PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7K

Adrian
28.10.11, 10:39
Podzielcie się kto ma, używa, czy miał dłuższą styczność - informacjami na temat tego aparatu. Owszem są megatasiemcoweniekończace się wątki na nikoniarzach, ale zdominowane przez kilkunastu użytkowników których dotknął problem oleju i wad układu AF. Miejsca na inne wypowiedzi brakło, a może tylko takie odczucia dominują - i zakup tego sprzetu to rzeczywiście loteria. Zastanawiam sie nad nim. Każda pomoc mile widziana ;)

nyny
28.10.11, 11:05
Nie ma sie co zastanawiac:)
Byly to wady wieku dzieciecego i faktycznie byl z tym problem.
Teraz juz jest OK.
A jak trafisz na starsza serie to juz serwis sobie tez z tym radzi;)
Generalnie puszka warta grzechu:)
Pisz co Ciebie interesuje konkretnie.

pozdro

dog_master
28.10.11, 23:20
To ja z technicznego punktu widzenia ;)

Autofokusik. Celny, szybki, inteligentny. Sporo opcji, nawet wszystkich nie wypróbowałam, AF-C i wybranych kilka punktów jest wystarczająco szybkie.
Zdjęcia prosto z aparatu, czasem troszkę przycięte (z całych sesji miałam ostrych ok. 80%, tak na oko, pewnie więcej, bo sprzętu nie znałam jeszcze wtedy)
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.251900408168575.69444.100000458537925
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.252439071448042.69550.100000458537925
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.256902501001699.70360.100000458537925
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.256314157727200.70254.100000458537925
(żeby nie było, wszystkie wcześniejsze na moim profilu są z Olympusa :-) Brother Cup np :P)
Nie sprawdzałam na wszystkich punktach, a aż jestem ciekawa jak to działa - nie ma okazji...

ISO super, spokojnie 6400 używam (tak, używam :P), jak nie ma wyboru to i wyżej i tragedii nie ma, szczególnie na video.

Video fajne, z niesystemową Sigmą AF raczej nie działa, czasem dobrze wyostrzy, zazwyczaj się zgubi. A z systemowym Nikkorem działa i jest też opcja AF-F - cały czas podostrza. Jednak w praktyce takiego filmu nie da się oglądać, bo w końcu ostrzy na zasadzie detekcji kontrastu.

Ogólnie recenzje, na np. Dpreview są trafne - pokrętło u góry łatwo przekręcić, tego niżej trudno ruszyć i takie tam. Ale to drobnostki, naprawdę. Chcesz robić zdjęcia to zrobisz :-) Po wizjerze z E-30, ten wcale nie jest taki duży i wielki jak mogłoby się wydawać ;) Ten argument odpada, Olek spokojnie dorównuje :P Ergonomia dobra, niczego mu nie brakuje w tej kwestii.

Balans bieli dobiera tak w miarę, Olek robił to IMHO lepiej, szczególnie na zewnątrz. Ale bez przesady, jest okej. Reszty barw za bardzo nie ocenię, jest w miarę, bo nie narzekam. A, no może w słońcu - w pełnym jest marnie, ale pewnie to kwestia moich ustawień, bo w necie by coś pisali... Rzadko w pełnym słońcu robię.

Mój egzemplarz jest zdrowy i bez wad, ale też się bałam. Dzięki uprzejmości Cyfrowych.pl przed kupnem przetestowałam i wszystko było ok.

Jak coś to pytaj konkretnie o coś ;)

Adrian
29.10.11, 08:26
Bardzo wam dziekuję, pozwolę sobie plusami poszastać :)
Tak naprawdę to chodziło mi o podniesienie na duchu w tym jakże "utrudnionym" wyborze ;) D7K jest na dziś moim faworytem. Rozważam też Pentaxa k5. Wczoraj poszedłem, w zasadzie po to by wyjść ze sklepu z aparatem do Fotojokera. A tam przykra niespodzianka. Aparaty na stanie od kilku dni te same, a cena D7k o 350 zł w górę. Nieładnie wykorzystali tragedię w Tajlandii. Rozumiem nowe dostawy, choćby z ich własnego magazynu, ale to co na stanie.....
Tak czy siak - dzięki wielkie. Jestem amatorem i tak zostanie. Mój Oli 510 nie przestał robic zdjęć, ale ja nie mam ani czasu, ani checi, ani nawet umiejętnośći do obróbki - a dla dobrego samopoczucia przy ogladaniu - często by sie przydała.

nyny
29.10.11, 08:50
Pentax to fajna alternatywa...
Jednak tu trzeba patrzec na system jako calosc :)
No i AF tez do gigantow w tej branzy nie nalezy w Pentaksie.
Reasumujac, matryca porownywalna w obu, AF no raczej nikona komus ciezko bedzie pobic, zaplecze systemowe tez w tym wypadku za N jest.
Takze raczej chyba nie ma wyboru;)

p.s. Balans bieli chyba tylko wazne jak ktos ciupie tylko w jpg, o ile pamietam d7k mial chyba tylko problem z pewnym sztucznym swiatlem, a tak raczej poprawnie wybiera, moj d300s i d60 podobnie. Z kolorami to pierwszy raz slysze zeby cos bylo nie ten teges, a moze to wina szkla hmm...

