Zobacz pełną wersję : E1 i firewire
Panie i Panowie,
W jaki sposób podłącza się aparat marki E raz do komputera za pomocą kabla firewire ?
Nie wiem czy ja robie coiś nie tak czy coś nie działa w którymś z elementów układu.
Normalnie podłączając za pomocą kabla usb pojawia się komunikat "znaleziono nowy sprzęt" srutututu pojawia się dysk wymienny G: i można go normalnie sobie że takj się brzydko wyrażę eksplorować.
Podłączając na firewire nie pojawia się żaden komunikat, nie pojawia się żaden nowy dysk. Co więcej - aparat zachowuje się tak, jak by żaden kabel w nim nie siedział. Jest gotów do robienia zdjęć..... (?)
Czy tak ma być? czy ja mam coś instalować, ustawiać dorabiać klikać naciskać itp ??
Nie mam pojęcia, nie mam jak sprawdzić ponieważ mam tylko jeden kabel, tylko jeden port firewire i tylko jeden aparat.
Jeśli ktoś z Was przerzuca foty za pomocą tego ponoć cudownego portu proszę o pomoc.
Dodam, że komputer to zwykły przenośny pecet z oprogramowaniem WINXP
z góry dziękuję za pomoc
i pozdrawiam
A masz sterowniki do firewire zainstalowane na kompie?
Chyba tak.
w managerze urządzeń widzę "KARTA SIECIOWA 1394"
producent sterownika MICROSOFT - sądzę że wraz z XP go zainstalowało
lokalizacja : "na kontroler hosta texas instruments IEEE 1394 zgodny z OHCI
włączone - ponoć działa poprawnie
objawy jak opisałem. :(
A wogóle po co kopac się z koniem? Czytnik na usb jest lepszym rozwiązaniem ;)
czas i wygoda
usb 1.0 - 1.5 Mbit/s
IEEE1394 - 400 Mb/s
czemu uważasz ze usb lepszy ?
nawet te przysłowiowe 480 Mbit/s z USB 2.0 to mit. nigdy tyle nie wyciąga
stąd postanowiłem wykorzystać szybszy interfejs skoro jest aż taka różnica.
czas i wygoda
usb 1.0 - 1.5 Mbit/s
IEEE1394 - 400 Mb/s
czemu uważasz ze usb lepszy ?
nawet te przysłowiowe 480 Mbit/s z USB 2.0 to mit. nigdy tyle nie wyciąga
stąd postanowiłem wykorzystać szybszy interfejs skoro jest aż taka różnica.
aaa nie pisałeś,m ze w kompie nie masz usb 2.0
Jednak nie zapominaj, ze i tak ogranicza cię wewnętrzna szybkośc e-1 i nieważne, czy korzystasz z jego usb 2.0 czy firewire szybkośc i tak będzie ca. 3-4 Mb/s
Tak ??????
to zasadniczo zmienia postać rzeczy. w takiej sytuacji rzeczywiście nie wiem czy jest o co walczyć. jeśli bedzie to różnica między 1.5 a 3 .... niby dwukrotnie szybciej ale żeby walczyć z kablem :)
Grizz dzięki wielkie za pomoc :)
pozdrawiam
dobas:
z E-1 mam takie transfery:
USB: 2.7MB/s
firewire: 3.3MB/s
możliwe że masz zwalony kontroler (jeśli na PCI). zobacz czy nie ma tam czasem układu z logo VIA - to by wiele tłumaczyło...
Tak ??????
Jak chcesz szybko, to zewnętrzny czytnik CF. Ponoć ten SanDisk za 7 dych wyciąga 20MB jeśli tylko karta nadąży.
Tak ??????
Jak chcesz szybko, to zewnętrzny czytnik CF. Ponoć ten SanDisk za 7 dych wyciąga 20MB jeśli tylko karta nadąży.
moze sobie 50 wyciągać i tak nici z tego jak nie ma usb 2 w kompie ;)
(...) i tak nici z tego jak nie ma usb 2 w kompie ;)
O kurde, nie zauważyłem. Jak można niemieć USB 2.0... :twisted: ;)
[(...) i tak nici z tego jak nie ma usb 2 w kompie ;)
O kurde, nie zauważyłem. Jak można niemieć USB 2.0... :twisted: ;)
można można... Moja Luba nie ma zarówno w laptopie jak i w blaszaku i żyje ;)
Jak można niemieć USB 2.0... :twisted: ;)
Ja do zeszłego tygodnia też miałę tylko 1.1 ale w końcu nie wytrzymałem i kontroler na PCI sobie sprawiłem :) teraz się zastanawiam czemu tego wcześniej nie zrobiłem :)
W duzym mam 2.0 ale w kieszonkowym 1.0 i firewire stąd pomysł coby ten prędki interfejs wykorzystać, ale skoro E raz i tak nie nadąży to już trudno, po prostu więcej herbaty będę sobie robił na czas zrzucania zdjęć.
Jeśli chodzi o transfer USB a FireWire to różnica jest dla mnie wyraźnie zauważalna (na korzyść FireWire) czy to w trybie Storage czy Control, więc nie wiem jaki jest sens porównywania tych dwóch złącz. Być może masz uszkodzone FireWire w aparacie, a może w kompie - ja właśnie zbieram się do oddania mojej E-1 bo od grudnia mi FireWire szwankuje.
jak to "szwankuje"? oberwałeś gniazdo na płycie aparatu czy może co innego? testowałeś z innym przewodem?
nie mam wielkiej róznicy miedzy USB2.0 a fire wire. dla karty 2GB zrzut na kompa z aparatu e-1 USB-12 min fire wire-10min. Moim zdaniem nie jest to różnica powalająca (2 minuty).
nie mam wielkiej róznicy miedzy USB2.0 a fire wire. dla karty 2GB zrzut na kompa z aparatu e-1 USB-12 min fire wire-10min. Moim zdaniem nie jest to różnica powalająca (2 minuty).
Teoretycznie firewire powinien byc szybszy od USB 20% - tak wynika ze specyfikacji. USB 2.0 480Kb/s, zas Firewire 400Kb/s. Tyle ze im wiecej masz podlaczonych urzadzen do USB tym jego przepustowosc spada - to wynika ze specyfikacji i filozofii działania portu USB. Wady tej nie posiada natomiast Firewire. Nowy IEE1394b - oferuje transfer 800Kb/s. Poza tym USB zdecydowanie bardziej obciaza procek anizeli jego konkurent.
małe OT. Myślę że warto zainwestować w czytnik - komfort, szybkość i wygoda zgrywania nieporównywalna z kabelkowym rozwiązaniem.
pzdr