Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Darktable - cyfrowa ciemnia dla Linuxa

hades
16.01.12, 22:46
Choć projekt już jakiś czas jest obecny w sieci, ja odkryłem go dopiero teraz. Mowa o Darktable, cyfrowej ciemni dla Linuxa. Jeśli autorzy nie stracą zapału, może to być jakaś alternatywa dla amatorów fotografii. Nie testowałem jeszcze wszystkich funkcji, ale z pierwszych ciekawostek znalazłem, np. guzik "utwórz hdr" (tryb stół podświetlany, prawy panel->wybrane obrazy).

Chciałem zobaczyć co to za program. Jako że Linuxa mam na nieco słabszym komputerze (Celeron M), nie mogę napisać o faktycznej prędkości jego działania. ORF-a z E-500 dał radę przeczytać i całkiem dobrze sobie radzi z przetwarzaniem. Generalnie mówiąc wygląda na szybki, ale to subiektywne wrażenie.

Na początek trzeba poświęcić chwilę by się odnaleźć. Jest podobnie jak w LR, ale nie do końca. Nie wszystko jest w nim intuicyjne. Czasami trzeba kliknąć w napis by zmienić tryb działania lub wywołać funkcje (np. kliknąć w napis "tryb stół podświetlany" by przejść w "tryb ciemnia" i odwrotnie). Nie ma też zbyt wielu funkcji kontroli obrazu... po instalacji i pierwszym uruchomieniu. Gdy uruchomiłem program, importowałem testowe obrazy okazało się, że do wyboru mam raptem ekspozycje, balans bieli, zmianę profil koloru, kadrowanie, wyostrzanie i monochromatyczność. "No to fajnie..." - pomyślałem i zabrałem się do testowania tego co jest. Olśnienie przyszło kiedy dostrzegłem na dole prawego panelu (tryb ciemnia) słabo dostrzegalny guzik "więcej wtyczek". I zabawa zaczęła się na nowo. W gruncie rzeczy jest wszystko i nie ma co narzekać. Instalować i używać.

Spotkałem się w sieci z określeniem "linuxowy klon Lightrooma". Właściwie na swój sposób jest to klon. Ale bardziej funkcjonalny niż bezmyślna kalka. Mogłoby się wydawać, że najbardziej podobnym do LR jest interfejs, szczególnie podział ekranu na obszar roboczy i panele. Jednak podejrzewam, że ciężko coś lepszego/innego wymyślić. Mamy wybór zdjęć, kategorie, tagi, metadane, exif, historie przetwarzania obrazu, etc. To wszystko do edycji, w trybie podświetlanego stołu, czyli posługując się terminologią LR, tryb Library.

W trybie ciemni program przypomina jakąś przedprodukcyjną, pozbawioną ozdobników wersje Lightorooma v1. Generalnie funkcje podobne. Lewy panel: nawigacja (miniaturka pełnego obrazka), informacje o migawce, historia, tworzenie stylu (mówiąc w języku LR, presetów). Prawy panel to histogram i guziki active, favorite. Jak się zorientowałem możemy pracować w dwóch trybach. W trybie ulubionych (favorite) wtyczek i aktywnych, czy też włączonych w wybranym obrazie. Poniżej są jeszcze pozostałe guziki: podstawowe, kolor, korekcja, efekty. Guziki uruchamiają zestawy pluginów wpływających na obraz. Co ciekawe można wywoływać (z ukrycia) dowolnie, wedle potrzeb (wspomniany guzik "więcej wtyczek").

A teraz lista pluginów ;). Przytoczyłem nazwy jakie są w użyte w programie. Więc zaczynając od lewej do prawej i w dół:

