Zobacz pełną wersję : Corel After Shot Pro
Pojawiła się nowa aplikacja do fotoedycji Corel AfterShot Pro. Interfejsem nawiązuje do innych wywoływaczek. Jeśli ktoś używał LR, powinien szybko się odnaleźć. W wersji trial trudno pewne rzeczy sprawdzić, ale te podstawowe z pewnością uda się przetestować. Wersje trial można pobrać stąd http://www.corel.com/corel/product/index.jsp?pid=prod4670071&cid=catalog20038&segid=6000006#tab1.
Trzeba będzie przetestować, achkolwiek obsługa i szybkość działania dotychczasowych produktów firmy nie do końca mi pasowały. Jeżeli program będzie dobrze radził sobie z RAWami to cena jest dość ciekawa.
Cena jest podobna do Lightrooma.
AfterShot Pro to tak naprawdę podretuszowane Bibble 5 Pro. Corel po prostu wykupił firmę BibbleLabs i sygnuje teraz 'swoją' marką ich produkt. Sam AfterShot w porównaniu do poprzednich wydań Bibble Pro poprawił sobie interfejs - w sensie, jest ładniejszy :) Pojawiła się też praca na warstwach. To praktycznie jedyne różnice jak na dzień dzisiejszy (a i jeszcze nie wszystkie pluginy z BibblePro przekonwertowano na potrzeby AfterShota).
Cena jest sensowana - $100 * kurs dolara, albo od razu 379,00 zł wg. sklepu Corela (wersja elektroniczna). Program dostępny w wersji Windows/Linux/MacOS.
Testuję od paru dni. Działa całkiem sprawnie i szybko pracuje z RAWami. Problem zaczyna się przy zabawie z warstwami - program straaaasznie zamula (przynajmniej u mnie).
Z ciekawych rzeczy: poprawki geometrii w zależności od obiektywu, odszumianie Noise Ninja (ou jea!), edycja jpg, skróty klawiaturowe. Poza tym standard.
Nie pracowałem wcześniej z Bibble. Standardowo działam na Raw Therapee, przy nim AfterShot to demon prędkości ;)
Próbka
Ro (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-60371)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/01/thumb_P6291298-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-60371)
Bawiłem się nim przez chwilę ale nie kupuję tego interfejsu - program wygląda jak mieszanka nowego RawTherapee i Bibble. Jest przejrzysty, działa b.szybko ale to nie to.
Dla mnie najlepszy jest Capture One 6 Pro ale jego cena i brak dobrego zarządzania bazą plików sprawia, że pewnie ponownie spojrzę na LR3.
Kolejny dzień zabawy;) Prograsm jest zainstalowany to warto się przyjrzeć głębiej jego możliwościom.
Nie podoba mi się za bardzo wprowadzanie korekt lokalnych za pomocą niby kreatora warstw chociaż jest to trochę bardziej rozbudowane niż sam adjustment brusch z Lightrooma.
Na minus - brak funkcji usuwania zabrudzeń/plamek (spot removal) no chyba, że gdzieś się zakopał.
Bardzo podoba mi się natomiast funkcja Perfectly Clear
cyt. za rec:
Perfectly Clear is multi-patented technology that utilizes the physics principles of light to automatically and instantly optimize the lighting for each and every pixel of an image while maintaining true colour and zero clipping. Perfectly Clear uses patented medical imaging technology to provide photographs with optimal contrast and sharpening. Because it’s a one-click feature I was skeptical, but as an automatic adjustment early on in the workflow it proved to be quite accurate and extremely fast. The results on digital photos were all spot-on.
Naprawdę bardzo ciekawe narzędzie - potrafi ożywić i wyklarować obraz, ciekawe czy da radę coś podobnego przeprowadzić w Lightromie??
Corel opublikował AfterShot Pro Update 1.0.1. Sądząc po opisie wersji, update zawiera obsługę E-M5 i następujące poprawki:
A one-pixel wide or tall image artifact that appeared through the center of some images
Localization issues
Instability when removing Heal/Clone layers
Demosaicing stability and processing time
Fedora Linuxinstallation and run issues
Output issue that prevented images from being converted to the correct color space
No Label fixed menu bar issue
Właśnie przyglądam się AfterShot Pro, bo po instalacji Windows 8 RawTherapee odmówił współpracy (mimo że na stronie stoi, że jest pod 8 ). Nic to, testuję wywoływarkę Corela. Jak na razie brakuje mi jednej banalnej rzeczy, która była przy każdej opcji w RT - reset. Tu po zmianie wartości nie jestem w stanie wrócić do pierwotnego ustawienia, chyba że nie wiem gdzie to jest.
