Zobacz pełną wersję : Kompakt z wymienną optyką
witam :) - po dłuższej przerwie...
zamierzam kupić nowy aparat, i po naprawdę długim namyśle zdecydowałam się właśnie na kompakt z wymienną optyką...
przesiadam się ze zwyklaczka, początkowo myślałam o lustrzence, potem o dużym kompakcie - jednak po wypróbowaniu stwierdziłam że potrzebuję jednak czegoś małego i lekkiego. przynajmniej na razie.
cenowo raczej bez większych szaleństw, to tylko kompakt :)
chciałabym doradzić się Was w kwestii konkretnego modelu - pomożecie ??
będę ogromnie wdzięczna !
Darekw1967
12.12.11, 01:00
Witam !
Najtaniej...
OLYMPUS PEN E-PL1 z 2 szklami MIKRO 4/3 1) 14-42
2) 40-150
Ten aparat robi rewelacyjnej jakosci foty.
Mozna kupic nowsza puszeczke EPL-3 ale to wychodzi zdecydowanie drozej.
Pozdrawiam
Najtaniej - o ile nie potrzebujesz sterowania aparatem za pomocą , kabla, radia , bo ten model tego nie ma.
Poza tym jestem za taką propozycją.
Drugi wybór to lumiksy G G1, G2, GF1 GF2.
Pozdrawiam AP.
Jeśli ma mieć możliwość podłączenia wężyka lub użycia pilota, to GF2 też odpada.
Jeśli ma mieć możliwość podłączenia wężyka lub użycia pilota, to GF2 też odpada.
Dzięki za informację - byłem blisko kupienia go pod latawca.
Pozdrawiam AP.
PS. Aż sprawdziłem instrukcję mojego G1 - on ma możliwość użycia zdalnej migawki - kabelka, ale z powodu wagi nie poleci.
dziękuje za odzew :)
nie orientuję się aż tak w temacie jesli chodzi o mozliwości podłączenia tych wszystkich rzeczy - to zupełnie nie wiem o co chodzi...
nie musi być najtaniej, chciałabym żeby na jakiś czas wystarczył ( zanim do lustrzanki dojrzeję;) ).
te wężyki, piloty, latawce - streowanie kablem, radiem - wyjaśnicie choc po krótce ... ?
a sony ?
obiektyw mógłby być na początek jeden (zoom chętnie ok.5-7)
czy to są bardzo delikatne aparaty ?
a sony ?
pomińmy milczeniem ;)
obiektyw mógłby być na początek jeden (zoom chętnie ok.5-7)
obiektyw micro Zuiko Digital 14-150mm - masz spacerzooma prawie 11x
do tego PEN E-PM1 lub E-PL3 lub E-P3 - nowe z dwuletnią gwarancją do obejrzenia i pomacania w większych sklepach
czy to są bardzo delikatne aparaty ?
nie należy nimi rzucać o beton i używać w strugach deszczu, czyli tak jak w przypadku większości aparatów cyfrowych
nie musi być najtaniej, chciałabym żeby na jakiś czas wystarczył ( zanim do lustrzanki dojrzeję;) ).
To troszkę nie tak. Kompakt to nie jest za dobre określenie, szczególnie z punktu widzenia użytkowników lustrzanek E-systemu - matryca w tych aparatach jest tych samych rozmiarów. Już wolę to niezgrabne - bezlusterkowiec. Bezlusterkowce, pod kilkoma względami przewyższają lustrzanki, pod innymi odwrotnie, w każdym razie do lustrzanki nie trzeba dojrzewać, bo to żaden stopień wyższego wtajemniczenia fotograficznego. Kwestia potrzeb, zabawy i tę na chwilę obecną większą czerpię z evila (kolejne niefajne określenie) niż lustra.
Sęk w tym, że po podpięciu jakiegoś większego obiektywu te bezlusterkowce nie są już takie maleńkie. Jasne, mniejsze niż większość amatorskich luster ale wg mnie, traci na tym komfort użytkowania.
Sama zobacz, http://camerasize.com/compare/#185,206
A jeżeli zależy Tobie na mikro rozmiarach, to chyba pentax Q. Ale z mikro rozmiarem dostajesz również mikro matrycę.
Albo Pen mini. http://camerasize.com/compare/#190,163
Bezlusterkowce są takie same bez względu na to, co pod nie podepniesz.
Pod m.4/3 jest kilka świetnych i malusich szkieł. W tym sensie to imho zdecydowanie najdojrzalszy i najrozsądniejszy system aparatów bez lustra.
tzn ?
podobają mi się duże obiektywy :))
początkowo myślałam o FinePix HS20 EXR, ale stwierdziłam że zdecydowanie chcę mały i przedewszystkim lekki po przetestowaniu hx100v - za ciężko mi było ;)
ten obiektyw micro Zuiko Digital 14-150mm - super, tylko cena dość wysoka z tego co widziałam koło dwójki...
on byłby wystarczający jako jeden jedyny?
bo w zestawie z aparatem pewnie korzystanej wychodzi, czy niekoniecznie ?
a jeśli nie to z jakim obiektywem kupic na początek ?
chętnie zmieściłabym się w kwocie 1,5 max 2 tys.
zaciekawiły mnie te możliwości dodatkowe o których pisaliście na początku.
nie byłoby fajnie jesli zaraz po zakupie żałowałabym że nie ma czegoś co by mi sie przydalo, jeśli byłoby mnie na to stać oczywiście.
nazwa kompakt z wymienną optyką wzięło mi się z allegro i :
http://www.fotomaniak.pl/44453/ranking-kompakty-wymienna-optyka-2011-12/
w sumie fajnie że to coś więcej.
więc NEX-ów nie polecacie..?
więc NEX-ów nie polecacie..?
To forum skupia w głównej mierze użytkowników Olympusów (i pewnie Panasów), ludzie świadomie wybrali jakieś aparaty, stąd polecają zgodnie ze swoim punktem widzenia. Moja prywatna i subiektywna opinia co do evilów od Sony na dzień dzisiejszy: bardzo dobre matryce, ale nie pasują mi ich silniki jpg, grzebanie w rawach, nie każdy lubi. Obiektywy - trochę bida - duże kloce, słaby naleśnik... Guzikologia/obsługa - zdecydowanie nie pode mnie, chociaż kilka bajerów fajnych. Generalnie co do wyboru aparatu - macać, oglądać sample, pamiętać ile się ma w portfelu - innej rozsądnej drogi nie ma.
Czy 14-150 jest wystarczający jako jedyny obiektyw to sprawa indywidualna. Jaki obiektyw na początek to również sprawa indywidualna. Jak nie wiesz za bardzo, to kup tylko z kitem (obiektywem 14-42 w zestawie) i potem jak się zorientujesz co Ci potrzebne, to inwestuj pod swoje potrzeby, a nie rady wynikające z potrzeb i upodobań innych użytkowników.
miałam już dwa olki i może stąd chęć zmiany, ale nie jest to konieczne.
jakąś dobrą porównywarkę znajdę na necie ?
tak żeby te PENy przejrzeć wszystkie co który ma a czego nie, bo póki co nie bardzo widzę różnice..
chyba, że dałoby się tak jasno jak laikowi w kilku słowach to bardzo bym prosiła o porównanie.
bardziej uniwersalny będzie zestaw z obiektywem 14-150 niż dwoma 14-42 i 40-150 ?
bo na to samo chyba nie wyjdzie ?
jeszcze muszę doczytac o tych obiektywach...