pozdro

Moominek
29.10.11, 19:08
Jeżeli tak dobiera balans jak mój D5100, to wystarczy stała korekta WB i lekkie podkręcenie kontrastu na krzywej w profilu i wychodzi coś we podobie do E-620. Przy żarówkach/świetlówkach D5100 radzi sobie i tak IMHO lepiej niż Olek. Ale jeżeli jest taka zależność między D5100/D7000 jak między E-620/E-30 to zapewne D7k radzi sobie z WB gorzej.

Ja sobie już poradziłem z kolorami nyny - ściągnąłem profil Velvia i trochę pokombinowałem z WB i odcieniem - jest dobrze. Za to irytuje mnie nieco "niepowtarzalność" AF - tzn. potrafi czasem pudłować raz FF, raz BF szczególnie na bocznych punktach. I to niezależnie od szkła. No ale AF w D5100 i D7k to nie to samo. Czekam więc na D7100 z obrotowym wyświetlaczem ;)

nightelf
30.10.11, 20:36
Za to irytuje mnie nieco "niepowtarzalność" AF - tzn. potrafi czasem pudłować raz FF, raz BF szczególnie na bocznych punktach. I to niezależnie od szkła. No ale AF w D5100 i D7k to nie to samo.
Dziwne, bo to w sumie lepsza puszka niż D5100 i ma lepszy układ AF.
Może powinieneś pójść z nią do serwisu?

nyny
30.10.11, 20:49
W d5100 zastosowali system af z d90, natomiast w d7000 calkiem nowy wynalazek.

A w jakis sytuacjach Moominek bladzi ten AF u Ciebie?

pozdro

Sawicjusz
30.10.11, 20:57
Oj coś Panie Moominku chyba nie tak jest z puszką... u mnie jest z AF w d5100 wszystko OK, problem mam natomiast z FF w 50 1.8G, pojedzie do serwisu...

Moominek
30.10.11, 21:12
Kiedy błądzi? Bardzo rzadko, ale błądzi. I sytuacja w jakiej błądzi już zależy od szkła. N35 tylko przy świetlówkach czasem psoci, na Sigmie 17-70 prawie nie zauważyłem problemu, Bigma jest zwykle ok (nietrafienie czasami na długim końcu raczę zrzucić na drżące łapska - tu się trafia FF), Tamron 60/2 na centralnym w punkt (przy sztucznym świetle czasem trafi ciut za/przed), na bocznych czasem BF. Od razu uprzedzam - nie jest to jakiś wielki błąd, ale przy f/2 na Tamronie czy 1,8 na N35 widać już wyraźnie że cel zamiast w środku GO ląduje na jej brzegu.

Nie wiem czy to problem puszki czy operatora owego urządzenia. Występuje ten efekt przy obiektach oddalonych ponad 2-3m, przy bliższych (focus test charty i inne bateryjki, zwykłe focenie bliskich obiektów) problemu nie ma.

Sawicjusz - a jakie szkła podpinasz? Bo na dołączonym do zestawu 18-105 VR problemu nie było, a raczej był, tyle że GO na tyle duża że zwróciłem na to uwagę dopiero przy 35/1,8.

nyny
30.10.11, 21:18
Czyli to co sie czasami zdarza...
Jak Ci mocno przeszkadza to slij na serwis, a jak nie to uzywaj dalej:)

pozdro

Moominek
30.10.11, 21:43
To że nie trafi czasem (bardzo rzadko, może 1%) mi nie przeszkadza. Bardziej przeszkadza mi permanentna różnica pomiędzy punktem centralnym (ok) a bocznymi (BF).

nyny
30.10.11, 21:48
To że nie trafi czasem (bardzo rzadko, może 1%) mi nie przeszkadza. Bardziej przeszkadza mi permanentna różnica pomiędzy punktem centralnym (ok) a bocznymi (BF).

No to jestesmy w domu:)
Poczytaj i zdecyduj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=121014

O ile pamietam bylo wiecej tematow o tej regulacji, ale jakos nie chce mi sie juz szukac gdyz sacze whiskacza i filma ogladam;)

pozdro

jrc
31.10.11, 00:18
Pentax to fajna alternatywa...
Jednak tu trzeba patrzec na system jako calosc :)
No i AF tez do gigantow w tej branzy nie nalezy w Pentaksie.
Reasumujac, matryca porownywalna w obu, AF no raczej nikona komus ciezko bedzie pobic, zaplecze systemowe tez w tym wypadku za N jest.

