Zobacz pełną wersję : E-PL1 czy E-510?
Mam w tej samej cenie do kupienia
1. E-PL1 + 14-42
2. E-510 + 14-42 i 40-150
E-PL1 jest nowy a E-510 używka ale z dwoma obiektywami.
Co będzie lepsze na początek?
Ja się właśnie łamię nad tym. Byłem już przekonany że kupię pena ale trafił się ten E-510 z dwoma obiektywami i stanąłem na rozdrożu.
Jak to mawiają "osiołkowi w żłoby dano..."
i mam dylemat co w końcu kupić.
jeżeli nie planujesz w przyszłości lepszych szkieł to bez zastanowienia bierz pena. Mam e-510 i epl-1, więc wiem co mówię... :)
---------- Post dodany o 19:57 ---------- Poprzedni post był o 19:41 ----------
a i jeszcze jedno, może inni się ze mną nie zgodzą, ale dla mnie realna cena używanego e-510 z wymienionymi przez Ciebie szkłami (też używkami) to połowa nowego na gwarancji e-pl1 z kitem...
Skoro tak twierdzicie to będzie E-PL1 :)
jeżeli nie planujesz w przyszłości lepszych szkieł to bez zastanowienia bierz pena.
Przecież do Penów jest całkiem koszerna optyka, zależnie od potrzeb, może być nawet ciekawsza niż pod duże 4/3. Np. tania portretówka (45/1.8 ), malutki i dobry naleśnik (20/1.7), megazoom 14-150 i inne...
Przecież do Penów jest całkiem koszerna optyka, zależnie od potrzeb, może być nawet ciekawsza niż pod duże 4/3. Np. tania portretówka (45/1.8 ), malutki i dobry naleśnik (20/1.7), megazoom 14-150 i inne...
Ale nie ma np. odpowiednika wyjątkowo zacnego ZD 14-54 ....
Faktycznie fajne te "koszerne" obiektywy :)
To już do mnie całkiem inaczej przemawia.
A on jest na pewno potrzebny gdy masz w kieszeni 12/2, 20/1,7 i 45/1,8??? Do czego?
Pozdrawiam AP.
A on jest na pewno potrzebny gdy masz w kieszeni 12/2, 20/1,7 i 45/1,8??? Do czego?
Pozdrawiam AP.
Do tego żeby mieć zdecydowanie cięższy portfel czy nie żonglować szkłami.
Nigdy nie kupuj czegos czego juz nie produkuja,nawet jak to nowe jest.
e-pl1 - też już prawdopodobnie nie klepią... :)
A chodzą śliskie plotki, że i z E-p3 nie mogą się wyrobić
W pełni się z Tobą zgadzam, użyłem może za bardzo skrótu myślowego, chodziło mi o szkła typu 7-14, 12-60 czy nawet 50-200. Więc jeżeli autor wątku nie planuje w przyszłości zakupu takich szkiełek niech bierze pena i tam kompletuje szklarnie...
Do tego żeby mieć zdecydowanie cięższy portfel czy nie żonglować szkłami.
Co do portfela to racja, ale albo masz fajne stałki po kieszeniach , albo nieporęczny wielki zoom z małym aparatem.
Pozdrawiam AP.
---------- Post dodany o 23:00 ---------- Poprzedni post był o 22:58 ----------
A chodzą śliskie plotki, że i z E-p3 nie mogą się wyrobić
Czytałem wywiad z funkcyjnym - zatopiło im dostawców części do EP-3.
Co do portfela to racja, ale albo masz fajne stałki po kieszeniach , albo nieporęczny wielki zoom z małym aparatem.
Pozdrawiam AP.
Wielki to zaczyna być 12-60, a na pewno jest 14-35 :roll:, ale prawdopodobnie to już kwestia indywidualnej perspektywy ....
Ciekawe czy z tymi dostawami części powiązana jest płynność finansowa.
kristof1979
14.01.12, 00:48
A ja na pisze tak.
Kup epl1 , jest tak samo słaby jak e520 (Nie chodzi tu o matrycę) , ale da ci duzo wiecej frajdy niż lustro, no i zajmie ci dużo mniej miejsca w kieszeni.
Oczywicie epl1 jeszcze kupi się nowego.Ten penik świetnie radzi sobie ze szkłami M42.Moim skromnym zdaniem wal smiało do sklepu :)
pozdrawiam
A ja na pisze tak.
Kup epl1 , jest tak samo słaby jak e520 (Nie chodzi tu o matrycę)
więc o co?
Żeby mieć je wszystkie razem na bagnecie, a nie w kieszeni ;)
To dlaczego ludzie kupują auta z "zółtą rejestracją"?
Janko Muzykant
14.01.12, 02:22
Którego w 510 silny filtr aa nie dopuści do matrycy.
A ja na pisze tak.
Kup epl1 , jest tak samo słaby jak e520 (Nie chodzi tu o matrycę) , ale da ci duzo wiecej frajdy niż lustro, no i zajmie ci dużo mniej miejsca w kieszeni.
Oczywicie epl1 jeszcze kupi się nowego.Ten penik świetnie radzi sobie ze szkłami M42.Moim skromnym zdaniem wal smiało do sklepu :)
pozdrawiam
To jest niezła myśl. Faktycznie od Zenita leżą mi szkła. Tylko zakupię przejściówkę z M42 na m4/3 i zobaczę co one warte.
To teraz zamawiam adapter i zobaczymy. W sumie to koszt tylko przejściówki :)
Kupiłam E-PL1 jako aparat do noszenia na codzień. Ciemny kit jest poprostu ostry. Do bardziej kreatywnej fotografii potrzebny będzie jaśniejszy obiektyw. Ot taki lepszy kompakt.