---------- Post dodany o 13:51 ---------- Poprzedni post był o 13:35 ----------
Czy 14-150 jest wystarczający jako jedyny obiektyw to sprawa indywidualna. Jaki obiektyw na początek to również sprawa indywidualna. Jak nie wiesz za bardzo, to kup tylko z kitem (obiektywem 14-42 w zestawie) i potem jak się zorientujesz co Ci potrzebne, to inwestuj pod swoje potrzeby, a nie rady wynikające z potrzeb i upodobań innych użytkowników.
nie wiem za wiele w tym temacie dlatego wolę się poradzić i dowiedzieć w ten sposób czegoś nowego -a tu mam profesjonalną pomoc.
bardziej uniwersalny będzie zestaw z obiektywem 14-150 niż dwoma 14-42 i 40-150 ?
bo na to samo chyba nie wyjdzie ?
Zestaw z jednym obiektywem ma tą przewagę, że nie musisz nic przepinać, a zakres masz ten sam.
Jakość zdjęć podobna.
Co do aparatu, to masz teraz 4 modele PENów do wyboru. Wszystkie robią zdjęcia podobnej jakości, różnią się tylko sterowaniem i bajerami.
E-PL1 - najprostszy, wolniejszy AF, sterowanie przyciskami (nie ma pokrętła, rolki.)
E-PM1 - najmniejszy, szybki AF, mało guzików (większość opcji ukryta w menu)
E-PL3 - odchylany ekran, kółko do sterowania, szybki AF
E-P3 - dotykowy ekran OLED, kólko + rolka, szybki AF, czujnik orientacji aparatu
Do każdego z nich możesz dokupić elektroniczny wizjer, zewnętrzny mikrofon (przydaje się przy nagrywaniu filmików).
Tak patrzę na gf1 z naleśnikiem 20/1.7 i stawiając go przy gh1 z 14-140 zastanawiam się co masz na myśli stwierdzeniem "takie same"?
Tak patrzę na gf1 z naleśnikiem 20/1.7 i stawiając go przy gh1 z 14-140 zastanawiam się co masz na myśli stwierdzeniem "takie same"?
Sam bezlusterkowiec jest taki sam.
W sensie, że samo body nie zmienia wielkości :wink:
Natomiast co innego zestaw bezlusterkowiec + obiektyw.
Zresztą i tak obecnie nie ma żadnego dużego obiektywu do m4/3
Darekw1967
12.12.11, 15:49
Zestaw z jednym obiektywem ma tą przewagę, że nie musisz nic przepinać, a zakres masz ten sam.
Jakość zdjęć podobna.
Witam !
m.ZD 14-150 jest ok ale na 14mm bardzo zaciemnia rogi kadru oraz znieksztalca ( beczkuje ).
Tego nie robi kitowy m.ZD 14-42.
Pozdrawiam
m.ZD 14-150 jest ok ale na 14mm bardzo zaciemnia rogi kadru oraz znieksztalca ( beczkuje ).
Nawet z włączoną korektą winiety? Z ciekawości pytam :)
Darekw1967
12.12.11, 16:32
Witam !
Tez widac ale mniej...
5788657887578895788857885
Pozdrawiam
Co do aparatu, to masz teraz 4 modele PENów do wyboru. Wszystkie robią zdjęcia podobnej jakości, różnią się tylko sterowaniem i bajerami.
E-PL1 - najprostszy, wolniejszy AF, sterowanie przyciskami (nie ma pokrętła, rolki.)
E-PM1 - najmniejszy, szybki AF, mało guzików (większość opcji ukryta w menu)
E-PL3 - odchylany ekran, kółko do sterowania, szybki AF
E-P3 - dotykowy ekran OLED, kólko + rolka, szybki AF, czujnik orientacji aparatu
bardzo dziękuje o to mi chodziło :)
tak wstępnie skłaniałabym sie ku E-PM1 lub E-PL3
kwestią upewnienia jeszcze, bo nie miałam dotąd styczności poza zwykłymi kompaktami.
i przepraszam jesli pojawi się jakieś głupie pytanie ale jestem laikiem :
obiektywy innych firm można w nim zastosować ?
mają wbudowane lampy - te malutkie punkciki ? czy są w miarę wystarczające (cos tak jak w małpce?) czy trzeba od razu dokupić ?
---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post był o 16:41 ----------
Sęk w tym, że po podpięciu jakiegoś większego obiektywu te bezlusterkowce nie są już takie maleńkie. Jasne, mniejsze niż większość amatorskich luster ale wg mnie, traci na tym komfort użytkowania.
Sama zobacz, http://camerasize.com/compare/#185,206
A jeżeli zależy Tobie na mikro rozmiarach, to chyba pentax Q. Ale z mikro rozmiarem dostajesz również mikro matrycę.
Albo Pen mini. http://camerasize.com/compare/#190,163
dzieki za stronkę, przydatna, tylko nie widzę tam tego podstawowego PEN E-PL1.
---------- Post dodany o 16:49 ---------- Poprzedni post był o 16:43 ----------
Jakość zdjęć podobna.
ale już zoom będzie mniejszy w przypadku dwóch ?
skoro 14-150mm daje prawie 11x zoom,
a 14-42 (3x ?) i 40-150 (niespełna 4x).
ale już zoom będzie mniejszy w przypadku dwóch ?
skoro 14-150mm daje prawie 11x zoom,
a 14-42 (3x ?) i 40-150 (niespełna 4x).
OK, sam przez to kiedyś przeszedłem więc wytłumaczę - wartość ZOOM przy obiektywach równa jest wynikowi dzielenia największej ogniskowej przez najmniejszą, i tak:
150/14 = 10.71 = ~11
42/14 = 3
150/40 = 3.75 = ~4
czyli po polskiemu - czym większa wartość ZOOMa tym bardziej uniwersalny obiektyw
mniej więcej ;)
OK, sam przez to kiedyś przeszedłem więc wytłumaczę - wartość ZOOM przy obiektywach równa jest wynikowi dzielenia największej ogniskowej przez najmniejszą, i tak:
150/14 = 10.71 = ~11
42/14 = 3
150/40 = 3.75 = ~4
czyli po polskiemu - czym większa wartość ZOOMa tym bardziej uniwersalny obiektyw
mniej więcej ;)
jestem ogromnie wdzięczna :)
czyli jednak nie będzie to to samo biorąc pod uwagę zoom.
jeszcze nie wiem do czego jaki obiektw, najlepiej byłoby wypróbować ale nie mam jak.
Daj sobie spokój z zoomem, w ogóle wyrzuć z głowy ten termin. On kompletnie nic nie znaczy. Równie dobrze możesz sobie wymyślić jakiś inny parametr, np. stosunek ilości listków przysłony do pojemności akumulatora. Będzie tak samo bezwartościowy, jak pojęcie zoomu, ale przynajmniej będziesz mogła się podpisywać jako jego autor ;)
Można, jeśli są to obiektywy z tym samym systemem mocowania.
mają wbudowane lampy - te malutkie punkciki ? czy są w miarę wystarczające (cos tak jak w małpce?) czy trzeba od razu dokupić ?
