PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zachować dane exif?



aga_piet
11.11.11, 18:49
Wywołuję zdjęcia w Raw Therapee, tam powinny automatycznie być zapisane dane exif, zapisuję je jako .jpgi. Potem obrabiam w corelowym Photo Paincie. Na efekcie końcowym nie widzę exifów.
W zasadzie nie są mi one potrzebne, czasem wręcz pomagają ukryć wstydliwe niedopatrzenia w ustawieniach ;) Czasem jednak się przydają. Sprawa wypłynęła przy okazji wrzucania zdjęcia do DITL.

Bodzip
11.11.11, 18:58
Wywołuję zdjęcia w Raw Therapee, tam powinny automatycznie być zapisane dane exif, zapisuję je jako .jpgi. Potem obrabiam w corelowym Photo Paincie. Na efekcie końcowym nie widzę exifów.
W zasadzie nie są mi one potrzebne, czasem wręcz pomagają ukryć wstydliwe niedopatrzenia w ustawieniach ;) Czasem jednak się przydają. Sprawa wypłynęła przy okazji wrzucania zdjęcia do DITL.
Jest duże prawdopodobieństwo, że to właśnie ten program wycina Ci exify. Sprawdź albo w preferencjach, albo w trakcie zapisu po obróbce powinno wyskoczyć okno, w którym można będzie znaleźć tę opcję.
W gimpie którego używam jest tak po obróbce przy zapisie zdjęcia:


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/sample/ekran1.png)

potem klikasz na ustawienia zaawansowane i tam pojawia się opcja zachowania lub wycięcia exifa


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/sample/ekran2.png)

Amigo!
11.11.11, 19:48
Corelowy PHOTO-PAINT X4 nie rusza EXIF-a przy zapisywaniu fotki (jako jpg, ustawienia domyślne). Przed chwilą sprawdziłem. Problem może jednak w RT (nie używam))

romeq
11.11.11, 20:20
Witam
Ja używam. RT też nie usuwa. Na wszelki wypadek mam i kiedy trzeba stosuję zapis i wpis exifa za pomocą Exifera.
Pozdrawiam. romeq

Bodzip
11.11.11, 20:26
Specjalnie odpaliłem wersję 2.4.1 - może chodzi o to co zakreśliłem na czerwono


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/sample/ekran3.png)

aga_piet
11.11.11, 20:37
Noo, tę opcję mam niezahaczoną. Myślę jeszcze, o co chodzi z tym "PrintIMInformation"? (zakreślone na czerwono)
Sorki za ignorancję... :oops:

Bodzip
11.11.11, 20:45
Nie wiem, nie potrafię wyjaśnić. Widocznie ta informacja jest niedostępna. Też mam zaiksowane.
Sprawdź jeszcze tak - wywołaj plik do jpega i wtedy (jeszcze przed obróbką) sprawdź czy ma exifa.

aga_piet
11.11.11, 20:49
Właśnie chyba nie ma.
EDIT:
Ok, to nie wina RT. Musi coś być w opcjach corela. Muszę pogmerać w opcjach.

Bodzip
11.11.11, 20:59
Kurcze, więcej nie potrafię pomóc. Przy zapisie do jpg, exif powinien być wpisany w plik. Wiem na pewno, że przy przetwarzaniu do png i tifa - exif jest wycinany. Była o tym dyskusja na forum RawTherapee.

aga_piet
11.11.11, 21:06
Dzięki za zaangażowanie :)

Bodzip
11.11.11, 21:22
Prawdopodobnie masz windowsa - ściągnij ze strony którą wyżej podawałem najnowszą wersję i popróbuj. Ale od razu ostrzegam - jest inna, może nie gorsza, nie lepsza ale inna. Będziesz musiała się jej uczyć od początku. Inaczej ustawiasz kolor i nasycenie, masz większą kontrolę nad szumami, jest rewelacyjnie rozwiązana korekcja geometrii obiektywów. No ale co nowe nie zawsze jest lepsze.
Pozdrawiam :)

aga_piet
11.11.11, 22:07
Jakoś nie mam ciśnienia na nowszą wersję. I tak używam RT głównie do wywołania, ewentualnej korekty ekspozycji, balansu bieli, łagodzenia świateł. Chyba że te szumy mnie skuszą. Dzięki.

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post był o 21:30 ----------

Wygląda na to, że mój stary Corel czyści zdjęcia z exifów. Mam wersję 9.