Zobacz pełną wersję : Lampa blyskowa do E330
Witam
Jak w temacie. Szukam lampy blyskowej do e330 by troche moc zwiekszyc swoje mozliwosci (portrety, zdjecia w pomieszczeniach, imprezy rodzinne, slub, itd). Czy lepiej kupic orginalna lampe olympusa,czy moze raczej szukac z innej firmy np.metza. I czym kierowac sie przy zakupie?Przeszukalem troche wujka googla i myslalem pomiedzy tymi:
1.Metz mecablitz 50 AF-1 TTL Shoemount Flash for Olympus/Panasonic/Leica DSLR (199$) http://www.bhphotovideo.com/c/product/744456-REG/Metz_MZ_50312OPL_mecablitz_50_AF_1_TTL.html
2.Metz 44 AF-1 Mecablitz Digital Flash For Olympus / Panasonic / Leica Camera (179$)
3.Olympus FL-36R (229$)
4.Olympus FL-50R (499)
Czy mozecie jeszcze polecic cos innego?. Chcialbym kupic cos dobrego i za rozsadna cene (tak najlepiej do 300$:bede kupowal w USA). Co myslicie o Metz 50 AF-1 TTL?Czy ktos uzywa tego flasha? Wydaje sie rozsadna cena i jakosc.
Bede wdzieczny za kazda sugestie
Na koniec,jestem laikiem w lampach, chcailem sie zapytac czy sa lampy uniwersalne ktore mozna uzywac w roznych systemach?(planuje w przyszlosci kupic drugi system).
Pozdrawiam:cool:
Lamp uniwersalnych w taki sposób, że komunikują się z body różnych producentów nie ma.
Na body innego producenta działałaby tylko w trybie manualnym, albo automatyki lampy (wtedy lampa sama dobiera moc błysku nie konsultując tego z body).
Polecam lampę Olympusa, bierz FL-36R bo tańsza, a mocniejszy błysk pewnie Tobie niepotrzebny. Wersja R to będziesz mógł nią zdalnie sterować.
Metz chyba robił coś takiego. Lampa z wymiennymi stopkami do różnych systemów.
Metz chyba robił coś takiego. Lampa z wymiennymi stopkami do różnych systemów.
Możliwe, mogłem się pomylić.
wersja r to będziesz mógł nią zdalnie sterować.
w e-330? :shock:
Dziekuje za odpowiedz i sugestie. Wersje R chyba nie bede mogl zdalnie sterowac z body e330?(a moze sie myle:). Ta stopka bylaby bardzo dobra.
Cos jednak mnie sklania by kupic Metz mecablitz 50 AF-1 TTL Shoemount Flash for Olympus/Panasonic/Leica DSLR (199$) http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._AF_1_TTL.html (http://www.bhphotovideo.com/c/product/744456-REG/Metz_MZ_50312OPL_mecablitz_50_AF_1_TTL.html)
Czy ktos mial do czynienia z ta lampa.
Inna opcje jaka znalazlem to olympus fl 50r (used or refurbished 229$).
Prosze o sugestie najlepiej poparte doswiadczeniami.
E-330 nie ma zdalnego sterowania błyskiem. Mam fl -36r i naprawdę długo się ładuje, no i ma delikatny (plastikowy) pierścień blokady stopki. Poza tym nic nie można jej zarzucić. Metz 44 nie ma chyba wyświetlacza z tego co wiem. FL-50r jest po prostu droga. Metz daje rok gwarancji a Olympus dwa. Metz 50 AF-1 to solidna, dosyć silna lampa w dobrej cenie ale z E-330 i ZD 14-54 który widzę, że masz w stopce może trochę ciążyć w ręce.
Rafał Czarny
13.12.11, 22:00
Możliwe, mogłem się pomylić.
Mogłeś i zrobiłeś to niestety. Metze dedykowane mają wszystkie funkcje funkcje fleszy Olympusa. Doradzanie Fl-36 to już czysty sabotaż. Ta lampa to porażka - miałem, więc wiem co piszę. Minusy: 1. moc. 2. długie ładowanie. Za podobne pieniądze można mieć Metza 48 ileśtam lub nowszego 50 ileśtam. Obie lampy są pozbawione wad Fl-36.
[/QUOTE]Metz daje rok gwarancji a Olympus dwa. Metz 50 AF-1 to solidna, dosyć silna lampa w dobrej cenie ale z E-330 i ZD 14-54 który widzę, że masz w stopce może trochę ciążyć w ręce.[/QUOTE]
W USA na wszystko jest rok gwarancji, wiec ten argument odpada
---------- Post dodany o 21:20 ---------- Poprzedni post był o 21:01 ----------
Pierwsza selekcja dokonana i wybiore pomiedzy dwoma modelami Metz AF-1 i fl-36r...skieruje sie chyba w strone metza.
Jesli juz to wybieralbym miedzy FL50 a Metz 50...
pozdro
Jesli juz to wybieralbym miedzy FL50 a Metz 50...
pozdro
Jeszcze taka opcje rozpatruje...ale FL 50 jest troche droga, wiec chyba zdecyduje sie na METZ 50.
pOZDRO
FL 50 jest droga bo jest mocniejsza od Metza 50, porównaj ja raczej z Metzem 58
swoją drogą miałem przez chwilę E-300, uchwyt miał taki sobie do tego sanki lampy z boku, próbowałeś przypiąć jakąś większą lampę? da się to trzymać?
Lucas Ty nie chcesz nic innego jak Metz a przyszedłeś zapytać by się utwierdzić w tym przekonaniu. Takie mam odczucie. Nic nie polecam bo żadnej z tych lamp, a nawet tego body nie miałem.
Jak planujesz zmienić/dokupić drugi system to może manualna lampa YN460II lub YN560 ? O YN460 spłodziłem poemat :P (https://forum.olympusclub.pl/threads/79845-Lampa-błyskowa/page2?p=771259#post771259) oparty na własnych doświadczeniach i macankach ;)
Chcialbym wydac tak do 300$, wiec fl50 i metz 58 raczej odpadaja. Wybor juz padl na Metz 50, jeszcze tylko sprawdze jak lezy z body.
W modelach E-300 i E-330 przy korzystaniu z lampy fl-36 była możliwość też korzystania z lampy wbudowanej. Wbudowaną waliło się na wprost a fl-36 światłem odbitym. Kiedyś użytkownicy bardzo sobie cenili taką możliwość.
W modelach E-300 i E-330 przy korzystaniu z lampy fl-36 była możliwość też korzystania z lampy wbudowanej. Wbudowaną waliło się na wprost a fl-36 światłem odbitym. Kiedyś użytkownicy bardzo sobie cenili taką możliwość.
Dlaczego "była" ? Tak długo jak wbudowana lampa jest obok sanek, a nie pod nimi, to nadal jest możliwe.
Ja w obecnym systemie uzywam wlasnie Metza 50 i zlego slowa nie powiem:)
Tyle, ze ja tam wesel i innych uroczystosci nie trzaskam wiec nie wiem czy wiarygodny jestem, ale do domowych zastosowan jest super.
pozdro