Zobacz pełną wersję : Canon G1X sensor 4/3 no i pojechali
http://www.dpreview.com/news/2012/01/09/CanonG1X_Preview
Zaczyna się zabawa. W końcu kompromis pomiędzy poręcznością, mobilnością i wielkością matrycy. Swoją drogą, X w nazwie to jakaś plaga.
Do kieszeni płaszcza jak znalazł.
Szkoda, że zoom trochę ciemny (F2.8-5.8 )
Cieszy to, że się dzieje we właściwym kierunku. Przynajmniej kompakt nie będzie się kojarzył z "płaskimi" zdjęciami. "Ciemność" szkła docenią podróżnicy, będą chcieli jaśniej, wezmą inny sprzęt.
tymczasowy_
9.01.12, 17:08
Matryca 6x większa, gabaryty takie jak dla Fuji X10, cena zapewne podobna.
Janko Muzykant
9.01.12, 17:14
Następny będzie z gwintem, a zaraz potem pojawi się przejściówka z systemu... :)
A tak serio - boli tak duży spadek jasności, to po prostu niewygodne. Boli brak gwintu i w mojej opinii nieużyteczny wizjer lunetkowy zamiast elektronicznego. Wspaniały jest za to sposób pracy dla pracujących w rawach (znowu subiektywnie - seria G ma doskonale zaprojektowaną guzikologię i logikę). Co do obrazu - zobaczymy sample, ale jeśli jest to technologia serii 7D/60D/600D to będzie bez rewelacji (porównywalna z penami jeśli chodzi o nieoptykę).
Errata: a gdzie pokrętło czułości? :(
Errata: a gdzie pokrętło czułości? :( Niestety brak:(
Szkoda, że obiektyw nie jest trochę jaśniejszy na długim końcu..
No i mógłby być jednak trochę mniejszy:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/previews/canong1x/images/compared-gx1-001.jpg)
źródło (http://www.dpreview.com/previews/canong1x/images/sidebyside-gx1-001.jpg)
Bardzo podoba mi się wielkość matrycy. Ciekawe jaki będzie szym na iso>800
Szkoda, że ekran nie jest dotykowy :(
Jednak nie zmienia to faktu, że Canon pozytywnie zaskoczył. Ciekawe jaka będzie cena. Jeżeli utrzymają tę z G12 to może być rynkowy hit!
tymczasowy_
9.01.12, 17:33
A tak serio - boli tak duży spadek jasności, to po prostu niewygodne. (Przecież musi zostać jakaś zachęta dla przyszłych userów G2X.
PS
Mam nadzieję, że pojawienie G1X przełoży się w sposób pozytywny na cenę kompletu GX1 (z 14-42X ).
Matryca nawet ciut większa niż w 4/3. Szkoda, że szkło na długim końcu nie ma f/4. Jeszcze bardziej szkoda, że w całym zakresie nie ma tak jak np. xz -1 :-P
tymczasowy_
9.01.12, 17:41
Jeszcze bardziej szkoda, że w całym zakresie nie ma tak jak np. xz -1 :-PWtedy zamiast obiektywu który ma teraz miałby coś na kształt ZD14-35mm/2.0
Canon pozamiatał. Co prawda obiektyw na długim końcu ciemnawy, co przełoży się na jakość zdjęć w podobnym stopniu, jak jaśniejsze obiektywy w kompaktach z kilkukrotnie mniejszymi matrycami. No ale w większości zakresu ogniskowych jakość zdjęć z GX1 będzie jednak lepsza - im bliżej szerokiego kąta, tym różnica będzie większa.
Bardzo mnie cieszy to, co się dzieje w ostatnim czasie w tym segmencie rynku. Kompakty znowu nabierają sensu.
Nie zapominajmy, że to typowy kompakt. Na długim końcu i tak by się nie zbliżył do porządnej portretówki, za to na szerokim jest dość jasno, w pomieszczeniach z pewnością się ta jasność przyda.
Bardzo mnie cieszy to, co się dzieje w ostatnim czasie w tym segmencie rynku. Kompakty znowu nabierają sensu.
Zdecydowanie się podpisuje.
Zrobi Oly porządne body m4/3 z wizjerem i będzie to samo. Już po porównaniu z Panasem widać, że małe to to nie jest a możliwości zmiany szkieł nie ma. IMHO ta premiera wpłynie bardzo mobilizująco na konkurencje czyli dobrze dla nas.
pozdrawiam
Zrobi Oly porządne body m4/3 z wizjerem i będzie to samo.
To samo to będzie, jak zrobi taki sam obiektyw.
Jak nie jestem miłośnikiem Canona to ten aparacik mi się podoba, szkoda tylko że nie ma ekw. 24 na krótkim końcu. Słabe światło - to cóż, ostatnio to standard. I tak jest lepiej bo zaczyna się od 2,8 a w m4/3 wszystkie jak na razie zoomy są od 3,5.
Brak wymiennych obiektywów - w pewnych zastosowaniach nie jest wadą.
Matryca 6x większa, gabaryty takie jak dla Fuji X10, cena zapewne podobna.
na photozine podają cenę "lepszą od fuji" = 800 € to przez kilka m-cy nie mam co zaglądać do wątku
Reklama z yt:
http://www.youtube.com/watch?v=aq-ptEPMdVA&feature=player_embedded
Po 1. Nie podoba mi się wizualnie
Po 2. Przy tej cenie jestem wstanie złożyć całkiem fajny Nex/m4/3/NX Kit
Po 3. Matryca pewnie będzie lepsza on aktualnych m4/3 ale na 100% będzie gorsza od nexa 5n
Po 4. KOCHAM FUJI X PRO 1 :P
Witam !
