Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mały debiut...

agajan3
16.12.11, 23:28
Z pewną dozą nieśmiałości ;) proszę Was po raz pierwszy o ocenę moich zdjęć...
Wiem, że nie jest to nic rewelacyjnego, fotki robione są zwykłą małpką, ale liczę że Wasza konstruktywna krytyka mnie czegoś nauczy :)
Pozdrawiam.
A.

579725797357974

henry1
16.12.11, 23:42
Ptaszek ładny.
Kwiatek trochę jakiś blady. Żywszego koloru mu trochę brakuje.
Zachód słońca całkiem ładny choć horyzont trochę się przechylił na lewo. :-)

O niedoskonałościach małpy nie będę się wypowiadał, ja tylko początkujacy amator nadal się uczący. :-D

agajan3
16.12.11, 23:49
Ptaszek ładny.
Kwiatek trochę jakiś blady. Żywszego koloru mu trochę brakuje.
Zachód słońca całkiem ładny choć horyzont trochę się przechylił na lewo. :-)

O niedoskonałościach małpy nie będę się wypowiadał, ja tylko początkujacy amator nadal się uczący. :-D

bardzo dziękuję za pierwszą wypowiedź :)
ten horyzont faktycznie... hm, chyba mi się lewa noga zapadła w piasku ;)

mam nadzieję, że wkrótce będę focić penem, więc rady się przydadzą - bo ze mnie z pewnością bardziej początkujący amator :)

henry1
16.12.11, 23:56
bardzo dziękuję za pierwszą wypowiedź :)
ten horyzont faktycznie... hm, chyba mi się lewa noga zapadła w piasku ;)

mam nadzieję, że wkrótce będę focić penem, więc rady się przydadzą - bo ze mnie z pewnością bardziej początkujący amator :)

Nie jest tak żle w tym układzie.
Po zachodzie słońca, woda spływa w lewo, podlewając kwiatek a płynąc dalej zasila staw, w którym pływa łabądek. :-D

nyny
17.12.11, 10:54
Zbyt centralne kadry, i kolory "wyprane", przy ptaszku i kwiatku przydalaby sie inna perspektywa, a zachod mozna by wyprostowac;)

pozdro

EddieLBN
17.12.11, 11:58
Za poprzednikami. Unikaj centralnych kadrów. Tutaj (http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172/page/1#content)znajdziesz informację o kompozycji co pozwoli Ci bardziej świadomie komponować ujęcia. To tylko na szybko "wygooglana" strona wiec może ktoś zaproponuje lepszą.

Saboor
17.12.11, 12:43
Witaj agajan3!
Mam pytanie takie: czego używasz do retuszu fotek?
Aaa i prośba: zdjęcia dodawaj przez załączniki(ta ikonka przy emotach) wymiar zdjęcia: dłuższy bok 800 lub 1024px

Saboor
17.12.11, 18:32
Dodam jeszcze swoje wizje tych fotek. Tylko pamiętaj! To moje wizje a nie warunek dobrego kadru, ot popatrz może coś Ci podsuną:

57984___57985

57986___57987

57988___57989

agajan3
17.12.11, 20:11
Za poprzednikami. Unikaj centralnych kadrów. Tutaj (http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172/page/1#content)znajdziesz informację o kompozycji co pozwoli Ci bardziej świadomie komponować ujęcia. To tylko na szybko "wygooglana" strona wiec może ktoś zaproponuje lepszą.

i tym sposobem już się czegoś nauczyłam.
dotąd byłam przekonana że centralnie znaczy dobrze..
a nigdy nie korzystałam z żadnych poradników.
dziękuje za rady :)

---------- Post dodany o 19:00 ---------- Poprzedni post był o 18:59 ----------

Zbyt centralne kadry, i kolory "wyprane", przy ptaszku i kwiatku przydalaby sie inna perspektywa, a zachod mozna by wyprostowac;)
pozdro

i tu jak wyżej - dzieki ! :)

---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post był o 19:00 ----------

