PDA

Zobacz pełną wersję : Panas G2 czy G3 - co wybrać?

cyrylo
7.11.11, 22:53
witam towarzystwo.
sprzedaję 40d, trzy szkła i lampę i mam zamiar kupić mikrusa. będzie to G2 lub G3.
mam tę możliwość, że mam jeden i drugi aparat w domu i bawię się raz jednym, następnego dnia drugim. znam wady i zalety obu.
jednak cały czas nie jestem pewien który mam wziąć. cena nie gra roli, bo biorę na raty w MediaMarkt i 10 zł na racie nie gra roli.
ogólnie powiem tak: ergonomia i ogólnie sposób pracy chcę z G2, a jakość zdjęć i filmów powinna być z G3. ergonomię, kulturę pracy i jakość obrazu cenię mniej więcej po równo i jestem w kropce.

czy ktoś z was stał przed podobnym dylematem i wyszedł z niego zwycięsko?
dzięki za wasze cenne uwagi i spostrzeżenia.
pozdrawiam

Moominek
7.11.11, 23:02
Jak na raty to może GH2? Z nowym softem zapowiadanym na grudzień powinien połączyć ergonomię z jakością, plus "wypasione" wideo.

cyrylo
13.11.11, 23:48
decyzja podjęta i aparat już u mnie w domu.

wybrałem G3.

1. zdecydowanie lepsze ISO 1600 i wyżej - dużo focę córki w domu i nawet z 45/1,8 na ISO 1600 miałem czasy rzędu 1/30 - czyli jednak potrzebuję tych wyższych czułości i chcę je mieć w lepszej jakości niż z G2

2. dwa przyciski funkcyjne, które w dużej mierze nadrabiają ogólny brak klawiszy w g3. niektórych klawiszy 2 g2 nie użyłem ani razu, więc byłyby mi niepotrzebne.

3. zdecydowanie lepszy film. full jak full, ale dźwiek to już inna liga. g2 ze swoim mono brzmi niestety cienko przy mikrofonie z g3 - różnica dla mnie duża.

ogólnie:
wady g3 da się nadrobić kupując dodatkowe aku, czy też konfigurując przyciski pod siebie.
wady g2 są wadami na stałe i jakości zdjęć czy filmów nie ma jak poprawić.