PDA

Zobacz pełną wersję : olympus D-720



ruda272727
29.12.11, 16:21
czy ktoś z was posiada ten model aparatu? prosze o pomoc:-(((
od 2 dni próbuje zrobić jakiekolwiek dobre zdjecie i nic z tego-ten aparat to jakas pomyłka
miała samsunga S1050 :evil:ustawiałam aparat na auto i zdjecia ok,inne ustawienia i wszystko gra, a tu jakas masakra nic nie wychodzi
prosze o porade w tej sprawie
bo jak cos to chyba trza wybrac inny model lub marke

Centus
29.12.11, 17:09
bo jak cos to chyba trza wybrac inny model lub marke

mysle ze to dobry pomysl w Twoim wypadku ;-)

PS.

to czlowiek robi zdjecie a nie aparat , aparat jest tylko narzedziem w reku czlowieka

winnetou
29.12.11, 17:14
Centus - nie tak brutalnie na początek ;)

ruda272727 - co masz na myśli że nie robi dobrych zdjęć ? Co w nich nie pasuje? Wrzuć jakąś przykładową "niedobrą" fotkę zobaczymy jak to wygląda.

Centus
29.12.11, 17:22
Centus - nie tak brutalnie na początek ;)



no moze faktycznie ... ale z drugiej strony moze taka reakcja da do myslenia , aczkolwiek patrzac na koncowke posta , gdzie widnieje od razu gotowe rozwiazanie (kupno innego lepszego aparatu) ciezko cos sensownie doradzic

gdyby padlo gdzies slowo , czy piszacy robi cos zle , ze ma jakies watpliwosci , ale w poscie jest tylko narzekanie na zly aparat i juz prawie podjeta decyzja o kupnie "nowego lepszego"

na logike , kupujac nowy aparat i majac z nim problemy , taki post powinien wygladac tak :

kupilem/ kupilam nowy aparat , robie takie a takie zdjecia (tutaj kilka przykladow) , a chce zeby wygladaly tak i tak (znowu jakies przyklady) , czy ogranicza mnie aparat czy moje umiejetnosci , jezeli aparat to na co zmienic , jezeli umiejetnosci to czego sie nauczyc ...

no i znowu wylazl z tego algorytm ...

winnetou
29.12.11, 17:25
W sumie, coś w tym jest, a algorytm zacny ;)

Thomasso
29.12.11, 17:34
Ja to na poczatku przeczytalem E-720 i juz myslalem, ze jakis nowy korpus sie olkowy pojawil :P

T.

Centus
29.12.11, 17:40
Ja to na poczatku przeczytalem E-720 i juz myslalem, ze jakis nowy korpus sie olkowy pojawil :P

T.

witaj w klubie , tez myslalem ze jakas nowosc ale szybko sprawdzilem u wujka google co to za aparat

ruda272727
30.12.11, 17:15
witam ponownie
wiem, że to jakaś masakra, ale jestem chyba trochę mało rozgarnięta i mało obyta z internetem itd.bo nie umiem tych zdjęć wrzuć:-((((
powiem tak aparat na ustwieniu iAUTO robi nieczyste zdjęcia,występują szumy czy cos w tym stylu
NA utawieniu P to wogóle jakieś niebieskawe, a na innych to już szok
na magic nic nie wychodzi-jakieś maziaje
na SCN rowniez mazgaje jakieś
A PANORAMA TO NIE WIEM O CO KAMAN
ogólnie jedna wielka udręka:mrgreen::cry:

winnetou
30.12.11, 17:17
Wrzucanie zdjęć do postów (https://forum.olympusclub.pl/faq.php?faq=vb_faq#faq_zdjecia)

