PDA

Zobacz pełną wersję : Bacowe kadry

Baca
13.12.11, 20:44
Witam serdecznie, na początek kilka fotek z wakacji

157909257910357911
Proszę o Wasze opinie, sugestie, i komentarze.

Rysiek_O
13.12.11, 21:26
To ja spróbuję coś powiedzieć o Twoich zdjęciach. Jestem amatorem i na forum bywam od tego roku.
Ogólnie wrażenie pozytywne. Zdjęcia mogą się podobać.
A co do sugesti- w 1 za bardzo centralnie umieszczony główny motyw i zbyt dużo zieleni. Dwójką mi pasuje, a w trojce coś by należało zrobić z odcieniami zieleni. Na pierwszym planie jest aż za bardzo soczysta, a na dalszym poszarzała. To pewnie mgiełka, albo nieodpowiednie światło.
Powodzenia życzę i pozdrawiam

leszekkl
13.12.11, 21:31
2 i 3 nie żle jedynka dlaczego taka zielona:?:

waruga
13.12.11, 21:54
Jak dla mnie to trojka :-)

winnetou
13.12.11, 22:00
"Misie" właśnie podoba najbardziej 1 :) Taki, mam wrażenie przerysowany, konar ale właśnie taki przerysowany jest ciekawy. Może faktycznie ciut za zielono, to też mi akurat leży :)

kurokial
13.12.11, 22:25
Jedynie jedyneczka, jak dla mnie dwójka ma za dużą przeszkadzajkę w prawym dolnym rogu i nie mogę się przez nią skupić gdzie indziej, a co do trójk ito sam nie wiem - ucięty samochód i te cienie na kamyczkach z przodu. Jedynka natomiast mogłaby nie być tak centralna i obejmować troszkę większą część lewej gałęzi, kolorystyka mi styka :D
Tyle odemnie.

rol6
14.12.11, 09:20
Witaj na forum, :grin:

Z zaprezentowanych przez Ciebie zdjęć najbardziej odpowiada mi drugie - ładny krajobraz. W przypadku pierwszego mogę pochwalić udany kard, ale kolory zupełnie mi nie odpowiadają.

Pozdrawiam

rol6

Baca
14.12.11, 20:31
Dziękuję za zainteresowanie oraz za spostrzeżenia i cenne uwagi.
Drodzy Koledzy, sądząc po Waszych wypowiedziach, muszę poświęcić więcej uwagi kadrowaniu i kompozycji, jak i obróbce, faktycznie przesadzilem trochę z zielenią, myślę że następne moje zdjęcia nie będą gorsze, a dzięki Waszym radom, z czasem będa co raz lepsze. :)

A teraz z innej "beczki'' taka nocna scenka.
57940

leszekkl
14.12.11, 22:44
Podoba mi się - trochę przeszkadza lampa po prawej.

apz
15.12.11, 01:29
Mnie przeszkadza pomarańcz od sodowek. To się likwiduje własnym balansem bieli.
Pozdrawiam AP.

winnetou
15.12.11, 02:32
MSZ po usunięciu pomarańczu z sodówek zdjęcie by wyszło strasznie zimne. Chyba, żeby pobawić się warstwami, ale to trzeba by się było trochę pobawić (dla kogoś oblatanego w PS/GIMPie nie problem), żeby przejścia między jedną a drugą temperaturą barwową były w miarę płynne i nie rzucające się w oczy.

helmuth
15.12.11, 08:46
Mnie przeszkadza pomarańcz od sodowek.Mnie tak bardzo to nie przeszkadza. Są sodówki, dające żółte światło i z tym nie ma co walczyć. Tym bardziej, że reflektor oświetlający pomnik wydaje się świecić światłem białym.
Zastanawiam się nad czymś innym. Postać na dole, wskazuje ręką na co? Na ramkę? Czy nie powinno być z tej strony więcej "luzu"? :roll:
Przy okazji- czy naprawdę postać na górze trzyma wieniec w lewej ręce a postać na dole wskazuje na coś lewą ręką? :roll:

Baca
15.12.11, 18:55
Mnie przeszkadza pomarańcz od sodowek. To się likwiduje własnym balansem bieli.
Pozdrawiam AP.
Przy tej scence balans bieli ustawilem na 2900K. niżej już nie było sensu, efkt był tragiczny w porównaniu z tym :)

---------- Post dodany o 16:55 ---------- Poprzedni post był o 16:42 ----------

Mnie tak bardzo to nie przeszkadza. Są sodówki, dające żółte światło i z tym nie ma co walczyć. Tym bardziej, że reflektor oświetlający pomnik wydaje się świecić światłem białym.
Zastanawiam się nad czymś innym. Postać na dole, wskazuje ręką na co? Na ramkę? Czy nie powinno być z tej strony więcej "luzu"? :roll:
Przy okazji- czy naprawdę postać na górze trzyma wieniec w lewej ręce a postać na dole wskazuje na coś lewą ręką? :roll:

Dokładnie tak, postać na górze trzyma wieniec w lewej ręce, a postać na dole lewą ręką podtrzymuje lunetę, lecz pokazałem to w taki sposób że nie widać tego zbyt dobrze, jest to jeden z wielu angielskich pomników War Memorial.
Co do sodówek, właśnie takie tutaj są.

Baca
15.12.11, 20:43
To pierwsza moja próba z powiększeniami, kryształek cukru, wielkości około milimetra, sfotografowany obiektywem OM 24 f2,8 zamocowanym odwrotnie na moim E 420

57956

winnetou
16.12.11, 16:32
z tym kryształkiem to wymiotłeś ;) Brawo!!

konradkkk
16.12.11, 19:28
ciekawe, 1 dla mnie jest fajna ale inaczej bym tylko obrobił

leszekkl
19.12.11, 15:12
To pierwsza moja próba z powiększeniami, kryształek cukru, wielkości około milimetra, sfotografowany obiektywem OM 24 f2,8 zamocowanym odwrotnie na moim E 420

57956

Bardzo ciekawe - muszę spróbować.

Baca
8.01.13, 18:54
Drodzy Forumowicze - witam Was po dosyć długiej przerwie, a że to moja pierwsza w tym roku wizyta tutaj
składam Wam, serdeczne życzenia, wszystkiego co najlepsze,oraz wszystkiego tego, czego każdy z Was mógłby sobie w tym nowym roku życzyć.
Co prawda spóźnione ale jak najbardziej szczere.

A wracając do mojego wątku, poddaję Waszej ocenie dwa kolejne kadry.
7845078451

Lactuca
8.01.13, 19:10
1 baaaardzo mi się podoba, centralnie nawet nie jest źle szkoda ze troszkę ten konar po lewej ucięty, kolory są bardzo fajne, mozna też pokombinować i zobaczyc z mniejszą ilością zielonego, kryształek cukru też jest bardzo fajny.

Co do nowych sikorek bardzo mi się podobają, powrzucaj więcej, na pewno masz coś w szufladzie skoro ci tak długo nie było :)

Baca
8.01.13, 23:32
Dziękuję za zainteresowanie oraz cenne uwagi, faktycznie z tym zielonym na pierwszej fotce to troszkę przesadziłem, no cóż nikt nie mówił że będzie łatwo, więc próbuję dalej :grin:, oto kolejne takie z szuflady :)

78516

apz
8.01.13, 23:44
Dziękuję za zainteresowanie oraz cenne uwagi, faktycznie z tym zielonym na pierwszej fotce to troszkę przesadziłem, no cóż nikt nie mówił że będzie łatwo, więc próbuję dalej :grin:, oto kolejne takie z szuflady :)

78516

Któryś analog? Nie znam tego rozmycia. Szkoda, że światełka nie za dużo na głównym temacie.

Baca
8.01.13, 23:58
Któryś analog? Nie znam tego rozmycia. Szkoda, że światełka nie za dużo na głównym temacie.

Zgadza się drogi kolego, to tokina 100 - 300 + Oly E420 :)