Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-410 problem z migawka??

olgucha
10.01.12, 14:35
Witam!
Mam taki problem - mam olympusa e-410 do tej pory było z nim wszystko OK od jakiegoś czasu zdjęcia na Automacie robi dobrze ale problem jest kiedy przełączam na któryś z trybów fotografowania (a przeważnie robię zdjęcia na manualu).
Wygląda to tak na trybie A, S, M - kiedy chcę zrobić zdjęcie o czasie np. 1/200s. aparat wykonuje zdjęcie tak wolno jakbym ustawiła w nim np. 30sekund.. Wciskam spust i czekam, czekam, czekam i po długim czasie dopiero zdjęcie się robi :/ W trybie Automatu jest wszystko dobrze zdjęcia o czasie 1/50 robią się szybciej niż tamte 1/200. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje :/
Jeszcze kiedy chcę przełączyć aparat z trybu A na S to on przez dłuższy czas głupieje - przełączam na S a on przez jakiś czas przełącza się raz A, raz S, A,S,A,S po pewnym czasie załapie tryb S a potem znów się przełączy na A chociaż jest ustawiony na S :/
Doradźcie mi coś :)

henry1
10.01.12, 14:48
Serwis :-(

Weasly
10.01.12, 19:23
z ciekawości spytam jaki przebieg ma body ?
a także
od kiedy masz ten aparat ?

apz
10.01.12, 20:57
Witam!
Mam taki problem - mam olympusa e-410 do tej pory było z nim wszystko OK od jakiegoś czasu zdjęcia na Automacie robi dobrze ale problem jest kiedy przełączam na któryś z trybów fotografowania (a przeważnie robię zdjęcia na manualu).
Wygląda to tak na trybie A, S, M - kiedy chcę zrobić zdjęcie o czasie np. 1/200s. aparat wykonuje zdjęcie tak wolno jakbym ustawiła w nim np. 30sekund.. Wciskam spust i czekam, czekam, czekam i po długim czasie dopiero zdjęcie się robi :/ W trybie Automatu jest wszystko dobrze zdjęcia o czasie 1/50 robią się szybciej niż tamte 1/200. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje :/
Jeszcze kiedy chcę przełączyć aparat z trybu A na S to on przez dłuższy czas głupieje - przełączam na S a on przez jakiś czas przełącza się raz A, raz S, A,S,A,S po pewnym czasie załapie tryb S a potem znów się przełączy na A chociaż jest ustawiony na S :/
Doradźcie mi coś :)

Nie masz włączonego opóżnienia migawki na 12 sekund?

Jack
10.01.12, 21:40
Nie masz włączonego opóżnienia migawki na 12 sekund?@olgucha: apz napisał enigmatycznie, licząc na Twoją znajomość menu aparatu. Zdecydowanie go popieram w tej diagnozie - chodzi o funkcję anti-shock (menu ustawień "aparat" 2). Sprawdź, jeśli coś jest ustawione, to wyłącz. W przypadku delikatnego "wariowania" funkcji przy przełączaniu - przyczyna może być prozaiczna - drobne zanieczyszczenia na stykach. Skontaktuj się w takiej sytuacji z OK Serwisem.
Jack

olgucha
10.01.12, 21:46
13634 liczba wykonanych zdjęć aparat mam tak od listopada 2008

Nie mam włączonego opóźnienia migawki.
Zanim postanowię oddać go do serwisu chciałabym się upewnić czy jest taka potrzeba tam pewnie niezłą cenę mi podadzą.

Jack
10.01.12, 21:52
...Zanim postanowię oddać go do serwisu chciałabym się upewnić czy jest taka potrzeba tam pewnie niezłą cenę mi podadzą.Tchnie pesymizmem. W serwisie fabrycznym O sprawa jest jasna - 826,70 PLN. Ale OK Serwis - daj się zaskoczyć - może być 50,- może być 500,- jak nie pogadasz z nimi - to się nie dowiesz. Moim zdaniem, to przeskakiwanie trybu pracy kwalifikuje się do serwisu.
Jack

olgucha
10.01.12, 22:11
http://www.okserwis.com.pl/sklep/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=26

Czy chodzi o ten serwis??

Weasly
10.01.12, 22:15
o ten http://www2.olympus.pl/consumer/208_1562.htm

Jack
10.01.12, 22:23
http://www.okserwis.com.pl/sklep/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=26

Czy chodzi o ten serwis??Tak, to właśnie OK Serwis w Gdańsku.

olgucha
10.01.12, 22:37
A więc będę musiała zadzwonić i się dowiedzieć... Dziękuję

shardac
11.01.12, 20:47
Kurczę, pechowo. Moje o ponad pół roku starsze e-410 ma ponad 70 tysięcy klapnięć i wciąż w miarę działa.

olgucha
11.01.12, 22:09
Niestety pech :/ do tego nie mam pojęcia od czego to może być... cały czas było wszystko dobrze a ostatnio go włączyłam i zaczął wariować :/ przymierzam się do kupna nowego ale na pewno nie na dniach :)