Te punkciki to nie lampy błyskowe, tylko diody wspomagające działanie AF w słabym oświetleniu. E-P1/2, E-PL3 i E-PM1 nie mają wbudowanych lamp, podobnie jak NEXy (oprócz NEX-7) i 3-cyfrowe Samsungi. Mają za to w zestawach małe lampki zewnętrzne. A czy są one wystarczające, to zależy od wymagań. Generalnie są tak samo (nie)wystarczające, jak lampy błyskowe w kompaktach.
Możesz do nich podpinać obiektywy z mocowaniem mikro 4/3.
Ewentualnie inne mocowanie poprzez odpowiednie przejściówki.
Co do lampy błyskowej, to wbudowana to żadna rewelacja. Jednak na początek najlepiej się przekonaj czy dla Ciebie jest ona wystarczająca.
Jeśli nie, to zawsze zdążysz dokupić coś lepszego.
EDYCJA:
Epicure ma rację, nie zrozumiałem o co chodziło z tymi punkcikami.
czyli jednak nie będzie to to samo biorąc pod uwagę zoom.
suma sumarum będzie, tylko przekładać obiektywy trzeba
jeszcze nie wiem do czego jaki obiektw, najlepiej byłoby wypróbować ale nie mam jak.
TUTAJ (http://www.tamron.eu/en/lenses/focal-length-comparison.html) możesz sobie suwaczkiem pod obrazkiem posuwać i zobaczyć jak zmienia się to co "widzi" aparat w zależności od ogniskowej
Co do ogniskowych, to im niższa liczba, tym obiektyw widzi szerzej.
Tutaj jest to fajnie zobrazowane: http://www.tamron.eu/en/lenses/focal-length-comparison.html
Edycja:
Ups, Romek mnie ubiegł :)
super - wielkie dzięki !
jeszcze mam pytanie apropo tego pierszego najprosztszego modelu E-PL1 (czy E-PL2 ?)
tylko tez tak prosto bym prosiła :)
co jemu brakuje z tych bardziej istotnych rzeczy a co mają wyższe modele ?
sterowanie kablem, radiem... wężyk latawiec... ???
aha i jak z tym mocowaniem penach - coś czytałam że rzadkie i trudno kupić taniej używane szkło ?
o ile na pierwzy rzut jako tako mogę sobie pozwolić potem może być trudniej jeśli chodzi o nowe obiektywy - to jednak kosztowna zabawka.
a ja mam ochotę się pobawić ;)
edit: doczytałam że można za pomoca pilota sterować wyzwoleniem migawki.
tego ten PL1 nie ma ?
wężyk - kabel ma służyc do tego samego ?
coś pominęłam - latawiec...
Bezlusterkowce czy jak kto woli kompakty z wymienną optyką to bardzo nowe zabawki. Trudno więc o używane obiektywy :] A czy rzadkie? System micro4/3 ma na dziś chyba największą ofertę obiektywów w temacie bezlusterkowców.
TUTAJ (http://www.optyczne.pl/index.html?porownaj=aparat&producent=39&pix=0&zoom=0&typ=i&szukaj=Filtruj)masz porównywarkę na Optycznych, kliknij co chcesz porównać w lewym okienku.
Latawce zostaw nam, dużym chłopakom ;) długo by tłumaczyć o co biega.
E-PL1 jako jedyny nie daje się sterować ani pilotem ani wężykiem.
Wyżej proponowałem Ci modele z najnowszej serii, z dwuletnią gwarancją. I dalej podtrzymuję swoją opinię. Jak się bawić to wypasionymi zabawkami ;)
:)
porównuję E-PL3 i E-PM1 i wychodzi mi na to że poza wagą (gabaryty te same) jedyną różnicą jest uchylany LCD w E-PL3.
chyba, że czegos tam nie ujęli -?
do czego przydaje się taki nachylany lcd ?
szkoda że nie ma tam testu E-PM1.
Uchylny LCD ? Zrób fotkę żabie z bliska, nie z góry, albo fotkę unosząc aparat wysoko nad głową np. nad tłumem. Na LCD wtedy widzisz co fotografujesz. Przydaje się. Nie mówię że żyć się bez tego nie da.
A czego nie ujęli? Np. E-PM1 ma najprostsze menu dla początkujących. Nie trzeba od razu wiedzieć co to jest i po co jest np. przysłona czy ISO ;)
Wyobraź sobie, że chcesz zrobić zdjęcie stokrotki na trawniku, odchylasz ekran i widzisz co fotografujesz, jak nie masz odchylanego ekranu, to musisz położyć się na trawniku plackiem.
Inna scenka - coś cię zainteresowało przy sąsiednim stoliku, chcesz zrobić dyskretnie zdjęcie, odchylasz ekran, delikatnie skierowywujesz i kadrujesz i pstryk - zdjęcie twoje. Jak nie masz regulowanego ekranu musisz się wpatrywać w pionowego LCD-eka. Odchylany, obracany ekran daje komfort kadrowania, pomaga być dyskretniejszym.
Różnice w penach trzecich:
EP-3 - nieodchylany ekran OLED, największy i dotykowy i wbudowana lampka.
EPL-3 - odchylany niedotykowy ekran,
EPM-1 najmniejszy, najlżejszy, uproszczone menu i te kolorki - największy wybór.
Do wszystkich dołożysz wizjer cyfrowy, maja te same bebechy. Nie różnią się szybkością autofokusa. Do EPL-3 i EPM-1 jast dołączana wsuwana w sanki lampka, wykluczająca sie z wizjerem - nie można użyć lampki i wizjera równocześnie.
To tak z mojej perspektywy.
Pozdrawiam AP.
Pozdrawiam AP.
Perspektywy? zaraz Ci post przeniosą do innego wątku :mrgreen:
To się dorzucę jeszcze z szybkością zdjęć seryjnych
E-P3 ma 3 kl/s
E-PL3 ma 5 kl/s, a nawet 5,5 jak wyłączysz stabilizację.
ślicznie dziekuje :)
czyli najkorzystniej wychodzi (dla mnie) EPL-3, choć EPM-1 korci uproszczonym menu i niższa cena, i chyba to przeważy.
to jeszcze proszę doradźcie w kwestii tego obiektywu na początek (na razie głównie do fotografii dzieci, wakacyjnej, rodzinnej) dopóki nie rozeznam się w temacie i nie dowiem czego mi trzeba.
ten kitowy 14-42 wystarczy do takiej zwykłej fotografii ?
choć kurcze z 14-150 wychodzi korzystaniej skoro i tak chciałabym go kiedyś mieć.
miałam już kolorowy, teraz chyba skłaniałabym się ku srebrnemu lub czarnemu.
na srebrnym rysek nie będzie widać ?
może jest na forum ktoś z lublina i wie gdzie mogę zobaczyć na je żywo ?
---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post był o 13:05 ----------
To się dorzucę jeszcze z szybkością zdjęć seryjnych
E-P3 ma 3 kl/s
E-PL3 ma 5 kl/s, a nawet 5,5 jak wyłączysz stabilizację.
a E-PM1 - ? :)
5/s jak w eplu 3
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13595&olympus-e-pm1-szybki-test
może jest na forum ktoś z lublina i wie gdzie mogę zobaczyć na je żywo ?[COLOR="Silver"]
Największy wybór w Saturnie, tam można pomacać, chyba jest w Lublinie.
http://sklep-saturn.eu/kontakt-saturn.html
Bo Warszawie to Janki, Złote Tarasy, Arkadia.
