Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus Viewer, Dxo a może Capture One

kartuzki
14.01.12, 21:02
Czy może ktoś z Was Drodzy Użytkownicy systemu testował, pracuje na innych programach do wywoływania RAW-ów? Wnioski, doświadczenia, opinie?

Amigo!
14.01.12, 21:35
Oprócz tych co napisałeś w temacie wątku - jeszcze używam Corelowego PatntShopProX4.
Wniosek (mój) jest taki: wszystkie bardzo dobrze nadają się do wołania RAW-ów olkowych.
Trzeba spróbować i wybrać jedem, najbardziej odpowiadający interfejsem i szybkością prcesu wywoływania.
Mnie najbardziej odpowiada DXO Optics.

kartuzki
17.01.12, 17:04
Oprócz tych co napisałeś w temacie wątku - jeszcze używam Corelowego PatntShopProX4.
Wniosek (mój) jest taki: wszystkie bardzo dobrze nadają się do wołania RAW-ów olkowych.
Trzeba spróbować i wybrać jedem, najbardziej odpowiadający interfejsem i szybkością prcesu wywoływania.
Mnie najbardziej odpowiada DXO Optics.

Dzięki. Przetestuje DxO.

wulf
17.01.12, 17:41
Naogół stosuję Olumpus Viewer 2, po aktualizacjach śmiga aż miło.
Próbowałem też ACR ale masakrował czerwienie w sposób nieakceptowalny (używam teraz E-1)

kartuzki
19.01.12, 21:14
Naogół stosuję Olumpus Viewer 2, po aktualizacjach śmiga aż miło.
Próbowałem też ACR ale masakrował czerwienie w sposób nieakceptowalny (używam teraz E-1)

Photoshop CS 5 z Camera Raw? Tylko czy warto? DXO zaczyna mi się podobać. Nie wiem co wybrać? Czy zostać z Olympusem Viewer 2?

Amigo!
19.01.12, 21:25
Photoshop CS 5 z Camera Raw? Tylko czy warto? DXO zaczyna mi się podobać. Nie wiem co wybrać? Czy zostać z Olympusem Viewer 2?
OlympusViewer ma tę przewagę nad DXO OpticsPro, że jest za darmo.
Jak wyżej pisałem, korzystam z obu, bardziej podoba mi się jednak DXO. Dla mnie bardziej intuicyjny (rzecz indywidualna) i nieco szybszy od konkurencji, choć nie mierzyłem stoperem.

kartuzki
19.01.12, 21:35
OlympusViewer ma tę przewagę nad DXO OpticsPro, że jest za darmo.
Jak wyżej pisałem, korzystam z obu, bardziej podoba mi się jednak DXO. Dla mnie bardziej intuicyjny (rzecz indywidualna) i nieco szybszy od konkurencji, choć nie mierzyłem stoperem.

Mam do wyboru DXO lub Photoshopa CS5. Powoli skłaniam się do DXO ale kusi CS5 - tylko nie wiem jakie wychodzą z niego Olkowe Raw-y?

Eddie
19.01.12, 21:36
Trzeba było się orientować, gdy za darmoszkę był do pobrania Capture One 6 Express, nie spojrzałbyś więcej na OV. A może wciąż jest? Sprawdź.

mynameisnobody
19.01.12, 21:43
lightroom- wszystko inne obecnie to cofanie się w tył imho., i to zarówno dla RAW, DNG jak i TIF, JPG.- dla użytkownika nie ma różnicy w workflow a to jest niesłychanie proste i intuicyjne.
Interesujący jest a może był ..( bo twórca po zatrudnieniu go u konkurencji zaprzestał jego uaktualniania) LightZone (ostatni 3.6.9) - za implementację w nim systemu strefowego i pracy na swego rodzaju warstwach. Świetna jest również w nim obsługa rawów z kodakowskich matryc ( olympus, leica) .Bardzo dobrze pracuje się na obu równolegle + grubszy retusz W PS dla hardcorowców.

Amigo!
19.01.12, 22:03
Trzeba było się orientować, gdy za darmoszkę był do pobrania Capture One 6 Express, nie spojrzałbyś więcej na OV. A może wciąż jest? Sprawdź.

Można pobrać. Za darmo. Właśnie wydali wersję 6.3.3.
http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne.aspx
Drugi po DXO program do wywoływania i podstawowej obróbki, który chętnie używam.

