Zobacz pełną wersję : Co zakupić najpierw?
Przymierzam się do zakupu aparatu. Natomiast nie wiem, co kupić najpierw, czy lustrzankę, czy jednego z m4/3. Chodzi o to, że chcę trochę poważniej zająć się fotografią. Niestety, nie wiem, który aparat będzie dobry na początek. W przyszłości chciałbym mieć i tak dwa zestawy. Tutaj pytanie, czy na początek do nauki i poznawania fotografii lepiej będzie zakupić lustrzankę, czy któryś z mikrusów? Co do robionych przeze mnie zdjęć, to na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie. Co polecacie na początek i jaki model aparatu? Jeżeli chodzi o lustrzankę, to chciałbym wejść w system Canon'a, a m4/3 to PEN. Z góry dziękuję za pomoc.
Moim zdaniem Pen E-P3 jest dla Ciebie odpowiedni, co do lustrzanki to E-620. Co do Canona to nie to forum.
Pozdrawiam
(...)Chodzi o to, że chcę trochę poważniej zająć się fotografią. Niestety, nie wiem, który aparat będzie dobry na początek. W przyszłości chciałbym mieć i tak dwa zestawy. Tutaj pytanie, czy na początek do nauki i poznawania fotografii lepiej będzie zakupić lustrzankę, czy któryś z mikrusów?(...)
Na poczatek, zanim wejdziesz w jakikolwiek system, rozejzalbym sie za ksiazkami o podstawach fotografii.
Pozdrawiam
Darekw1967
26.12.11, 12:35
Witam !
Co do Canona to fajny jest 5D MKII.
Pozdrawiam
Na poczatek, zanim wejdziesz w jakikolwiek system, rozejzalbym sie za ksiazkami o podstawach fotografii.
Ech, niektórzy to potrafią całą zabawę popsuć juz na początku :mrgreen:
A ile na początek jesteś w stanie wydać? Pytam serio.
Pena ze stalkami jasnymi bym Ci na początek zaproponował - jak będziesz chciał więcej to do 5Dmk2 lub D700 zawsze można powoli dozbierać . Nie podałeś jakim rodzajem fotografii chciałbyś się zajmować.
Pozdrawiam AP.
przeanalizuj sobie czego więcej bedziesz fotografował na początku. Skoro i tak chcesz 2 systemy to pewnie wiesz dlaczego dwa i wiesz że każdy system będziesz uzywał do czego innego.
Reporterka uliczna - tu będzie moim zdaniem królował mikrus mały niepozorny cichy niezauważalny, którego nawet nie przykładasz do oka
krajobrazy - mikrusem z powodzeniem zawojujesz. Jedyna wada dla mnie to problem ze stosowaniem szarych połówek HITECH czy COKIN na malutkich obiektywach ale to niuans. PEN sprawdzi się super
ludzie - tu zależy czy w ruchu i akcji czy nie. generalnie pen tez sie super sprawdzi :)
jesli natomiast na dzieńdobry bedziesz chciał robić dynamiczne akcje które wymagają od Ciebie i aparatu szybkiej reakcji to DSLR bedzie lepszym wyborem.
Ja pewnie wszedłbym na początek w PENa jesli chcesz się uczyć podstaw to spokojnie mozesz to zrobić PENem a aparat ma wiele zalet takich o których wspomniałem wczesniej.
Kamol3 - kup sobie na start E-PL1 i nie zwlekaj z tym za długo. Dostaniesz bardzo dobry obrazek, całkiem przyzwoity kit, zabawy i nauki co niemiara. Aparat teraz jest wyprzedawany za czapkę gruszek. Poużywasz trochę, będziesz wiedział czego chcesz, w którą stronę iść.
Kamol3 - kup sobie na start E-PL1 i nie zwlekaj z tym za długo. Dostaniesz bardzo dobry obrazek, całkiem przyzwoity kit, zabawy i nauki co niemiara. Aparat teraz jest wyprzedawany za czapkę gruszek. Poużywasz trochę, będziesz wiedział czego chcesz, w którą stronę iść.