Największy wybór w Saturnie, tam można pomacać, chyba jest w Lublinie.
http://sklep-saturn.eu/kontakt-saturn.html
Bo Warszawie to Janki, Złote Tarasy, Arkadia.
Jak widać Saturna nie ma w Lublinie, ale jest siostrzany MediaMarkt :]
Lublin , ul. Tomasza Zana 31
w czwartek pojadę do mediamarkt, może będą. ciekawe jeszcze czy tam można obejrzeć tylko z zewnątrz (jak w euro agd) czy włączyć i przetestować (jak w media expert) - ?
pomęczę Was jeszcze o te obiektywy, bo nadal nie do końca rozumiem, a pytania jak na zupełnego amatora przystało ;)
jaka jest różnica między 14-42 a 40-150, poza szerokością widzenia którą sprawdziłam na stronie tamron ?
może ten obiektyw 40-150 byłby bardziej uniwersalny niż 14-42 - ???
i jakby tego było mało dopatrzyłam się w oznaczeniach dodatkowych literek : II, II R, ED - co one oznaczają, powinnam zwrócić na to uwagę ?
Ta II i R to oznaczenie coraz to bardziej zaawansowanych kitów , chodzi i wagę ( odchudzanie ) i nowsze, szybsze i cichsze silniczki autofokusa do wideo.
Zestawy są z 14-150, 14-42, i 14-42+ 40-150. Po uważaniu. Jak ma być małe to dualkit , jak nie ma to znaczenia to 14-150. To ostatnie szkiełko jest wygodne, nie jest najgorsze, wygodne w pieszej podróży. Ja mikro lubię, nie za ciemne zoomy, a świetne jasne szkiełka 12/2,0, 20/1,7, 45/1,8. i możliwość podłączenia prawie wszystkich jasnychstałek z analogowych czasów ( przez przejściówke ) i manualną zabawy nimi.
Na dziś , na początek wziąłbym dualkit i 45/1,8.
Pozdrawiam AP.
w czwartek pojadę do mediamarkt, może będą. ciekawe jeszcze czy tam można obejrzeć tylko z zewnątrz (jak w euro agd) czy włączyć i przetestować (jak w media expert) - ?
pomęczę Was jeszcze o te obiektywy, bo nadal nie do końca rozumiem, a pytania jak na zupełnego amatora przystało ;)
jaka jest różnica między 14-42 a 40-150, poza szerokością widzenia którą sprawdziłam na stronie tamron ?
i jakby tego było mało dopatrzyłam się w oznaczeniach dodatkowych literek : II, II R, ED - co one oznaczają, powinnam zwrócić na to uwagę ?
Jak koledzy wcześniej sugerowali - kup 14-150 i będziesz zadowolony na długo. Do zastosowań któ¶e wymieniłeś jest idealny.
@Bodzip, zadowolona :)
A ja jestem z frakcji podwójno - kitowej. 14-42 jest malutki i całkiem dobry jeżeli chodzi o optykę, 40-150 podobnie.
@Bodzip, zadowolona :)
Aaaa, najmocniej przepraszam :)
Największa różnica to właśnie ta szerokość widzenia.
Szeroki obiektyw jak 14-42 jest przydatny.
Przykład: zdjęcia w domu, np chce się zmieścić na zdjęciu ciocię i wujka siedzących przy stole, mając obiektyw 40-150 nie uda się ta sztuka, bo stojąc przy ścianie w kadrze mieści się tylko wujek. Dopiero mając obiektyw którzy widzi szerzej zmieścimy wszystko w kadrze.
Aaaa, najmocniej przepraszam :)
NMZC :)
sama czasem sie zastanawiam kto kim tu jest ;)
więc opinie są różne.
a jeszcze trzymając się kurczowo tego zoomu (ktoś mi wisi nad głową z tym tematem) - to mając te dwa kitowe nie uzyskam zoomu jak w 14-150 ? tylko max te ok. 4x?
jeśli tak to (znowu nie mądre pytanie) - po co mi ten drugi (ups).
Największa różnica to właśnie ta szerokość widzenia.
Szeroki obiektyw jak 14-42 jest przydatny.
Przykład: zdjęcia w domu, np chce się zmieścić na zdjęciu ciocię i wujka siedzących przy stole, mając obiektyw 40-150 nie uda się ta sztuka, bo stojąc przy ścianie w kadrze mieści się tylko wujek. Dopiero mając obiektyw którzy widzi szerzej zmieścimy wszystko w kadrze.
E , tam , zawsze można postawić drabinę za oknem, a jak wysoko to nawet strażacką - dla chcącego nie nic trudnego. A potret wujostwa będzie lepszy.
Pozdrawiam AP.
Dla mnie najlepsze do takiego zdjęcia jest 12/2
Zoom - to takie mylące mocno pojęcie. Nim się nie przejmuj.
Ważniejsza jest ogniskowa. Zarówno 40-150 ustawiony na 150, jak i 14-150 ustawiony na 150 da takie samo powiększenie.
Czyli robiąc zdjęcie kruka tak samo go powiększysz.
więc opinie są różne.
a jeszcze trzymając się kurczowo tego zoomu (ktoś mi wisi nad głową z tym tematem) - to mając te dwa kitowe nie uzyskam zoomu jak w 14-150 ? tylko max te ok. 4x?
jeśli tak to (znowu nie mądre pytanie) - po co mi ten drugi (ups).
Zakres od 14-150 i lepszą jakość na końcach. Podzielenie zakresu powoduje, że na większości ogniskowych masz lepszą jakość optyczną ( mniej kompromisów), za to trzeba czasem zmienić obiektyw.
---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post był o 20:44 ----------
Zoom - to takie mylące mocno pojęcie. Nim się nie przejmuj.
Ważniejsza jest ogniskowa. Zarówno 40-150 ustawiony na 150, jak i 14-150 ustawiony na 150 da takie samo powiększenie.
Czyli robiąc zdjęcie kruka tak samo go powiększysz.
No ale na 14-15-16 niekoniecznie dostaniesz tak samo, może być większa beczka, większa winieta, itp.
Pozdrawiam AP.
agajan3 różnica polega na tym, że jak będziesz chciała "przybliżyć" się bardziej niż 40mm to będziesz musiała zmienić obiektyw na 40-150 ;) a mając 14-150 lecisz bez zmieniania ;)
Wtrącę swoje 3 grosze. Dla mnie mikrusy mają sens z małymi obiektywami - naleśniki itp. dopinanie wszelkich luf a tym bardziej ciemnych luf to już trochę mijanie się z założeniem "małości". Ale jak kto woli :)
Dla mnie najlepsze do takiego zdjęcia jest 12/2
Nie pisz tak, dziewczyna kupi ten obiektyw i na aparat braknie :-P
Ale fakt - 12-ka jest genialna.
Dobra, agajan3 - jak ktoś Ci wisi nad głową, to kup:
1. E-P3 lub E-PL3
2. 12/2,0
3. 45/1,8
4. 14-150 lub dual 14-42 +40-150
I nie patrz na pieniądze. Teraz jest kryzys i pieniądze tracą na wartości. A powyższy zestaw wystarczy na długo, długo. Ty się będziesz cieszyć, a my podziwiać fajne zdjęcia.