Może to głupie co napiszę:), a tradycyjne Ctrl+z nie cofa ostatniej operacji, albo może jest jakieś okienko z paletą historii zmian poczynionych i tam można cofnąć czy powrócić do początku zmian
edit
zdaje się nie o to chodziło...
Owszem, standardowe CTRL+Z działa :) Chodziło mi o to, że w RawTherapee jest takie cofanie przy każdej opcji i wszystkie działają niezależnie. Tutaj mam CTRL+Z lub cofnięcie wszystkiego do początku edycji, a nie mogę np. wycofać tylko jednej wybranej operacji.
Nie mam tego programu i nie sprawdzę ale z opisu:
http://product.corel.com/help/AfterShot/540111115/Main/EN/Doc/index.html?edit_history.html
..."In the History palette, click an editing action in the list."... tak by wyglądało jakby można edytować jakąś wcześniejszą zmianę. Jak edytować to może i usunąć czy zresetować. Angielskiego nie znam i być może jest to tylko sam podgląd co się robiło.
Niestety, historia działa tak, że jak masz 10 operacji, to po wybraniu 6-ej, zostaną wykonane od 1 do 6, a po wybraniu 3-ej - operacje od 1-3. Nie znalazłem możliwości cofnięcia tylko jednej, np. 5-ej, a pozostawienia wszystkich pozostałych.
Przy okazji czytam porównanie ASPro z LR (http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=4945). Lightrooma nie znam, ale muszę przyznać, że ASPro mi się podoba. Jest nawet wersja dla Linuksa :)
A nie możesz sobie skompilować RT na Windowsa ?
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CCAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fmarcinstelmach.pl%2Fblog%2F%3Fp%3 D16&ei=65NiUJzZAcmJ4gTPxIDYCA&usg=AFQjCNHQ4PIwqSKTRbbQlFMqceR7XhjiLg&cad=rja
Wprawdzie jest podana v.7 ale przypuszczam że na W8 też pójdzie.
A tu masz kompilację na Linuksa. Musisz mieć pakiet Mercurial
cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/opt/RawTherapee -DBINDIR=/opt/RawTherapee/bin -DDATADIR=/opt/RawTherapee/data -DLIBDIR=/opt/RawTherapee/lib
cd /op/RawTherapee/data/profiles
sed -i -e 's/amaze/vng4/g' *
A tu masz oryginalny przepis na oba systemy
http://code.google.com/p/rawtherapee/wiki/MercurialHowto
Popróbuję. Tylko najpierw poczytam czy pobrany cmake i gcc nie pogryzą mi się z VisualStudio :)
używam od pól roku
jako ciągle mało zaawansowany obrabiacz- jestem naprawdę zadowolony.
Działa szybko a Perfect Clear jest świetny do codziennego poprawiania zdjęć.
tak samo zrobili jak wcześniej z Paint Shopem, który można kupić za mniej niż dwie stówki.
---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post był o 12:48 ----------
AfterShot Pro to tak naprawdę podretuszowane Bibble 5 Pro. Corel po prostu wykupił firmę BibbleLabs i sygnuje teraz 'swoją' marką ich produkt.
tak samo zrobili jak wcześniej z Paint Shopem, który można kupić za mniej niż dwie stówki.
u mnie CTRL+Z cofa, w Edit można cofać zmiany na razie innych możliwości nie odkryłem ale czasu nie mam na dłuższą zabawę. Ogólnie szybka dość jest i ładnie wywołuje. Jak dla mnie niezły programik choć rewelacji nie ma. Przede wszystkim nie muli tak jak LR. Plastyka obrazu mi osobiście odpowiada.
Plastyka obrazu mi osobiście odpowiada.
Uważaj, bo tu już cały wątek był o plastyce obrazu :)
a niech był, przesadnie ostre foty mi do końca nie leżą, ale każdy ma swoje widzenie i ja tam się mało kiedy o to dochodzę.
