Zobacz pełną wersję : Filmowanie w nowych Penach (EP-3, EPL-3)
Nabrałem ochoty na nakręcenie czegoś :)
Zastanaiwam się nad Canonem 600d, bo ma podobno świetnie zaimplementowane filmowanie. Ostatnio bawiłem się trochę nowym EPL-3 i muszę powiedzieć, że bardzo mi się spodobał. Czy ktoś kto ma któregoś z nowych PENów może powiedzieć coś o jakości filmów?
pozdrawiam
Na YouTubie znajdziesz masę filmików HD nakręconych przeróżnymi aparatami. Canony mają niezły tryb wideo, Panasoniki również. A Olympusy? Moim zdaniem nie za bardzo, ale najlepiej sam zobacz.
Filmowanie aparatami fotograficznymi to ciężki temat. Kupiłem e-pl3 z myślą także o filmowaniu HD - takie 2 jednym, jednak jestem po pierwszych doświadczeniach nieco rozczarowany. Niestety szczególnie przy zmianie ogniskowej aparat ma problem z ostrością (obiektyw kit 14-42). Łapanie AF trwa chwilę, przy cichym tle słychać delikatne cykanie napędu AF. Dodatkowo stabilizacja matrycy (chyba) powoduje chwilami dość uciążliwe falowanie obrazu w dolnej i górnej części.
Może trzeba zmienić swoje przyzwyczajenia i filmować bardziej statyczne ujęcia w MF bez stabilizacji (chyba trzeba coś łyknąć przed filmowaniem żeby ręka nie drżała :). Co do jakości obrazu, kolorów, nasycenia, szczegółów jest naprawdę dobrze. Używam AVCHD 1080i FX, odtwarzacz Ariva i telewizorek full HD Sharpa.
Dużym plusem w aparatach jest szeroki kąt - nieco większy niż spotykany kamerach.
Wcześniej miałem aparaciki Sony HX5 i HX7 i jeśli chodzi o filmowanie AVCHD aparaty te praktycznie dorównywały kamerom. Nie było problemu z ostrością nawet w trudnych warunkach oświetleniowych i falowaniem obrazu ale za to jakość obrazu w eplce wydaje się lepsza. Sony dostarcza soft do prostej edycji AVCHD i wypalania DVD AVCHD i BluRay czego na razie nie mamy u Olego.
Obecnie skłaniałbym się ku opinii, że póki co warto kupić jakąś kamerkę do filmowania w AVCHD + odtwarzacz sieciowy z dyskiem. Tylko nie chce się targać 2 sprzętów...
Janko Muzykant
22.11.11, 20:39
Filmowanie aparatami fotograficznymi to ciężki temat. Kupiłem e-pl3 z myślą także o filmowaniu HD - takie 2 jednym, jednak jestem po pierwszych doświadczeniach nieco rozczarowany. Niestety szczególnie przy zmianie ogniskowej aparat ma problem z ostrością (obiektyw kit 14-42). Łapanie AF trwa chwilę
Wszyscy jak leci równo, zapominają o jednej, bardzo ważnej rzeczy: albo profesjonalne filmowanie MF albo kamera z małą matrycą.
Dodatkowo stabilizacja matrycy (chyba) powoduje chwilami dość uciążliwe falowanie obrazu w dolnej i górnej części.
To może być problem stabilizacji (niestety, obraz traci na płynności i stabilności), albo problem z niejednoczesnym odczytem matrycy przy jej poruszaniu (bądź poruszaniu się obiektów). Z wyjątkiem ostatniego - aparat na statyw i wyłączyć stabilizację.
Co do wyboru - Canon czy Olek - Canon dość tnie dynamikę w trybie filmowym, olek ładniej sobie z tym radził. Trzeba o tym koniecznie pamiętać, to co można wyciągnąć ze zdjęcia jest niedostępne w filmie i można się rozczarować. Zresztą:
http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/500d_raw.jpg
http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/500d_video.jpg
Darekw1967
22.11.11, 22:49
Obecnie skłaniałbym się ku opinii, że póki co warto kupić jakąś kamerkę do filmowania w AVCHD + odtwarzacz sieciowy z dyskiem. Tylko nie chce się targać 2 sprzętów...
Witam !
Tak to wypada, ze dedykowana kamerka zalatwia wiele wlasna automatyka i rozwiazaniami i tam AF trzyma przy odjazdach i najazdach na
obiekty w ruchu i do tego ladnie stabilizuje drgania z reki.
Filmowanie 5D czy EPL-1 pod wzgledem ergonomii nie przypadlo mi do gustu wiec krece Canonem HG-20.
Pozdrawiam
czy ma jakiekolwiek znaczenie ustawianie w e-pl1 podczas filmowania:
a) czasu migawki dla priorytetu S,
b) przysłony dla priorytetu A
Witam ,
Kolega zajmuje się muzyka i dlatego, poprosił mnie o to żebym zadał wam pytanie drodzy forumowicze ,jak myślicie czy Penem/nami da się z powodzeniem nakręcić dobre video . Miało by to być video Hip-hop ale już na niezłym poziomie technicznym ,mam namyśli jakość obrazu wyjściowego .Czy jednak Canon tu nie ma sobie równych mając na myśli możliwości, jakość, cena ?
Janko Muzykant
14.02.12, 01:07
Da się, choć rozdzielczość będzie nieco niższa. Tylko jeśli medium docelowym będzie internet nie ma to aż takiego znaczenia. No i koniecznie trzeba wyłączyć stabilizację, żeby się nie rwało, co prawda z rzadka, ale wyraźnie.
widzę ze uytkownicy są mocno zaawansowani .. ja natomiast mam przyziemny problem bo nie wiem jak zrzucić film z e-pl3 którego nie widać na karie pamieci mimo że ze na aparacie mozna go swobodnie odtworzyć .. sugestie bardzo mile widziane))))
Filmiki można skopiować albo dołączonym do epeelki softem IB albo lepiej po prostu skopiować pliki *.mts z karty SD z katalogu \PRIVATE\AVCHD\BDMV\STREAM\