Oooo. I to jest właściwy kierunek. Jak się wciągniesz to prędzej czy później, będziesz wiedział czego potrzebujesz. A wiele na początek nie wydasz.
Nie podałeś jakim rodzajem fotografii chciałbyś się zajmować.
Co do robionych przeze mnie zdjęć, to na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie.
......
A ile na początek jesteś w stanie wydać? Pytam serio.
Co do ceny jaką jestem w stanie wydać na początek to 3k-3,5k zł.
Pena ze stalkami jasnymi bym Ci na początek zaproponował - jak będziesz chciał więcej to do 5Dmk2 lub D700 zawsze można powoli dozbierać . Nie podałeś jakim rodzajem fotografii chciałbyś się zajmować.
Pozdrawiam AP.
Co do fotografii jaką bym chciał się zajmować to tak jak pisałem. Na początku uliczne fotki i tutaj też uważam że mikrus będzie odpowiedni. Mały, nie rzuca się w oczy i co najważniejsze lekki. Oprócz tego również krajobrazy i fotografia ludzi. Może w przyszłości będzie tego więcej, na razie muszę powoli łapać się wszystkiego po trochu żeby zobaczyć co spodoba mi się najbardziej i później w tym kierunku chciałbym iść.
Nie ukrywam również, że opcje filmowania są też dla mnie ważne, ale tutuaj to tylko okazyjne filmy.
Pen, poniewaz spisze sie do tego co chcesz, street, to jego zycie, pozostajesz niezauwazonym i nikt nie traktuje Cie serio z 'aparacikiem' wiec lapiesz fajne kadry, krajobraz, 12mpix spokojnie starcza do rozdzielczych wydrukow wysokiej jakosci, ludzie, patrz punkt 1.
Polecam za Karolem E-PL1, tani i bardzo dobry jakosciowo, to juz ostatni dzwonek na zakup nowki sztuki za mala kase, mam 2 i nie zamieniam na nowsze.
Na lustro, duze i ciezkie, z duzymi inwestycjami, do bardzo powaznej specyficznej pracy, zawsze jeszcze przyjdzie czas.
pozdrawiam serdecznie
Janek
W takim razie jeżeli wybiorę PEN'a na początek to jakie obiektywy jeszcze dokupić?
W takim razie jeżeli wybiorę PEN'a na początek to jakie obiektywy jeszcze dokupić?
Jeśli kupisz z krótkim kitem 14-42, to dokupując 40-150 będziesz miał zakres ogniskowych który da Ci możliwość nauki. Potem czas zweryfikuje twoje potrzeby optyczne. Ja uwielbiam fisza, ale on może Ci się wcale nie przydać.
Do Pena kupiłbym Panasonica 20/1.7 dobry do streeta i krajobraz też się da nim ogarnąć.
Jeśli portrety też, to 45/1.8 Olympusa.
Potem jeśli będą dodatkowe pieniądze 12/2 do krajobrazu i szerszych kadrów ulicznych.
Kita też warto mieć, jako uniwersalny obiektyw.
user_jgora
26.12.11, 23:56
Ja bym na poczatek proponowal EPL1 + szkielko 45/1.8 olympusa i dalej masz dwie opcje:
Panasonic 20mm + z czasem Olympus 12mm,
Lub
Panasonic 14mm + z czasem Panasonic 25mm,
Oba zestawy wychodza podobnie cenowo, wszystko zalezy ktora ogniskowa jest dla Ciebie priorytetowa.
Co do ceny jaką jestem w stanie wydać na początek to 3k-3,5k zł.
