PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter kart microsd na MASD-1 xD Picture Card

varit
12.12.11, 23:35
Witam,
popsuła mi się karta pamięci, xD Picture Card M 1GB. Mam zamiar kupić adapter kart microsd na MASD-1 xD Picture Card. Czy na aparacie Olympus U 780 taki adapter będzie działał?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

skow
13.12.11, 00:14
Witam,
popsuła mi się karta pamięci, xD Picture Card M 1GB. Mam zamiar kupić adapter kart microsd na MASD-1 xD Picture Card. Czy na aparacie Olympus U 780 taki adapter będzie działał?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Ten adapter to tylko "koperta" na kartę SD; zero elektroniki.
Jeśli Twój aparat nie obsługuje kart SD (nie ma nic na ten temat w instrukcji) to na pewno ten adapter w niczym nie pomoże.

Jack
13.12.11, 10:39
Witam,

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.Ten model aparatu nie będzie obsługiwał kart MicroSD, tabela kompatybilności jest tu: http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/microsd.cfm

Ten adapter to tylko "koperta" na kartę SD; zero elektroniki...Ta "koperta" ma inaczej ustawione prowadnice, jest to jedno z dwóch zabezpieczeń, przed włożeniem adaptera do gniazda nieprzystosowanego. Drugie zabezpieczenie to taki "ząbek", którego obcięcie nic nie wniesie, gdyż wepchnięcie adaptera do niekompatybilnego gniazda wiąże się z użyciem przemocy, która powinna zastanowić myślącą osobę:wink::grin:
Jack

slawek
13.12.11, 12:13
Prościej będzie kupić kartę XD :)

romek1967
13.12.11, 12:18
Ta "koperta" ma inaczej ustawione prowadnice, jest to jedno z dwóch zabezpieczeń, przed włożeniem adaptera do gniazda nieprzystosowanego. Drugie zabezpieczenie to taki "ząbek", którego obcięcie nic nie wniesie, gdyż wepchnięcie adaptera do niekompatybilnego gniazda wiąże się z użyciem przemocy, która powinna zastanowić myślącą osobę:wink::grin:
Jack

Przyznam że mnie zaskoczyłeś, byłem tego samego zdania co skow. Dzięki za info

skow
13.12.11, 13:57
Przyznam że mnie zaskoczyłeś, byłem tego samego zdania co skow. Dzięki za info

Ale przecież nie ma sprzeczności między moją (naszą ?) wiedzą (dość ogólną ale prawidłową) na temat tego adaptera
a tym czym pisał "Jack" (bardziej precyzyjny opis).

Jack
13.12.11, 14:38
@romek1967, @skow:
ten przydługi opis nie jest adresowany konkretnie do Was (bo i tak szybko załapiecie), tylko do osób ewentualnie szukających informacji na naszym forum. Zapodałem go, ponieważ wielokroć (qrde - to jest nie do uwierzenia!!!) dotarła do mnie reklamacja, że po obcięciu tego ząbka na MASD-1 aparat i tak nie czytał karty, a w ogóle to do wyjęcia adaptera potrzebne były szczypce.
Jack
P.S. naprawdę do obsługi urządzeń, nieco bardziej skomplikowanych, niż pilot telewizora, wypadałoby zastosować regułę RTFM!