Zobacz pełną wersję : dobór szkieł na bazie e-pl1
Najpierw się przywitam, bom nowy: dzień dobry/dobry wieczór... :)
Chcę kupić i skompletować budżetowy zestaw na bazie e-pl1 (chyba, że polecicie coś innego). Body lub obiektywy muszą mieć stabilizację. Zależy mi na tym, aby obiektyw o ogniskowych standardowego kita miał autofokus i pomiar światła. Czy to wymagania spełnia tylko kitowy 14-42, czy może jakieś innego szkło, także przez adapter? Czym różni się wersja zwykła od ED?.
Kolejnym będzie coś jasnego (1.8 lub lepiej) o ogniskowej, po uwzględnieniu cropu, 50-60mm. Za jakiś czas, gdy dozbieram, zoom tele, czyli 80-200(300), portretówka i coś szerokiego 10-20mm. Co możecie polecić? Jakie adaptery, systemy i jakie konkretnie szkła? Jak sprawuje się stabilizacja matrycy i pomiar światła z tymi obiektywami?
Serdecznie proszę o pomoc. :)
Nie wyjawiłeś jednego z ważniejszych parametrów, bez którego koledzy zaraz zasypią cię zestawami marzeń. Mianowicie - ile planujesz przeznaczyć na ten zakupów złotych polskich po denominacji?
To zawęzi kryteria i fantazyje słowiańską :)
Im mniej tym lepiej, dlatego nastawiam się raczej na stare szkła. :) E-pl1 (lub coś innego)+kit (lub odpowiednik)+jasne 50mm 1400-1500 ;)
Im mniej tym lepiej, dlatego nastawiam się raczej na stare szkła. :) E-pl1 (lub coś innego)+kit (lub odpowiednik)+jasne 50mm 1400-1500 ;)
Najbardziej budżetowo jak się da i bardzo dobrze jeżeli chodzi o obrazek:
E-pl1+kit + m.ZD 54/1.8. Budżet nieco większy.
Nie byłem precyzyjny-obiektyw musi mieć 20-30 (35mm), aby przy cropie x2 wyszło około 40-70mm. ;)
Jak nie boisz się używanego sprzętu szukaj okazji - wczoraj epl1 z kitem jednoroczny w połowie gwarancji poszedł za 700 PLN na alledrogo. W takiej sytuacji zmieścisz się w budżecie.
40 mm to 20/1,7 ale to 2/3 Twojego budżetu za używkę.
Pozdrawiam AP.
Nie byłem precyzyjny-obiektyw musi mieć 20-30 (35mm), aby przy cropie x2 wyszło około 40-70mm. ;)
No to wybór jest tylko jeden (doskonały zresztą) - Panas Lumix 20/1,7. Cena od 900zł (przy używce z Allegro i odrobinie szczęścia) do 1650.
Niedobrze. Gdyby zrezygnować ze światła 1.8 na rzecz 2.8-3.6?
Dodane: no i czy ten obiektyw byłby znacząco lepszy od kita?
Niedobrze. Gdyby zrezygnować ze światła 1.8 na rzecz 2.8-3.6?
Dodane: no i czy ten obiektyw byłby znacząco lepszy od kita?
Nie ma innego światła - jest 17/2,8 - od Olego , ale jest on optycznie słabszy od 20/1,7. Panasowa 20 jest jednym z najlepszych obiektywów mikro. Jest lepsza od kita.
Pozdrawiam AP.