Co do fotografii jaką bym chciał się zajmować to tak jak pisałem. Na początku uliczne fotki i tutaj też uważam że mikrus będzie odpowiedni. Mały, nie rzuca się w oczy i co najważniejsze lekki. Oprócz tego również krajobrazy i fotografia ludzi. Może w przyszłości będzie tego więcej, na razie muszę powoli łapać się wszystkiego po trochu żeby zobaczyć co spodoba mi się najbardziej i później w tym kierunku chciałbym iść.
e-pl1 z 14-42mm + 45mm f/1,8 + 20mm f/1,7 + fl-36R + statyw
14-42mm - praktyczny zoomik który pozwoli Ci zorientować się na jakich ogniskowych najczęściej będziesz robił zdjęcia i pod niego kupić nowe szkiełka w przyszłości.
45mm f/1,8 - super portretóweczka
20mm f/1,7 - super jakość, fajna ogniskowa, genialne światło... nie pożałujesz. Dla mnie szkło numer jeden tego systemu.
FL-36R - bardzo fajna amatorska i niewielka lampka z dużym potencjałem.
Jeśli zależy Ci na szerokim kącie do krajobrazów to warto pomyśleć o 9-18mm a na 20mm dozbierać,
ale jeśli 14mm wystarczy Ci na początek, to bierz bez wahania najpierw 20mm - genialne szkiełko.
pozdrawiam
user_jgora
27.12.11, 08:35
Ale "praktyczny" zoomik niepotrzebnie zuzywa czesc budzetu, oraz miejsce w torbie. Lepiej od razu przyzwyczajac sie do pracy stalkami. Roznica w jakosci i jasnosci jest zbyt duza...
Ale "praktyczny" zoomik niepotrzebnie zuzywa czesc budzetu, oraz miejsce w torbie. Lepiej od razu przyzwyczajac sie do pracy stalkami. Roznica w jakosci i jasnosci jest zbyt duza...
Piszemy o kicie z E-PL1. Budżet - komplet to jakieś 200zł więcej niż samo body. Miejsce w torbie - on jest mały, sprytnie składany, zresztą nie trzeba zawsze wszystkich klamotów przy sobie nosić. Co do jakości - ta wersja kita jest całkiem używalna i piszę to z perspektywy posiadacza 20/1.7 i 45/1.8.
Co sądzicie o E-PL2? Można już wyrwać go za 1500 zł z kitem. Fakt że jest droższy od E-PL1 o jakieś 300 zł, ale może warto? Czy jest to tylko inna obudowa i trochę więcej dodanych filtrów?
Na allegro jest również do dostania E-P2 z naleśnikiem 17mm i wizjerem VF-1 w cenie 1750 zł używany lecz w bdb stanie.
Ja na Twoim miejscu brałbym E-PL3. Różnica w działaniu AF jest tak duża, że starsze modele przestają być atrakcyjne, nawet pomimo niskiej ceny.
3.5K to jak na początek naprawdę sporo kasy. Dobrze tutaj ludziska gadają. Na początek warto jednak chyba kupić coś tańszego tak jak E-PL1 z kitem. Już po niedługim czasie zorientujesz się co tu jest grane. Taki PEN nie powinien cię ograniczyć. To są naprawdę aparaty pełną gębą. Szkła jednak nie są zbyt tanie w micro4/3 i z tym się trzeba liczyć na przyszłość.
Wysłane z SGS-Tapatalk
Co sądzicie o E-PL2? Można już wyrwać go za 1500 zł z kitem. Fakt że jest droższy od E-PL1 o jakieś 300 zł, ale może warto? Czy jest to tylko inna obudowa i trochę więcej dodanych filtrów?
Na allegro jest również do dostania E-P2 z naleśnikiem 17mm i wizjerem VF-1 w cenie 1750 zł używany lecz w bdb stanie.