wyświetlanie prześwietleń (dziwny plugin, ale można sobie ustawić prób dolny i górny od którego zaczyna wskazywać prześwietlenia),
framing (ganeralnie kadrowanie ze względu na proporcje, z bonusem w postaci ustawiania ramki i jej koloru),
wyświetl tonowanie (podobnie jak w LR, można nadać odmienne tony dla cieni i świateł),
winietowanie (nie trzeba przestawiać),
znak wodny (ciekawostka... czasami chciałoby się wstawić na obraz parametry zdjęcia, teraz można zrobić to seryjnie, ale można też przygotować swój własny zestaw danych lub obrazek; format znacznika to SVG),
velvia (można się domyśleć),
soften (także można się domyśleć, robi rozmywanie),
mikser kanałów,
profil kolorów (można dopasować profil...),
ziarno (tu jest ciekawie, zwraca uwagę parametr ISO, jak się wydaje jest to symulacja ziarna dla ustawionego ISO),
highpass (filtr górnoprzepustowy),
sharpen (wyostrzanie),
korekcja koloru,
wypełnienie światłem (podobnie jak fill light z LR),
krzywa tonalna,
system stref,
monochromatyczność,
lowlight (to wersja ang. ze strony projektu: "Low light module allows to simulate human lowlight vision, thus providing the ability to make lowlight pictures look closer to reality. It can also be used to perform a day to night conversion."),
strefy kolorów,
korektor,
denoising (extra slow),
poświata,
kadrowanie,
wejściowy profil koloru,
ustalony profil wejściowy,
korekcja obiektywu (jest lista obiektywów... jest Olympus, ale tylko podstawowe: ZD 11-22, 14-54, 14-45, 50-200, 7-14, 50, 40-150; można zmienić geometrie obrazu),
spot removal,
krzywa bazowa,
graduated density,
ratowanie prześwietleń,
mapowanie kolorów,
demozaikowanie,
aberracja chromatyczna (działa tylko z RAW-ami),
raw denoise,
hot pixels (wykrywanie i naprawianie gorących pikseli).
Część z tych wtyczek trzeba odkryć po swojemu. Na razie trudno znaleźć mi zastosowanie dla wielu z nich. Ale z czasem pewnie na coś się przydadzą. Żeby było ciekawiej każdą wtyczkę można wyłączyć wedle upodobań jednym klikiem by zobaczyć chociażby zmiany (guzik po lewej od nazwy plugina). Można go też zminimalizować do belki (dwuklik na nazwie), a także zapisać specyficzne ustawienia oraz zresetować ustawienia (guziki na prawo od nazwy plugina). I na koniec opisu wtyczek. Prawie każda wtyczka (oprócz trzech czy czterech) zachowuje się jak... warstwa. Pod ustawieniami wtyczki zwykle jest opcja blend. Uruchamiamy ją i ustawiamy tryb mieszania i krycie wtyczki. Więcej o wtyczkach tutaj http://www.darktable.org/features/

Z ciekawostek jakie zauważyłem, Darktable nie tworzy własnej struktury z zapisanymi ustawieniami gdzieś w wydzielonej przestrzeni jak czyni to Lightroom. W folderze, z którego importuje obrazy tworzy pliki z rozszerzeniem xmp dla poszczególnych obrazów, które "dotkniemy" jego pluginami. Podobnie postępuje choćby Corel AfterShot Pro (wątek: https://forum.olympusclub.pl/threads/80793-Corel-After-Shot-Pro), nawet używa tego samego rozszerzenia. Ciekawe czy możliwa jest wymiana plików? Test... "nie zakumał".

Na koniec uwaga użytkowa. Przydaje się duży monitor, tak samo jak przy Lightroomie. Na 15 calach laptopa obraz podglądu wygląda nieszczególnie. Panele opcji tez swoje zajmują, nie chcą się skalować (można je jedynie ukryć) a przewijanie jest trochę trudne.

Aha, zapomniałbym. Program odpalił się po polsku.

grizz
16.01.12, 22:50
Salvadhor piszę od czasu do czasu już od dawna o nim... http://404.g-net.pl/?tag=zdjecia-i-linux

Obiecał, też test porównawczy z rawstudio i rawtherapee... ale się coś zebrać nie może ;)

Saboor
16.01.12, 22:57
A żeś pojechał hadesie!! Zobaczę sobie, to na prawdę(z tego co piszesz) może być niezły kombajn!

hades
16.01.12, 22:58
No to pięknie (poczytałem). Szkoda, że nie pochwalił się tutaj ;). Ja go odkryłem podczas szukania zupełnie czegoś innego. Zresztą nie planowałem migracji pod Linuxa. Ale fakt, że powstaje dobrze wyposażony program napawa optymizmem. Zwłaszcza, że na słabym sprzęcie spisuje się przyzwoicie.

