Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon <> Olympus

darkelf
6.01.12, 20:51
Mam ZD50 oraz Nikorka 50/1.4.
Chciałbym móc użyć tych obiektywów w E-30 i D-200 ale nie chca sie wkręcić.
Stąd pytanie - na Allegro znalazłem adapter Olympus -> Nikon ale nie znalazłem adaptera w drugą stronę.
Gdzie go szukać?

Amigo!
6.01.12, 21:39
A nie będzie problemów z ustawieniem przysłony? Na ZD50 na Nikonie?

darkelf
6.01.12, 22:21
Wystarczy mi F/2.0.

HrabiaMiod
6.01.12, 22:24
A nie będzie problemu z pokryciem pola obrazowego w Nikonie? I z ciekawości... Po co tak? : )

Baw się freelensingiem ;)

slawek
6.01.12, 22:44
A ostrość jak ustawisz w zd-50 podpiętym do nikona:?:

hades
6.01.12, 23:41
A są przejściówki, które przenoszą także elektrykę i sterowanie? I to co napisał Hrabia Miód, raczej będzie problem z pokryciem.

darkelf
7.01.12, 00:14
Ach zapomniałem że MF nie zadziała w ZD50 :( No to kupka.

HrabiaMiod
7.01.12, 00:16
Ale przede wszystkim, z ustawianiem ostrości, jak napisał slawek : ) Nie żebyśmy jakoś gasili w Tobie zapał do nowych wyzwań, ale.. ; )

slawek
7.01.12, 00:20
Ale po jakie licho podpinać do d200 zd50mm mając nikkora 50 1/4:?:
Makro Ci chodzi po głowie:?:

darkelf
7.01.12, 01:52
Nie czytam od dosyć dawna tego forum ponieważ pamiętam jak tu działa administracja i widzę że konrad ka ka ka jest tu bardzo aktywny, tak więc nie obchodzą mnie Wasze odczucia na temat niższości ZD50, zadałem tylko proste pytanie i wyjaśniliście mi, że się nie da, dziękuję, do widzenia.

HrabiaMiod
7.01.12, 03:43
Ojoj. Pytaliśmy tylko czemu chcesz tak zrobić - byłem ciekaw, czy np zd50 jest lepsze od n50, czy w czym rzecz... mam gdzieś niższości czy wyższości tego czy owego obiektywu, bo nie licząc analogów, nie mam ani olympusa, ani nikona, a te dwa obiektywy widziałem może trzy razy w życiu.

pozdrawiam.

hades
7.01.12, 04:14
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Nasze odpowiedzi były związane z techniką, a nie z "niższością" lub "wyższością" obiektywów. Skoro są dedykowane szkła dla obu bagnetów, szukaliśmy odpowiedzi co do celu ich przepinania między bagnetami dla zaspokojenia własnej ciekawości. Być może jest do osiągnięcia coś z czego do tej pory nikt nie zdawał sobie sprawy.

Zapraszamy ponownie.

slawek
7.01.12, 11:46
Nie czytam od dosyć dawna tego forum ponieważ pamiętam jak tu działa administracja i widzę że konrad ka ka ka jest tu bardzo aktywny, tak więc nie obchodzą mnie Wasze odczucia na temat niższości ZD50, zadałem tylko proste pytanie i wyjaśniliście mi, że się nie da, dziękuję, do widzenia.
Że co :?::shock:
Człowiek chce Ci udzielić pomocy, a Ty robisz fochy jak dziecko i kto tu w ogóle mówił coś o wyższości jednego szkła nad drugim, czytaj posty ze zrozumieniem.
Do widzenia!