PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia SP-510UZ

MFrost
26.05.07, 15:46
Ostatnio prosiłem kogoś o zrobienie zdjęć tym aparatem w zamkniętym pomieszczeniu przy sztucznym świetle. Aparat był ustawiony na auto no czasem na temat "w pomieszczeniach". (oczywiście z lampą) Przeglądając teraz zdjęcia zauważyłem, że często miałem podbijane iso nawet do 1250, czego efektem było zaszumienie zdjęć. Wydaje mi się że iso 400 to powinno być max. Jak najlepiej ustawić ten aparat do robienia zdjęć w pomieszczaniach przy sztucznym świetle? Chodzi mi o wszystkie możliwe parametry.

dog_master
26.05.07, 16:54
- jak najmniejsza liczba przyslony - najwiekszy jej otwor
- jak najkrotsza ogniskowa, aby utrzymac [czas=1/ogniskowa]
- do tego odpowiednie iso [za wysokie? trudno, jakie warunki oswietleniowe]
- jako, ze swiatlo sztuczne, to najlepiej raw / reczny balans bieli / jakis predefiniowany, "zeroweczka" albo podobny

To, ze musialo byc iso 1250 zamiast 400, to przez małą ilosc swiatla.

Peniek242
26.05.07, 21:02
Wszystko zalezy od oswietlenia. ja np. ustawilem sobie balans bieli raz i nie zmieniam tego czyli cyknalem 'one touch wb' na biale tlo. Sprawdza sie wlasciwie przy kazdym rodzaju oswietlenia: zastanego i zarowego, ewentualnie podciagam korekta + - . przy jarzeniowkach zmieniam na jarzeniowe.
Po drugie jak najmniejsza wartosc przyslony.
Po trzecie do ogniskowej nie przywiazywalbym wielkiej wagi, wbrew wszystkiemu nie zauwazylem wplywu na czas.
Po czwarte max ISO100
Na koniec zalecam tryb A czyli preselekcja przyslony. Aparat ostrzy kiepsko wiec trzeba sie wspomagac w manualu. Jesli robisz z lampa to zalecam wlasne WB i drabinka + - na 0.
Pzrd.

MFrost
26.05.07, 22:06
czy ostrosc tez ustawiac recznie, co to jest ta drabinka ?

dog_master
26.05.07, 22:28
Jezeli AF nie chce zlapac ostrosci, to ustaw recznie, jak wolisz.

"Drabinka" to skala, ktora informuje o ekspozycji zdjecia - czy ujecie bedzie dobrze naswietlone / niedoswietlone / przeswietlone w trybie M.

Peniek242
27.05.07, 10:28
Drabinka WB, znajdziesz w menu obok WB. Dodatkowo mozesz zmieniac EV (prawy gorny rog wyswietlacza) Na minus dostaniesz szybsza migawke. Ostrosc w manualu mozesz ustawiac na wszystkich trybach (oprocz auto chyba) nie tylko w M. Sugeruje ze A jest najbardziej 'flexy'.
Pzdr

MFrost
27.05.07, 22:03
Kurcze nadal nie wiem co to jest ta drabinka, jak wcisne OK w trybie A to od góry mam takie menu po lewej stronie A/S, WB, ISO, PRZESUW, POMIAR, natomiast na samej gorze ekraniku mam od lewej A lub S, migawka, przyslona no i ekspozycja. Gdzie ta drabinka bo nie kumaty jestem :) Wogole to sobie ustawilem recznie balans bieli, ale cos na tym ustawieniu zdjecia wychodza niebieskie, cos chyba sknocilem. Czy to ustawienie nalezy robic przy swietle dziennym czy sztucznym?

dog_master
27.05.07, 22:21
W warunkach normalnych rob zdjecia z WB Auto ;]

Drabinka ekspozycji jest w trybie M - ustaw go i zobacz :) zmien czas lub przyslone - zmieni sie drabinka ;] Na 0 jest zdjecie dobrze naswietlone.

Peniek242
27.05.07, 22:24
znajdz w menu WB+/- to jest ta brabinka. Przy wlasnym ustawieniu mozesz robic przy kazdym swietle pomagajac sobie ow brabinka (zeby nie bylt zbyt niebieskie np.)

MFrost
27.05.07, 23:42
znajdz w menu WB+/- to jest ta brabinka. Przy wlasnym ustawieniu mozesz robic przy kazdym swietle pomagajac sobie ow brabinka (zeby nie bylt zbyt niebieskie np.)

ok dzięki już znalazłem, no ale w przy sztucznym świetle, w pomieszczeniu muszę maksymalnie ustawic blisko czerwonego wskaznik na drabince, zeby dobre kolory byly, i nie byly niebieskie, moze zle ustawilem balans bieli?