Thomasso
19.01.12, 22:09
lightroom- wszystko inne obecnie to cofanie się w tył imho., i to zarówno dla RAW, DNG jak i TIF, JPG.- dla użytkownika nie ma różnicy w workflow a to jest niesłychanie proste i intuicyjne.
Interesujący jest a może był ..( bo twórca po zatrudnieniu go u konkurencji zaprzestał jego uaktualniania) LightZone (ostatni 3.6.9) - za implementację w nim systemu strefowego i pracy na swego rodzaju warstwach. Świetna jest również w nim obsługa rawów z kodakowskich matryc ( olympus, leica) .Bardzo dobrze pracuje się na obu równolegle + grubszy retusz W PS dla hardcorowców.

LightZone - bardzo fajny! W ogole obsługa ORFow w nim jest dobra. Mozna deczko wiecej ze swiatle w nim wyciagnac niz w ACR :)

T.

Mirek54
19.01.12, 22:52
Kazdy ma jakis swoj ulubiony.Napewno nie sprawdzamy kazdego i nie porownujemy z lupa efektow.Mnie znowu najbardziej podchodzi RAW THERAPEE.Chociaz na szybko to i ACR w szopie wystarczy w zupelnosci.
Najwazniejsze zeby poznac do czego sa te suwaki w tych wywolywaczkach i co one naprawde daja.Ze swojego doswiadczenia wiem,ze fachowca po roku uzywania programu do rawow mozna w 80% zapedzic pytaniami o dzialaniu jego programu w kozi rog tzw.Raz,ze nie wie co napisy na danych butonach oznaczaja ,dwa,wartosci mozliwe do ustawiania sa nieznana i niezrozumiala opcja w tym butonie.

Bodzip
19.01.12, 23:13
Podobnie jak Mirek - Raw Therapee, a ostatnio testuję Darktable

Eddie
19.01.12, 23:17
Spędziłem trochę czasu z RawTherapee. Trzeba do niego przywyknąć, żeby całość ogarnąć i przyswoić sobie działanie poszczególnych parametrów, ale potrafi się odwdzięczyć. Darktable mimo wszystko mnie nie przekonał, za to mocno testuję Capture One 6 Express i jestem naprawdę zadowolony. Oczywiście, jest specyficzny jak każdy inny program tego typu, ale szybko daje się polubić.

kartuzki
19.01.12, 23:33
Kazdy ma jakis swoj ulubiony.Napewno nie sprawdzamy kazdego i nie porownujemy z lupa efektow.Mnie znowu najbardziej podchodzi RAW THERAPEE.Chociaz na szybko to i ACR w szopie wystarczy w zupelnosci.
Najwazniejsze zeby poznac do czego sa te suwaki w tych wywolywaczkach i co one naprawde daja.Ze swojego doswiadczenia wiem,ze fachowca po roku uzywania programu do rawow mozna w 80% zapedzic pytaniami o dzialaniu jego programu w kozi rog tzw.Raz,ze nie wie co napisy na danych butonach oznaczaja ,dwa,wartosci mozliwe do ustawiania sa nieznana i niezrozumiala opcja w tym butonie.

Mam do wyboru DXO za 300 Euro lub Photoshopa CS5 za 1100 zł. ? Nie wiem co wybrać? Wykonuję sporo zdjęc z architektury.

apz
19.01.12, 23:39
Mam do wyboru DXO za 300 Euro lub Photoshopa CS5 za 1100 zł. ? Nie wiem co wybrać?

Możesz jeszcze poszukać - są oferty tabletów Bamboo z Lightroom 3 - jak kupiłem za jakieś 600 -650 PLN - takie 2 w jednym.

Mirek54
19.01.12, 23:39
Mam do wyboru DXO za 300 Euro lub CS5 za 1100 zł. ?

Zyjesz z fotek? bo jesli nie to ani ten ani inny nie jest Ci do niczego potrzebny.Jednak jesli uwazasz,ze bez ktoregos zycie nie ma sensu to wolalbym tego za 1100.
Ja mam CS5.Dostalem od syna z firmy.On uwaza ze znam szopa w okolo15-max 20% a bawie sie nim od czasu jak jeszcze wystepowal pod inna nazwa we wczesniejszych wersjach.

kartuzki
19.01.12, 23:51
Zyjesz z fotek? bo jesli nie to ani ten ani inny nie jest Ci do niczego potrzebny.Jednak jesli uwazasz,ze bez ktoregos zycie nie ma sensu to wolalbym tego za 1100.
Ja mam CS5.Dostalem od syna z firmy.On uwaza ze znam szopa w okolo15-max 20% a bawie sie nim od czasu jak jeszcze wystepowal pod inna nazwa we wczesniejszych wersjach.

