Zobacz pełną wersję : Panas 14-45 czy 14-42? Który wybrać?
Rafał Czarny
24.10.11, 09:29
Wracam jako ten syn marnotrawny w łono 4/3. Co prawda w wydaniu mikro, ale zawsze to 4/3. ;-)
Zanabyłem drogą kupna Panasa GF1. I potrzebuję do niego kita. Czytałem trochę w necie, ale jak to w takich sytuacjach bywa - głupszy jestem po lekturze niż przed.
Warto zapłacić więcej za starego kita?
po moich ostatnich zakupach do mikrusa E-PX zdecydowałem się na pansa 14-45 obmacałem olkowego kita w sklepach i jakoś mnie irytowało że trzeba otwierać/zamykać ech .. padło na pasikonika :) miałem w ten weekend w górach jak to zwykle bywa 28mm za wąsko a 45mm za krótko może w przyszłości 14-150 albo 14-140?
po moich ostatnich zakupach do mikrusa E-PX zdecydowałem się na pansa 14-45 obmacałem olkowego kita w sklepach i jakoś mnie irytowało że trzeba otwierać/zamykać ech .. padło na pasikonika :) miałem w ten weekend w górach jak to zwykle bywa 28mm za wąsko a 45mm za krótko może w przyszłości 14-150 albo 14-140?
Ale patrząc na wersję 14-42 II R wcale nie trzeba go odblokowywać, żeby zaczynać z nim pracę. Ruch jak przy zmianie ogniskowej i można pstrykać. Jedynie przy składaniu trzeba przesunąć ten dzynks na obiektywie. Wracając do samego zuikacza - myślałem, że będzie gorzej. Jednak w centrum wydaje się być przyzwoicie ostry, a i sama korekcja beczki i winiety jest do przełknięcia.
Ani 14-45, ani starego kita (tyle co w Zamościu) u siebie nie miałem.
Pozdrawiam
Panas ma stabilizacje, jesli juz to tylko stary kit Panasa:
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=90&fullscreen=true&av=3.667&fl=14&vis=VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=61&fullscreen=true&av=3.667&fl=14&vis=VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4
pozdrawiam serdecznie
Janek
Rafał Czarny
24.10.11, 12:57
Orientuje się ktoś po ile chodzi 14-45 (stara wersja)? W tej chwili na Allegro jest tylko jeden - licytacja.
Starsza wersja ponoć jest lepsza optycznie, chociaż widziałem różne porównania i nie zawsze to było takie oczywiste. Na pewno jest mniej plastikowa i ma przełącznik stabilizacji obrazu, co bardzo ułatwia obsługę. Nie trzeba grzebać w menu.
Janeczek dzięki za linki baardzo fajne i nawet coś miga i się zmienia fajne kolorowe wykresy ale nie wiem "o soo chodzi" w tym porównaniu wytłumaczy mi ktoś łopatologicznie, który jest lepszy?
Panas ma stabilizacje, jesli juz to tylko stary kit Panasa:
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=90&fullscreen=true&av=3.667&fl=14&vis=VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=61&fullscreen=true&av=3.667&fl=14&vis=VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4
pozdrawiam serdecznie
Janek
Orientuje się ktoś po ile chodzi 14-45 (stara wersja)?Sprzedałem swojego niedawno za 480PLN. Miał 2 miesiące, więc można powiedzieć - prawie nówka
aha, miałem obydwa, i 14-42 i 14-45. Na moje oko amatora 14-45 był lepszy - ostrzejszy, subiektywnie lepsze kolory + lepsze wykonanie
14-45 Panasa jest best ever so far.
14-42 mydli po rogach i w ogole jakies takie niedorobione.
Olkowe 14-42 najlepsze od E-PL1, ale rozkladane i bez stabilizacji na Panasie.
Rafal,
uderz do Jara z allegro (Wroclaw bodajze), jak ma zestaw to Ci rozlozy na czesci...
pozdrawiam serdecznie
Janek
14-45 Panasa jest best ever so far.
uderz do Jara z allegro (Wroclaw bodajze), jak ma zestaw to Ci rozlozy na czesci...
Nie musisz uderzać. Jaro oferuje 14-45 za 699 zł + koszty wysyłki w dziale 4/3.