Peniek242
27.05.07, 23:53
trudno powiedziec czy zle, to indywidualana sprawa bym powiedzial. Generalnie biale ma byc biale a czarne czarne. Jesli swiatlo jest trudne olej wlasne ustawienie i skorzystaj z jakiegos jarzeniowego (w ustawieniach). Mnie akurat udalo sie tak ustawic wlasne WB, ze korzystam z niego w 99% i tylko robie korekte w tej drabince (czrwone-niebieskie).
Pzdr

MFrost
28.05.07, 00:12
Wielkie dzięki za porady, dzięki nim aparat ten zyskał całkiem nowy wymiar. Myślałem już, że będę skazany na tryb auto i ISO 1200 :) Pozdrawiam

krzysiekz
28.05.07, 09:21
trudno powiedziec czy zle, to indywidualana sprawa bym powiedzial. Generalnie biale ma byc biale a czarne czarne. Jesli swiatlo jest trudne olej wlasne ustawienie i skorzystaj z jakiegos jarzeniowego (w ustawieniach). Mnie akurat udalo sie tak ustawic wlasne WB, ze korzystam z niego w 99% i tylko robie korekte w tej drabince (czrwone-niebieskie).
Pzdr
Nie latwiej zrobic w raw a nad balansem pomartwic sie potem? Ufraw ma presety wb do sp510. Ja z korekcji nieb/czerw nie korzystam, albo ustawiam one touch wb, albo preset. Auto jesli juz to w raw.

mirwin
28.05.07, 12:46
Jest jeszcze ten przycisk na górze z rączka do włączania trybu antywstrząsowego, który programowo podczas robienia zdjęć podnosi ISO. Najlepiej wyłączyć.

stojbart
29.05.07, 20:36
Mam wrażenie, że SP-510 to idealny aparat dla amatora, który chce się nauczyć fotografować. Na początku użytkownik jest załamany tym, co wyprawia tryb AUTO, tak że od razu przechodzi na tryby półautomatyczne i manualny :razz: A wtedy to się zaczyna prawdziwa zabawa :D Nie mogę się już doczekać przesiadki za kilka miesięcy na lustrzankę :mrgreen:

Peniek242
30.05.07, 00:58
Krzysku pewnie masz racje, poniewaz ja tylko w jpeg robie wiec wypowiadam sie jak zrobic gotowe zdjecie. Ja mam model nizszy i PS 5.0, ktory posiadam nie czyta ORF stad te dokladne przymiarki.
Pzdr.

krzysiekz
30.05.07, 17:34
Krzysku pewnie masz racje, poniewaz ja tylko w jpeg robie wiec wypowiadam sie jak zrobic gotowe zdjecie. Ja mam model nizszy i PS 5.0, ktory posiadam nie czyta ORF stad te dokladne przymiarki.
Pzdr.
Sprobuj z ufraw, nie wiem tylko czy ma ustawione presety dla sp-500, do sp-510 sam do autora wysylalem zeby dodal. Trzeba tylko ustawic 'VNG four color interpolation' bo inaczej wychodzi siatka na zdjeciu (w kazdym razie w 510).
Co do PS to robilem proby z v8 i efekt jest tragiczny i powstaje w/w siatka/labirynt.

MFrost
3.06.07, 23:16
nigdzie nie mogę znaleźć nawet w instrukcji, jaki zasięg ma lampa błyskowa w tym modelu (sp-510uz), może ktoś wie

Peniek242
3.06.07, 23:24
Pewnie ze 3m. Zrob pare fotek na +2 i zobaczysz. W roznych warunkach roznie bedzie wychodzic, wiec instrukcja Ci nic nie pomoze.

ziemia01
6.06.07, 09:25
według specyfikacji
0,3 m - 4,5 m (W)
1,2 m - 3,4 m (T)

aga_piet
6.06.07, 10:02
Peniek, Raw Therapee czyta nasze aparaty, a orfa wywołasz nawet w zwykłym Olympus Masterze (i korektę ekspozycji, ew. balans bieli). Resztę zrobisz w PS.

MFrost
6.06.07, 13:15
Nie wiem czy prawidłowo działa mi aparat. Zaktualizowałem soft do wersji 1.2, ale chyba zdarzało mi sie to wcześniej. Zauważyłem następującą rzecz. Przy trybie S albo A i przysłonie 2.8, po wciśnięciu do połowy spustu mam na ekranie lcd pionowe fioletowe poświaty (pasy), gdy uruchomię zoom to te poświaty znikają. Zaznaczam, że ten efekt występuje na dworze przy dziennym świetle. W domu tego nie ma. Nie ma też tego efektu przy przysłonie większej niż 2.8 (efekt powoli znika wraz z większą przysłoną) oraz w trybie auto. Czy tak ma być, czy coś jest nie tak z aparatem?

aga_piet
6.06.07, 13:28
Jest to normalne zjawisko wynikające z optyki, chyba nawet w instrukcji jest coś na ten temat. Nie potrafię na gorąco przybliżyć szczegółów ale wiem że nie ma się co niepokoić.

MFrost
6.06.07, 22:47
a na dodatek to te pasy nie są rozmieszczone równomiernie, bardziej na środku i z prawej strony

aga_piet
6.06.07, 23:28
MFrost, spróbuj je polubić ;)

MFrost
7.06.07, 12:13
ok dzięki za uspokojenie sytuacji, w serwisie olympusa też mi powiedzieli, że tak ma być

ziemia01
8.06.07, 11:21
spokojnie, tak jest i koniec :)

MFrost
20.06.07, 22:50
Teraz się zastanawiam dlaczego niektóre zdjęcia wychodzą nieostre. Robiłem zdjęcia w dzień przy ostrym świetle słonecznym, używałem też czasami max zoomu. Ustawiłem tryb auto bo i tak mi się włączała czułość ISO 50. Ale zauważyłem, że niektóre zdjęcia są nieostre. Zwracałem uwagę przy robieniu zdjęć by po wciśnięciu spustu do połowy lampka zielona się paliła światłem ciągłym. Może ktoś by mi mógł coś poradzić

Peniek242
20.06.07, 23:29
olej tryb auto