Ten 14-150 to takie dwa w jednym. Łączy w sobie możliwości 14-42 i 40-150. Jak zwykle oba rozwiązania mają wady i zalety. Pierwszy obiektyw to wygoda jeżeli chodzi o wymianę szkieł na body a właściwie jej brak ale za to większe gabaryty. Pozostałe dwa razem to mniejsze wymiary ale trzeba je wymieniać na body. Ale moim zdaniem takie maleństwo jak E-PL3 to tylko z czymś małym.
Wysłane z SGS-Tapatalk
więc opinie są różne....
Wiesz co ja też się zastanawiam kto jest tutaj kim - masz ponad 1300 punktów na forum , jesteś tutaj od 2007 roku , nie wiesz co to dual kit , zoom . Trolujesz , czy nie wiesz naprawdę?
Pozdrawiam AP.
a czy zmiana obiektywu jest "trudna"?
na dziś wiem jedynie tyle że powinno się go zmieniać na wietrznej plaży.
a przy okazji naleśnik - do jakich zdjęć jest potrzebny ?
i jeszcze drugie pytanie techniczne: czy taki zestaw z dwoma kitami lub jednym długim zmieszczę w jakimś futerale/torbie ?
mogę schować z przypiętym szkłem ?
---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post był o 21:44 ----------
Wiesz co ja też się zastanawiam kto jest tutaj kim - masz ponad 1300 punktów na forum , jesteś tutaj od 2007 roku , nie wiesz co to dual kit , zoom . Trolujesz , czy nie wiesz naprawdę?
Pozdrawiam AP.
to do mnie ? gdzie ja mam te 1300 punktów ? (już wiem gdzie, tylko nie wiem co one dają)
nie troluję w każdym bądź razie.
kwesti wyjaśnienia :
nie jestem za bardzo w temacie pomimo takiego stażu, zarejestrowałam się na tym forum po zakupie pierwszego Olympusa - małpki.
stąd te tematy są mi obce, choć bardzo dawno temu ;) robiłam zdjęcia zenitem, siedziałam w ciemni i marzyłam aby zostać fotoreporterem, ;)
i jestem naprawde ogrmnie Wam wdzięczna za tak liczne wypowiedzi.
w sklepie mimo pewniej fachowości nie dowiedziałam się tak wiele.
Zmiana obiektywu jest prosta jak bułka z masłem. Naciskasz guzik zwolnienia obiektywu, kręcisz nim zgodnie z wskazówkami zegara i już :)
Tylko najlepiej trzymać aparat z matrycą skierowaną w dół, żeby paprochy nie wpadły.
Naleśnik to takie określenie płaskich obiektywów najczęściej stałoogniskowych (bez zoomu, nie możesz przybliżać/oddalać)
jutro mam nadzieję poogladam na żywo i zobaczymy.
nie mogę się doczekać ;)
---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post był o 13:27 ----------
Nie pisz tak, dziewczyna kupi ten obiektyw i na aparat braknie :-P
Ale fakt - 12-ka jest genialna.
Dobra, agajan3 - jak ktoś Ci wisi nad głową, to kup:
1. E-P3 lub E-PL3
2. 12/2,0
3. 45/1,8
4. 14-150 lub dual 14-42 +40-150
I nie patrz na pieniądze. Teraz jest kryzys i pieniądze tracą na wartości. A powyższy zestaw wystarczy na długo, długo. Ty się będziesz cieszyć, a my podziwiać fajne zdjęcia.
dobra propozycja ale nie dam rady niestety :)
---------- Post dodany o 13:31 ---------- Poprzedni post był o 13:28 ----------
Naleśnik to takie określenie płaskich obiektywów najczęściej stałoogniskowych (bez zoomu, nie możesz przybliżać/oddalać)
to co w takim razie w przypadku stałoogniskowych oznacza jak podzielimy wyższą ogniskową na niższą ? bo też są różne te naleśniki ?
muszą być fajne - małe, chętnie bym spróbowała, ciekawe czy w sklepie można sobie popatrzeć.
to co w takim razie w przypadku stałoogniskowych oznacza jak podzielimy wyższą ogniskową na niższą ? bo też są różne te naleśniki ?
muszą być fajne - małe, chętnie bym spróbowała, ciekawe czy w sklepie można sobie popatrzeć.
Stałoogniskowy ma tylko jedną ogniskową.
Z takich obiektywów masz:
Olympus 17/2.8
Panasonic 20/1.7
Olympus 12/2 (trochę grubszy do pozostałych, ale nadal dość kompaktowy)
Olympus 45/1.8 (ten też jest z tych grubszych)
Cyfra po / to światłosiła obiektywu, albo też jego światło.
Zmiana obiektywu jest prosta jak bułka z masłem. Naciskasz guzik zwolnienia obiektywu, kręcisz nim zgodnie z wskazówkami zegara i już :)
Tylko najlepiej trzymać aparat z matrycą skierowaną w dół, żeby paprochy nie wpadły.
Warto dodać od której strony patrzymy na aparat jak mamy kręcić w prawo. :) Mianowicie od strony wyświetlacza. Zresztą w drugą się nie da, więc nie ma co używać imadeł i dłuta. ;)
Zakładam, że masz zgrabne rączki:wink: Jeżeli tak, to bierz E-PL3 z 14-42 II i do tego 40-150. Oba obiektywy są całkiem niezłe a zmiana obiektywu jest banalnie prosta. Cenowo wychodzi taniej niż z 14-150. E-PL3 ma świetny uchylny wyświetlacz ale osoby o masywnych paluchach mogą mieć problem z wciskaniem kółka przy wyborze pola autofokusa. Aparacik bardzo fajny, testowałem kilka godzin podczas warsztatów w Poznaniu z m.zd9-18 :grin:
Zakładam, że masz zgrabne rączki:wink: Jeżeli tak, to bierz E-PL3 z 14-42 II i do tego 40-150. Oba obiektywy są całkiem niezłe a zmiana obiektywu jest banalnie prosta. Cenowo wychodzi taniej niż z 14-150. E-PL3 ma świetny uchylny wyświetlacz ale osoby o masywnych paluchach mogą mieć problem z wciskaniem kółka przy wyborze pola autofokusa. Aparacik bardzo fajny, testowałem kilka godzin podczas warsztatów w Poznaniu z m.zd9-18 :grin:
no nie wiem czy zgabne ;) ale na pewno mniejsze niż Twoje :))
dziękuję za radę, mam nadzieję że będę miała dzis co podotykać :)
dopatrzyłam sie że E-P3 ma wbudowaną lampę, to chyba lepiej ?
bo są jaies plusy jej braku ?
ale jest sporo wiekszy niestety.
a jeszcze apropo E-PM1 ma menu dla laików, to jesli E-PL3 go nie ma - to czy ja sobie poradzę, jeśli na daną chwilę nie wiele o tym wiem ??
:shock:
stałoogniskowy = ze stała ogniskową = z JEDNĄ stałą ogniskową
zrozumienie tego powinno Ci uzmysłowić że nie ma czego dzielić, podzielenie dowolnej liczby rzeczywistej przez nią samą równa się jeden (z wyjątkiem zera).
a jeszcze apropo E-PM1 ma menu dla laików, to jesli E-PL3 go nie ma - to czy ja sobie poradzę, jeśli na daną chwilę nie wiele o tym wiem ??
