Zobacz pełną wersję : Mały debiut...
Z pewną dozą nieśmiałości ;) proszę Was po raz pierwszy o ocenę moich zdjęć...
Wiem, że nie jest to nic rewelacyjnego, fotki robione są zwykłą małpką, ale liczę że Wasza konstruktywna krytyka mnie czegoś nauczy :)
Pozdrawiam.
A.
579725797357974
Ptaszek ładny.
Kwiatek trochę jakiś blady. Żywszego koloru mu trochę brakuje.
Zachód słońca całkiem ładny choć horyzont trochę się przechylił na lewo. :-)
O niedoskonałościach małpy nie będę się wypowiadał, ja tylko początkujacy amator nadal się uczący. :-D
Ptaszek ładny.
Kwiatek trochę jakiś blady. Żywszego koloru mu trochę brakuje.
Zachód słońca całkiem ładny choć horyzont trochę się przechylił na lewo. :-)
O niedoskonałościach małpy nie będę się wypowiadał, ja tylko początkujacy amator nadal się uczący. :-D
bardzo dziękuję za pierwszą wypowiedź :)
ten horyzont faktycznie... hm, chyba mi się lewa noga zapadła w piasku ;)
mam nadzieję, że wkrótce będę focić penem, więc rady się przydadzą - bo ze mnie z pewnością bardziej początkujący amator :)
bardzo dziękuję za pierwszą wypowiedź :)
ten horyzont faktycznie... hm, chyba mi się lewa noga zapadła w piasku ;)
mam nadzieję, że wkrótce będę focić penem, więc rady się przydadzą - bo ze mnie z pewnością bardziej początkujący amator :)
Nie jest tak żle w tym układzie.
Po zachodzie słońca, woda spływa w lewo, podlewając kwiatek a płynąc dalej zasila staw, w którym pływa łabądek. :-D
Zbyt centralne kadry, i kolory "wyprane", przy ptaszku i kwiatku przydalaby sie inna perspektywa, a zachod mozna by wyprostowac;)
pozdro
Za poprzednikami. Unikaj centralnych kadrów. Tutaj (http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172/page/1#content)znajdziesz informację o kompozycji co pozwoli Ci bardziej świadomie komponować ujęcia. To tylko na szybko "wygooglana" strona wiec może ktoś zaproponuje lepszą.
Witaj agajan3!
Mam pytanie takie: czego używasz do retuszu fotek?
Aaa i prośba: zdjęcia dodawaj przez załączniki(ta ikonka przy emotach) wymiar zdjęcia: dłuższy bok 800 lub 1024px
Dodam jeszcze swoje wizje tych fotek. Tylko pamiętaj! To moje wizje a nie warunek dobrego kadru, ot popatrz może coś Ci podsuną:
57984___57985
57986___57987
57988___57989
Za poprzednikami. Unikaj centralnych kadrów. Tutaj (http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172/page/1#content)znajdziesz informację o kompozycji co pozwoli Ci bardziej świadomie komponować ujęcia. To tylko na szybko "wygooglana" strona wiec może ktoś zaproponuje lepszą.
i tym sposobem już się czegoś nauczyłam.
dotąd byłam przekonana że centralnie znaczy dobrze..
a nigdy nie korzystałam z żadnych poradników.
dziękuje za rady :)
---------- Post dodany o 19:00 ---------- Poprzedni post był o 18:59 ----------
Zbyt centralne kadry, i kolory "wyprane", przy ptaszku i kwiatku przydalaby sie inna perspektywa, a zachod mozna by wyprostowac;)
pozdro
i tu jak wyżej - dzieki ! :)
---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post był o 19:00 ----------
Witaj agajan3!
Mam pytanie takie: czego używasz do retuszu fotek?
Aaa i prośba: zdjęcia dodawaj przez załączniki(ta ikonka przy emotach) wymiar zdjęcia: dłuższy bok 800 lub 1024px
kurcze, niczego... tzn do tych powyżej.
zachód był robiony na takiej funkcji tematycznej w kompakcie.
jak chcę wyretuszować czerwone oczy ew. przyciąć czy zmienić na monochromatyczne to używam Olumpus Master oczywiście ;)
jakies rady w tym temcie ?
ja kiedyś dawno temu, bo jeszcze jako nastolatka robiłam zdjęcia "normalnymi" aparatami, potem pojawiły sie kompakty i tak jakoś poszło że teraz nie wiele pamiętam niestety.
te zdjęcia to już w ogóle robione fe-340 które wymieniłam gdy popsuło mi się mju800. ich jakoś zaczęła mi w końcu przeszkadzać.
ale juz zamawiam e-pl3 ze specjalnego cennika i mam nadzieję powrócić do mojego hobby :)
spróbuję dodać przez te zalączniki nastęnym razem.
---------- Post dodany o 19:11 ---------- Poprzedni post był o 19:08 ----------
Dodam jeszcze swoje wizje tych fotek. Tylko pamiętaj! To moje wizje a nie warunek dobrego kadru, ot popatrz może coś Ci podsuną:
wow, zachód zdecydowanie piękniejszy, tulipan faktycznie też bardziej mi sie podoba, i łabądź bielszy :)
dziękuję :)
wow, zachód zdecydowanie piękniejszy, tulipan faktycznie też bardziej mi sie podoba, i łabądź bielszy :)
dziękuję :)
właśnie błąd :-P zwróć uwagę, że Saboor zgasił przepały - te białe plamy na skrzydłach. Łabądź jest bardziej szary, bardziej naturalny, widać pióra, a nie białą plamę.