Fajnie ze Canon wprowadza do swoich kompaktow sensory 4/3.
Czytalem specyfikacje ale nie zauwazylem aby ten aparat filmowal w trybie 50i ?
Pozdrawiam
to dopiero początek, jeszcze canon namiesza ze swoją większa matryca od v1 nikona, mogą zrezygnować z wymiennych obiektywów ,które nadal są drogie, za to wypuszcza serje power shotów z rożnymi obiektywami
Dokładniejszy opis dostępny jest już na dpreview
http://www.dpreview.com/previews/canong1x/
To samo to będzie, jak zrobi taki sam obiektyw.
To fakt, teraz widać że Oly co najmniej o jedną działkę za bardzo "przycieniował" ze swoim ostatnim obiektywem, ale może się jeszcze poprawi ?
Pierwsze sample:
http://usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/digital_cameras/powershot_g1_x#SampleImages
Obrazek może się podobać, odrobina marketingu - w kinach zamiast reklamy 600tki będę puszczać toto i będzie się sprzedawało aż miło...
Brak wymiennych obiektywów to dla wielu żadna wada a wręcz zaleta
i tak na marginesie, właśnie mi się przypomniało, że dawno, dawno temu (czyli z 9 lat temu) miałem lustrzankę Olympusa z niewymiennym obiektywem. Całkiem to poręczne było :)
Obrazek może się podobać ale nie musi. Na tym portreciku jakoś tak detale są ni to rozmyte ni to nieostre. Jakby odszumione czy co? Ale odszumianie na iso 100? Pewnie w rawach będzie lepiej, chyba że to obiektyw trzyma i nie puszcza.
Cóż, pewnie będzie się powtarzać że to dobry aparat ale ma kiepski obiektyw (zupełnie odwrotnie niż u nas :lol: ) Niepotrzebnie władowali taką wielką matrycę do kompakta, połowa z tego by wystarczyła i pewnie byłoby to z dużym zyskiem dla jakości zdjęć.
Niestety, poszli w budyń. Nie tak straszny jak w 4/3, ale jednak widoczny. Mam nadzieję, że da się to wyłączyć.
Ja nie mam zastrzeżeń do obrazka, biorąc pod uwagę, że może to być jpeg prosto z puszki. Myślę, że Canon pokaże Panasowi, jak się robi matryce tego rozmiaru.
Obrazek z podanych przykładów jest moim zdaniem OK.
Jedyna moja wątpliwość na dziś dotyczy szybkości AF, wielkości lagu oraz ogólnie mówiąc szybkości całej maszynki
W poprzednich modelach to było najsłabsze ogniwo - wcale nie ciemność obiektywu, na którą tyle się słyszy narzekań.
Farensbach
10.01.12, 14:47
Mi się bardzo podoba ten aparat i jak cena będzie przystępna to pewno go sobie kupię. Od jakiegoś czasu mam już nieco dosyć ciągłej zmiany obiektywów i ciężkich body, a kompakt z niewymienną optyką nie dość, że nie stwarza możliwości zmiany, to też nie kusi z dokupywaniem kolejnych szkieł. Dlatego rozglądałem sie za tego typu aparatem. Zwykłe kompakty jak dla mnie miały jedną poważną wadę - nie można do nich dokręcać filtrów, a seria G Canona to umożliwia, przewidziany jest adapter więc i system cokina da sie założyć. Szkoda, że nie ma 24 mm. na szerokim kącie, ale cóż, zawsze mozna zrobić dwa zdjecia i potem je połączyć. Ciemny obiektyw - nie ma co ukrywać nie jest zaletą, ale jeżeli optycznie będzie dobry jak niektóre nie za jasne przecież Lki, to ja sie na niego nie pogniewam. W filmikach też postęp w stosunku do G12 jest full HD i zoom optyczny. No i oczywiście są RAWy i duża matryca.
Cena pewnie będzie na poziomie 3.500 zł.
Chyba sporo przeszacowałeś...;)
Farensbach
10.01.12, 14:54
No właśnie i to jest pewien problem, mogłaby tak maks. być ze 2 500 zł.
Ciekawi mnie tylko czy jak rzucą je masowo do sklepów, to na ile można liczyć obniżki z tych 800 USD z przedsporzedaży.
Chyba sporo przeszacowałeś...;)
Chyba nie :) Czas pokaże...
Sądzę, że cena będzie na tyle wysoka, żeby nie zaszkodzić tańszym lustrzankom, a z drugiej podobna do Panasa GX1, żeby konkurować z zaawansowanymi bezlusterkowcami z podobnymi zoomami (tylko na razie takich zoomów nie ma).
tymczasowy_
10.01.12, 15:23
Myślę, że Canon pokaże Panasowi, jak się robi matryce tego rozmiaru.Jak się tnie pokaże na pewno.
Darekw1967
10.01.12, 15:37
Witam !
Ogladalem foty z G1X i nieco zabraklo mi wiekszej ilosci detali.
Ale postanowilem nieco obrobic zdjecie i wyszlo tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/853/originalsample21280.jpg/
Pozdrawiam
Janko Muzykant
10.01.12, 21:00
Niestety, poszli w budyń. Nie tak straszny jak w 4/3, ale jednak widoczny. Mam nadzieję, że da się to wyłączyć.
To jotpeg, budyń nie ma znaczenia. Chyba, że ktoś tak ma zamiar pstrykać tylko.
To jotpeg, budyń nie ma znaczenia. Chyba, że ktoś tak ma zamiar pstrykać tylko.