Plusy braku lampy - hmmm - ja tam jej nie używam więc mnie ona jest obojętna. Z E-PL3 dostajesz malutką doczepianą lampkę w komplecie, chociaż gdybym miał częściej z niej korzystać dla wygody wolałbym już wbudowaną. E-PL3 ma zdecydowanie również "menu dla laików" - podpowiedzi, wskazówki i takie tam, które bardziej zaawansowany użytkownik może po prostu wyłączyć. Zresztą - szkoda teoretyzować, pomacaj te aparaty...
no nie wiem czy zgabne ;) ale na pewno mniejsze niż Twoje :))
dziękuję za radę, mam nadzieję że będę miała dzis co podotykać :)
E-PL3 nie ma wbudowanej lampy, ale dostajesz osobno (w komplecie) wsuwaną na sanki. Poza tym ISO w tym aparacie jest na tyle dobre, że lampu używam rzadko - bardzo rzadko.
Jeśli kiedyś w przyszłości kupisz zewnętrzny wizjer, który też wsuwa się w sanki to wtedy wykluczy to stosowanie lampy. Ja wizjer używam w bardzo jasny słoneczny dzień, kiedy mam słońce w plecy i występują odblaski na ekranie. Bardzo źle się wtedy kadruje.
W E-PL3 masz dwa rodzaje menu - jedno tzw. kompaktowe (jak w małpkach), i drugie lustrzankowe. Możesz używać jednego lubdrugiego naprzemiennie, lub jak Ci wygodniej.
Te dwie opcje to tzw. "szybkie menu". Jest jeszcze menu główne - dostępne po naciśnięciu klawisza "menu". Tam ustawiasz bardziej zaawansowane opcje - powiedzmy takie, że ustawisz coś pod siebie i zapominasz :)
W E-PM1 szybkie menu jest ograniczone, a większość opcji ustawiasz jak wejdziesz do menu głównego. np zmiana ISO - no nie zrobisz tego szybko niestety
===edit===
o, Karol mnie uprzedził :)
Plusy braku lampy - hmmm - ja tam jej nie używam więc mnie ona jest obojętna. Z E-PL3 dostajesz malutką doczepianą lampkę w komplecie, chociaż gdybym miał częściej z niej korzystać dla wygody wolałbym już wbudowaną. E-PL3 ma zdecydowanie również "menu dla laików" - podpowiedzi, wskazówki i takie tam, które bardziej zaawansowany użytkownik może po prostu wyłączyć. Zresztą - szkoda teoretyzować, pomacaj te aparaty...
byłam, widziałam i ... chyba sie zakochałam ;)
i najważniejsze - wiem już co bym chciała :)
E-PL3 z dwoma kitami - jesli tylko będzie mnie na niego stać..
to super że i lite ma takie menu bo na początek bardzo się przyda, choć tego jedynego sprzedawca nie umiał mi pokazać na jakiej zasadzie to działa. i nie widziałam obiektywu 40-150.
ale mierzyłam 14-150 i chyba faktycznie byłby lekko przyciężki, przynajmnie na razie - więc dylemat z głowy.
teraz pozostaje tylko kwestia koloru, wczesniej myślałam, że zdecydowanie czarny albo srebrny, a teraz po zobaczniu to już nie wiem kompletnie - biały jest super i czerwony też.
wziełabym brązowy ale jest tylko w mini.
ktoś może ma i wie czy powstają jakieś ryski na obudowie które widać na kolorowej a na srebrnej nie będą widoczne ?
byłam, widziałam i ... chyba sie zakochałam ;)
i najważniejsze - wiem już co bym chciała :)
E-PL3 z dwoma kitami - jesli tylko będzie mnie na niego stać..
...
teraz pozostaje tylko kwestia koloru, wczesniej myślałam, że zdecydowanie czarny albo srebrny, a teraz po zobaczniu to już nie wiem kompletnie - biały jest super i czerwony też.
wziełabym brązowy ale jest tylko w mini.
ktoś może ma i wie czy powstają jakieś ryski na obudowie które widać na kolorowej a na srebrnej nie będą widoczne ?
Mam białego XZ-ta , wydaje mi się , ze ta lakierowana powierzchnia zachowuje się lepiej jak nielakierowany plastik mojej E-30.
Pozdrawiam AP.
Fajny awatarek zainstalowałaś.
Miałem białego XZ-a i mam srebrnego Epl-a. Oba warte grzechu. Uważam że firma zrobiła dobrą robotę.
Jeśli już tylko kolor gra rolę to cieszę się wraz z Tobą z zakupu.
Fajny awatarek zainstalowałaś.
taki okolicznościowy ;)
---------- Post dodany o 22:25 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------
Miałem białego XZ-a i mam srebrnego Epl-a. Oba warte grzechu. Uważam że firma zrobiła dobrą robotę.
Jeśli już tylko kolor gra rolę to cieszę się wraz z Tobą z zakupu.
ja będę się cieszyć jak będę mieć już go w rękach :)
ale miło - dzieki.
a ktoś ma może pena w czerwonym kolorze ??
moze nieco agresywny ale...
Różnice w penach trzecich:
EP-3 - nieodchylany ekran OLED, największy i dotykowy i wbudowana lampka.
EPL-3 - odchylany niedotykowy ekran,
EPM-1 najmniejszy, najlżejszy, uproszczone menu i te kolorki - największy wybór.
Do wszystkich dołożysz wizjer cyfrowy, maja te same bebechy. Nie różnią się szybkością autofokusa. Do EPL-3 i EPM-1 jast dołączana wsuwana w sanki lampka, wykluczająca sie z wizjerem - nie można użyć lampki i wizjera równocześnie.
Pozdrawiam AP.
W cenie Olympusa z wizjerem będzie Panasonic G3, uchylny ekran, wbudowany wizjer, wbudowana lampa. Większy ...
Zima jest, choc niech aparat bedzie bialy! Star Wars edition, Winter edition czy jakos tak!
pozdrawiam serdecznie
Janek
W cenie Olympusa z wizjerem będzie Panasonic G3, uchylny ekran, wbudowany wizjer, wbudowana lampa. Większy ...
dzięki, ale mam to szczęście zamówić z preferencyjnego cennika więc jednak Olek wyjdzie zdecydowanie korzystniej :)
---------- Post dodany o 19:18 ---------- Poprzedni post był o 19:17 ----------
Zima jest, choc niech aparat bedzie bialy! Star Wars edition, Winter edition czy jakos tak!
pozdrawiam serdecznie
Janek
i ja dzis doszłam do tego samego wniosku :)
pozdrawiam również :)
dzięki, ale mam to szczęście zamówić z preferencyjnego cennika więc jednak Olek wyjdzie zdecydowanie korzystniej :)
...i ja dzis doszłam do tego samego wniosku :)
pozdrawiam również :)
No to jesteśmy w tym samym klubie. Mój bialy XZ bardzo dobrze prezentuje się z czarnym obiektywem i śrebrnym wizjerem.
Gratuluję awansu i wyboru.
Pozdrawiam AP.
PS. Pomyśl jeszcze o 45/1,8 , wiem nie na raz, do portretów z rozmyciem tła naprawdę świetny obiektyw.
No to jesteśmy w tym samym klubie. Mój bialy XZ bardzo dobrze prezentuje się z czarnym obiektywem i śrebrnym wizjerem.
Gratuluję awansu i wyboru.
Pozdrawiam AP.
