Zobacz pełną wersję : co kupić - dylematy z AF
Potrzebuje porady, jaki obiektyw dokupic do O E510 ?? Chce zeby zdjecia byly dobre, czyste, kolorowe. Nie chce tez bardzo duzo pieniedzy wydac..mysle ze max.600-700 zl. Dodaje ze mam juz 14-45 i 40-150 , oraz ze potrzebuje do fotografowania sportowcow ;p
Nie ma takiego obiektywu.
No to właściwie zapomnij o każdym AF. A nie AF do sportu to porażka. Kit 14-45 nie jest tragiczny, więc więcej tu zależy pewnie od obróbki. Lustrzanka nie zapewnia automatycznie kolorowych zdjęć jak z kompaktu, a jedynie lepsze panowanie nad obrazem dzięki większej ilości ustawień. Popracuj nad ustawieniami kontrastu i nasycenia w aparacie, może tak znajdziesz rozwiązanie problemu.
Do twojego pułapu cenowego blisko jest 14-54 używka - lepsze światło i lepszy obrazek, ale prędkość AF podobna.
Dużą różnicę zrobiłoby ci dopiero 12-60 dzięki szybszemu silnikowi AF, ale to nawet używane kosztuje 2300 about.
jak to nie ma, jak mam :P
---------- Post dodany o 18:08 ---------- Poprzedni post był o 18:07 ----------
Mhm, dzieki bardzo zastanowie sie ;p czy po prostu zmienic ap[arat? Bo raczej jestem fotograf amator i nie mam nawet czasu zapoznac sie z wszystkim...
Bez złośliwości, lepszym rozwiązaniem dla ciebie byłby pewnie zaawansowany kompakt, z dobrej klasy obiektywem o dużej jasności i szybkim AF.
Mhm, no okej. TO wtakim razie co bylo by w miare przyzwoite EPL ? czy inna firma?
Ale czego Ci w ogóle brakuje w sprzęcie, który masz teraz, jeśli chodzi o fotografię sportową?
@paolino - jest tyle zmiennych, ao nich nie napisałaś.
- czy zdjęcia będą z bliska, czy z daleka
- czy na hali, czy na powietrzu
- jak na powietrzu - to czy w jasny dzień, czy wieczorem, przy brzydkiej pogodzie
- jak na hali - jakie światło - dobre czy byle jakie
- czy sport będzie dynamiczny czy statyczny
...
i do każdej tej opcji inny obiektyw. epicure dobrze Ci napisał że nie ma takiego obiektywu - bo nie ma.
I na dokładkę aparat. Musisz mieć puszkę z bardzo szybkim AF (autofokusem). E-510, 520 jest cienkie w tej materii.
A na koniec żeby Cię całkiem zniechęcić :lol: to ceny jasnych obiektywów do tych celów idą w tysiące złotych.
Mhm, no okej. TO wtakim razie co bylo by w miare przyzwoite EPL ? czy inna firma?
Bierz cokolwiek, byle bylo rozowe albo jasnoniebieskie.
Wiec generalnie zdjecia na dworze, motocross ... Wlasnie wydaje mi sie ze albo cienkie AF u mnie albo zle ustawienia.. hm, zdjecia przewaznie wychodza cholernie rozmazane a jak juz sa to ciemne.. Widocznie przyczyna nie w obiektywie a w sprzecie ?
Bodzip - wiem ze tyle kosztuja, bo od razu sie zorientowalam , ale jak w temacie po co kupic cos co mi sie nie przyda ? :) Wiec szukam pomocy u specjalistow.
Przy takich objawach, nie jest to wina złego obrazowania obiektywu, tylko małej czułości. Trzeba ustawić min. 400 iso, lepiej 800 ale na 510 bym się bał. Stosować jak najkrótsze czasy migawki, wręcz preselekcję czasu (tryb S) na jakieś 1/200, 1/500 najmarniej, używać szerokiej ogniskowej (lepsze światło, większa GO - głębia ostrości) ustawić fokus na tryb śledzenia C-AF, podążać obiektywem za ruchem obiektu, robić zdjęcia z trochę dalszej odległości (większa szansa, że obiekt zmieści się w GO). Tyle mi przychodzi do głowy, może znajdzie się kto mądrzejszy.
Trzeba ustawić min. 400 iso, lepiej 800 ale na 510 bym się bał.
400 :shock:, 800 :lol: oczywiście w e510
Możesz jeszcze tak:
ustawiasz się w jakimś dobrym miejscu, gdzie masz widok na dobre loty :) i błoto spod kół.
Wcześniej kupujesz manualny obiektyw M42 , OM lub jakiś inny system manualny + do tego przejściówka dla systemu 4/3
Ustawiasz ostrość na "punkt" i czekasz na okazje.
Do takich zabaw mam takie coś. Ogniskowa 135 wystarczy i jest jasny i... tani :)
:lol: sztuka w sztuce :lol:
Kobita potrzebuje zajęcia jakiegoś a Wy ją na obiektywy namawiacie ;)
:lol: sztuka w sztuce :lol:
Kobita potrzebuje zajęcia jakiegoś a Wy ją na obiektywy namawiacie ;)
No gdzieżby :-P
Wiec generalnie zdjecia na dworze, motocross ... Wlasnie wydaje mi sie ze albo cienkie AF u mnie albo zle ustawienia.. hm, zdjecia przewaznie wychodza cholernie rozmazane a jak juz sa to ciemne.. Widocznie przyczyna nie w obiektywie a w sprzecie ?