Dzięki za odpowiedź. Jak w takim razie wygląda obróbka plików Raw w CS5 w stosunku do Viwera czy Olympus Studio. No i gdzie są lepsze rozwiązania dotyczące zagadnień architektonicznych oczywiście według Twojego zdania.

Mirek54
19.01.12, 23:59
Dzięki za odpowiedź. Jak w takim razie wygląda obróbka plików Raw w CS5 w stosunku do Viwera czy Olympus Studio. No i gdzie są lepsze rozwiązania dotyczące zagadnień architektonicznych oczywiście według Twojego zdania.

Dla amatora co robi do rodzinnego albumu mnie ma zadnej roznicy w czym robione.Viewera masz za darmo.Efekt koncowy nie bedzie do rozpoznania w czym robiles.

O jakie rozwiazania architektoniczne Ci chodzi,bo nie wiem.

Eddie
20.01.12, 00:09

Ty jesteś od architektury, jak widać, więc Ty powinieneś wiedzieć jakie rozwiązania Cię interesują, czego szukać.

kartuzki
20.01.12, 00:23
Ty jesteś od architektury, jak widać, więc Ty powinieneś wiedzieć jakie rozwiązania Cię interesują, czego szukać.

Tak jak u architekta - linie proste, pion, poziom zdjęcia bez zniekształceń.

Eddie
20.01.12, 00:28

Optyka, optyka, optyka...
Umiejętności, umiejętności...
Oprogramowanie...

Mirek54
20.01.12, 00:28

Znowu rozdzial zrobie.Jesli zawodowo to najpierw Linhof a pozniej CS5.Jesli amatorsko i to tylko hobby to np darmowy jakis.O taki np http://www.shiftn.de/ShiftN_Bsp.html

kartuzki
21.01.12, 11:10
Prawie się zdecydowałem ze względu na jakość i szybkość wywołanych plików RAW z Olympusa (e5) to Capture One Ekspress. Został jeszcze do sprawdzenie Lihgtroom. Nie znam programy firmy Adobe. Jakieś sugestie doświadczonych forumowiczów?

Eddie
21.01.12, 11:35
Prawie się zdecydowałem ze względu na jakość i szybkość wywołanych plików RAW z Olympusa (e5) to Capture One Ekspress. Został jeszcze do sprawdzenie Lihgtroom. Nie znam programy firmy Adobe. Jakieś sugestie doświadczonych forumowiczów?

Tak, to kombajn, w którym możesz obrobić zdjęcie w zasadzie bez wychodzenia z poziomu raw. Jednocześnie zaj.biście drogi.

EddieLBN
21.01.12, 13:56
Znowu rozdzial zrobie.Jesli zawodowo to najpierw Linhof a pozniej CS5.Jesli amatorsko i to tylko hobby to np darmowy jakis.O taki np http://www.shiftn.de/ShiftN_Bsp.html

Zainteresował mnie ów ShiftN. Jednak mam problem z otworzeniem za jego pomocą plików. Kiedy wybieram jakiegoś *.jpeg to wyskakuje mi komunikat "An error occured while trying to read the file". Nie wiem w czym tkwi problem bo komunikat jest dosyć lakoniczny. Może jest jakieś ograniczenie co do rozmiarów zdjęcia gdyż załączony do programu plik otwiera mi bezproblemowo (a jest on niewielkich rozmiarów). Jak by ktoś coś wiedział to dzięki za sugestie.
Dodam, że próbowałem jpeg z Olka i kompaktu Samsunga a system to Win 7.

Chyba nie o rozmiar chodzi bo właśnie spróbowałem ze zdjęciami o znaczenie mniejszej rozdzielczości a komunikat wciąż ten sam. :/

Amigo!
21.01.12, 14:24
Nie wiem dobrze jaka to jest różnica, ale spróbowałbym z plikiem jakimś *.jpg. Może być nieco inny algorytm kompresji.
U mnie otwiera wszystkie pliki jpg. Z Olka i nieolków różnych. W pełnej rozdzielczości.