Centus
30.12.11, 17:23
https://forum.olympusclub.pl/threads/20040-Długodystansowy-test-ZD-90-250-2.8/page11?p=775672

na samym dole Grizz napisal co i jak

mysle ze musisz sie jak to mowia zebrac do ... w garsc , chwile przysiasc i rozpracowac jak wrzucic fotki na forum

pozniej podaj kilka przykladow zlych i dobrych zdjec i swoimi slowami (ale po jakims zastanowieniu) napisz co sie Tobie nie podoba

mysle ze majac jakies sensowne "dane do analizy" wiele osob podpowie co zrobic zeby fotki byly lepsze

ale juz z tego co napisalas wnioskuje ze aparat masz tak skonfigurowany ze na auto rowniez i czulosc ISO jest auto i aparat dobiera pewnie bardzo wysokie wartosci ISO

nie napisalas w jakich warunkach oswietleniowych robilas te "brzydkie" zdjecia

pamietaj , im lepiej udokumentujesz i opiszesz problem tym celniejsza i bardziej merytoryczna dostaniesz odpowiedz

PS
nie zapominaj ze kiedy wszystko inne zawodzi , przeczytaj instrukcje obslugi od aparatu ;-)

ruda272727
30.12.11, 17:25
no moze faktycznie ... ale z drugiej strony moze taka reakcja da do myslenia , aczkolwiek patrzac na koncowke posta , gdzie widnieje od razu gotowe rozwiazanie (kupno innego lepszego aparatu) ciezko cos sensownie doradzic

gdyby padlo gdzies slowo , czy piszacy robi cos zle , ze ma jakies watpliwosci , ale w poscie jest tylko narzekanie na zly aparat i juz prawie podjeta decyzja o kupnie "nowego lepszego"

na logike , kupujac nowy aparat i majac z nim problemy , taki post powinien wygladac tak :

kupilem/ kupilam nowy aparat , robie takie a takie zdjecia (tutaj kilka przykladow) , a chce zeby wygladaly tak i tak (znowu jakies przyklady) , czy ogranicza mnie aparat czy moje umiejetnosci , jezeli aparat to na co zmienic , jezeli umiejetnosci to czego sie nauczyc ...

no i znowu wylazl z tego algorytm ...



może i nie jestem jakimś mega fotografem, ale umiem czytać instrukcje i wiem jak się obsługiwać aparatem ale prawda jest taka że aparat, aparatowi nie równy tak jak człowiek, człowiekowi!!!
chciałam tylko grzecznie spytać o to czy ktoś posiada taki model i może mi w jakiś sposób pomóc ale najwidoczniej nie jeśli widzi sie takie złosliwości ze strony mega przemądrzałego CENTUSA!!
śliczne dzięki dobry człowieku!!

---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post był o 17:23 ----------


Wrzucanie zdjęć do postów (https://forum.olympusclub.pl/faq.php?faq=vb_faq#faq_zdjecia)

próbuje i nic mi z tego nie wychodzi-sory ale jestem do du....:cry:

Centus
30.12.11, 17:34
może i nie jestem jakimś mega fotografem, ale umiem czytać instrukcje i wiem jak się obsługiwać aparatem ale prawda jest taka że aparat, aparatowi nie równy tak jak człowiek, człowiekowi!!!
chciałam tylko grzecznie spytać o to czy ktoś posiada taki model i może mi w jakiś sposób pomóc ale najwidoczniej nie jeśli widzi sie takie złosliwości ze strony mega przemądrzałego CENTUSA!!
śliczne dzięki dobry człowieku!!

---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post był o 17:23 ----------



próbuje i nic mi z tego nie wychodzi-sory ale jestem do du....:cry:

chyba zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz , nie wszystko naraz , pocztaj troszke forum , rozgryziesz jak wrzucic te fotki , potem na spokojnie opiszesz co i jak i dostaniesz odpowiedz

a z instrukcja obslugi to byl zart , stad smieszek na koncu , kilka miesiecy temu toczyla sie dyskusja z czlowiekiem ktory przez kilka lat nie mial czasu jej przeczytac i mial jakies problemy z pewnymi funkcjami , wiec to byla taka rada z przymrozeniem oka ;-)

a szkoda ze nie doczytalas tego co napisalem , bo masz tam pewna wskazowke co do tego dlaczego zdjecia moga wygladac tak jak wygladaja

