Zobacz pełną wersję : Nie ostrzy prz odwrotnym mocowaniu ?
Mam olymusa e-500 i ostatnio kupiłam sobie do niego pierścień odwrotnego mocowania.
Wszystko fajnie - adapter pasuje - ale obiektyw nie ostrzy
Tj jeśli obiektyw jest założony normalnie to ostrzy (manual i auto) a jeśli jest odwrócony nie - zdaje sobie sprawę z tego że na auto ostrzyć nie będzie ale dlaczego manualnie nie mogę ostrzyć ?
Obiektyw jest taki jak mają e-500
Da się coś z tym zrobić ?
Bo manualnie też potrzebuje zasilania, a po odwróceniu go nie ma :) Jedyne co da się zrobić to kupić jakiegoś manuala, do zabaw z makro będzie nawet lepszy niż 14-42 :)
Nie da się jakoś inaczej tego załatwić ?
Da się inaczej - kupić sobie ZD35 makro,ZD50makro , lub Sigmy 105 lub 150 makro. i ew. EX 25 i cieszyć się makro z autofokusem. Na pierścieniu odwrotnego mocowania obiektyw nie ma prądu do silniczka obiektywu.
Pozdrawiam AP
Nie da się jakoś inaczej tego załatwić ?
Nie - w obiektywie, który masz ostrzenie odbywa się elektrycznie a nie przez mechanikę. Mniejsza o ostrzenie - w makro można ostrzyć zmianą odległości aparatu od obiektu i to nawet wygodne, problem jest w braku możliwości przymknięcia przysłony przy odwrotnym mocowaniu obiektywów ZD, a potrzeba taka istnieje prawie zawsze z uwagi na bardzo małą głębię ostrości. Jak wspomniał Nemo5576 stary, manualny obiektyw będzie do takich zabaw znacznie lepszy. Najlepiej taki, który ma przełącznik przymykania do roboczej przysłony. Dedykowany obiektyw do makro będzie jeszcze lepszy ale i droższy.
Dedykowany obiektyw do makro będzie jeszcze lepszy ale i droższy.
Używaną 35 mozna naprawdę za niewielkie ustrzelić :wink:
Używaną 35 mozna naprawdę za niewielkie ustrzelić :wink:
Fakt - kup teraz za 450zł aktualnie wisi na Allegro.
Da się. Poszukaj na forum, był taki link gdzie były zdjęcia i opis jak przerobić obiektyw ZD14-41 do odwrotnego mocowania z przeniesieniem połączeń elektronicznych. Opis był po japońsku czy koerańsku, ale ze zdjęcia dokładnie pokazywały co i jak przerobić. :)
Znalazłem :) :) :)
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/labo/20090528_170176.html57080
Przy odwrotnym mocowaniu tylko manuale:)
pozdro