Niemiecki magazyn Colorfoto przetestowal swego czasu kilka puszek pod katem szybkosci/skutecznosci AF - link do tego tekstu: http://www.colorfoto.de/testbericht/7/7/6/2/0/2/Test_Autofokus_ColorFoto_2011-09.pdf
Wyniki mieli takie (% zdjec ostrych, % akceptowalnych, % zlych, sredni czas ostrzenia):
D7000: 35,2%, 40,0%, 24,8%, 0,44s
K5: 62,4%, 28,9%, 8,6%, 0,39s

adambieg
31.10.11, 07:54
Nawet E-P1 się załapał na test i celnością przebija D7000... Wierzyć mi się nie chce. W dobrych warunkach, gdy dużo światła to af w pierwszym penie działał, ale już w pomieszczeniach to był problem.

nyny
31.10.11, 14:11
Niemiecki magazyn Colorfoto przetestowal swego czasu kilka puszek pod katem szybkosci/skutecznosci AF - link do tego tekstu: http://www.colorfoto.de/testbericht/7/7/6/2/0/2/Test_Autofokus_ColorFoto_2011-09.pdf
Wyniki mieli takie (% zdjec ostrych, % akceptowalnych, % zlych, sredni czas ostrzenia):
D7000: 35,2%, 40,0%, 24,8%, 0,44s
K5: 62,4%, 28,9%, 8,6%, 0,39s

Swego czasu to AF w D7k byl koszmarny, i glosno o tym bylo.
Warto by powtorzyc test teraz kiedy juz opanowano problem.

pozdro

Sawicjusz
31.10.11, 15:11
Sawicjusz - a jakie szkła podpinasz? Bo na dołączonym do zestawu 18-105 VR problemu nie było, a raczej był, tyle że GO na tyle duża że zwróciłem na to uwagę dopiero przy 35/1,8.

Podpinałem 18-105VR (teraz większość czasu w sakiewce), 70-300VRII, 50/1,8G, 24/1,4G (kolegi),70-200/2,8VRII (kolegi), 105/2,8 micro i 24-70/2,8.

Na żadnym z w/w nie stwierdziłem błędów, po twoim poście pokombinowałem z punktami ostrzenia i zarówno na centralnym jak i na pozostałych jest ok, pozostaje tylko odesłać do serwisu pięćdziesiątkę i czekać na następcę D300s :wink:

dog_master
31.10.11, 19:08
Jak tak czytałam o tych problemach z AF to doszłam do wniosku, że większość protestów dotyczy użycia go z 35/1.8, tak więc to szkło omijam i mam nadzieję, że moja internetowa teoria się sprawdzi ;) i z 50/1.4 problemu nadal nie będzie :P (chociaż w S 70-200/2.8 też jest GO malutka i jest okej).

Co do kolorów to dzięki za wskazówkę z profilami. Kolory są w miarę ok, tzn ja się nie znam, tylko w takim opadającym słońcu (złota godzina i te sprawy, nie 12 w południe tylko właśnie takie już zachodzące) kolorki mi się tak wzmocniły, że szok. Ale to pewnie wina fotografującego, bo trudno by lustrzanka robiła wszystko za człowieka - od tego są małpki, a tu pewnie inny profil by pomógł. Bestia do okiełznania po prostu, w Olku wszystko związane z kolorem samo śmigało :P

Adrian
1.11.11, 14:31
Jeszcze raz dzięki. Z powodu kłopotów z dostępnością, które prawdopodobnie jeszcze się pogłębią, zamiast d7K już prawie jechał do mnie k5 w kicie z 18-55 i 50-200, ale po kontakcie z abFoto - okazało się, że świeżutkie d7K w kicie z 18-105 się dla mnie znajdzie, w dobrej cenie, i jeszcze sd16Gb do tego. Jakże było nie skorzystać? :)
Dodam, że na 50/1.4 nie ma problemów z AF w żadną stronę, z kitem także. W warunkach jakie do tej pory wypróbowałem nie ma kłopotów także z WB (nie miałem okazji w świetle żarowym). Jedyne co sie potwierdziło, niemal na dzień dobry, z zarzutów wobec tego aparatu, to skłonności to przepałów w mocnym świetle naturalnym i kontrastowej scenie. Na tę chwilę "jestpanzadowolony". Dokupię tylko SB 700 i 40/2.8 macro i nawet bardzo bedę zadowolony.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/10/baxtk.jpg/)

Moominek
1.11.11, 19:07
No to jestesmy w domu:)
Poczytaj i zdecyduj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=121014

O ile pamietam bylo wiecej tematow o tej regulacji, ale jakos nie chce mi sie juz szukac gdyz sacze whiskacza i filma ogladam;)

pozdro

Dzięki za link. Mam podobnie jak w tym poście - "na krzyż" jest inaczej trochę (PG-LD i PD-LG) ale generalnie na wszystkich bocznych jakiś tam BF (mniej lub bardziej) za to centralny OK Trzeba jednak zainwestować w puszkę z mikroregulacją ;) (tzn. powtarza się sytuacja z Olka - ech...)