a posadzasz mnie o zlosliwosc za to ze napisalem jak powinno wygladac takie zapytanie o pomoc , postaw sie na miejscu osoby ktora ma cos Tobie doradzic , jezeli podasz jej tyle informacji ile podalas w pierwszym poscie (glownie narzekania) a jedyny konkret to model aparatu ,to na podstawie czego dac rade , natomiast jezeli zrobisz wg przepisu jaki podalem dasz innym szanse na to zeby mogli sensownie odpowiedziec , zerknij prosze jak inni zadaja pytania , jakie informacje podaja , jakie przyklady , ja kiedys walczylem z ciaglym AF w E-3 , najpierw poczytalem forum , potem przecwiczylem to sam , w koncu zaczalem pytac , podalem tyle informacji ile moglem , i zaczalem dostawac odpowiedzi , byly rozne , pozniej zebralem to wszystko razem i cos z tego wyszlo

reasumujac , mozna oczywiscie zalozyc ze Twoj aparat jest zepsuty , mozna zgadywac ze problem lezy po stronie wysokiego ISO , dopoki nie podasz jakis przykladow zdjeciowych albo nie opiszesz tego na spokojnie , kazda odpowiedz bedzie wrozeniem z fusow

PS.
i nie pisz o sobie ze jestes do d... , wszystkiego sie nauczysz ale krok po kroku

helmuth
30.12.11, 17:42
... jestem chyba trochę mało rozgarnięta i mało obyta z internetem itd.bo nie umiem tych zdjęć wrzuć:-((((Zacznijmy od tego, czy umiesz zrzucić zdjęcie do komputera. Jeżeli tak, to już dalej proste- wyżej Ci napisali gdzie jest opisane jak to zrobić ;)

Lolita
30.12.11, 17:43
a z instrukcja obslugi to byl zart
A czemu znowuś żart? Ja instrukcję mam zawsze w plecaku. Ta od E-620 już jest wymięta na maksa. Od paru dni przesiadlam się do innego aparatu i pomimo, że też Olek i menu bardzo podobne pierwsze za co się zabrałam to właśnie instrukcja ;)
Ruda, nie zniechęcaj się tylko tak jak radzą koledzy, poczytaj forum, wrzuć fotki, a napewno otrzymasz porady :)
P.S. Pisalaś, że bardzo szumią te zdjęcia. Może sprawdź jak masz iso ustawione?

Centus
30.12.11, 17:51
A czemu znowuś żart? Ja instrukcję mam zawsze w plecaku. Ta od E-620 już jest wymięta na maksa. Od paru dni przesiadlam się do innego aparatu i pomimo, że też Olek i menu bardzo podobne pierwsze za co się zabrałam to właśnie instrukcja ;)
Ruda, nie zniechęcaj się tylko tak jak radzą koledzy, poczytaj forum, wrzuć fotki, a napewno otrzymasz porady :)
P.S. Pisalaś, że bardzo szumią te zdjęcia. Może sprawdź jak masz iso ustawione?

zart w tym sensie ze nie bylem pewien czy Ruda do niej zerknela , odpisala ze tak wiec po temacie , a napisalem to tak z przymrozeniem oka , pamietasz byl taki watek jakis czas temu , ktos sie pytal o wylaczenie spawarki przy AF , pochwalil sie ze ma aparat kilka lat ale nie zdazyl przeczytac instrukcji , a pozniej zrobil sie z tego ... tasiemic ;-)

ruda272727
30.12.11, 17:52
kurza stopa zebym tylko to ja wiedziała o czym wy wszyscy piszecie:-(((
co to jest iso?
do kompa umiem uwrzucać fotki ale tu wyskakuje mi Add an Image from UrlAllowed Filetypes: jpg, jpeg, png, gif

URL


I O CO KAMAN ?
NIE MAM MOCY NA TAKIE RZECZY
CHCIAŁABYM ALE NIE UMIEM TEGO:evil:

Centus
30.12.11, 17:52
Zacznijmy od tego, czy umiesz zrzucić zdjęcie do komputera. Jeżeli tak, to już dalej proste- wyżej Ci napisali gdzie jest opisane jak to zrobić ;)

stapasz po cienkim lodzie ;-)

ruda272727
30.12.11, 17:54
CENTUS może troszeczkę przesadziłam, ale nikogo nie obraziłam :roll:?????????
należy do tych osób które, ze wszystkim dają se radę, ale z tym aparatem to nie dam-cięzki kaliber