PS. Pomyśl jeszcze o 45/1,8 , wiem nie na raz, do portretów z rozmyciem tła naprawdę świetny obiektyw.
dziekuję, pomyślę, na pewno by sie przydał skoro ma takie właściwości o jakich piszesz.
ale na razie musze nauczyć się obsługiwać te dwa kitowe, co chyba nie będzie takie łatwe...
Przeczytałam wczoraj wątek o wideo w m4/3 i przyznam - trochę mnie zmroziło...
będzie mi lżej jak utwierdzicie mnie w tym, że do takiego zwykłego filmowania z wycieczek lub uroczystości pen sie nadaje...
nie chcę profesjonalnie a jedynie w miarę przyzwoicie - da radę e-pl3... ???
Przeczytałam wczoraj wątek o wideo w m4/3 i przyznam - trochę mnie zmroziło...
będzie mi lżej jak utwierdzicie mnie w tym, że do takiego zwykłego filmowania z wycieczek lub uroczystości pen sie nadaje...
nie chcę profesjonalnie a jedynie w miarę przyzwoicie - da radę e-pl3... ???
Penem E-PL3 spokojnie nakręcisz bardzo dobrej jakości filmiki w HD i Full HD
Spokojnie, okolicznościowe filmiki kręci bardzo ładne :)
Mam epl3 jest ładniutki, malutki i ma arcy prosty tryb iAUTO. Niestety kitowy obiektyw trochę mnie zawiódł jakością produkowanych obrazków. Lustrzanka to to nie jest, na pewno nie rozstanę się z moim e-30 ale przy dobrym świetle i wszędzie tam gdzie nie zabiorę lustrzanki zabiorę pena :)
Penem E-PL3 spokojnie nakręcisz bardzo dobrej jakości filmiki w HD i Full HD
ufff.... :)
---------- Post dodany o 19:48 ---------- Poprzedni post był o 19:45 ----------
Spokojnie, okolicznościowe filmiki kręci bardzo ładne :)
Mam epl3 jest ładniutki, malutki i ma arcy prosty tryb iAUTO. Niestety kitowy obiektyw trochę mnie zawiódł jakością produkowanych obrazków. Lustrzanka to to nie jest, na pewno nie rozstanę się z moim e-30 ale przy dobrym świetle i wszędzie tam gdzie nie zabiorę lustrzanki zabiorę pena :)
dzieki pocieszyliście mnie :)
tylko jeszcze martwi mnie jedna sprawa, bo min. to przeszkadzało mi w kompakcie - przy słabym światle słabe zdjęcia - w przypadku e-pl3 tez tak będzie ?
mocniejsza lapma coś pomoże ?
gdzieś wyczytałam, że nex-y sa lepsze w tym temacie..?
---------- Post dodany o 20:04 ---------- Poprzedni post był o 19:48 ----------
i jeszcze mam pytanie - bo aparat zamówiony a potrzebuję jeszcze przecież jakiegoś "opakowania", paska i oczywiście karty.
doczytałam, że jeśli chce się również używać video to najlepiej SD Class 6 - i tu pytanie czy firma jest obojętna ?
doradźcie mi proszę co jeszcze powinnam razem z aparatem zamówić ?
z cennika olijedy ;)
coś co pomieści mi e-pl3 z dwoma kitami.
pasek to chyba obojętnie - (jaki to "smart") ?
jakies zakrywki do obiektywu ? - w zestawie ich nie będzie ?
Zdjęcie z okna, warunki oświetleniowe na pewno złe, czy zdjęcie też ? - technicznie oczywiście
https://forum.olympusclub.pl/konkursy/data/687/PC135426a.jpg
wszystko dostaniesz w komplecie
Zdjęcie z okna, warunki oświetleniowe na pewno złe, czy zdjęcie też ? - technicznie oczywiście
Bodzio extra, chyba dokupię Pena ...
https://forum.olympusclub.pl/konkursy/data/687/PC135426a.jpg
jak dla mnie super !
jak wszystko ?
z opisu wynika, że będzie ładowarka, bateria, 2 kable.
o pokrowcu, pasku nic nie piszą.
zakrywki na obiektywy są przy nich ?
Bodzip co Ty dziewczynie robisz wodę z mózgu - toż to robione 12/2,0 @2 z kitami tak dobrze nie będzie. Będziesz musiała dokupić jasnego manuala lub lepiej świętną triadę mikro4/3 12/2, 20/1,7 i 45/1,8, a potem rzadko będziesz używać kita.
ufff.... :)
...
doradźcie mi proszę co jeszcze powinnam razem z aparatem zamówić ?
z cennika olijedy ;)
coś co pomieści mi e-pl3 z dwoma kitami.
pasek to chyba obojętnie - (jaki to "smart") ?
jakies zakrywki do obiektywu ? - w zestawie ich nie będzie ?
Poszukasz sobie małej torby na pena. widzę, że skończyła się wysprzedaż toreb E- systemowych , ale pełno tego badziewia jest teraz na rynku.
Ja kupiłem za małe pieniążki mojej Pani zieloną torebkę do E. i kartę SD ja kupiłm 8GB kasy 8 od kingstona, za niecałą stówę. Paski ,zakrywki , ładowarki są na wyposażeniu aparatu.
Pozdrawiam AP.
jak wszystko ?
z opisu wynika, że będzie ładowarka, bateria, 2 kable.
o pokrowcu, pasku nic nie piszą.
zakrywki na obiektywy są przy nich ?
Pasek do aparatu też masz w zestawie.
Musisz jedynie dokupić pokrowiec.
Zerknij do wątku "W czym nosicie swoje PENy" https://forum.olympusclub.pl/threads/72800-W-czym-nosicie-swoje-Peny
Może być np taki: http://www2.olympus.pl/consumer/pen-camera_pen_21693_accessory_pen_slim_case_m_24860.h tm
Kartę pamięci polecam firmy SanDisk, Lexar, Transcend, GoodRam.
Zakrywki do obiektywów dostaniesz, pasek dostaniesz, pokrowca pewnie nie :)
Bodzip co Ty dziewczynie robisz wodę z mózgu - toż to robione 12/2,0 @2 z kitami tak dobrze nie będzie. Będziesz musiała dokupić jasnego manuala lub lepiej świętną triadę mikro4/3 12/2, 20/1,7 i 45/1,8, a potem rzadko będziesz używać kita.
Pozdrawiam AP.
oj tam, oj tam :D zrobiłem na szybko powtórkę z 14-150 z f=4,5 aby było porównywalne do kita i ISO 800 i tak wyszło. Newet 1/2 s udało mi się utrzymać :D (zasługa stabilizacji na pewno... i whiskacza :D )
Poszukasz sobie małej torby na pena. widzę, że skończyła się wysprzedaż toreb E- systemowych , ale pełno tego badziewia jest teraz na rynku.
Ja kupiłem za małe pieniążki mojej Pani zieloną torebkę do E. i kartę SD ja kupiłm 8GB kasy 8 od kingstona, za niecałą stówę. Paski ,zakrywki , ładowarki są na wyposażeniu aparatu.
Pozdrawiam AP.
mam nadzieję że kiedyś tak będzie...
karta ma być 6 czy 8 żeby i dla video było ok ?
---------- Post dodany o 22:13 ---------- Poprzedni post był o 22:08 ----------
Musisz jedynie dokupić pokrowiec.