Chodzi mi o te dostępne przez adaptery np:
http://allegro.pl/listing.php/search?category=50590&string=20&price_from=&price_to=700&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&listing_sel=2&listing_interval=7&a_text_i%5B835%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B835%5D%5B1%5D=&a_text_f%5B836%5D%5B0%5D=&a_text_f%5B836%5D%5B1%5D=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E
---------- Post dodany o 01:52 ---------- Poprzedni post był o 00:50 ----------
lub takie:
http://allegro.pl/listing.php/showcat?a_enum%5B834%5D=1&a_text_f%5B836%5D%5B0%5D=&a_text_f%5B836%5D%5B1%5D=3.6&a_text_i%5B835%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B835%5D%5B1%5D=30&buy=0&distance=1&id=50590&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enabled=0&state=0&order=p&price_from=&price_to=555&change_view=1
AF będzie tylko ze szkłami m4/3 i z częścią szkieł dużego 4/3 po założeniu adaptera mmf-2 (gdzieś jest tabelka zgodności). Adapter mmf-2 też swoje kosztuje. Poza tym sprzęt robi się już nieco większy i AF słabszy, chociaż jest. Dlatego jako podstawowy obiektyw najlepiej coś m4/3. Oczywiście zdecydowanie warto wg mnie kupić kita i zbierać sobie powoli na 20/1.7 lub nieco taniej 45/1.8, 17/2.8.
AF będzie tylko ze szkłami m4/3 i z częścią szkieł dużego 4/3 po założeniu adaptera mmf-2 (gdzieś jest tabelka zgodności). Adapter mmf-2 też swoje kosztuje. Poza tym sprzęt robi się już nieco większy i AF słabszy, chociaż jest. Dlatego jako podstawowy obiektyw najlepiej coś m4/3. Oczywiście zdecydowanie warto wg mnie kupić kita i zbierać sobie powoli na 20/1.7 lub nieco taniej 45/1.8, 17/2.8.
Ano, EPL1 z kitem nowy za 1100 ma się teraz spokojnie, na Alledrogo jeszcze taniej A potem rzeczywiście albo 20, albo 45+17 (mnie 45+17 wyszło w sumie tyle ile kosztowałoby samo 20, więc wolałem 2 nie 1). W zasadzie jeśliby kupić używany EPL1 z kitem np za 800, to skoro 45/1.8 można kupić za okrągły 1000 to budżet za wiele nieprzekroczony, a z 45 jest tyle radochy, że hej...
Jeśli chodzi o odpowiednik 50 to albo zrezygnuję, albo coś przez adapter. Właśnie przeglądam ebay i jest tam duuużo obiektywów np. 28mm 2.8, tylko że nie wiem co wybrać. Przesiadam się teraz z kompaktu, więc na razie wystarczy. Może potem 20/1.7. :)
Kup E-PL1 z kitem i zbieraj na 20/1,7. Kupiłem używany 2 miesiące, z papierami i pudełkiem za 1050 zł. Naprawdę warto :). Ostrzenie manualnymi to kiepski pomysł. za dużo kombinowania. A potem jak chcesz coś długiego to 40-150 jest do kupienia używany za 600-650 zł i masz cały podstawowy zakres ogniskowych.
Wybór padł na E-pl1 także dlatego, że dość łatwo ostrzy się manulanie. Nie znam się, ale wydaje mi się, że np Canon 70-210mm f4 FD macro będzie lepszy niż tele kit Olka, a kosztuje tylko 60$. :) Jestem zdecydowany
Jeśli chodzi o odpowiednik 50 to albo zrezygnuję, albo coś przez adapter. .
Jak jest z pomiarem światła w szkłach z adapterami i jak działa stabilizacja. Jeśli zaś chodzi o kit, to czym różni się zwykły od tego ed? :)
Wybór padł na E-pl1 także dlatego, że dość łatwo ostrzy się manulanie. Nie znam się, ale wydaje mi się, że np Canon 70-210mm f4 FD macro będzie lepszy niż tele kit Olka, a kosztuje tylko 60$. :) Jestem zdecydowany .
Jak jest z pomiarem światła w szkłach z adapterami i jak działa stabilizacja. Jeśli zaś chodzi o kit, to czym różni się zwykły od tego ed? :)
Stare zoomy są gorsze od zoomów współczesnych i ówczesnych stałek - jasna stałka manualna to jest kierunek w którym powinieneś pójść. Stabilizacja w body działa z każdym szkłem - podajesz ogniskową ręcznie (wybór). Śbciągnij sobie instrukcję do pena - tam jest to opisane.