Po prostu zakładam, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Z jakiegoś powodu ten budyń zrobili, nawet jeśli to tylko jotpeg. Mam nadzieję, że ta przyczyna, to zwykła nadgorliwość :)
Na porównanie szumów długo nie trzeba było czekać:
http://www.focus-numerique.com/test-1354/compact-canon-g1-x-powershot-bruit-electronique-12.html
http://www.focus-numerique.com/test-1354/compact-canon-g1-x-powershot-bruit-electronique-12.html
Hmm.. O ile w centrum kadru jest całkiem ostro, to już na brzegach robi się niezłe mydło np. ten samochodzik w prawym dolnym rogu. Osobiście jpg'i nie rzuciły mnie na kolana. Przynajmniej te pierwsze zdjęcia..
Panas nie ma startu, jak dla mnie wyniki g1x są podobne do tego co prezentuje nex i fuji.
Jest i kilka sampli :
http://www.optyczne.pl/4568-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_PowerShot_G1_X_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html
Mały iso-test:
http://www.dpreview.com/news/2012/01/13/CanonG1Xpreviewupdate
W sieci pojawia się coraz większa ilość sampli:
http://www.dpreview.com/news/2012/01/16/Canon_G1X_Sample_Images
No to Kanion pojechal, Olus i Panas powinien sie uczyc jak sie programuje matryce, detale na sklepieniu powalajace przy wysokim iso, to samo mozna powiedziec o swiatlach
pozdrawiam serdecznie
Janek
http://www.optyczne.pl/index.php?art=242
Pierwsze wrażenia Optycznych
Janko Muzykant
17.01.12, 01:13
No to Kanion pojechal, Olus i Panas powinien sie uczyc jak sie programuje matryce
Nie, żebym się czepiał, ale ta personifikacja znaków towarowych mnie dobija.
To nie żaden Oluś i Panas, to są zleceniodawcy (zarządy firm) i zleceniobiorcy (moce przerobowe siedzące w silikonie). Jednemu się opłaca tak, drugiemu owak, a wszystko to niczym się nie różni od giełdy towarowej zagęszczonego soku pomarańczowego czy wołowiny.
Tak na marginesie, jestem całkowicie pewien, że zarządy wiedzą, co te drugie zarządy wypuszczą za rok. Nie dosłownie, śrubka w śrubkę, ale ogólne trendy i wzory nie są żadną tajemnicą.
Wow.. Optyczne jest szybkie! Mam nadzieję, że na dniach zobaczymy pełen test najnowszego produktu Canona.
EDIT: na zamieszczonym filmiku widać, że system AF niestety nie należy do demonów szybkości.
Janko,
Masz racje, np czesto soft do matryc pisza firmy zewnetrzne, gdzies tam czytalem, ze Sigmie sd15 i nowego trueII programowalo Fuji, co pokrywalo by sie ze spostrzezeniami w generowaniu obrazka...
W kazdym razie mysle, ze Canon troche tych aparacikow sprzeda, maluch daje rade.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Janko Muzykant
17.01.12, 10:45
Masz racje, np czesto soft do matryc pisza firmy zewnetrzne, gdzies tam czytalem, ze Sigmie sd15 i nowego trueII programowalo Fuji,
Programowali faceci danego dnia zatrudnieni na etacie, o umowę o dzieło czy odpowiedniku bądź kooperujący z jednostką gospodarczą o nazwie Fuji :)
Trochę żal, że nikt nie zna anonimowych mózgów odpowiedzialnych za te cuda. Może kiedyś powstaną jakieś wspomnienia...
Sorry - jest jeden wyjątek - Jobs. Tylko, dla odmiany, ten facet w znaczeniu jaki znają miliony, to właściwie firma i logo :)
Farensbach
17.01.12, 23:06
Trochę mniej mi się podoba ten aparat. Wprawdzie zdjęcia na optycznych pokazują całkiem spore jego możliwości, to jednak minimalna odległość ostrzenia obiektywu, o ile na 28 mm. 40 cm jest ok., to na 75 mm. jest 150 cm. i 130 cm. na "długim końcu" - 112 mm., a w trybie makro 85 cm. na 106 mm., nie jest to dobry wynik jak dla mnie.
Normalka. Tryb "makro" w kompaktach oznacza szeroki kąt i 1 cm od przedniej soczewki. A na długim końcu "makro" albo w ogóle nie działa, albo nie daje odpowiedniego powiększenia.
Dzisiaj o 20:00 "Fotograficzny program bez nazwy" poświęcony G1X:
http://www.optyczne.pl/4588-nowo%C5%9B%C4%87-Fotograficzny_program_bez_nazwy._Canon_G1_X_-_pi%C4%85ta_kolumna.html
A nie mówiłam, że....przeszacowałeś;)!!!
Co do samego aparatu - tak jak się obawiałam - AF okazał się jego najsłabszym ogniwem:(
Chyba trochę przesadzili, porównując AF do 600D w trybie LV. To by oznaczało, że gorzej być nie może.
Tylko trochę;)
Niestety takie działanie AF wyklucza stosowanie tego aparatu w jednym z jego rzekomo podstawowych zastosowań - w reportażu, niestety może okazać się niewystarczający.
Skoro Alex Majoli robił super foty kompaktami Olympusa sprzed kilku lat to chyba i taki Canon się nada.
Wczoraj wieczorem nie miałem czasu aby obejrzeć program na żywo. Czy gdzieś będzie można zobaczyć powtórkę tego programu z optycznych?
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-canon-g1-x-piata-kolumna-10384.html
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-canon-g1-x-piata-kolumna-10384.html
I gdzie niby mam uruchomić ten program z powyższego linku ?
Ar2 - To jest za świeży program. Za jakis czas moze być dostepny na Youtube, bo starsze programy są. Trzeba wpisac do przegladarki : Fotograficzny program bez nazwy.