Centus
30.12.11, 17:56
kurza stopa zebym tylko to ja wiedziała o czym wy wszyscy piszecie:-(((
co to jest iso?
do kompa umiem uwrzucać fotki ale tu wyskakuje mi Add an Image from Url

Allowed Filetypes: jpg, jpeg, png, gif

URL


I O CO KAMAN ?
NIE MAM MOCY NA TAKIE RZECZY
CHCIAŁABYM ALE NIE UMIEM TEGO:evil:

iso to jest czulosc matrycy , im ciemniej tym czulosc musi byc wieksza zeby aparat mogl zarejestrowac zdjecie , zazwyczaj im wieksza czulosc ISO tym wieksze szumy ,
napisalas ze aparat w trybie Auto , wiec mozliwe ze ISO tez jest na AUTO , aparat sam je ustawia i daje wysokie zeby zjecie wyszlo nieporuszone

zerknij do instrukcji jak ustawic ISO recznie , byc moze tedy droga , napisz tez przy jakim oswietleniu robisz te zdjecia , to wszystko jest wzajemnie powiazane

PS
napewno masz moc na takie rzeczy , ale czasami potrzeba na to chwili albo dwoch , a za szybko sie poddajesz

ruda272727
30.12.11, 17:57
A czemu znowuś żart? Ja instrukcję mam zawsze w plecaku. Ta od E-620 już jest wymięta na maksa. Od paru dni przesiadlam się do innego aparatu i pomimo, że też Olek i menu bardzo podobne pierwsze za co się zabrałam to właśnie instrukcja ;)
Ruda, nie zniechęcaj się tylko tak jak radzą koledzy, poczytaj forum, wrzuć fotki, a napewno otrzymasz porady :)
P.S. Pisalaś, że bardzo szumią te zdjęcia. Może sprawdź jak masz iso ustawione?

dziękuje za wsparcie ale z tymi fotkami bedzie problem-instrukcje przeczytał i stawiłam jak kazali ale zdjecia dalej są jakieś nie wyrażne-albo niebieskie,czerwone zółte zamazane a w ruchu już nic nie mogę zrobić

Centus
30.12.11, 18:00
CENTUS może troszeczkę przesadziłam, ale nikogo nie obraziłam :roll:?????????
należy do tych osób które, ze wszystkim dają se radę, ale z tym aparatem to nie dam-cięzki kaliber

spoko , przeciez jeszcze pisze i tlumacze , moze faktycznie bylem z lekka uszczypliwy , ale Twoj pierwszy post tak nastrajal ;-)

z tego co sprawdzalem, to akurat ten aparat to pioreczko ;-)

---------- Post dodany o 18:00 ---------- Poprzedni post był o 17:57 ----------


dziękuje za wsparcie ale z tymi fotkami bedzie problem-instrukcje przeczytał i stawiłam jak kazali ale zdjecia dalej są jakieś nie wyrażne-albo niebieskie,czerwone zółte zamazane a w ruchu już nic nie mogę zrobić

na podstawie tego co piszesz to ja widze tylko jedna rade , pokombinuj jak wystawic zdjecia w necie , jak nie dasz rady na forum , wrzuc gdziekolwiek i podaj do nich linka , poprostu wklejajac go jak tekst , bez tego naprawde sie nie da

akurat zdjecia w ruchu sa dosyc trudne nawet z bardziej zaawansowanymi aparatami , wiec moze poki co skupmy sie na zdjeciach statycznych , ale wrzuc przyklady

Lolita
30.12.11, 18:03
do kompa umiem uwrzucać fotki ale tu wyskakuje mi Add an Image from Url

Allowed Filetypes: jpg, jpeg, png, gif

URL


I O CO KAMAN ?
NIE MAM MOCY NA TAKIE RZECZY
CHCIAŁABYM ALE NIE UMIEM TEGO:evil:
Pod okienkiem szybkiej odpowiedzi masz opcje zaawansowane.
Jak tam wejdziesz zobaczysz zarządzaj załącznikami.
Dodajesz załącznik z dusku swojego komputera.
Z URLem musiała byś załadować zdjęcie np. do ImageShak i stamatąd skopiować adres.
P.S. Podeślij mi te foty na maila i wrzucę do wątku ;)

ruda272727
30.12.11, 18:10
nie no proszę tylko o jedno jak ma wprowadzić te zdjęcia