Witaj agajan3!
Mam pytanie takie: czego używasz do retuszu fotek?
Aaa i prośba: zdjęcia dodawaj przez załączniki(ta ikonka przy emotach) wymiar zdjęcia: dłuższy bok 800 lub 1024px

kurcze, niczego... tzn do tych powyżej.
zachód był robiony na takiej funkcji tematycznej w kompakcie.
jak chcę wyretuszować czerwone oczy ew. przyciąć czy zmienić na monochromatyczne to używam Olumpus Master oczywiście ;)
jakies rady w tym temcie ?

ja kiedyś dawno temu, bo jeszcze jako nastolatka robiłam zdjęcia "normalnymi" aparatami, potem pojawiły sie kompakty i tak jakoś poszło że teraz nie wiele pamiętam niestety.
te zdjęcia to już w ogóle robione fe-340 które wymieniłam gdy popsuło mi się mju800. ich jakoś zaczęła mi w końcu przeszkadzać.
ale juz zamawiam e-pl3 ze specjalnego cennika i mam nadzieję powrócić do mojego hobby :)
spróbuję dodać przez te zalączniki nastęnym razem.

---------- Post dodany o 19:11 ---------- Poprzedni post był o 19:08 ----------

Dodam jeszcze swoje wizje tych fotek. Tylko pamiętaj! To moje wizje a nie warunek dobrego kadru, ot popatrz może coś Ci podsuną:

wow, zachód zdecydowanie piękniejszy, tulipan faktycznie też bardziej mi sie podoba, i łabądź bielszy :)
dziękuję :)

Bodzip
17.12.11, 20:40
wow, zachód zdecydowanie piękniejszy, tulipan faktycznie też bardziej mi sie podoba, i łabądź bielszy :)
dziękuję :)
właśnie błąd :-P zwróć uwagę, że Saboor zgasił przepały - te białe plamy na skrzydłach. Łabądź jest bardziej szary, bardziej naturalny, widać pióra, a nie białą plamę.

Ania_
17.12.11, 20:46
Agajan3 fajnie, że założyłaś swój wątek. :) Zawsze miło popatrzeć na nowe zdjęcia. Wyżej w zasadzie już napisano wszystko. Faktycznie publikowane zdjęcia mogłyby być mniejsze. Jak będziesz je zmniejszać to pamiętaj, aby potem - przed publikacją - je wyostrzyć.

pozdrawiam

agajan3
17.12.11, 21:25
właśnie błąd :-P zwróć uwagę, że Saboor zgasił przepały - te białe plamy na skrzydłach. Łabądź jest bardziej szary, bardziej naturalny, widać pióra, a nie białą plamę.

ups..;)

---------- Post dodany o 20:25 ---------- Poprzedni post był o 20:24 ----------

Agajan3 fajnie, że założyłaś swój wątek. :) Zawsze miło popatrzeć na nowe zdjęcia. Wyżej w zasadzie już napisano wszystko. Faktycznie publikowane zdjęcia mogłyby być mniejsze. Jak będziesz je zmniejszać to pamiętaj, aby potem - przed publikacją - je wyostrzyć.
pozdrawiam

dzięki serdeczne..
wyostrzyć... ?
muszę się jeszcze tego nauczyć.
pomniejszać umiem ;)

Mirek54
18.12.11, 00:30
Ja tez skromne moje przeprawki pokaze.Ogladajac je zobaczysz roznice.To wlasnie to co powinno sie opanowac.Kwiatka nie ruszalem,bo to nie moja bajka.
Pogogluj nad kadrowaniem,odszumianiem,wygladzaniem,ciemna i jasna tonacja,szczegoly w swiatlach,balans bieli i temperatura swiatla.Tak,wiem,ze sie powtarzam,ale dwa razy jest zawsze lepsze niz raz.5799958000