PS A tak szczerze mówiąc nic nie straciłeś. Ja ogladałem cały i stwierdzam ,ze lepiej było robic w tym czasie coś innego. Dla mnie to TWA.
PPS Jedyna przydatna informacja dla mnie to ile ma kosztować - dwa i trzy dziewiątki - tak elokwentnie wyraził sie przedstawiciel Canon Polska - zamiast po ludzku i po polsku 2.999 zł.
I gdzie niby mam uruchomić ten program z powyższego linku ?
On (ten program) się sam uruchamia!
Przynajmniej u mnie...:)
Ar2 - To jest za świeży program. Za jakis czas moze być dostepny na Youtube, bo starsze programy są. Trzeba wpisac do przegladarki : Fotograficzny program bez nazwy.
Żaden youtube - wszystkie archiwalne odcinki - wczorajszy też!:) - są w całości dostępne, na bankier Tv
On (ten program) się sam uruchamia!
Przynajmniej u mnie...:)
Ano program można obejrzeć z tego linku bez problemu :)
Nie wiem czemu przedstawiciel Canona taki jakby nieprzygotowany, ciągle eeee, hmmm i takie inne.
Spróbujcie teraz uruchomic !
Niezmiennie dobrze się uruchamia!
Teraz, godzinę temu, dwie, rano - zawsze:)
Działa.
Ten player wykorzystuje Adobe Flash Playera, może nie masz go zainstalowanego?
Mi chodzi, Windows 7 x64 + najnowsza Opera.
Dziękuję- teraz działa. Zobaczymy czy jest tak zły jak piszą internauci :)
Ano program można obejrzeć z tego linku bez problemu :)
Nie wiem czemu przedstawiciel Canona taki jakby nieprzygotowany, ciągle eeee, hmmm i takie inne.
Bo b.dobrze "ichni" język opanował :)
Pozdrawiam.
P.S.
Aparacik mbsz - godny uwagi i gdybym miał na wydaniu - kupiłbym jak nic.
można sprawdzić jak aparat radzi sobie z fotografowaniem anyżu:
http://fotoblogia.pl/2012/01/27/canon-powershot-g1-x-pierwsze-zdjecia
Cena 3.299 zł ? Te 300 winien dokładac ten przedstawiciel Canon. Ale cóz , teraz słowo nic nie znaczy.
Cena 3.299 zł ? Te 300 winien dokładac ten przedsatwiciel Canon. Ale cóz , teraz słowo nic nie znaczy.
A ludziska w co drugim wątku psioczą na ceny m43. No cóż, pewnie gdyby im przyszło mikrofalówką zdjęcia robić, to by usilnie próbowali, bo napis Canon na drzwiczkach, a to zobowiązuje ;) Aparat nie jest zły, ale cena trochę nieadekwatna do możliwości.
Pozdrawiam
Ja do ceny nic niemam bo i tak mnie ten Canon (wogóle Canon) nie pasi, tylko do niekompetencji . Przedstawiciel Canon Polska podawał 2.999 zł a tu nagle 3.299 zł chociaz od jego wypowiedzi $ i € poszły w dól w stosunku do złotówki.
Cena ma wynosic 2.999 zł
Dobrym komentarzem do takiej ceny jest tytuł wątku :cool:
3,3K zł? czyli c.a. tyle co na debiucie E-P3 z kitem i niewiele więcej od obecnej ceny tegoż (źródło skąpiec). IMO obie ceny kapkę za wysokie bo okrzykniętego za drogi Panasonica GX-1 z kitem można kupić za 2,4 tys.
Ejjj spokojnie, to 3,3k to cena oficjalna, zobaczymy co bedzie w sklepach po miesiącu, dwóch...
Ejjj spokojnie, to 3,3k to cena oficjalna, zobaczymy co bedzie w sklepach po miesiącu, dwóch...
W sklepach bedzie wyzsza ;-)
T.
3,3K zł? czyli c.a. tyle co na debiucie E-P3 z kitem i niewiele więcej od obecnej ceny tegoż (źródło skąpiec). IMO obie ceny kapkę za wysokie bo okrzykniętego za drogi Panasonica GX-1 z kitem można kupić za 2,4 tys.
A gdzie ten GX-1 po 2,4 tys. ? Google nic nie wyszukały.
A gdzie ten GX-1 po 2,4 tys. ? Google nic nie wyszukały.
o przepraszam, Skąpiec pokazał 2,4 tys. w RTV EURO AGD ale jak kliknąć w link to wychodzi 2,6. :(
E tam, kanoniarze pewnie sie skusza i potem beda achy i echy na forach...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Co do GX1 to znów jakaś polska przewałka bo miał być z 14-42 PZ X a nie ze starym 14-42. Za Odrą kupi sie nowy zestaw we wszystkich sklepach . U nas nowych obiektywów brak a GX1 sprzedaje sie ze starym smieciem. Dlatego nigdy więcej Panasa.
Co do GX1 to znów jakaś polska przewałka bo miał być z 14-42 PZ X a nie ze starym 14-42. Za Odrą kupi sie nowy zestaw we wszystkich sklepach . U nas nowych obiektywów brak a GX1 sprzedaje sie ze starym smieciem. Dlatego nigdy więcej Panasa.
Panasonic-Gliwice chwalą się że to mają, ale cena fiu..fiu...
Panasonic-Gliwice chwalą się że to mają, ale cena fiu..fiu...
No i czekasz 3-7 dni więc nie mają - sprowadzą Ci jak kupisz (pewno zza Odry bo tam tego pełno).
Ale cena tez trochę inna, jakieś 800€. Co na dziś daje 3300zł.