EddieLBN
21.01.12, 14:44
Wciąż to samo. Ale dzięki za pomysł. Dopiero zobaczyłem, że wcześniej wrzucane pliki z Olka były właśnie jpg. Więc to nie to... Spróbuję na innym komputerze.

kurokial
21.01.12, 15:17
Spróbuj zgodnośc zmenić na tę z XP-eka. Siódemka, siódemką a programy swoje ;)

EddieLBN
21.01.12, 17:18
Napisałem maila do autora programu i ekspresowo otrzymałem radę, która okazała się być pomocna. :)

"unfortunately, ShiftN is no unicode software,
so there's a known problem with special characters of
Eastern European languages.
Maybe it will work if you put the files to a different
folder without any special characters in its name?"

Jak żaden folder po drodze nie ma naszych ogonków w lokalizacji obrabianego pliku to wszystko śmiga.
Informacja może się komuś jeszcze przyda. I sorry za OT.
Dziękuje wszystkim za pomoc. Plusy się należą. https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif Edit: Kurokial - dla Ciebie w pamięci bo widocznie niedawno Ci już jednego dałem i system twierdzi, że na razie wystarczy. ;)

shary
21.01.12, 18:44
Można pobrać. Za darmo. Właśnie wydali wersję 6.3.3.
http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne.aspx
Drugi po DXO program do wywoływania i podstawowej obróbki, który chętnie używam.
Includes 30 days free trial

Ja używam Lightrooma. Nie tylko do RAWów Olympusa. Ma zaimplementowany świetny odszumiacz. Niestety jest drogi. Czyta bez problemów wszystkie które miałem do tej pory.
Bezpłatny to Raw Therape lub RawShooter

kartuzki
21.01.12, 22:13
Includes 30 days free trial

Ja używam Lightrooma. Nie tylko do RAWów Olympusa. Ma zaimplementowany świetny odszumiacz. Niestety jest drogi. Czyta bez problemów wszystkie które miałem do tej pory.
Bezpłatny to Raw Therape lub RawShooter

A jak ma sie sprawa z kolorami w stosunku do Olympus Viewer czy Studio? Czy RawShooter otwiera Pliki z E5?

shary
21.01.12, 22:20
Niestety nie wiem czy otwiera RAWy E5. Nie mam takiego korpusu.
Ściągnij i sprawdź. Jest darmowy.

Mcarto
16.02.12, 17:31
Mam mały problem z wyborem nowego oprogramowania (zmiana kompa) i chciałbym zasięgnąć porady bardziej doświadczonych użytkowników programów graficznych.
W tej chwili nie widzę żadnego programu poza drogim Lightromem który by mnie interesował.
Problem dotyczy braku narzędzia Adjustment Brush (local) które jest dla mnie b.ważne.
W tej chwili posiadam program Capture One 6 który mi się podoba ale brakuje mu tego narzędzia - jest dostępne dopiero w wersji PRO.
Testuję też Photoshop Elements 10 ale wtyczka Camera Raw jest mocno okrojona i pozbawiona tego pędzla.
Zastanawiam się czy jest jakiś zewnętrzny plugin do PS Elements który posiada to narzędzie ew. czy w przypadku Capture One które mogę połączyć z Gimpem (zewnętrzny edytor) - mogę dodać podobny plugin do Gimpa.

darkelf
16.02.12, 17:34
Gimp oznacza ograniczenie do 8-bitowego koloru, więc jeśli potrzebujesz tego brusha w rawach to nie bardzo rozumiem sens.

Mcarto
16.02.12, 17:45
Gimp oznacza ograniczenie do 8-bitowego koloru, więc jeśli potrzebujesz tego brusha w rawach to nie bardzo rozumiem sens.

PS Elements też pracuje chyba na 8 bitach a przynajmniej niektóre funkcje.
Potrzebuję tego narzędzia np do poprawy lokalnego kontrastu, rozjaśnienia danego motywu itd... w LR było niezastąpione, 90% zdjęć właściwie nie potrzebowało już dodatkowej obróbki.

Bodzip
16.02.12, 17:52
RT ma tę funkcję - kontrast lokalny się nazywa

Mcarto
16.02.12, 18:01
RT ma tę funkcję - kontrast lokalny się nazywa
Miałem na myśli obszary - zaznaczam na zdjęciu np. niebo, zwiększam kontrast i przyciemniam tylko zaznaczony obszar. Bardzo szybkie i użyteczne narzędzie. Dlatego zapytałem o te pluginy.

darkelf
16.02.12, 18:59
RT nie ma lokalnych modyfikacji

Mcarto
16.02.12, 19:08
Dzięki
Widzę, że muszę uzbierać na LR ew. na Capture One 6 Pro.