Zobacz pełną wersję : E-3 is BUSY w trakcie fajerwerków
Witam
Wczorajszej nocy pewnie jak część z Was próbowałem sfotografować fajerwerki. Wszystko było fajnie, ostrość manualna na nieskończoność, iso 200 max, manualna ekspozycja, 4sek. czas naświetlania, f18, ale po zrobieniu zdjęcia... BUSY BUSY BUSY a tu akcja trwa i fajerwerki strzelają dalej, bo przecież nikt nie będzie czekał, aż mój aparat nie będzei BUSY :D czemu on jest BUSY tylko przy dłuższych czasach? a przy 1/200 np. już nie. To norma? czy coś nie tak?
Mam E-3 12-60 i CF EXTREME III 16gb jeśli to ma jakieś znaczenie
Zerknij do instrukcji.
Odszumianie przy długim czasie - noise filter, albo noise reduction - zawsze myli mi się, który co robi ;)
Noise Reduct. - ON znaczy bardziej po polsku - odejmowanie ciemnej klatki. Aparat robi dwa zdjęcia jedno po drugim. To drugie przy zamkniętej migawce. Potem z pierwszego odejmuje artefakty które wyszły na drugim. Czym czas naświetlania dłuższy tym dłużej to trwa.
Pięknie Romek wyłożyłeś temat, ja użyłem terminologii z menu E-3, który mam na biurku ;-)
Faktycznie włączyłem filtr szumowy, ale nie przyszło mi do głowy że ma to z BUSY coś wspólnego. Teraz obie opcje ustawiłem na OFF i zobaczymy co z tego będzie. Dzis powtórka z fajerwerków, tylko bardziej opanowana, bo tym razem rodzinka puszcza, wiec mniej więcej będzie wiadomo gdzie wystrzelą, wczoraj korzystałem "na sępa z z tego, co w mieście puszczali :) Dziekuje Panowie :)
Jeżeli mogę coś zasugerować mając jakieś tam doświadczenie w temacie, czas 4sek. wydaje mi się nieco krótki, w każdym razie dla mnie ciekawszy efekt dawały czasy 15-30 sek., chociaż fajerwerki, fajerwerkom nie równe. Z kolei z przysłoną bym nie szalał aż do f18.
Jeżeli mogę coś zasugerować mając jakieś tam doświadczenie w temacie, czas 4sek. wydaje mi się nieco krótki, w każdym razie dla mnie ciekawszy efekt dawały czasy 15-30 sek., chociaż fajerwerki, fajerwerkom nie równe. Z kolei z przysłoną bym nie szalał aż do f18.
Tez mi sie wydaje co do przyslony. F11 powinno byc OK dla systemu 4/3 :)
T.
Witam serdecznie.
...Teraz obie opcje ustawiłem na OFF i zobaczymy co z tego będzie...
Będą białe piksele. Przy długich czasach jesteś skazany na odejmowanie czarnej klatki.
Pozdrawiam.
Gdzieś czytałem , zę można zrobić jedną klatkę do odejmowania. Nie pamiętam gdzie, i wydawało mi się wtedy , że matryca może zmieniać wzorek w miarę jak się rozgrzewa przy fotografowaniu.
Próbował ktoś z Was w taki sposób?
Pozdrawiam AP.
...Próbował ktoś z Was w taki sposób?
Pozdrawiam AP.Tak, "czarną klatkę" można zrobić później, przy innej okazji - stale te same piksele mają tendencję do "podgrzewania się", ale czas "ekspozycji" hotpikseli musi być taki sam, jak podczas wykonywania zdjęć. Do "odejmowania" używałem takiego prościutkiego, acz całkiem skutecznego, narzędzia: http://www.mediachance.com/digicam/blackframe.htm