No tak, u nas musi być drożej - 3600zł.
Ale cena tez trochę inna, jakieś 800€. Co na dziś daje 3300zł.
No tak, u nas musi być drożej - 3600zł.
A jak moze byc inaczej.Przeciez musi troche zarobic.Na podatki,na pensje,na paliwo.
Tylko niepotrzebnie odpala auto i goni za odre do sklepu.A w sklepie mowi-poprose sesc aparatow dla mojego sklepu,paragon tez poprose.
Edit.Pseprasam-tsy prose,bo dostalem sememesa ze tylko tsech zaplacilo.
A jak moze byc inaczej.Przeciez musi troche zarobic.Na podatki,na pensje,na paliwo.
Tylko niepotrzebnie odpala auto i goni za odre do sklepu.A w sklepie mowi-poprose sesc aparatow dla mojego sklepu,paragon tez poprose.
Dokładnie tak to wygląda. Trzy stówy to akurat na paliwo:wink: Dobrze to wykombinowali.
A nie mówiłem, że na starcie będzie kosztował 3.500 zł? Niewiele się pomyliłem :)
Jest prosty sposób przewidywania ceny sprzętu: oszacujcie, ile dany aparat powinien kosztować, a następnie dodajcie do tego 50% :)
A nie mówiłem, że na starcie będzie kosztował 3.500 zł? Niewiele się pomyliłem :)
Jednak masz nosa :mrgreen:
Szkoda, że jednak cena nie jest mniejsza niż 3000 zł, ale pewnie w sklepach będzie niedługo poniżej tego progu.
Z czasem pewnie spadnie poniżej 3000 zł, ale nie za dużo. Canon jest przebiegły i doskonale wie, że ten GX1 to nie małpka dla masowego odbiorcy kompaktów, który nie kupiłby jej nawet, gdyby kosztowała 2000 zł. Ale gdyby kosztowała te 2000 zł, mogliby ją kupować ci, do których kierowane są amatorskie lustrzanki z kitem za 3000 zł, tym samym wybierając produkt tańszy i przynosząc Canonowi straty.
Cena jest taka, żeby dla pasjonata była jeszcze do przełknięcia, ale żeby amatorzy napaleni na lustrzanki nie mieli dylematów, czy aby nie zaoszczędzić trochę i nie kupić sobie takiego kompakta.
PPS Jedyna przydatna informacja dla mnie to ile ma kosztować - dwa i trzy dziewiątki - tak elokwentnie wyraził sie przedstawiciel Canon Polska - zamiast po ludzku i po polsku 2.999 zł.
Cena 3.299 zł ? Te 300 winien dokładac ten przedstawiciel Canon. Ale cóz , teraz słowo nic nie znaczy.
Cena pewnie została dostosowana do kursów walut. A słowo - pamiętam jak na oficjalnej premierze C5D mk II, oficjalny człowiek z Canon Polska zarzekał się, że mamy do czynienia z zupełnie nowym, lepszym itd. systemem AF - zapytany czy pod tym względem coś się zmieniło względem pierwszej piątki... więc takie słowa zawsze trzeba skonfrontować z rzeczywistością.
Z czasem pewnie spadnie poniżej 3000 zł, ale nie za dużo. Canon jest przebiegły...
Cena jest taka, żeby dla pasjonata była jeszcze do przełknięcia, ale żeby amatorzy napaleni na lustrzanki nie mieli dylematów, czy aby nie zaoszczędzić trochę i nie kupić sobie takiego kompakta.
Canon to przedsiębiorstwo i na tak samo "przebiegły" jak inne firmy - po prostu myślą w kategoriach maksymalizacji zysków. Nie łudziłbym się jednak, że ktoś tę cenę kalkulował pod polski rynek. Dla nas tak czy siak będzie za drogo, parę stówek w jedną czy drugą stronę niewiele wnosi. Zieloną wyspą nie jesteśmy, tygrysem Europy też - to był kit. Jesteśmy rynkiem za mało znaczącym, cena u nas jest tylko konsekwencją polityki cenowej na inne rynki. I w tym sensie IMHO jest całkiem rozsądna - 799$ - pre-order w B&H, tyle samo ile aktualnie kosztuje E-P3 z kitem.
Porównanie G1X vs GX1 vs J1:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/02/Schermata012455958alle192536-1.png
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/Schermata01-2455958alle192536.png)
Ciekawe jakie różnice będą na prawdziwych zdjęciach..
Ciekawe jakie różnice będą na prawdziwych zdjęciach..
http://www.imaging-resource.com/PRODS/G1X/G1XA.HTM#
Na pierwszej stronie porównanie wycinków, a w "Samples" zdjęcia w całości.
Jakość zdjęć, przynajmniej w jpeg, poszła do przodu w stosunku do lustrzanek Canona.
Podoba mi się ten Canon, przyciski i ich rozmieszczenie przypomina trochę Canona s90 (moim zdaniem najlepsza obsługa wśród kompaktów) - to ciekawa alternatywa dla bezlusterkowców.
Ja tam zadnych podobieństw nie dostrzegam
59524 595255952659527
Na photographyblog.com pojawił się test GX1. Całkiem, całkiem.. Zresztą tego można było się spodziewać:)
http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_g1_x_review/
Jeśli na półkach pojawi się w takiej cenie, jaką obecnie zapowiada euro agd, to będzie kolejny dylemat:)
Wszystkim zakłopotanym rozmiarem sensora w tej cegle polecam video DigitalRev, gdzie można zobaczyć to cegłe w realu. Jedyne, co ma fajne to te kółka do korekcji i iso. Nie pogniewałbym się gdyby Panas wsadził to w GX2, u góry, na lewo od wizjera.