---------- Post dodany o 18:06 ---------- Poprzedni post był o 18:05 ----------

bo ustawiam wszystkie ustawienia i nic dalej. czy to śiatło jest włączone czy nie czy lampa działa czy nie

---------- Post dodany o 18:10 ---------- Poprzedni post był o 18:06 ----------

dziękuje bardzo za tą informacje już wrzucam te fotki

ruda272727
30.12.11, 18:17
5833658337

henry1
30.12.11, 18:20
Ruda napisz skąd jesteś, może w pobliżu jest jakiś OLEK z klubu to spotkacie się gdzieś z aparatami i udzieli Tobie potrzebnych informacji.

ruda272727
30.12.11, 18:25
stargard szcz

---------- Post dodany o 18:25 ---------- Poprzedni post był o 18:24 ----------

583405833958338

Lolita
30.12.11, 18:26
No faktycznie, zdjęcia masakra :???:

Ruda napisz skąd jesteś, może w pobliżu jest jakiś OLEK z klubu to spotkacie się gdzieś z aparatami i udzieli Tobie potrzebnych informacji.
To jest bardzo dobry pomysł:grin: A jeszcze się zapytam czy aparat jest nowy czy używany?

ruda272727
30.12.11, 18:28
583405833958338<IMG id=vbattach_58340 class=previewthumb alt="" src="https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58340&amp;stc=1" attachmentid="58340"><IMG id=vbattach_58339 class=previewthumb alt="" src="https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58339&amp;stc=1" attachmentid="58339"><IMG id=vbattach_58338 class=previewthumb alt="" src="https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58338&amp;stc=1" attachmentid="58338">

---------- Post dodany o 18:28 ---------- Poprzedni post był o 18:26 ----------

583405833958338<



i tak wyglądaja moje wszystkie fotki sa za czerwone z szumem sztuczne

winnetou
30.12.11, 18:37
Zdjęcia masakra ale iso jest na 1600 i czas 1/2s To jakoś się nie dziwię że tak szumi.

Na początek proponuję ustawić iso ręcznie na ~400 i jakoś doświetlić scenę albo spróbować w lepszych warunkach machnąć fotkę (coś w miarę jasnego żeby AF się na ciemnościach nie gubił)

ruda272727
30.12.11, 18:37
58345583465834758348

henry1
30.12.11, 18:37
Pewnie za wysokie ISO i źle ustawiony balans bieli czyli WB.

winnetou
30.12.11, 18:41
Balans ujdzie w niedużym tłumie - ale wszędzie jest iso 1600 - na każdej jednej fotce.

Ruda - spróbuj przestawić ISO na wartość 200-400 max 800

Lolita
30.12.11, 18:45
No przy ISO 1600 to ja się nie dziwię, że taka kasza wychodzi.
Najlepiej wejdź w menu i ustaw ISO na auto ;)
P.S. Czyli tak jak zakładalam. Ale ja jestem kumata kurde :mrgreen:

ruda272727
30.12.11, 18:46
próbuję coś zmieniać w ustawieniach ale dalej to samo albo za blade albo za czerwone

winnetou
30.12.11, 18:48
Ruda - ustaw ISO na 400, postaw aparat na stole, żeby się nie ruszył, trzaśnij fotkę i wrzuć - będziem działać dalej.

ruda272727
30.12.11, 18:49
to beda zdjecia przy wb auto iso 400 przy pełnym swietle zara je wgram

ruda272727
30.12.11, 18:56
5835058349


58351

ruda272727
30.12.11, 19:00
tak jak p[isaliście zrobiłam przy pełnym oświetleniu

---------- Post dodany o 18:58 ---------- Poprzedni post był o 18:57 ----------

iso na 400 i wb auto.