A ja właśnie sprzedaję (kupiony od Jaro w czerwcu br) https://forum.olympusclub.pl/threads/79825-Panasonic-G-VARIO-14-45-mm-f-3.5-5.6-ASPH.-M.O.I.S.
Rafał Czarny
24.10.11, 15:56
Rafal,
Od niego kupiłem korpusję. Zaraz zadzwonię czy mi nie złoży zestawu. 700 zeta to za dużo. Dam maksymalnie 500, najwyżej poczekam na jakąś okazję. Mam czym focić.
Jaro podbił cene za 14-45 na 750 zł
Jaro podbił cene za 14-45 na 750 zł
Swietna taktyka - miesiacami wystawia szklo za 699 i jak nie schodzi to podbija cene ... Zaraz zaczna sie pojawiac X14-42 z kitow - zobaczymy ilu wtedy bedzie chetnych na to szklo ...
Swietna taktyka - miesiacami wystawia szklo za 699 i jak nie schodzi to podbija cene ... Zaraz zaczna sie pojawiac X14-42 z kitow - zobaczymy ilu wtedy bedzie chetnych na to szklo ...
Rafał pisał o GF1 a ta puszka ztcp nie jest optymalna pod iksy - panas bezczelnie olał najlepszą swoją puszkę uznając, że jest za stara.
Rafał Czarny
25.10.11, 07:51
Rafał pisał o GF1 a ta puszka ztcp nie jest optymalna pod iksy - panas bezczelnie olał najlepszą swoją puszkę uznając, że jest za stara.
Poproszę po polsku. Co to iksy, co to ztcp?
A co powiecie o dokręceniu do GF1 olkowego kita. Na stabilizacji w sumie mi nie zależy. Bardzo zwolni AF w takim zestawie?
Poproszę po polsku. Co to iksy, co to ztcp?
Iks to nowy, składany jak kity Oly Panas 14-42X, jest jeszcze tele iks 45-175 czyli następca 45-200.
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/H-PS14042/overview/8038116/index.html (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/H-PS14042/overview/8038116/index.html)
A co powiecie o dokręceniu do GF1 olkowego kita. Na stabilizacji w sumie mi nie zależy. Bardzo zwolni AF w takim zestawie?
Oly tylko w wersji MSC i/lub późniejszej - piszę na podstawie wrażenia jakie dostarcza 14-150 na GF1. Na GF1 szaleje, podczas gdy na E-PL1 jest tylko szybki.
Ja bym upierał się przy Panasie, konkretnie 14-45, ale max 400 zł, nowy kit 250 z przesyłką.
Ztcp - z tego co pamiętam.
Rafał Czarny
25.10.11, 08:31
Dzięki za wyjaśnienia. Zatem zasadzam się spokojnie na kita 14-45. Nie ma pośpiechu, klamotów fotograficznych u mnie dostatek. ;-)
A mogę zamieszać?
Po co takie ciemne coś, słyszałem kiedyś (to chyba o tobie), że street'a masz we krwi. Nie lepiej jakieś naleśniki 17/2.8, 14/2.5 czy 20/1.7?
Sorry za OT powiedz tylko słowo a milczę ;)
Streeta kitem oblecisz, tym bardziej ze stabilizacja...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Rafał Czarny
25.10.11, 09:00
Spokojnie kitem zrobię streeta. A nie chcę pakować furmanki pieniędzy w kolejny system. Do zabaw w stałki mam lustrzankę Nikona. Malucha potrzebuję jako aparacik z którym się nie będę rozstawał. I jeszcze do zabawy w fiksografię - konstuuje własnego gumiaka w wymiennymi soczewkami. Jak skończę to się pochwalę.
Spokojnie kitem zrobię streeta. A nie chcę pakować furmanki pieniędzy w kolejny system. Do zabaw w stałki mam lustrzankę Nikona. Malucha potrzebuję jako aparacik z którym się nie będę rozstawał. I jeszcze do zabawy w fiksografię - konstuuje własnego gumiaka w wymiennymi soczewkami. Jak skończę to się pochwalę.
A przewidujesz też wersję zimową gumofilce ?
Z tego co gdzieś czytałem iksy (szkła z nowej serii X) bedą tez "chodzić" na pozostałych puszkach panasa w tym i na GF1. Tylko dla trzech "wyróżnionych" przez Panasa (G3, GF3 i GF2) przygotowano nowy soft, który daje możliwość ustawienia w aparacie szybkości i kroku zmiany ogniskowej, włączenia przywracania ogniskowej, a na monitorze pojawia się informacja o aktualnie ustawionej wartości ogniskowej.