Ten aparat mieści w sobie zoom podobny do m.ZD 12-50 (nie tak szeroki, ale jaśniejszy i dłuższy). Jeśli porównasz rozmiary, to z tej cegły robi się nagle zupełnie nieduża cegiełka. Mi się taka koncepcja bardzo podoba.
Jest wstępny test na DpReview (http://www.dpreview.com/previews/canong1x/page6.asp)
I tak go nie kupię, ale w temacie niepełnej klatki z kitem...
źródło (http://img525.imageshack.us/img525/5277/canonm.jpg)
... wygląda na pozamiatane.
Podoba mi się coraz bardziej - czasem przydało by się coś co może zastąpić ciężkie lustro (np. w 2-3 dniowych wyjazdach) i da lepszy obrazek od kompaktu.
Szkoda tylko, że takie drogie, jeden system mam i nie chę inwestować w nic ponadto ew. jakiś tani nx100, starszy pen, nowy bezlusterkowiec Pentaxa do którego mogę podczepić moje szkiełka...
Ale obiektyw jednak trochę miękki poza centrum kadru, na pewno mniej ostry, niż stałki, z jakimi testowane były bezlusterkowce i lustrzanki, do których jest porównywany. Nie przeszkadza mi to, biorąc pod uwagę, że to jednak zoom, ale fakt jest faktem.
Natomiast kolory w jpegu przekombinowane. Pluto pomarańczowy, Mickey różowa na paszczy, granat jakby wpada w błękit, czerwień wściekła...
Ale obiektyw jednak trochę miękki poza centrum kadru, na pewno mniej ostry, niż stałki, z jakimi testowane były bezlusterkowce i lustrzanki, do których jest porównywany. Nie przeszkadza mi to, biorąc pod uwagę, że to jednak zoom, ale fakt jest faktem.
Natomiast kolory w jpegu przekombinowane. Pluto pomarańczowy, Mickey różowa na paszczy, granat jakby wpada w błękit, czerwień wściekła...
To prawda - ja zawsze przenoszę okienko (dprew) na karty i pióra i tam spotkała mnie niespodzianka ale nie jest tak źle - kolory może opanują nowym softem.
Podoba mi się coraz bardziej - czasem przydało by się coś co może zastąpić ciężkie lustro (np. w 2-3 dniowych wyjazdach) i da lepszy obrazek od kompaktu.
Szkoda tylko, że takie drogie, jeden system mam i nie chę inwestować w nic ponadto ew. jakiś tani nx100, starszy pen, nowy bezlusterkowiec Pentaxa do którego mogę podczepić moje szkiełka...
Ten canon jest fajny, generalnie obrazek kompleksów nie ma względem luster, zresztą ja do Canonów G mam sentyment. Aparat pod turystykę przerabiałem i czy to był kompakt, czy lekkie lustro z kitem, zwykle pojawiała się potrzeba nieco dłuższego obiektywu. Z tego względu nie wydaje mi się, żeby G1X był najlepszym wyborem pod wyjazdy. Niedawno kupiłem E-PL1 + m.zd 14-150. Połaziłem z nim trochę i jestem bardzo zadowolony - w roli aparatu wyjazdowego sprawdzi się - bardzo dobry kompromis pomiędzy gabarytami i obrazkiem, a jak do zestawu dorzucić 20/1.7 - do wnętrz i gorszego światła, takim zestawem można zrobić prawie wszystko. Trudno nie polecać zestawu E-PL1 + m.zd 14-150 - obecnie można go kupić paradoksalnie nawet taniej (1700 PLN) niż m.zd 14-150 solo i taniej niż E-PL1 body jakiś czas po premierze.
Jeśli na półkach pojawi się w takiej cenie, jaką obecnie zapowiada euro agd, to będzie kolejny dylemat:)
Jeżeli faktycznie cena będzie taka jaką podają w zapowiedziach (poniżej 2.500 zł) to byłaby dla wielu do przełknięcia :)
Pewnie coś źle zrozumiałem, ale wydaje mi się, że pod testem pisali, że ta miękkość to tylko przy zdjęciach z bliska...
Pewnie coś źle zrozumiałem, ale wydaje mi się, że pod testem pisali, że ta miękkość to tylko przy zdjęciach z bliska...
Dobrze zrozumiałeś, ale co to zmienia? Nie ma żadnej taryfy ulgowej dla zdjęć robionych z bliska.
Trochę może zmieniać :) Zdjęcia turystyczno - krajobrazowe robi się z pewnej odległości, a z bliska pstryka się głównie konkretne przedmioty umieszczone najczęściej w centrum kadru :) Target "korpus z krótkim kitem" powinien być tym bardziej zadowolony, że zdjęcia wielkości HD i tak będą całe ostre :)
Ten canon jest fajny, generalnie obrazek kompleksów nie ma względem luster, zresztą ja do Canonów G mam sentyment. Aparat pod turystykę przerabiałem i czy to był kompakt, czy lekkie lustro z kitem, zwykle pojawiała się potrzeba nieco dłuższego obiektywu. Z tego względu nie wydaje mi się, żeby G1X był najlepszym wyborem pod wyjazdy. Niedawno kupiłem E-PL1 + m.zd 14-150. Połaziłem z nim trochę i jestem bardzo zadowolony - w roli aparatu wyjazdowego sprawdzi się - bardzo dobry kompromis pomiędzy gabarytami i obrazkiem, a jak do zestawu dorzucić 20/1.7 - do wnętrz i gorszego światła, takim zestawem można zrobić prawie wszystko. Trudno nie polecać zestawu E-PL1 + m.zd 14-150 - obecnie można go kupić paradoksalnie nawet taniej (1700 PLN) niż m.zd 14-150 solo i taniej niż E-PL1 body jakiś czas po premierze.