---------- Post dodany o 19:00 ---------- Poprzedni post był o 18:58 ----------

ja sie poddaaje nie mam siły do tego aparatu jest nowy a robi takie tragiczne zdjecia

Saboor
30.12.11, 19:02
tak jak p[isaliście zrobiłam przy pełnym oświetleniu

---------- Post dodany o 18:58 ---------- Poprzedni post był o 18:57 ----------

iso na 400 i wb auto.

---------- Post dodany o 19:00 ---------- Poprzedni post był o 18:58 ----------

ja sie poddaaje nie mam siły do tego aparatu jest nowy a robi takie tragiczne zdjecia

ISO 400 fakt
ale WB Masz ustawione ręcznie - sprawdź

Nie poddawaj się! Złamiemy dziada!

winnetou
30.12.11, 19:03
Przynajmniej z jakością lepiej ;)
Co do WB - światło sztuczne/żarowe albo ręczna temperatura w okolicach 3000K (jak piszę głupoty proszę poprawić ale chyba coś koło tego ma żarowka)

A potem jeszcze raz fotki na forum ;)

Tylko te czasy są jakieś dziwnie długie

ruda272727
30.12.11, 19:23
iso 400 wb żarówka-tak mam napisane zdjęcie przy właczonym oświetleniu w mieszkaniu
kolejne swietlówka iso to samo
kolejne chyba najlepsze iso 400 wb pochmurno-w domu a dalej nie pamietaj

ruda272727
30.12.11, 19:31
miałam wiecej zdjęć i komp mi siadł:evil:

---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post był o 19:26 ----------

może tak będzie nam łatwiej wszystkim-prosze podajcie mi model nazwe aparatu w którym nie bedę musiała robić tych wszystkich funkcji zeby zrobic dobre zdjecie-dla mnie amatora wystarczy zwykły aparacik bez zadnych udogodnien i robienie dobrych fotek na automacie:shock:

dziekuje ślicznie wszystkim za pomoc jesteście niesamowici, ale ja sie poddaje tyle rzeczy mam zrobic, zeby zrobic 1 fotke -dzieki postoje-nie na moje nerwy:evil:

Centus
30.12.11, 19:39
miałam wiecej zdjęć i komp mi siadł:evil:

---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post był o 19:26 ----------

może tak będzie nam łatwiej wszystkim-prosze podajcie mi model nazwe aparatu w którym nie bedę musiała robić tych wszystkich funkcji zeby zrobic dobre zdjecie-dla mnie amatora wystarczy zwykły aparacik bez zadnych udogodnien i robienie dobrych fotek na automacie:shock:

dziekuje ślicznie wszystkim za pomoc jesteście niesamowici, ale ja sie poddaje tyle rzeczy mam zrobic, zeby zrobic 1 fotke -dzieki postoje-nie na moje nerwy:evil:

za szybko sie poddajesz , poczekaj na jakis w miare sloneczny dzien , zrob kilka zdjec na dworze , postaraj sie o jak najnizsze iso , ustawisz je w menu , zwroc jeszcze uwage na jedna sprawe , jaki masz ustawiony stopien kompresji zdjec w aparacie i ich rozdzielczosc , wydaje mi sie ze masz ustawiona dosyc mocna kompresje , i to w polaczeniu z wysokim iso jakie mialas ustawione (1600) plus dlugi czas dawalo taka kaszane

zawsze zeby zrobic zdjecie troszke bedzie trzeba pomyslec i ustawic cos tam w aparacie , szczegolnie jak robisz zdjecia w domu (a tam wiadomo slabe oswietlenie) , duzo latwiej bedzie w plenerze

nie poddawaj sie , przegladnij instrukcje w kontekscie czulosci ISO i koniecznie temat jakosci zdjec (kompresja)

nie sadze zeby w tym wypadku zmiana aparatu byla calym remedium na zaistniala sytuacje

Gryphoon
30.12.11, 19:40
Nie poddawaj sie. Wszystko jest dla ludzi. Fotografia na poczatku moze jest trudna ale wlasnie dlatego daje tyle satysfakcji!
Czytac, probowac i nie bac sie!!

W razie watpliwosci mas to forum - ludzie Ci pomoga.