Pozdrawiam AP.
Gdzie Wy kupujecie te 20-tki Panasa za 900-1200 zł? Poluję na te szkło od jakiegoś czasu i albo używek nie ma wcale, albo pojawiają w cenie minimum 1200 zł i znikają szybko.
Gdzie Wy kupujecie te 20-tki Panasa za 900-1200 zł? Poluję na te szkło od jakiegoś czasu i albo używek nie ma wcale, albo pojawiają w cenie minimum 1200 zł i znikają szybko.
Ja kupiłem na naszej giełdzie , widziałem od tamtego czasu - zima 2010 jeszcze co najmniej dwie. A najlepszy numer to aukcja którą kiedyś późnym latem śledziłem na alledrogo - GF1 + 20/1,7 za niecałe 900 PLN. niestety nie ja go kupiłem.
Może panowie mówią o cenach gdy $ stał po 2.70 zeta :D Ale na ebayu idzie wyrwać w hameryce za 9 setek - załącznik
56989
A tutaj aukcja (http://www.ebay.com/itm/Panasonic-Lumix-G-20-mm-F-1-7-Lens-/130598191240?pt=UK_Lenses_Filters_Lenses&hash=item1e68424088) za 750 zeta na razie ;)
Całkiem niedawno (ale jednak dawniej niż to obejmuje wyszukiwarka zakończonych w Allegro) jeden z forumowiczów właśnie za 900zł zakupił 20/1,7 w świetnym stanie - tak przynajmniej wynikało z opisu. Sam zdaje się linkowałem tę aukcję na OC.
W lipcu kupowałem kolejną sztukę, pierwszą odstąpiłem kumplowi po kosztach, jednak w zagranicznym sklepie (b&h) i opcją wysyłki do USA, polski bank mnie skasował na kwotę -1 080,13 PLN - właśnie sprawdziłem ;-)
No to wybór jest tylko jeden (doskonały zresztą) - Panas Lumix 20/1,7. Cena od 900zł (przy używce z Allegro i odrobinie szczęścia) do 1650.
Ale jestes optymista. Ja od 2 miesiecy 5 razy dziennie przeglądam allegro i nie zauwazyłem 20 mm 1.7 tańszych od 1649 zł (sklep Gliwice). A od tygodnia same zoomy i 80% reszty to Samyangi (rybie slepia) a stałek niema wcale
Ale jestes optymista. Ja od 2 miesiecy 5 razy dziennie przeglądam allegro i nie zauwazyłem 20 mm 1.7 tańszych od 1649 zł (sklep Gliwice). A od tygodnia same zoomy i 80% reszty to Samyangi (rybie slepia) a stałek niema wcale
Bez przesady - było w ostatnim miesiącu 45 makro, 14/2,5, było 20,1/7 też , a że długo nie leżą to fakt. Proponuję przeglądać późno wieczorem, lub wcześnie rano.
Bez przesady - było w ostatnim miesiącu 45 makro, 14/2,5, było 20,1/7 też , a że długo nie leżą to fakt. Proponuję przeglądać późno wieczorem, lub wcześnie rano.
mZD 45mm 1.8 z drugiej reki poszło za 1025 zł a w sklepie mozna kupic nowe za 999 zł.
Może ja nie mam szczęścia ?.
Ale jestes optymista. Ja od 2 miesiecy 5 razy dziennie przeglądam allegro
BŁĄD! Polecam subskrypcję kanału RSS z określoną kategorią, ew. po słowach kluczowych i ustawienie pobierania wiadomości często, można nawet co 5 minut (Opera). Jak ktoś siedzi przy kompie ma praktycznie natychmiast nowe oferty...
mZD 45mm 1.8 z drugiej reki poszło za 1025 zł a w sklepie mozna kupic nowe za 999 zł.
Może ja nie mam szczęścia ?.
Proponuję mocniej popracować na forum i w okolicach Trzech Króli będzie w dobrej cenie Twoje. A na szkiełka Panasa musisz upolować, albo przywieść zza oceanu.