grizz
16.01.12, 23:43
Właśnie zauważyłem, że RawTherapee wyskoczył w nowej wersji...
bleh będę musiał w końcu coś wybrać ;)

winnetou
17.01.12, 00:46
Mi się Darktable i Photivo coś kompilować nie chciały :) A RawTherapee co jakiś czas aktualizuję z repo mercuriala - z wersji na wersje RT dostaje skrzydeł i coraz szybciej działa.
No i interfejs dość prosty - teraz jakbym miał się przesiąść to chyba bym się pogubił ;P

grizz
17.01.12, 07:45
No własnie wczoraj zrobiłem wstępne rozeznanie:

Photivo - bardzo responsywny - ale niesamowicie przeładowany interfejs
rawstudio - troszkę za prosty, albo nie widzę jakiś wtyczek
darktable - ciekawa koncepcja, sprawnie działa, ale brakuje mi opcji szybkiego porównania danego fragmentu zdjecia przed i po... nie tylko w wersji pół na pół i to bez możliwości przesówania...grrr
rawtherapee4 - zdecydowanie przyśpieszył i nabrał ogłady od wersji 3

U mnie pewnie bedę wybierał pomiędzy dwoma ostatnimi.

salvadhor
17.01.12, 08:19
Heh. Nie myślałem, że ktoś kto używa Linuksa do fotografii nie wie o tych programach, dlatego nie wyskakiwałem z nimi na forum :)

Z wymienionych programów tylko Photivo nie wpisuje się w kanon programu 'ze wszystkim'. To raczej program do zadań specjalnych, dlatego nie ma szeroko pojętego zarządzania plikami (tylko zwykłe przeglądanie i wybieranie zdjęć do obróbki). Nadrabia to mnogością i jakością filtrów, głównie w obrębie obróbki lokalnego kontrastu, dynamiki obrazu, geometrii (pseudo-tilt shift, korekta perspektywy, itp).

Rawstudio to bardzo fajny i szybki program dla słabszych komputerów. Posiada raczej tylko podstawowe funkcje obróbki RAW'a (ekspozycja, temperatura, nasycenie, kontrast, wyostrzanie, dwa rodzaje odszumiania, korekta obiektywu). Nadrabia to szybkością i fajnie działającą kolejką przetwórstwa masowego :)

Rawtherapee i Darktable to można powiedzieć programy legendy. Pierwszy przeżył potężne perturbacje związane z formowaniem się sztabu developerów i można powiedzieć, że dopiero teraz, od wersji 4.xx (jeszcze niestabilnej) wychodzi na prostą. Jest szybki, posiada czytelny interfejs, sporą kontrolę nad światłami/cieniami, lokalnym kontrastem, szumami i długo by jeszcze wymieniać. Z kolei Darktable to tak jak już wspomniano - interfejs ukierunkowany w stronę LR (żeby ułatwić ew. przesiadkę), no i cała masa pluginów. Program praktycznie samowystarczalny - od dłuższego czasu i obrabianiu w nim fot nie wspomagam się zewnętrznymi edytorami graficznymi - chyba, ze muszę przeprowadzić jakieś poważniejsze łatkowanie. Jeżeli chodzi o szybkość - Darktable potrafi wspomóc się kartą graficzną w obróbce foto (OpenCL), obydwa programy używają tylu rdzeni procka, ile się da (Rawstudio i Photivo też).

Wybór między dwoma ostatnimi programami jest uzależniony w zasadzie tylko od wymagań osobistych. Ja najczęściej korzystam z Darktable lub Photivo.

I teraz najważniejsze, skąd wziąć te programy. Przepis dla użytkowników dystrybucji Ubuntu i Mint jest bardzo prosty - dodać odpowiednie repozytoria zawierające nowsze/najnowsze wersje.

Rawstudio w wersji 2.0 będzie można doinstalować po dodaniu ppa:rawstudio/ppa (najszybciej to w konsoli poleceniem: sudo add-apt-repository ppa:rawstudio/ppa),
Darktable w wersji 0.9.3 ppa:pmjdebruijn/darktable-release-plus, niestabilne wydanie ppa:pmjdebruijn/darktable-unstable,
Rawtherapee w wersji 3.0 ppa:dhor/myway, Rawtherapee-unstable wersja 4.0.x ppa:dhor/myway,
Photivo w najnowszej wersji ppa:dhor/myway