Pozdrawiam

Centus
30.12.11, 19:48
gwoli pocieszenia , bo taki efekt chcialbym osiagnac

http://www.flickr.com/groups/1637315@N25/

tutaj masz garsc zdjec zrobionych Twoim aparatem

mozesz tez pod adresem www.flickr.com (http://www.flickr.com) wpisac w szukarce VR-310 albo VR310 to jest Twoj aparat , dostaniesz tysiace zdjec zrobionych tym aparatem , oczywiscie wiekszosc z nich to sloneczny plener , wiec duzo latwiej

pomysl o tym co napisalem wczesniej , ale tak na spokojnie bez nerwow , zdjecie robi czlowiek , aparat jest tylko narzedziem w jego reku

PS
jeszcze raz zachecam , poczekaj na pogodny dzien , ustaw najnizsze ISO jakie mozesz (powiedzmy 100) , ustaw maksymalna jakosc zdjec (najwiekszy ich rozmiar i rozdzielczosc) , zrob kilka zdjec i mozesz sie zdziwic ;-)

ruda272727
30.12.11, 20:06
gwoli pocieszenie , bo taki efekt chcialbym osiagnac

http://www.flickr.com/groups/1637315@N25/

tutaj masz garsc zdjec zrobionych Twoim aparatem

mozesz tez pod adresem www.flickr.com (http://www.flickr.com) wpisac w szukarce VR-310 albo VR310 to jest Twoj aparat , dostaniesz tysiace zdjec zrobionych tym aparatem , oczywiscie wiekszosc z nich to sloneczny plener , wiec duzo latwiej

pomysl o tym co napisalem wczesniej , ale tak na spokojnie bez nerwow , zdjecie robi czlowiek , aparat jest tylko narzedziem w jego reku

PS
jeszcze raz zachecam , poczekaj na pogodny dzien , ustaw najnizsze ISO jakie mozesz (powiedzmy 100) , ustaw maksymalna jakosc zdjec (najwiekszy ich rozmiar i rozdzielczosc) , zrob kilka zdjec i mozesz sie zdziwic ;-)



zdjęcia niesamowite,przepiękne ale to nie możliwe że tym aparatem!!!???

jak ja mam się nauczyć tego wszystkiego?

miałam samsunga s1050 robił genialne zdjecia bez rzadnej mojej ingerencji a tu taka masakra i gimnastyka zeby zrobic 1, jedno jedne zdjecie w miare dobre

no nie wiem czy podołam temu wyzwaniu zeby opanowac te cudo

jak nie to wymiana na coś prostrzego:cry:

jest to świetne forum i kupa sympatycznych osób ktora chce duzo wytłumaczyć i pomóc ale ten model chyba nie dla mnie:oops:
przepraszam ze zawracałam wam wszystkim głowę:cry:

---------- Post dodany o 20:06 ---------- Poprzedni post był o 20:04 ----------

no dobrze zdjecia w dzien prawie kazdemu wychodzą (ale nie mi!!!)ale co ze zdjeciami w nocy-kiedy brak oświetlenia itd.?przeciez tez takie zdjecia mamy a mi w domu też nie wychodzą

Centus
30.12.11, 20:21
miałam samsunga s1050 robił genialne zdjecia bez rzadnej mojej ingerencji a tu taka masakra i gimnastyka zeby zrobic 1, jedno jedne zdjecie w miare dobre



byc moze ze w domysle byl innaczej skonfigurowany , pewnie... mozesz zmienic aparat , ale jezeli wyjdzie na to ze i tamten nowy bedzie zle skonfigurowany ?
zmienic aparat zawsze mozesz , posluchaj mojej rady ktora podalem na koniec postu jaki ostatnio zacytowalas

nikomu glowy nie zawracasz , ale daj sobie szanse ... , za szybko rezygnujesz

myslisz ze tutaj wszyscy od razu robili piekne zdjecia ? kazdy sie kiedys uczyl , napewno nie opanujesz wszystkiego w jeden wieczor , Twoje proby zdjeciowe robisz w domu , gdzie jest ciemno , sa to najgorsze warunki do robienia zdjec , aparat masz budzetowy , on sie bedzie o wiele lepiej spisywal poczas zdjec w plenerze , podczas ladnej pogody , oczywiscie w domu tez sie da , ale trzeba troszke poustawiac w aparacie

