Zobacz pełną wersję : Pen który?
Obecnie na rynku jest ich już cała rodzina, który w/g was warty jest rozważenia? Chodzi o relacje cana/jakośc. Mam 2 szkła kitowe od serii e. więc chciałbym z nich skorzystac. Niestety słyszałem słabe opinie o współpracy pen-ów z 14-54, czy to prawda?
Cena/jakość zdjęć? - E-PL1. Trochę mało piszesz o oczekiwaniach, stąd polecenie najtańszego Pena.
14-54 wersja pierwsza? - obrazek ok, ale AF to tylko ciekawostka. Ręczne ostrzenie natomiast dość przyjemne.
Dwa kitowce - krótszy raczej się nie przyda bo Pena kupisz pewnie z kitem. Dłuższy owszem, szczególnie nowsza ciemniejsza wersja (AF).
Oczywiście do szkieł z dużego E potrzebujesz przejściówkę - np. MMF-2.
W relacji cena jakość bierz E-PL1 z 14-42 albo 14-150
Mam 14-45 i 40-150 jako kitowce od e-520. Nabyłem niedawno 14-54 I, a z tego co czytam na forum nadaje się on do prawie wszystkiego. Stąd chciałem zakupic samo body pen-a i z nim używac tych kitowców. Co sądzicie o tej kombinacji? Na pewno interesuje mnie szybki AF, bo focic będę małe dziecko ze swoimi kocimi ruchami:)
Szła do dużego 4/3 i PEN to nie jest dobry pomysł na szybki AF.
14-54 I + Pen to nie jest dobre połączenie jeżeli priorytetem ma być szybkość AF. Obiektyw przejeżdża szybko w jedną stroną i cofa kroczkami terkocząc, pyk, pyk, pyk - zdecydowanie nie do fotografii dzieci. Poza tym jeżeli interesuje Cię szybki AF to raczej nie, wcześniej polecany przeze mnie, E-PL1. Wybrałbym E-PL3 (z kitem bądź 14-150), którego AF jest bardzo szybki, poza tym aparat ma odchylany ekran, co przy fotografii dziecka jest fajne, kadry z żabiej perspektywy itp...
Edit: Romek był szybszy bo w trakcie odpowiadania na post miałem wizytę kuriera ;-)
Dzięki za podpowiedzi, jednak mój budżet nie wytrzyma ceny E-PL3 z kitem 14-150, bo to jakieś 3,500 PLZ. Wolałbym chyba zmienić system i wejść w dobre szkło i przeciętną puszkę za te pieniądze. Więc mimo wszystko wolę doinwestowac w lampę do e-520, korzystac dalej z kitów i "nowego" u mnie 14-54 I.
Dzięki za podpowiedzi, jednak mój budżet nie wytrzyma ceny E-PL3 z kitem 14-150, bo to jakieś 3,500 PLZ.
Proponuję zwiększyć aktywność na forum, powstawiać trochę fotek, wstąpić do zakonu OlyJedi a wtedy możesz być mile zaskoczony ceną E-PL3 + 14-150 :]
Chętnie skorzystam. Od 3 dni jestem na tym forum, więc tytuł ZAKONNIKA to rozumiem nie szybko. Pzdr
HELP
potrzebuje pobrac Olympus camera Updater do zautualizowania softu w EPL-1
rzućcie linką
Pod adresem
http://www2.olympus.pl/consumer/208_7226.htm
pod niebieskim przycisku Olympus Digital Camera Updater
nie ma linku
To się ściąga i instaluje razem w OV2:
http://www2.olympus.pl/consumer/205_pen-camera_olympus_viewer_2_23092.htm
Dzięki
to jednka załatwie to w domu