Saboor
18.12.11, 00:48
Ja tez skromne moje przeprawki pokaze.Ogladajac je zobaczysz roznice.To wlasnie to co powinno sie opanowac.Kwiatka nie ruszalem,bo to nie moja bajka.
Pogogluj nad kadrowaniem,odszumianiem,wygladzaniem,ciemna i jasna tonacja,szczegoly w swiatlach,balans bieli i temperatura swiatla.Tak,wiem,ze sie powtarzam,ale dwa razy jest zawsze lepsze niz raz.5799958000

Noo jak Mirek54 zajrzał i w dodatku 13 post, to bardzo dobrze wróży. Ja bardzo się cieszę, bo to prawdziwa skarbnica wiedzy a i poprowadzić potrafi.
Co nie? Amatorze fotografii? :-P:wink:

agajan3
18.12.11, 12:59

dziękuję za cenne i konkretne uwagi.:)

---------- Post dodany o 11:59 ---------- Poprzedni post był o 11:58 ----------

Noo jak Mirek54 zajrzał i w dodatku 13 post, to bardzo dobrze wróży. Ja bardzo się cieszę, bo to prawdziwa skarbnica wiedzy a i poprowadzić potrafi.
Co nie? Amatorze fotografii? :-P:wink:

ja też się cieszę - tym bardziej jeśli to dobrze wróży ;)

Saboor
18.12.11, 14:50
Jesteś na forum nie od dziś, więc Wiesz jak ta maszyna działa. Mirek to zrzęda:-P ale i stary remiecha, często pisze "między wierszami"
albo gada obrazem.
Zobacz: ocieplił światło i z foty w środku dnia przy ostrym słońcu, powstała nowa: łabądek o zachodzie słońca. To właśnie siła temperatury światła, coś jak w analogu - filtry "ciepłe" czerwony, żółty i "zimne" zielony i niebieski. Spróbuj "pomerdać" suwakami "temperatury barwowej WB" w sofcie Olympusa.
Zobaczysz ja fajnie się fotka "przepoczwarzy".

Bodzip
18.12.11, 15:09
I jeszcze przetransportował łabądka w mocny punkt.
A to że nie zna się na kwiatkach....baaardzo śmieszne :mrgreen: -->> https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=1935

Saboor
18.12.11, 15:17
A to że nie zna się na kwiatkach....baaardzo śmieszne :mrgreen: -->> https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=1935
Bo się nie zna(sam pisze że amator). Wiesz wyjdzie z domu na ogród z aparatem, nogą o aerator gruntowy zawadzi i cyk! Jest fotka. :mrgreen:

P.S.
A że często wychodzi i grabie ciągle leżą w tym samym miejscu ... .

Bodzip
18.12.11, 15:32
ooooo, grabie :D

ajan
18.12.11, 20:04
[QUOTE=agajan3;

dzięki serdeczne..
wyostrzyć... ?
muszę się jeszcze tego nauczyć.
pomniejszać umiem ;)[/QUOTE]

Program do poprawy zdjęć...

http://www.dobreprogramy.pl/FastStone-Image-Viewer,Program,Windows,12836.html

agajan3
18.12.11, 20:55

jakie piękne te kwiaty.........wow !

---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post był o 19:51 ----------

Program do poprawy zdjęć...

http://www.dobreprogramy.pl/FastStone-Image-Viewer,Program,Windows,12836.html

dzięki :)
mam też photoshopa ale nie wiem jeszcze jak mogę z niego korzystać..

Saboor
18.12.11, 20:57

Nauczymy na ile potrafimy :-D

Mirek54
18.12.11, 21:04

Najlepiej na poczatek to we czwartki i niedziele od 16 do 23.Czasem mozna tez w srode,ale nie za czesto.

agajan3
18.12.11, 22:13
Najlepiej na poczatek to we czwartki i niedziele od 16 do 23.Czasem mozna tez w srode,ale nie za czesto.

super :) :) :)

apz
18.12.11, 22:46

Swietny tekst, gratuluje. Niestety: Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Mirek54.
Pozostanie w pamięci.

jakie piękne te kwiaty.........wow !

dzięki :)

Jak byś była tak miła podaj jego wersję - będzie łatwiej potem dyskutować.

Pozdrawiam AP.