Agajan3 fajnie, że założyłaś swój wątek. :) Zawsze miło popatrzeć na nowe zdjęcia. Wyżej w zasadzie już napisano wszystko. Faktycznie publikowane zdjęcia mogłyby być mniejsze. Jak będziesz je zmniejszać to pamiętaj, aby potem - przed publikacją - je wyostrzyć.
pozdrawiam
właśnie błąd :-P zwróć uwagę, że Saboor zgasił przepały - te białe plamy na skrzydłach. Łabądź jest bardziej szary, bardziej naturalny, widać pióra, a nie białą plamę.
ups..;)
---------- Post dodany o 20:25 ---------- Poprzedni post był o 20:24 ----------
Agajan3 fajnie, że założyłaś swój wątek. :) Zawsze miło popatrzeć na nowe zdjęcia. Wyżej w zasadzie już napisano wszystko. Faktycznie publikowane zdjęcia mogłyby być mniejsze. Jak będziesz je zmniejszać to pamiętaj, aby potem - przed publikacją - je wyostrzyć.
pozdrawiam
dzięki serdeczne..
wyostrzyć... ?
muszę się jeszcze tego nauczyć.
pomniejszać umiem ;)
Ja tez skromne moje przeprawki pokaze.Ogladajac je zobaczysz roznice.To wlasnie to co powinno sie opanowac.Kwiatka nie ruszalem,bo to nie moja bajka.
Pogogluj nad kadrowaniem,odszumianiem,wygladzaniem,ciemna i jasna tonacja,szczegoly w swiatlach,balans bieli i temperatura swiatla.Tak,wiem,ze sie powtarzam,ale dwa razy jest zawsze lepsze niz raz.5799958000
Ja tez skromne moje przeprawki pokaze.Ogladajac je zobaczysz roznice.To wlasnie to co powinno sie opanowac.Kwiatka nie ruszalem,bo to nie moja bajka.
Pogogluj nad kadrowaniem,odszumianiem,wygladzaniem,ciemna i jasna tonacja,szczegoly w swiatlach,balans bieli i temperatura swiatla.Tak,wiem,ze sie powtarzam,ale dwa razy jest zawsze lepsze niz raz.5799958000
Noo jak Mirek54 zajrzał i w dodatku 13 post, to bardzo dobrze wróży. Ja bardzo się cieszę, bo to prawdziwa skarbnica wiedzy a i poprowadzić potrafi.
Co nie? Amatorze fotografii? :-P:wink:
dziękuję za cenne i konkretne uwagi.:)
---------- Post dodany o 11:59 ---------- Poprzedni post był o 11:58 ----------
Noo jak Mirek54 zajrzał i w dodatku 13 post, to bardzo dobrze wróży. Ja bardzo się cieszę, bo to prawdziwa skarbnica wiedzy a i poprowadzić potrafi.
Co nie? Amatorze fotografii? :-P:wink:
ja też się cieszę - tym bardziej jeśli to dobrze wróży ;)
Jesteś na forum nie od dziś, więc Wiesz jak ta maszyna działa. Mirek to zrzęda:-P ale i stary remiecha, często pisze "między wierszami"
albo gada obrazem.
Zobacz: ocieplił światło i z foty w środku dnia przy ostrym słońcu, powstała nowa: łabądek o zachodzie słońca. To właśnie siła temperatury światła, coś jak w analogu - filtry "ciepłe" czerwony, żółty i "zimne" zielony i niebieski. Spróbuj "pomerdać" suwakami "temperatury barwowej WB" w sofcie Olympusa.
Zobaczysz ja fajnie się fotka "przepoczwarzy".
I jeszcze przetransportował łabądka w mocny punkt.
A to że nie zna się na kwiatkach....baaardzo śmieszne :mrgreen: -->> https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=1935
A to że nie zna się na kwiatkach....baaardzo śmieszne :mrgreen: -->> https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=1935
Bo się nie zna(sam pisze że amator). Wiesz wyjdzie z domu na ogród z aparatem, nogą o aerator gruntowy zawadzi i cyk! Jest fotka. :mrgreen:
P.S.
A że często wychodzi i grabie ciągle leżą w tym samym miejscu ... .
[QUOTE=agajan3;
dzięki serdeczne..
wyostrzyć... ?
muszę się jeszcze tego nauczyć.
pomniejszać umiem ;)[/QUOTE]
Program do poprawy zdjęć...
http://www.dobreprogramy.pl/FastStone-Image-Viewer,Program,Windows,12836.html
jakie piękne te kwiaty.........wow !
---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post był o 19:51 ----------
Program do poprawy zdjęć...
http://www.dobreprogramy.pl/FastStone-Image-Viewer,Program,Windows,12836.html
dzięki :)
mam też photoshopa ale nie wiem jeszcze jak mogę z niego korzystać..
Nauczymy na ile potrafimy :-D
Najlepiej na poczatek to we czwartki i niedziele od 16 do 23.Czasem mozna tez w srode,ale nie za czesto.
Najlepiej na poczatek to we czwartki i niedziele od 16 do 23.Czasem mozna tez w srode,ale nie za czesto.
super :) :) :)
Swietny tekst, gratuluje. Niestety: Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Mirek54.
Pozostanie w pamięci.
jakie piękne te kwiaty.........wow !
dzięki :)
Jak byś była tak miła podaj jego wersję - będzie łatwiej potem dyskutować.
Pozdrawiam AP.