Dla nowych/świeżych w Linuksie wygląda to może dziwnie, ale jest praktyczne i szybkie - jakby ktoś się chciał zmierzyć z tematem, niech pyta.

ps. nie umiem wyłączyć mordek i się powstawiały w powyższych adresach ppa :)

Jan_S
17.01.12, 09:28
Wielkie dzięki za ten wątek, wpadłem na niego trochę przypadkiem (wyświetlił się na głównej :) )
Używam wyłącznie Linuxa/Ubuntu i jakiś czas temu szukałem programu do rawów. Niestety, najlepiej mi jeszcze działał UFRaw, ale brakowało mi (a może nie umiałem znaleźć) korekcji wad obiektywów. Inne programy albo działały niestabilnie lub bardzo wolno (jakiś starszy P4). Więc dałem spokój, uznałem sprawę rawów w Linuxie za beznadziejną i fociłem w jotpegach.

Teraz widzę, że warto odświeżyć repozytoria i popatrzeć co teraz oferują ww programy. Nie ukrywam, że najbardziej mnie HDR pociąga :)

pozdrawiam

Jan

hades
17.01.12, 10:01
Heh. Nie myślałem, że ktoś kto używa Linuksa do fotografii nie wie o tych programach, dlatego nie wyskakiwałem z nimi na forum :)

Właśnie w tym temacie (nowości linuxowych) musisz rozpocząć działalność informacyjną na forum ;). Ja wpadłem na program przypadkiem i nie sądziłem, że można trafić na tak sprawne i rozbudowane niekomercyjne narzędzie.

Mnie zaskoczyła szybkość na Celeronie M 1.7 GHz z 1 GB pamięci. Nie porywa, ale też nie odczuwam jakiegoś niezwykłego "mulenia".

ps. nie umiem wyłączyć mordek i się powstawiały w powyższych adresach ppa :)

Trzeba przejść do zaawansowanej edycji posta. Jest tam "pstryczek". Twój post poprawiłem na okoliczność "mordek".

Eddie
17.01.12, 10:56
Zapoznałem się krótko z Darktable, naprawdę bardzo krótko, muszę powiedzieć, że ma dużo wszystkiego. Można się bawić zdjęciami na wszystkie strony. Dla wytrwałych jest tam dużo skarbów do odkrycia.
Trzeba przyznać, że wiele dobrego się zadziało w temacie wywoływania rawów na Linuxie :)

hades
17.01.12, 11:02
Znalazłem na YouTube mały pokaz możliwości.

http://www.youtube.com/watch?v=6os6igUEmcg

salvadhor
17.01.12, 11:23
@hades

To filmik z nieco starej wersji (0.7.1) - w świecie opensource programy rozwijają się bardzo dynamicznie, więc tutorial trąci już myszką :)

Nieco świeższy pokaz:

http://www.youtube.com/watch?v=o_hC7_yQTL8

Eddie
17.01.12, 12:31
Pobawiłem się chwilę dłużej tym programem, możliwości daje mnóstwo! :)

Bodzip
17.01.12, 12:46
Nie wiedziałem o Darktable. Okazuje się że jest w repo Debiana:

root@domek2:/home/bodzio# aptitude search darktable
p darktable - Wirtualny stół podświetlany i ciemnia dla fotografów
p darktable-dbg - Wirtualny stół podświetlany i ciemnia dla fotografów
p darktable-plugins-experimental - Wirtualny stół podświetlany i ciemnia dla fotografów (wtyczki eksperymentaln
root@domek2:/home/bodzio#
Sam używam RawTherapee w wersji 4.0.6.16 i jestem zadowolony. Na dwurdzeniowym procku pracuje dość fajnie, niestety wymaga dużo ramu.

kurokial
17.01.12, 14:57
RT u mnie się sam przez się dyskwalifikuje niestety aż 1gb ramu mam..
Teraz sobie przypomniałem, że darktable kiedyś miałem ale strasznie nie kumałęm o co w nim chodzi pamiętam, że to była wersja 0.7x zobaczymy co teraz prezentuje.

zajdar
17.01.12, 23:57
A tak przy okazji. Corel wydał linuxową wersję http://www.corel.com/corel/product/index.jsp?pid=prod4670071&cid=catalog20038&segid=6000006#tab4 teraz tylko czekać na adobe

winnetou
17.01.12, 23:59
RT u mnie się sam przez się dyskwalifikuje niestety aż 1gb ramu mam..
Teraz sobie przypomniałem, że darktable kiedyś miałem ale strasznie nie kumałęm o co w nim chodzi pamiętam, że to była wersja 0.7x zobaczymy co teraz prezentuje.