E-pl2 fajny jest AF całkiem tam śmiga. W żadnym wypadku nie traktowałbym jednak ilości filtrów w aparacie jako kryterium wyboru aparatu. Nie wszyscy zresztą wiedzą, że aktualny Olympus Viewer umożliwia zastosowanie wszystkich dostępnych art filtrów we wszystkich Penach, niezależnie od tego czy dany aparat ma określony filtr wbudowany czy nie. Nic starszego od E-pl1 raczej bym nie sugerował... E-pl1 można kupić znacząco taniej niż za 1200zł.
Ja na Twoim miejscu brałbym E-PL3. Różnica w działaniu AF jest tak duża, że starsze modele przestają być atrakcyjne, nawet pomimo niskiej ceny.
AF to nie wszystko., dużo zależy od tego co chce się fotografować. E-PL3 fajnym aparatem jest - bez dwóch zdań, jest kwestia kilku niuansów, z których nie wszystkie przemawiają za nowszym aparatem. Zresztą jest znacznie droższy niż E-pl1.
E-pl2 fajny jest AF całkiem tam śmiga. W żadnym wypadku nie traktowałbym jednak ilości filtrów w aparacie jako kryterium wyboru aparatu. Nie wszyscy zresztą wiedzą, że aktualny Olympus Viewer umożliwia zastosowanie wszystkich dostępnych art filtrów we wszystkich Penach, niezależnie od tego czy dany aparat ma określony filtr wbudowany czy nie. Nic starszego od E-pl1 raczej bym nie sugerował... E-pl1 można kupić znacząco taniej niż za 1200zł.
No właśnie nie zleży mi tutaj na tych filtrach i na pewno nie jest to rzecz która zaważy o zakupie aparatu. Oglądając oferty w sklepach internetowych E-PL1 nie znalazłem dużo taniej niż 1200 zł.
Chciałem się jeszcze dowiedzieć czy ten Olek będzie dobry do fotografii bezcieniowej, ale takiej amatorskiej. Zakupił bym jakiś tani zestaw bezcieniowy na allegro.
Szukam E-Pl1 dla kogoś, kto naprawdę liczy każdy grosz. W Olytalibanie już go nie ma... gdzie go kupić ? Mógłby być używany z dobrych forumowych rąk...
Najtaniej gdzie znalazłem to tutaj http://www.euromega.pl/product/256,Olympus_PEN_E_PL1.html
C (http://www.euromega.pl/product/256,Olympus_PEN_E_PL1.html)o do wątku to czy ten statyw będzie dobry na początek? http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-df-60.html
Szukam E-Pl1 dla kogoś, kto naprawdę liczy każdy grosz. W Olytalibanie już go nie ma... gdzie go kupić ? Mógłby być używany z dobrych forumowych rąk...
Witam,
Ja mam EPL1 w swietnym stanie (i tanio) do sprzedania. Jesli jestes zainteresowany to prosze o PW
Oto co sądzimy...
https://forum.olympusclub.pl/threads/76502-Olympus-XZ-1-F1-8-2-5
od 10-12 strony są obserwacje użytkowników tego aparatu.
a tu test
http://www.optyczne.pl/145.1-Test_aparatu-Olympus_XZ-1.html
Weź pod uwagę jeszcze jedną uwagę, kupując e-pl1 niewiele wydajesz ale i niewiele tracisz w przypadku, kiedy stwierdzisz, że to nie ten system i nie Twoja bajka. Kupując nowy model z m43 narażasz się na zdecydowanie większe straty. Jasne, może się okazać iż jest to system dla Ciebie, ale nie dowiesz się tego dopóki nie spróbujesz.
No i nie bez znaczenia jest ten urzekający sposób fotografowania, dla którego nie jestem w stanie porzucić aparatów z wbudowanym wizjerem.
Czy u nas na forum jest wątek dotyczący Samsunga NX 100?
Nie moge znaleźć a cena z kitem jest bardzo kusząca.
Czy u nas na forum jest wątek dotyczący Samsunga NX 100?
Nie moge znaleźć a cena z kitem jest bardzo kusząca.
Raw,jest dobry w tym sprzęcie,jpg będzie lepszy z Olympusa?