Canon daje ogniskową ekwiwalent 28-112 na FF czyli Olkowy 14-56 jak dobrze liczę. Dość podobny do mojej Sigmy na APS i w 90% dla mnie wystarczający.
Co do Olka to posiadam nadal ZD 40-150 (nie wiem jak się spisuje z m4/3) i myślałem ew. o Penie z 14-42
Dar-i-jush
18.02.12, 15:40
Co do Olka to posiadam nadal ZD 40-150 nie wiem jak się spisuje z m4/3)
Wg mnie całkiem dobrze:
http://www.youtube.com/watch?v=ENsLbFOYgFk&feature=related
Canon daje ogniskową ekwiwalent 28-112 na FF czyli Olkowy 14-56 jak dobrze liczę. Dość podobny do mojej Sigmy na APS i w 90% dla mnie wystarczający.
Co do Olka to posiadam nadal ZD 40-150 (nie wiem jak się spisuje z m4/3) i myślałem ew. o Penie z 14-42
Spisuje sie calkiem przyzwoicie - jest w miare szybki a dodatkowo ostrzejszy na dlugim koncu niz wersja m43
Prawdopodobnie niedługo zobaczymy bardzo podobny aparat od Sony'ego. Plotka ma status SR5, więc to już prawie pewnik:)
Znając napinkę Soniacza to może będzie jakiś lepszy wizjer - byle z pierdylionami nie przesadzali(marzenia ściętej głowy).
Pojawiła się kolejna recenzja:
http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_g1_x_review/
RTV AGD juz wycofał sie z przedsprzedaży za 2.499 zł :)
Jest już test na fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14481&canon-powershot-g1-x-test
zastanawia mnie kwestia jak mierzą rzeczywistą czułość matrycy. W lustrzankach (czy ogólnie tam gdzie mamy możliwość wymiany obiektywu) możemy sobie wyobrazić jakieś stanowisko laboratoryjne eliminujące wpływ pozostałych czynników (czas naświetlania, jasność obiektywu) na wartość pomiaru. Ale w sytuacji gdy mamy do czynienia z kompaktem?
Fotopolis powtarza za DxOmark że czułość matrycy jest mniejsza od zadeklarowanej. A może to obiektyw jest "odrobinę ciemniejszy" niż producent podaje?
Oprócz tego wygląda tak jakby jaość zdjęć była oceniana na postawie JPG - jeśli czegoś nie przeoczyłem.
Tak czy siak, fajny aparacik. Podoba się mojej siorce a ja perfidnie lobbuję na jego rzecz. Mam nadzieję, że za jakiś czas cena spadnie - co najmniej do 2500 zł. Wtedy może siostra się złamie. Czuję, że wtedy intensywność moich kontaktów rodzinnych wzrośnie...:twisted:
Ciekaw jestem czy będzie można podczepić filtry do tego aparatu.
Ciekaw jestem czy będzie można podczepić filtry do tego aparatu.
Z tego co widzę, to na końcu obiektywu jest gwint na filtr, więc taka możliwość jest.
Nawet na fotopolis w zaletach napisali:
+ możliwość przykręcenia filtra do obiektywu
Za tą cenę(ok 4000) pewnie nikt normalny go nie kupi,( ale widziałem sample i moim skromnym zdaniem matryca lepsza niż w Penach i Panasach) ,bo Canon żeby zarobić w przyszłym roku wypuści go z bagnetem EF/EF-S i pewnie z matrycą APS-C i wtedy zmiażdzy całą konkurencje jakością obrazka
Za tą cenę(ok 4000) pewnie nikt normalny go nie kupi,( ale widziałem sample i moim skromnym zdaniem matryca lepsza niż w Penach i Panasach) ,bo Canon żeby zarobić w przyszłym roku wypuści go z bagnetem EF/EF-S i pewnie z matrycą APS-C i wtedy zmiażdzy całą konkurencje jakością obrazka
Cena na start to 2999 zł.
http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=canon+g1X&plik=1
W drugiej kwestii nie sposób nie przyznać Ci racji: połączenie matrycy 4/3 z bagnetem na pełną klatkę będzie miażdżące dla wszelkich możliwych obrazków.
(http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=canon+g1X&plik=1)
Tylko wg mnie to nie o to chodzi, po co zapinac takie ogory do malutkiego body?
Olympus i Panas idzie dobra droga, male, lekkie, zajefajne optycznie i tak trzymac
pozdrowionka
Niestety po wyciągnięciu cieni matryca pokazuje typowy canonowski banding:
http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_g1x-assets/IMG_0151.JPG
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=175
To chyba aparat dla sympatyków marki Canon niż dla normalnych uzytkowników z większymi aspiracjami. Za tą cenę można miec naprawde coś lepszego. Ogólna ocena -6 to dla mnie żenada. Tylko za optykę najnizej bo aż +4. Taki Fuji X10 też za optyke dostał +4 mimo ,że ma swiatło 2.0-2.8 przy identycznych ogniskowych. Pachnie mi to artykułem sponsorowanym. No ale bądż co bądź to przeca Canon.
To chyba aparat dla sympatyków marki Canon niż dla normalnych uzytkowników z większymi aspiracjami. Za tą cenę można miec naprawde coś lepszego. Ogólna ocena -6 to dla mnie żenada. Tylko za optykę najnizej bo aż +4. Taki Fuji X10 też za optyke dostał +4 mimo ,że ma swiatło 2.0-2.8 przy identycznych ogniskowych. Pachnie mi to artykułem sponsorowanym. No ale bądż co bądź to przeca Canon.