RT spokojnie sobie poradzi na tym sprzęcie ;)
Miałem przyjemność odpalać go na Pentium M 1.6GHz i 512MB RAM z kartą intela - ruszyło nawet dało się coś tam zrobić - choć demon prędkości to to nie był ;)

Jan_S
18.01.12, 14:50
Zachęcony tekstem wprowadzającym zainstalowałem Darktable. Niestety, efekty mnie nie zachwyciły, może to wina kompa (Pentium 4 / 1,6GHz, 1GB RAM) ale działało nieco wolno. Brakuje mi (a może tylko nie udało mi się znaleźć) możliwości podglądu zdjęcia 1:1. Do tego, niby w bazie korekt dla obiektywów były te które posiadam, ale z mZD 14-42 zmiana parametrów nie działała w ogóle, a z P 20/1,7 korekcja dystorsji była niepoprawna, kombinowanie z suwakami dawało jeszcze gorsze efekty.

Ok, wiem, muszę się uczyć i ćwiczyć ale początek niezachęcający :(

hades
18.01.12, 14:57
Brakuje mi (a może tylko nie udało mi się znaleźć) możliwości podglądu zdjęcia 1:1.

Na obrazie głównym powinno działać kółko myszki (większość myszek jest wyposażona w kółko).

[QUOTE=Jan_S;781329]
Do tego, niby w bazie korekt dla obiektywów były te które posiadam, ale z mZD 14-42 zmiana parametrów nie działała w ogóle, a z P 20/1,7 korekcja dystorsji była niepoprawna, kombinowanie z suwakami dawało jeszcze gorsze efekty.

No body perfect. Trzeba się z tym liczyć. Zwłaszcza, że to wciąż nie jest finalna wersja 1.0.

Jan_S
18.01.12, 15:12
Na obrazie głównym powinno działać kółko myszki (większość myszek jest wyposażona w kółko).

hehe, 20 lat przy komputerach a na to nie wpadłem mea culpa

Eddie
18.01.12, 15:17
hehe, 20 lat przy komputerach a na to nie wpadłem mea culpa

Kurde, wtopa, bo ja też :) No dobrze, dzisiaj pobawię się znów :)

salvadhor
18.01.12, 15:54
Gdyby ktoś chciał tym programem zainteresować się dogłębniej, niż tylko włączyć, popstrykać i wyłączyć - to spod adresu http://sourceforge.net/projects/darktable/files/darktable/book/1.1.1/darktable-1.1.1.pdf/download można ściągnąć książkę (niestety, na razie w języku angielskim) 'Digital Photo Development with Darktable'. Darmowa pozycja w formacie .pdf, jak ktoś nie ma alergii na barbarzyńskie narzecze anglosaskie - polecam. W podręczniku można znaleźć opisy funkcji, pluginów, jak ich używać, jakimi skrótami klawiszowymi można posługiwać się w programie, itp itd. Jedyny mankament - opis dotyczy wersji 0.8 - lecz po zapoznaniu się z filozofią pluginów i obsługi programu, nabytą wiedzę będzie można bez zahamowań wdrażać nawet i w wersji 0.9.3 i nowszych.

Oczywiście polecam lekturę z otworzonym na boku programem, niż samo suche wkuwanie :)

heyahero
18.01.12, 18:59
Gdyby ktoś chciał tym programem zainteresować się dogłębniej, niż tylko włączyć, popstrykać i wyłączyć - to spod adresu http://sourceforge.net/projects/darktable/files/darktable/book/1.1.1/darktable-1.1.1.pdf/download można ściągnąć książkę (niestety, na razie w języku angielskim) 'Digital Photo Development with Darktable'. Darmowa pozycja w formacie .pdf, jak ktoś nie ma alergii na barbarzyńskie narzecze anglosaskie - polecam. W podręczniku można znaleźć opisy funkcji, pluginów, jak ich używać, jakimi skrótami klawiszowymi można posługiwać się w programie, itp itd. Jedyny mankament - opis dotyczy wersji 0.8 - lecz po zapoznaniu się z filozofią pluginów i obsługi programu, nabytą wiedzę będzie można bez zahamowań wdrażać nawet i w wersji 0.9.3 i nowszych.