Pozdrawiam AP.
Proponuję mocniej popracować na forum i w okolicach Trzech Króli będzie w dobrej cenie Twoje. A na szkiełka Panasa musisz upolować, albo przywieść zza oceanu.
Pozdrawiam AP.
Dzięki za pociechę. Jak się chyba orientujesz nie mam PEN-a (teraz żałuję że go nie kupiłem- myślałem juz też o przejściu na stronę Jedi ale za duzo bym stracił finansowo) tylko Panasa GF2 i trochę niezręcznie mi się zdecydowanie wypowiadać (w domysle wymądrzać) bo to przecież OlympusClub. Czuje sie wsród Was jako gość i nie chciałbym tej gosciny nadużywać. Jestem jak inni uzytkownicy Panasów m43 trochę sierotką bo forum Lumix-a jest martwe (kilka postów dziennie)
Te Trzech Króli to jak dobrze pójdzie to może w roku 2013 ?
Jestem jak inni uzytkownicy Panasów m43 trochę sierotką bo forum Lumix-a jest martwe (kilka postów dziennie
napisz tam cos, to moze ich troche ozywisz ;)
napisz tam cos, to moze ich troche ozywisz ;)
Pisałem ale wiadomośc wisiała całymi tygodniami. Sporadycznie tam zaglądam ale widze ciagle to samo.
Dzięki za pociechę. Jak się chyba orientujesz nie mam PEN-a (teraz żałuję że go nie kupiłem- myślałem juz też o przejściu na stronę Jedi ale za duzo bym stracił finansowo) tylko Panasa GF2 i trochę niezręcznie mi się zdecydowanie wypowiadać (w domysle wymądrzać) bo to przecież OlympusClub. Czuje sie wsród Was jako gość i nie chciałbym tej gosciny nadużywać. Jestem jak inni uzytkownicy Panasów m43 trochę sierotką bo forum Lumix-a jest martwe (kilka postów dziennie)
Te Trzech Króli to jak dobrze pójdzie to może w roku 2013 ?
Zajrzałem do Ciebie by popatrzeć na Twoje miejsce w rankingu - świadomie napisałem Ci to co napisałem. O ile pamiętam - to do GF2 da się przypiąć Olkowe szkiełka, a oferta Olympusa nie kończy się na aparatach i obiektywach do tych aparatów. Za dwa lata będziesz się zastanawiał nad nowym body to pomyślisz może o Olympusie.
Pozdrawiam AP.
Zajrzałem do Ciebie by popatrzeć na Twoje miejsce w rankingu - świadomie napisałem Ci to co napisałem. O ile pamiętam - to do GF2 da się przypiąć Olkowe szkiełka, a oferta Olympusa nie kończy się na aparatach i obiektywach do tych aparatów. Za dwa lata będziesz się zastanawiał nad nowym body to pomyślisz może o Olympusie.
Pozdrawiam AP.
Da się jak i odwrotnie. Przewaga Olympusa polega według mnie na stabilizacji w korpusie czego nie ma Panas. Szkiełka Panasa maja stabilizację ale tylko szkła zmiennoogniskowe (i to nie wszystkie bo np 7-14 f4.0 nie ma) natomiast stałki nawet te od Leici nie (za wyjatkiem 45 mm f2.8).
Pozdrawiam AJ.
...nie mam PEN-a (...) tylko Panasa GF2 i trochę niezręcznie mi się zdecydowanie wypowiadać (...) bo to przecież OlympusClub.
Daj spokój, na tym forum co drugi nie używa już Olympusa ;) To jest forum ekumeniczne.
A to poprawiłeś mi humor na dzisiejsze popołudnie. (chociaż już ciemno). Może w przyszłości i tak zmienię wiarę (body)
Stare zoomy są gorsze od zoomów współczesnych i ówczesnych stałek - jasna stałka manualna to jest kierunek w którym powinieneś pójść.