Wydaje mi się, że porównywanie optyki do X-10 i G-1X ma tyl samo sensu co porównywanie matryc tych urządzeń.
Daleko mi do fanklubu Canona, ale mały zoomik do matrycy zbliżonej do 4/3 to jednak co innego niż zoomik do wielokrotnie mniejszej matrycy X-10. Nowy zoom-naleśnik Panasa kosztuje jakąś chorą kasę i nie ma światła 2,8 na szerokim. 14-54 Olka i 17-70 Sigmy to jedyne niezbyt drogie, ale też nieprzesadnie tanie szkła jakie teraz przychodzą mi do głowy, które mają na szerokim 2,8. Ale jakoś ich nie widzę w zestawie z korpusem wielkości G-1X. Dodam jeszcze , że w m4/3 na razie szczytem hi-endu jest 12-50, a Panas zapowiada nawet jakieś wynalazki, gdzie światło zaczyna się od 4 z groszami. Pomijam 12-35 bo wiadomo że na razie nic nie wiadomo(choć ja jestem nienormalny i liczę na cenę poniżej 4000 zł:wink:)
Jedyne, co można zarzucić Canonowi, to powolny AF. Cała reszta jest w porządku, nawet cena. Bezlusterkowce o podobnej ergonomii korpusu sprzedawane z jeszcze ciemniejszymi i krótszymi kitami wcale nie kosztują mniej.
Jeżeli juz tak porównujemy to Canon na przykład w swoim G12 tez sie nie popisał obiektywem bo przy matrycy 1/1.7 ( 7,6x5,7 mm) ma światło 2.8-4.5 a Fujik w X10 przy matrycy 2/3 (8,8x6,6 mm) ma swiatło 2.0-2.8 . Ogniskowe porównywalne ( 28-112 w Fuji do 28-140 w Canonie G12). Zreszta taki np Samsung Ex1 tez ma znacznie jasniejszy obiektyw (Identyczna matryca 1/1.7 ale swiatło 1.8-2.4). To tak gwoli porównań. Kontekst tego jest taki ,ze Canon sie nie wysilił jedynie cene to umiał ustalić.
Jedyne, co można zarzucić Canonowi, to powolny AF. Cała reszta jest w porządku, nawet cena. Bezlusterkowce o podobnej ergonomii korpusu sprzedawane z jeszcze ciemniejszymi i krótszymi kitami wcale nie kosztują mniej.
Ja b ym go nie porównywał do bezlusterkowców bo to kompakt tylko w wielka matrycą i ciemnym szkłem i za dużą kasę. Według mnie mysz urodziła słonia.
G12 był pod tym względem nieciekawy. Ale zrobić kompaktowego zooma kryjącego dużą matrycę, jaśniejszego na jednym końcu i dłuższego na drugim w porównaniu do standardowego kita i sprzedawać go z niegłupią puszką (matryca, obsługa, jakość wykonania, możliwości itp.) za 3000 zł to już wcale nie takie byle co.
Zależność światłosiły od długości ogniskowej obiektywu
28 mm
31.5 mm
33 mm
38.8 mm
45.4 mm
59.2 mm
80.7 mm
112 mm
f/2.8
f/3.2
f/3.5
f/4.0
f/4.5
f/5.0
f/5.6
f/5.8
Canon jest bardzo ciekawa propozycja dla ludzi, ktorzy nie chca budowac systemu, a chca miec niezle obrazki, tak mysle.
Mysle rowniez, ze gdyby nie x10, to wlasnie Canona bym rozwazal jako zakup na codzien, wyglada na bardzo przyzwoity aparacik
pozdrowionka
Canon tak jak każdy aparat ma swoje wady. Wolę takiego G-1X niż GF-2/3 czy NEX-5. W kategorii super-podręczny maluch to na razie najlepsze są dla mnie maszynki typu XZ-1/EX-1/X-10/LX-5 ale jak trzeba wybierać między nimi to też okazuje się, nie można mieć wszystkiego.
Pomyślałem sobie, że ciekawym produktem ubocznym Nikona-1 mógłby być nowy Coolpix 7xxx - z tą samą matrycą co w N-1. Jakby światło było, powiedzmy 2,8-4, ogniskowa sensowna, a do tego odchylany ekran i jakiś wizjer elektroniczny(nie koniecznie hiper-fliper) to nawet za ponad 3000 zł nie byłby do głupi produkt. Tym bardziej, że gabaryty mogłyby byc trochę mniejsze niż u G-1X. Konkurencji dla N-1 by nie było, bo klienci N-1 nawet nie spojrzą na takiego Coolpixa i vice versa. To może być całkiem prawdopodobna opcja, jeśli Nikon będzie chciał się nadal ścigać z Canonem w tej kategorii.
A moze warto zrobic sobie retrospekcje i polowac na Minolte A2?
bdb aparacik, mega uniwersalny, a, ze wiekowy? nie wazne wypluwa bardzo dobre obrazki
pozdrowionka
Janko Muzykant
20.03.12, 21:44
A moze warto zrobic sobie retrospekcje i polowac na Minolte A2?
bdb aparacik, mega uniwersalny, a, ze wiekowy? nie wazne wypluwa bardzo dobre obrazki
Obawiam się, że więcej w tym sentymentu niż jakości. Technika jednak mocno się zmieniła, kiedyś 400iso było nie do przyjęcia, dziś można poniżej tej wartości nie schodzić. Podobnie ze szczegółami obrazu, że o szybkości itp. sprawach nie wspomnę.
Kolejny test:
http://www.dpreview.com/reviews/canong1x/
Jeszcze gdyby cena była mniejsza, to mógłby to być idealny kompakt do zabrania w podróż.