Oczywiście polecam lekturę z otworzonym na boku programem, niż samo suche wkuwanie :)

Właśnie miałem napisać to samo ;) Przy okazji njusa nt. książki (http://libregraphicsworld.org/blog/entry/first-darktable-e-book-released) polecam angielskojęzyczną stronę o darmowym oprogramowaniu graficznym (i okołograficznym) - http://libregraphicsworld.org/

Pozdrawiam

zbyma72age
18.01.12, 23:28
.... ale brakowało mi (a może nie umiałem znaleźć) korekcji wad obiektywów...Jan
Jeśli zostanie ściągnięta i zainstalowana już przedostatnia wersja, to będziemy mieć "Lens distortion corrections using lensfun"
20/02/2011 - UFRaw-0.18 released, based on DCRaw v 9.06.

* New Traditional Chinese translation by Tetralet.
* Port UFRaw to OpenSolaris. Patch by James Lee.

01/04/2010 - UFRaw-0.17 released, based on DCRaw v 8.99.

* Lens distortion corrections using lensfun. This feature is now fully implemented and enabled by default.

Pozdrawiam

Jan_S
19.01.12, 09:21
Jeśli zostanie ściągnięta i zainstalowana już przedostatnia wersja, to będziemy mieć "Lens distortion corrections using lensfun"
20/02/2011 - UFRaw-0.18 released, based on DCRaw v 9.06.

Dziękuje za podpowiedź, pewnie będę musiał zaktualizować się gruntownie, bo w repozytoriach mojej dystrybucji jest max wersja 0,16 a ta jeszcze korekcji obiektywów nie ma

pozdrawiam

kurokial
19.01.12, 09:46
RT spokojnie sobie poradzi na tym sprzęcie ;)
Miałem przyjemność odpalać go na Pentium M 1.6GHz i 512MB RAM z kartą intela - ruszyło nawet dało się coś tam zrobić - choć demon prędkości to to nie był ;)

Rzeczywiście spokojnie aż za spokojnie, tak spokojnie, że zdążysz obiad zjeść i drzemkę uciąć sobie :D

hombre77
22.02.12, 22:18
Ja się niestety w obsłudze plików nie mogę odnaleść. Tak się przyzwyczaiłem do Bibble, że ciężko mi się do tego interfejsu przybadać. Ale ciągle próbuję, bo program ma o wiele bogatsze opcje od Bibbla.

darkelf
22.02.12, 22:50
Ja się niestety w obsłudze plików nie mogę odnaleść. Tak się przyzwyczaiłem do Bibble, że ciężko mi się do tego interfejsu przybadać. Ale ciągle próbuję, bo program ma o wiele bogatsze opcje od Bibbla.

a istnieje wersja darmowa albo demo tego Bibbla? ewentualnei mozna zobaczyć interfejs na jakimś youtubie?

Amigo!
22.02.12, 22:54
a istnieje wersja darmowa albo demo tego Bibbla? ewentualnei mozna zobaczyć interfejs na jakimś youtubie?
Samo Bibble już się nie rozwija, wykupił go Corel i sprzedaje jako AfterShot.
Trial-a można pobrać ze strony corel-a.
http://www.corel.com/corel/product/index.jsp?pid=prod4670071&cid=catalog20038&segid=6000006&storeKey=us&languageCode=en

salvadhor
24.02.12, 15:37
Miłośnicy nowinek niech trzymają rękę na pulsie - etapami 'mrożone' są składowe kolejnej wersji Darktable 1.0. W nowej wersji, w odróżnieniu od 0.9.3, sporo drobnych zmian w interfejsie (chyba to ma upodobnić w obsłudze program do LR), lepsza kontrola i zarządzanie wtyczkami, style, presety, parę nowy pluginów (lights/shadows to mój ulubiony) i cała masa innych zmian, których mogę nie zauważać, bo cały czas używam wersji rozwojowej i trochę zapomniałem co i jak wyglądało w 0.9.3 :)

kaammiil
7.11.13, 14:55
Odświeżę watek bo sporo się zmienia w tym projekcie. jeszcze z 6 miesięcy i będzie naprawdę nieźle .

A najwięcej info tu: http://www.darktable.org/