nią pyta. sam mam kilka paprochów na matówce ale się tym nie przejmuję i poza tym, ze może i te pyłki trochę wkurzają, to nie widze różnicy w robieniu fotek dlatego ja bym w takim przypadku nie kombinował i się do tego nie dotykał. no chyba, że chodzi o MF.
Rysa, czy paproch na matówce jest wyłącznie sprawą komfortu użytkownika, co nie przekłada sie w ogóle na jakość zdjęć (oczywiste :D ) Ostrzenie MF na oryginalnej matówce, niezależnie, czy ma rysy i paprochy, czy nie, pozostaje taka sama. Istotnym i jedynym ułatwieniem jest sam klin, na którym dużo łatwiej zauważyć zmiany podczas nastawiania ostrości. Czyli masz rację - cała sprawa dotyczy wyłącznie Manual Focus.
Jack
lekki Offtop: Kiedyś widziałem na jakiejś anglojęzycznej stronie opis wymienienia matówki w e-300, jednak opis ten był dla mnie średnio zrozumiały, czy ktoś mógłby napisać o tym co nieco? Ile kosztuje taka matówka do e-300, czy ciężko się ją wymienia, itp.. itd...
W tym wątku (https://forum.olympusclub.pl/topics29/matowki-z-klinem-e1-e500-niedrogie-w-pl-vt5932.htm?postdays=0&postorder=asc&highlight=mat%F3wk%2A+klin%2A&start=12) Dempsey napisał:
Witam,
to ja jestem "kaskaderem", który wymontował ze swojego E-500 matówkę. Cała operacja trwała poniżej miunty... wystarczy paznokciem (albo czym innym ;-) ) podważyć taką blaszkę sprężystą, która przytrymuje matówkę, następnie podważyć i chwycić samą matówke i voila :!: Nic trudnego (choć za uchwyt akurat trochę ciężko jest złapać, bo jest dość głęboko...)
Oczywiście podzielę się wrażeniami jak tylko będę miał u siebie matówkę Andee'go z klinem.
P.S. W przypadku E-500 nie ma problemu z punktami podświetlającymi AF, bo nie są one na matówce lecz za nią - na osobnej "szybce", więc są widoczne zawsze - nawet teraz mimo, że nie mam w ogóle matówki :-)
Być może w E-300 jest podobnie.
To nie rozumiem czemu oficjalnie jest niewymienialna jeśli tak łatwo ją wyciągnąć.
Dobra koniec offtopa (nie chcę się narażać).
Witam Kolegów!
Dzięki za odpowiedxi! Zawsze jest dobrze czegoś się dowiedzieć więcej. Co do pytania odnośnie dlaczego chcę wymienić - fakt wkurza mnie ryska ani duża ani mała, ale wkurza - z drugiej strony pstrykałem dzisiaj foty przy ładnej pogodzie i zupełnie o rysce zapomniałem :). Myśłałem, że normalnie gdzieś można kupić standarto matówkę, sobie to wymienić i po sprawie - jednak nie, kupno standartowej graniczy z cudem :(. Co do wymiany -
Wyciągałem ją już 2 razy - zboczenie ???. ale w końcu chyba to oleje.... no chhyba, że kupię nową bez ryski :) Pozdrawiam!
Wyciągałem ją już 2 razy - zboczenie ???. ale w końcu chyba to oleje.... no chhyba, że kupię nową bez ryski :) Pozdrawiam!
wyciagałeś ją już 2 razy? i co wszystko ok. łatwa sprawa? jak masz patent to może kiedyś się do ciebie zwrócę jak mnie moja będzie wkurzać.
pozdr.
Ta fotka , którą dołączyłem dużo wyjaśnia - trzeba tylko bardzo uważąć by .... nie narobić sobie rysek - ta moja właśnie tak powstał gdy pierwszy raz "na dziko i szybko" usuwałem paprochy
RadioErewan
27.05.07, 23:51
Na matówce z klinem nie widać diód, no widać jakieś takie "coś", co z potwierdzeniem użycia konkretnego pola AF trudno porównywać. Diody ustawienia AF (czerwone) świecą na wyfrezowane znaczniki pól AF w oryginalnej matówce, światło się tam inaczej załamuje i dlatego pola świecą. W matówce z klinem tych wyfrezowanych znaczków brak, brak też wyraźnego potwierdzenia. Zielona dioda sygnalizująca poprawne ustawienie ostrości jest widoczna po prawej stronie matówki i jej ten problem nie dotyczy.
Pozdrawiam
Radio Erewań jak rozumiem piszesz o E-300 albo E-330 bo w E-500 te frezy znajdują się na szybce za matówką (jak pisałem - są widoczne nawet po wyciągnięciu matówki)
Co zaś do samej matówki - Mareklux - jeśli masz jakiegoś znajomego optyka i starego Zenita na zbyciu, to optyk zwyczajnie dotnie Tobie zenitową matówkę do rozmiaru i voila. Poradziłem takie rozwiązanie Baartek'owi i sprawdziło się doskonale. Ponieważ walał mu się gdzieś stary Zenit, to cała operacja kosztowała go okrągłą sumkę - 0PLN ;-)
Co do używania matówki z klinem i otaczającym klin mikrorastrem, to na obiektach o bardziej skomplikowanej strukturze (nie posiadających silnie zdefiniowanych prostych linii) - łatwiej ostrzy się na mikrorastrze (po prostu staje się on przezroczysty i "gładki" jak mamy dobrze ustawioną ostrość). Gdzieś kiedyś widziałem taką matówkę w Zenicie, która miała wyłącznie koło z mikrorastra bez klina - na tym mogłoby się bardzo fajnie ostrzyć.
A i jeszcze jedna sprawa - tak jak pisał Mareklux z wyciąganiem matówki się nie spieszcie, bo łatwo ją zarysować przy chwili nieuwagi ;-).
Pozdrawiam,
RadioErewan
28.05.07, 01:04
Radio Erewań jak rozumiem piszesz o E-300 albo E-330 bo w E-500 te frezy znajdują się na szybce za matówką (jak pisałem - są widoczne nawet po wyciągnięciu matówki)
A możesz przeczytać pytanie autora wątku? :twisted:
Pozdrawiam
Rozmawiamy ciągle o matówkach z klinem - a czy udało się kiedyś , gdzieś komuś kupić oryginalną matówkę do olka E-300? Możę ktoś ma korpusik na części?? :)
Pozdrowionka
Mam zamówiona nową matówkę standartową, ale trzeba podobno długo czekać. Zobaczymy jak dostanę to napiszę za ile i jak jest. Pozdr. Marek