Zerknij do wątku "W czym nosicie swoje PENy" https://forum.olympusclub.pl/threads/72800-W-czym-nosicie-swoje-Peny
Może być np taki: http://www2.olympus.pl/consumer/pen-camera_pen_21693_accessory_pen_slim_case_m_24860.h tm
też własnie przegladałam na stronie Olympusa i ten sam mi się spodobał :)
---------- Post dodany o 23:18 ---------- Poprzedni post był o 22:13 ----------
Kartę pamięci polecam firmy SanDisk, Lexar, Transcend, GoodRam.
a ta karta do video ma być class 6 czy i wyższa może być ?
to olek całkiem wyszedł z xd... ?
taka karta będzie dobra : SANDISK 8GB EXTREME HD VIDEO SDHC 30MB/S CLASS 10 - ?
Ja nie wiem, mało lub nic nie kręcę. Mam zwykłe tanie SDHC 8 GB za jakieś 70 zł i dobrze mi z tym.
Ja nie wiem, mało lub nic nie kręcę. Mam zwykłe tanie SDHC 8 GB za jakieś 70 zł i dobrze mi z tym.
ta kosztuje 60 zł.. o te klasy mi chodzi, tak żeby zapis zdjęcia był szybki
niby do video ma być 6..
mam dotychczasową XD - H , ale ma tylko 1gb - też będzie pasować ?
Będzie git.
a ta karta do video ma być class 6 czy i wyższa może być ?
to olek całkiem wyszedł z xd... ?
Class 6 lub wyższej. Ta co ją wymieniłaś jest dobra :)
Ano na szczęście Olek stosuje teraz bardziej uniwersalne SD.
Jeśli planujesz sporo filmików, to kup lepiej takiego Sandiska ale 16GB:wink:
Jeśli planujesz sporo filmików, to kup lepiej takiego Sandiska ale 16GB:wink:
cenna uwaga - dzieki :)
Czekam sobie na pena - może dojdzie jeszcze przed świętami dzięki uprzejmości p.Joanny :)
oby kuriera śnieg nie zasypał ;)
w międzyczasie zakupiłam kartę i dodatkowy akumulator.
i ponieważ ostatnim razem jak kupowałam baterię do kompaktu to jakoś dziwnie szybko zaczęła krótko trzymać, niby oryginalna była ale słabsza niż ta kupiona razem z aparatem lub nawet kupiona w takim zestwie z paskiem i futerałem.
dlatego też chcę dopytać :
PS-BLS1 upolowałam na allegro od fotojokera, wg. informacji oryginał w opakowaniu zastępczym.
czy powinnam ją sformatować ? jeśli tak to w jaki sposób ? najpierw wyczerpać w aparacie ?
na opakowaniu jest napisane, że przed pierwszym użyciem należy ją naładować w ładowarce.
jest też adnotacja że jest "bez efektu pamięci".
robić jak napisane czy inaczej ?
Skoro jest tak napisane, to nie dla zmyłki chyba? ;)
"bez pamięci" tzn. że nie trzeba za każdym razem rozładowywać do końca i ładować, można sobie aku trochę podładować, poużywać, znowu podładować itd.
jak napisane, żadnego formatowania
jeżeli w PENie dostaniesz baterię szarą (PS-BLS5) a nie czarną (PS-BLS1) będziesz musiała a/dokupić łądowarkę do BLS1 albo b/sprzedać BLS1 i kupić BLS5 :]
pośpiech jest wskazany w przypadku łapania pcheł.... czasami
Ja z E-P3 dostałem PS-BLS1, ktoś w ogóle dostał z nowymi penami PS-BLS5?
jak napisane, żadnego formatowania
jeżeli w PENie dostaniesz baterię szarą (PS-BLS5) a nie czarną (PS-BLS1) będziesz musiała a/dokupić łądowarkę do BLS1 albo b/sprzedać BLS1 i kupić BLS5 :]
pośpiech jest wskazany w przypadku łapania pcheł.... czasami
To te dwie baterie nie są zamienne? Mają niekompatybilne ładowarki ?
Pozdrawiam AP.
Czekam sobie na pena - może dojdzie jeszcze przed świętami dzięki uprzejmości p.Joanny :)
oby kuriera śnieg nie zasypał ;)
w międzyczasie zakupiłam kartę i dodatkowy akumulator.
...........
Kiedy zamówiłaś ??
Pozdrawiam AP.
Są zamienne w działaniu, ale mają niekompatybilne ładowarki. Kurcze nie podam teraz źródła, ale tu na forum była ta informacja
Pozdrawiam AP.
O ile wiem, to w aparacie mogą działać zamiennie.
Ale ładowarki mają niekompatybilne.
BLS5 podobno lepiej "czymie", a może to kolejne urban legend? Ja tam za pchle pieniądze dokupiłem sobie BLS1 na allegro i nie żałuje ;)
BLS5 podobno lepiej "czymie", a może to kolejne urban legend? Ja tam za pchle pieniądze dokupiłem sobie BLS1 na allegro i nie żałuje ;)
Ja też :)
Ja z E-P3 dostałem PS-BLS1, ktoś w ogóle dostał z nowymi penami PS-BLS5?
ja dostałem z E-PL2 PS-BLS5, zamieniłem się z Jackiem :) ku obopólnej uciesze, teraz mam same PS-BLS1-ki
Kiedy zamówiłaś ??
w poniedziałek - a czemu pytasz ?
---------- Post dodany o 18:53 ---------- Poprzedni post był o 18:52 ----------
Ja tam za pchle pieniądze dokupiłem sobie BLS1 na allegro i nie żałuje ;)
właśnie ja też :)
ktoś tu dał cynk na forum ;)
w poniedziałek - a czemu pytasz ?
Również złożyłem zamówienie ale mikołaj nie zdąży świąt.
5 zastapila 1.
5 wytrzymuje wiecej niz 1.
Mozna je stosowac zamiennie w aparatach, przy czym sugeruja do E5/PEN3 nowe ogniwo (tyle ze BLM-5 dla e5, ska-dla penow).
Ladowarki sa rozne.
Bylo o tym na forum, w sieci tez mozna znalezc sporo na ten temat.
Technikalia:
BLM1-1500mAh Kompatybilna z ladowarka BCM-1
BLM5-1620mAh Kompatybilna z ladowarka BCM-5
BLS1-1000mAh Kompatybilna z ladowarka BCS-1
BLS5-1150mAh Kompatybilna z ladowarka BCS-5
pozdro
5 zastapila 1.
5 wytrzymuje wiecej niz 1.
Mozna je stosowac zamiennie w aparatach, przy czym sugeruja do E5/PEN3 nowe ogniwo (tyle ze BLM-5 dla e5, ska-dla penow).
Ladowarki sa rozne.
Bylo o tym na forum, w sieci tez mozna znalezc sporo na ten temat.
Technikalia:
BLM1-1500mAh Kompatybilna z ladowarka BCM-1
BLM5-1620mAh Kompatybilna z ladowarka BCM-5
BLS1-1000mAh Kompatybilna z ladowarka BCS-1
BLS5-1150mAh Kompatybilna z ladowarka BCS-5
pozdro
dzięki za info - dostałam BLS-1.
---------- Post dodany o 15:06 ---------- Poprzedni post był o 15:05 ----------
Również złożyłem zamówienie ale mikołaj nie zdąży świąt.
mój zdążył :)
właśnie dostarczono przesyłkę - będę testować w święta - ale się cieszę !!!
udanych świąt...