Wszystkie od wszystkich? :cool:
Wszystkie od wszystkich? :cool:
Pentax, Zeiss, Konica M42, miały lepszekub gorsze powłoki, każde z tych szkiełek jest opisane szczegółowo w necie Canon FD, szkła radzieckie , Pentacony, starsze nikony F, OM-y
Jest tego cała masa, tylko do każdego systemu musisz dokupić adapter, dorobić maskę. I liczyć się z tym , że będą gorzej pracować pod światło od nowych szkiełek i są bez AF.
Ja też używam puszki panasa. Czuję się tu bardzo dobrze. Ale podkreślam, że w zamian kupuję obiektywy od olympusa ;-)
A ja lubie mezalianse:) G1 i E-PL1, a i szkla rozniste ojojoj:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Jest tego cała masa, tylko do każdego systemu musisz dokupić adapter, dorobić maskę. I liczyć się z tym , że będą gorzej pracować pod światło od nowych szkiełek i są bez AF.
Gdzie tego szukać i czy masz jakieś wskazówki odnośnie jasnej stałki 20-30mm, aby z Olkiem dała odpowiednik 50mm? :)
No jest w dużym 4/3 25mm/2.8.
Tylko, że całość wyjdzie ponad 1000 zł. Już nie wiem jak mam pisać, bo chyba nikt nie rozumie o co mi chodzi... :roll:
Ależ już Ci napisali, i wszyscy rozumieją. Każdy to pisał delikatnie, więc z grubej rury:
NIE MA NIC INNEGO.
Gdzie tego szukać i czy masz jakieś wskazówki odnośnie jasnej stałki 20-30mm, aby z Olkiem dała odpowiednik 50mm? :)
Jest jeszcze Panasonic Leica 25/1,4 , zaglądałem dziś na ebay - 1300 $ i jest do wzięcia nawet z darmową wysyłką - to chyba najdroższe szkiełko Panasonica i zoom olka 4/3 14-35/2,0 za jakiś 6000PLN.
A na poważnie zastanawiałeś się nad 14-54 I lub II z przejściówką ? ceny są od 800-900 PLN do 1600 + 350 PLN przejscówka - jakiś AF jest, wolny bo wolny ale zawsze.można ewentualnie focić po hiperfokalnej.
Jak to nie ma jak ludzie podłączają mnóstwo obiektywów manualnych np. m42 i heliosa 50 i portretówek do panasa, olka czy nexa...
Jak to nie ma jak ludzie podłączają mnóstwo obiektywów manualnych np. m42 i heliosa 50 i portretówek do panasa, olka czy nexa...
Ale AF nie działa, a jednym z Twoich kryteriów był działający AF
Na kicie, czyli 14-42... Reszta obiektywów może mieć ostrzenie manualne.
Piszę o tym w 1 poście,tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/threads/80018-dobór-szkieł-na-bazie-e-pl1?p=763381&viewfull=1#post763381
Jeśli tak, to nie ma problemu:
poniżej do Nikona i do M42
http://allegro.pl/adapter-mikro-4-3-nikon-olympus-pen-e-p3-p2-pm1-i1908378714.html
http://allegro.pl/adapter-pierscien-micro-4-3-olympus-m42-i1916036172.html
A co do tego adaptera? Teraz na allegro jest ich kilkanaście, a na ebayu to nawet nie liczę...
A co do tego adaptera? Teraz na allegro jest ich kilkanaście, a na ebayu to nawet nie liczę...
Można pogoogle'ać, ja się trochę bawiłem obietywami na M42 i jest sporo stron gdzie można coś poczytać, np http://forum.mflenses.com/, i można sobie poczytać, ewentualnie też zrobić searcha po forach typu dpreview.com (np M42 28mm)
Pamiętam też bardzo dobre rosyjskie forum poświęcone M42, ale nie chce mi się teraz szukać...
Może np Nikkor 20mm f/2.8
Może komuś się przyda:
http://www.fotografowac.pl/obiektywy/superszerokokatne/