Testowalem przez miesiac ten program ale mi nie przypadl. Fajne wsparcie, dosc prosty i przejrzysty, ciekawa funkcja do HDR ale PS Elements ma o wiele lepsza funkcje lassa magnetycznego i usowania niechcianych elementow.
Mobi
Darktable na Linuksa. Długo nie mogłem się przekonać. Teraz częściej używam niż RT.
Darktable to taki linuksowy odpowiednik Lightrooma. Ma oczywiście choroby wieku niemowlęcego. Część funkcji działa słabo lub wcale. Niemniej jest bardzo, bardzo dobry.
...
Tak, tak - wiem, wątek jest o Corel After Shot Pro :mrgreen:
Tak, tak - wiem, wątek jest o Corel After Shot Pro :mrgreen:
A nic nie szkodzi :) Ja ostatnio znalazłem przepis na uruchomienie UFRaw'a z Gimpem 2.8, bo prosto z paczki to działa tylko do wersji 2.6.
Wracając do Corela, to jednak się przekonuję coraz bardziej. Największy plus to szybkość. Druga sprawa do Corela mam sentyment, bo zabawę z programami graficznymi zaczynałem z Corelem w wersji 3.0 jeszcze na Win 3.1 :)
Spróbuję jeszcze skompilować RT wg przepisu, który podesłałeś i najwyżej będę miał dwa. W sumie to jeszcze mogę Darktable na maszynie wirtualnej odpalić i obadać dla sportu :)
No i Corel zamordował dawne Bibble, czyli obecny AfterShot Pro. W październiku/listopadzie zwolnił cały stary zespół Bibble. Od tamtego czasu niby pracowano nad update z obsługą nowych aparatów i nawet go w końcu wydano, ale okazało się, że zniknęła licencjonowana wtyczka NoiseNinja, za którą wielu użytkowników dodatkowo zapłaciło. Picturecode (właściciel NoiseNinja) miało umowę z ludźmi z Bibble, a nie z Corelem, w związku z tym wtyczkę zabrali odchodząc z firmy. Update wydany w styczniu nie miał obsługi praktycznie żadnej nowej zabawki (w tym olków E-PL5 i E-PM2, nowych NEXów i innych aparatów). W przypadku Olego jedyne co trzeba było zrobić to dodać go do listy, bo program bardzo dobrze obsługuje ORFy z EPL5 po zmianie w exifach E-PL5 na E-M5, którego ORFy AFS obsługuje.
Takim to sposobem Corel uśmiercił następne świetne oprogramowanie, kupując właściciela i przestając rozwijać soft. (na liście zamordowanych świetnych programów są Micrografx, Photoimpact, Bibble i wiele wiele innych)
No i Corel zamordował dawne Bibble, czyli obecny AfterShot Pro. W październiku/listopadzie zwolnił cały stary zespół Bibble. Od tamtego czasu niby pracowano nad update z obsługą nowych aparatów i nawet go w końcu wydano, ale okazało się, że zniknęła licencjonowana wtyczka NoiseNinja, za którą wielu użytkowników dodatkowo zapłaciło. Picturecode (właściciel NoiseNinja) miało umowę z ludźmi z Bibble, a nie z Corelem, w związku z tym wtyczkę zabrali odchodząc z firmy. Update wydany w styczniu nie miał obsługi praktycznie żadnej nowej zabawki (w tym olków E-PL5 i E-PM2, nowych NEXów i innych aparatów). W przypadku Olego jedyne co trzeba było zrobić to dodać go do listy, bo program bardzo dobrze obsługuje ORFy z EPL5 po zmianie w exifach E-PL5 na E-M5, którego ORFy AFS obsługuje.
O, nie wiedziałem, że aż tak się obeszli nieładnie z ludźmi od dawnego Bibble. Na forach i w odpowiedziach 'od redakcji', Corel cały czas zarzeka się, że AfterShot Pro jest nadal wspierany, niedawno była aktualizacja (wiadomo jakiej jakości), a termin następnej wersji jest trudny do określenia. Niemniej, jakiś promyczek nadziei zostawiają.
Oj nieładnie. Ale racja że to nie pierwszy raz. Picture Publisher to był mój ulubiony program swego czasu i tego im nie zapomnę!
Tyle że po co kupowali ten soft? Micrografx to była jakaś konkurencja, ale Bibble?