Ani w obiektywie,ani w sprzecie.Przyczyna to Ty i Twoje umiejetnosci.Zareczam Ci,ze np E510 i dwa kity to wystarcza zeby zrobic fotki takie,ze kupia je do druku nawet w gazecie czy miesieczniku sportowym .
Mirek!! Ona nie ma na imię Mirek tylko Paulina (chyba). :lol:
A Ty masz inne kity w ogóle, szwabskie :P
Mirek!! Ona nie ma na imię Mirek tylko Paulina (chyba). :lol:
A Ty masz inne kity w ogóle, szwabskie :P
Kurde,a co imie ma do foty?Paulinka nawet ladniej brzmi.Czarne mam kity,ani rozowe ani jasnoniebieskie:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Czarne mam kity,ani rozowe ani jasnoniebieskie:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een:
Ludzie, raportujcie wątki do wydzielenia, dziękuję. :(
EDIT: wydzielone. Wątek "nie kupuj kota w worku" jest o czymś zupełnie innym!
No i gadał dziad do obrazu ;) Paolina tylko "co kupić" i "co kupić" a wy tłumaczycie co i jak ustawić. Mirek "stety" ma rację, problem w fotografie a nie w sprzęcie.
No i gadał dziad do obrazu ;) Paolina tylko "co kupić" i "co kupić" a wy tłumaczycie co i jak ustawić. Mirek "stety" ma rację, problem w fotografie a nie w sprzęcie.
Też , niestety, takie samo odnoszę wrażenie...
To często objaw. Zrobiłbym lepsze zdjęcia ale aparat i obiektyw jest kiepski i dlatego mi nie wychodzi. Prawie każdy tak ma na początku. A tu trzeba fotografować, oglądać zdjęcia innych ,czytać. Zmarnować kilka tysięcy klatek i o ile nie przyjdzie zniechęcenie, to pojawią się efekty. Innej drogi nie ma. Dobre zdjęcia nie od sprzętu zależą tylko np. od częstego obserwowania tych samych miejsc i kolejnych próbach ich fotografowania. Oczywiście jakiś przyzwoity aparat z trybami półautomatycznymi trzeba mieć.
dog_master
25.10.11, 20:05
Osobiście wolę marnować tysiące klatek niż tysiące złotych.
Kurczę, czy tak trudno zrozumieć, że NIE DA SIĘ oraz TAK TO TYLKO W ERZE? Nie piszę tego osobiście do Pauliny, tylko w ostatnim czasie to nie pierwszy tego typu temat. Przecież fotografia to nie jedyna dziedzina życia, gdzie tak jest... Ciekawe, czy na forach samochodowych też ludzie pytają "jaki samochód kupić, by uniknąć korków"...
Paulina, wykorzystaj swój sprzęt (i wydane na niego pieniądze), bo MASZ sprzęt, którym da się robić BARDZO DOBRE zdjęcia. Motocross nie jest wcale trudny do fotografowania. Inny sprzęt za Ciebie zdjęć lepiej nie zrobi.
A mnie jakis biedak minusa dal, bo podobno moja rada nie jest taka jakiej kolezanka szukala... no jak nie jest, jak jest... i do tego dobra jeszcze jest....ta rada.... :-P
A mnie jakis biedak minusa dal, bo podobno moja rada nie jest taka jakiej kolezanka szukala... no jak nie jest, jak jest... i do tego dobra jeszcze jest....ta rada.... :-P
Niestety nie mogą Ci wynagrodzić Twojego starania - maszynka mi nie pozwala.
Mimo wszystko pozdrawiam i miłego popołudnia życzę. AP.
Dziekuje bardzo za dobre slowo i rekompensate :)
Przeczytalem jeszcze raz wszystkie wypowiedzi autorki watku i nadal uwazam, ze jasnosc, szybkosc, jakosc, dlugosc albo krotkosc obiektywu nie maja znaczenia- co zreszta sam a autorka pokretnie przyznaje - znaczenie ma zupelnie co innego i powtorze swoja rade- bralbym rozowy w tym wypadku :P
Dziekuje bardzo za dobre slowo i rekompensate :)
Przeczytalem jeszcze raz wszystkie wypowiedzi autorki watku i nadal uwazam, ze jasnosc, szybkosc, jakosc, dlugosc albo krotkosc obiektywu nie maja znaczenia- co zreszta sam a autorka pokretnie przyznaje - znaczenie ma zupelnie co innego i powtorze swoja rade- bralbym rozowy w tym wypadku :P
Kurde tez nie moge Ci dac,a nie pamietm zebym Ci dawal.A jesli chodzi o ten rozowy to z silniczkiem czy zwykla "pompke"canonowa i konwerter???
Niestety nie mogą Ci wynagrodzić Twojego starania - maszynka mi nie pozwala.
Mimo wszystko pozdrawiam i miłego popołudnia życzę. AP.
Dałem za Was.:-D
Kurde tez nie moge Ci dac,a nie pamietm zebym Ci dawal.A jesli chodzi o ten rozowy to z silniczkiem czy zwykla "pompke"canonowa i konwerter???
Chyba Swarowski bedzie najlepszy.....
Dałem za Was.:-D
No i sie wyjasnilo od kogo- dzieki :)
Tez bym, dal ale nie moge:(
pozdro