Zobacz pełną wersję : Problem z plikami RAW
Ustawiłem aparat by jednocześnie zapisywał jpg i raw. Na zdjęciach szybu zapisanych jako raw pojawiła mi się zielona łuk na niebie, na plikach jpg tego nie ma. Poza tym pomiędzy teoretycznie tymi samymi ujęciami raw i jpg pojawiły się delikatne różnice w kadrze. Tego zielonego łuku nie umie się pozbyć w programie do przetwarzania raw. Z czego to może wynikać?
Zmien program do raw. dlatego to sie dzieje bo soft zle odczytuje miejsca w ktorych to wystepuje a aparat robi to automatycznie juz dobrze.... to wyglada jak ratowanie przepalen w ACR..... na innych zdjeciach bedzie ok
pare razy w zyciu mialem blad w RAWie - jakis kolorowy pasek przez pol zdjecia itp. Zmiana programu do RAWa nic nie pomagala.... wygladalo to na jakis "niepoprawny zapis".
Zmieniłem program na testowa wersje olympus studio i łuk zniknął. Jednakże przy obniżaniu exp znowu się pojawił. Mogłem się już jednak pobawić hdr -em. Dzięki.
Zmieniłem program na testowa wersje olympus studio i łuk zniknął. Jednakże przy obniżaniu exp znowu się pojawił. Mogłem się już jednak pobawić hdr -em. Dzięki.
To normalne.
Przy pełnym przepaleniu masz kolor biały gdzie R,G,B=255 (100%)
Przy braku przepalenia masz właściwy kolor.
Na obszarze pomiedzy pełnym przepaleniem a właściwym kolorem masz obszar "przejściowy" gdzie tylko jedna lub dwie składowe (R, G lub B) masz przepalone. Może to powodować takie dziwne przebarwienia.
Jedne programy radzą sobie lepiej inne gorzej. Trzeba poeksperymentować.
Mam podobny problem, proszę o pomoc.
Zdjęcia w formacie RAW wyglądają dosyć dziwnie.
Czy to są same RAW'y czy RAW+JPEG, nie ma to znaczenia,
część jest ok. a inne "popsute".
W czym może tkwić przyczyna?
Pozdr
Pozdr
Sprawdź jak to wygląda z inną kartą.
Pozdr
Nie napisałeś jaki aparat.
Począwszy od E-510 ORFy są kompresowane bezstratnie.
Piksele następne są wyznaczane na podstawie pikseli poprzednich i różnicy między nimi. Jeśli nastąpi po drodze jakiś błąd to wszystko się "sypie" tak jak na tych zdjęciach.
Do sprawdzenia weź jakiś duży plik lub kilka plików np film.
Znajdź jakiś program do obliczania sum MD5, SHA1 lub coś w tym stylu
a potem wyznacz sumy tym plikom.
Potem nagraj te pliki na kartę i z powrotem przegraj na komputer. Jeśli karta jest OK to te sumy powinny być identyczne a jeśli nie to nawet przy przekłamaniu jednego bita te sumy będą się mocno różniły.
poniedzialkowa
22.07.11, 10:53
No mi też zdarzyło się mieć błąd w plikach RAW, kiedyś też robiłam jpg+raw, zwłaszcza kiedy więcej siedziałam nad zdjęciami w ps ale ostatnimi czasu (ze względu może właśnie na brak czasu a może na zmianę przekonań ;)) staram się jak najmniej poddawać zdjęcia obróbce. Robię dużo zdjęć z podróży dlatego też zrezygnowałam z opcji jpg+raw i robię dobrej jakości jpgi.
Pozdr
Zacznij od rzeczy najprostszej. Zrób kilka zdjęć a potem przekopiuj je do komputera na dwa sposoby. Raz podłączając aparat przez kabel, drugi raz za pośrednictwem czytnika (nie napisałeś nic na ten temat). Sprawdź co się stanie.
Jeśli któryś sposób da dobry wynik i nic się nie zwali to wiadomo o co chodzi. Jeśli w obydwu przypadkach będziesz miał skopane pliki, przetestuj inną kartę.
Dodatkowe informacje:
aparat który używam to e-620
zdjęcia przegrywam przez kabelek podłączony do aparatu(brak czytnika)
karty w aparacie CF Kingston elite pro 133x i Olympus xD M 1GB
system operacyjny mac os 10.6.8 (czeka 10.7)