PDA

Zobacz pełną wersję : Soczewki makro do Olympus?

kadm_kg
17.05.07, 21:54
Co sądzicie o czym takim jak soczewki makro ?

Zacytuje : "Średnica mocowania wynosi 58mm a wiec doskonale pasuje do aparatow z mocowaniem 58mm( ZUIKO Digital EZ 14-45mm)
Zwiększają one skalę odwzorowania obiektywu poprzez zmniejszenie jego ogniskowej.

Zdolność skupiająca soczewek nasadkowych wyrażona jest w dioptriach: +1, +2, +3... Im wyższa wartość, tym większa zdolność skupiająca.Jaka skalę odwzorowania możemy uzyskać za pomocą soczewki ? Tym większą, im większa jest jej zdolność skupiająca i im większa jest ogniskowa użytego obiektywu.

Przy ogniskowej 100 mm i soczewce +4 dioptrie otrzymujemy skalę 1:2,5 - wystarcza to o fotografowania kwiatów, czy motyli. Odległość przedmiotowa wynosi ok. 25cm.

Użycie obiektywu 200mm w połączeniu z tą soczewką daje skalę 1:1,25, przy praktycznie takiej samej odległości przedmiotowej."

Co o tym sądzicie ? Warte to jest coś? Czy kolejny bubel?

grizz
17.05.07, 21:58
Nie warto.

Soczewki zbyt zniekształcają.

Jak ma być wmiare tanio to raynox dcr-250

jak ma byc świetnie i w sumie tez tanio to zuiko 35mm f3,5

kadm_kg
17.05.07, 22:02
Tak ale raynox z tego co widzę, to nie do E-500.

A telekonwertr EC-14 tylko znalazłem do mojego.

grizz
17.05.07, 22:06
dlaczego nie do e-500? soczewki miałyby być a rynox nie?

Poczytaj trochę, bo czuję, ze masz troszkę braków w teorii podstawowej.

o tak na początek:
https://forum.olympusclub.pl/topics7/makrofotografia-teoria-i-praktyka-w-zastosowaniu-vt7867.htm?highlight=makro

i kilka wątków na forum - wpisz makro w wyszukiwarce.

kadm_kg
17.05.07, 22:09
Ano mam braki w teorii podstawowej. Stąd tez pytam :) Nie widziałem go w tabeli komaptybilności na stronie raynox, dlatego taki wniosek :) Jak pasuje to super, muszę sobie sprawić :) Dzięki za poradę :)

grizz
17.05.07, 22:10
rynox montowany jest na zaciskach... acha... żeby mieć jakie takie efekty to raczej z 40-150 go używać a nie z 14-45...

użyj szukajki, bo było.