---------- Post dodany o 20:21 ---------- Poprzedni post był o 20:13 ----------



no dobrze zdjecia w dzien prawie kazdemu wychodzą (ale nie mi!!!)ale co ze zdjeciami w nocy-kiedy brak oświetlenia itd.?przeciez tez takie zdjecia mamy a mi w domu też nie wychodzą

lapy opadaja do samej ziemi ;-) , czy jest na sali jakis trener ze specjalizacja "motywacja i wiara w siebie" ?

poznaj najpierw swoj aparat , postaraj sie zrozumiec co do czego sluzy , co to jest ISO , co to jest kompresja zdjec , co to jest ich rozdzielczosc , co to jest czas i wartosc przyslony

zacznij od zdjec w latwych warunkach , po za domem , sloneczna lub lekko pochmurna pogoda

dopiero kiedy poradzisz sobie z tym etapem , mysl o czyms trudniejszym

prawda tez jest to ze im trudniejsze warunki do zdjecia , tym przyjemniej sie pracuje lepszym (drozszym sprzetem) ale to nie znaczy ze Twoim aparatem sie nie da zrobic zdjecia w "trudnych" warunkach

poki co tyle z mojej strony ;-)

ruda272727
30.12.11, 20:24
dziękuje pieknie za wszystko i za cierpliwość do zobaczenia wszystkim i tobie Centus:-)))))))))))

winnetou
30.12.11, 20:27
Słuchaj Centusia zacnie prawi ;)
Daj sobie tydzień, dwa i sama nie poznasz własnych zdjęć.
No i wiara czyni cuda (czy jak to tam gadają). Więc głowa do góry, aparat w dłoń i do boju!

Centus
30.12.11, 20:32
dziękuje pieknie za wszystko i za cierpliwość do zobaczenia wszystkim i tobie Centus:-)))))))))))

nie ma za co ;-)

cos mi jeszcze wpadlo do glowy

wejdz na www.youtube.pl (http://www.youtube.pl) , wpisz : kurs fotografii amatorskiej , mozesz tez wpisac : Olympus VR-310 albo D-720

z pierwszej opcji znajdziesz troszke ogolnych kursow ktore wprowadza Cie w podstawy i bardziej zaawansowane sprawy , ta druga opcja jest typowo o Twoim aparacie , pewnie beda jakies testy i opisy jak uzyc aparatu

---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 20:29 ----------


Słuchaj Centusia

tylko nie Centusia ;-) , jesli ci piuropusz mily ;-) , takie okreslenie to chyba po krakowsku sknera a jam ci jest z Poznania (tak wiem o nas tez mowia sknery )

w sumie to na to samo wychodzi

Centuś pozdrawia ;-)

winnetou
30.12.11, 20:34
Oj tam oj tam :P
a może być tak nie po polskiemu: Centus'ia ?

Centus
30.12.11, 20:38
Oj tam oj tam :P
a może być tak nie po polskiemu: Centus'ia ?

moze byc jak chcesz ;-)

helmuth
30.12.11, 22:43
iso 400 wb żarówka-tak mam napisane zdjęcie przy właczonym oświetleniu w mieszkaniu
kolejne swietlówka iso to samoNie znam tego aparatu ale jedno mnie zastanawia- czy nie można WB ustawić na AUTO?
Na tym zdjęciu błysnęła lampa a to inna temperatura światła. Powinno być ustawienie WB na lampę błyskową (błyskawica).

... tylko nie Centusia ;-) , jesli ci piuropusz mily ;-) , takie okreslenie to chyba po krakowsku sknera a jam ci jest z Poznania (tak wiem o nas tez mowia sknery )To nie wiesz, że Poznaniacy to Szkoci wyrzuceni ze Szkocji za rozrzutność? :mrgreen:

Lolita
30.12.11, 23:01
Nie znam tego aparatu ale jedno mnie zastanawia- czy nie można WB ustawić na AUTO?
Ja też nie znam...Ale na mój chłopski rozum dziewucha nabebrzyła w ustawieniach jak nie wiem :???: Bo jeżeli nowy aparat, to ustawienia są fabryczne... czyli auto ;)