Do zabaw w stałki mam lustrzankę Nikona. Malucha potrzebuję jako aparacik z którym się nie będę rozstawał.
Odkąd mam 17/2.8 w zasadzie mogę dopiero mówić o maluchu, którego noszę w saszetce przy pasku. Z kitem to jednak jest klamocik mało poręczny, nawet z GF1. Jak ma być aparat z którym można się nie rozstawać, to warto dodać nieco kasy i mieć faktycznie malucha z naleśnikiem. Ale to wg mnie - subiektywnie ;-).
Jak ma być aparat z którym można się nie rozstawać, to warto dodać nieco kasy i mieć faktycznie malucha z naleśnikiem. Ale to wg mnie - subiektywnie ;-).
Albo idąc dalej zx-1... czy też komórkę ;)
To zależy. Autor wątku nie mówił, że w jego założeniach jakość obrazka nie ma znaczenia. Wtedy mówiłbym pewnie o komórce. Natomiast mówił o GF1, który ma być zawsze pod ręką i rozumiem, że to jest kryterium. Z kitem panasa to trudne (acz sprawa jest subiektywna). Z naleśnikiem sprawdza się.
Nie demonizujcie, dla jednego musi byc do kieszeni w koszuli, dla innego spokojnie lustro z kitem, kwestia preferencji i z czym sie czlek dobrze czuje, sadze, ze Rafal nie bedzie mial problemu z GF1 i kitem, choc ja na przyklad stokroc wole G1+kit, 1. evf, 2. obracany i uchylany ekran ale jak jzu wspominalem, co tam komu lezy...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Może ktoś porównać obiektyw 14-42 w wersji starej z 14-42 w nowej wersji. Chodzi o głośność pracy silnika przy nagrywaniu, ostrość , szybkość i celność focusa . Docelowo miałby pracować z E-pl1 , inaczej mówiąc czy warto zamienić starsza wersję obiektywu na nowszą ?
Może ktoś porównać obiektyw 14-42 w wersji starej z 14-42 w nowej wersji. Chodzi o głośność pracy silnika przy nagrywaniu, ostrość , szybkość i celność focusa . Docelowo miałby pracować z E-pl1 , inaczej mówiąc czy warto zamienić starsza wersję obiektywu na nowszą ?
Piszesz o obiektywie Panasonica czy Olympusa?
Olympus w nowszej wersji jest zdecydowanie cichszy, trochę szybszy. Celność AF taka sama.
Tak chodzi mi o Olympusa . Czyli wygląda na to ,że warto zmienić na nowsze m14-42 ? Czy optycznie też podobnie ?
Rafał Czarny
27.10.11, 20:58
Zmieniłem plany. Jednak stawiam na stałki. Już jedzie do mnie Lumix 14/2.5, następny w kolejności będzie 40/1.7, potem Olkowy 45/1.8. I szlus. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.
Dzięki wszystkim wujkom za dobre rady. Zaraz rozdam po reputacji.
Zmieniłem plany. Jednak stawiam na stałki. Już jedzie do mnie Lumix 14/2.5, następny w kolejności będzie 40/1.7, potem Olkowy 45/1.8. I szlus. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.
Dzięki wszystkim wujkom za dobre rady. Zaraz rozdam po reputacji.
I dzięki bogu , że zmieniłeś. Doktoryzowanie się nad lepszością kita ! od kita 2 gdy oba są podobnymi ciemno zoomami , przyprawiło mnie na chwilę o boleści. Stałki w mikrosystemie są świetne, te słabsze 14 i 17 też są niezłe i jest ich na szczęście wiele. Każdemu według żołądka, tfu... według matówki, przepraszam chciałem napisać według siatkówki.
Pozdrawiam AP.
Tak chodzi mi o Olympusa . Czyli wygląda na to ,że warto zmienić na nowsze m14-42 ? Czy optycznie też podobnie ?
Tutaj filmik porównujący prędkość ostrzenia na E-PL2
http://www.youtube.com/watch?v=dwNaRLOqnoo
Optycznie podobnie całkiem, test tutaj: http://fourthirds-user.com/2011/02/comparing_the_old_and_new_mzuiko_1442_kit_lenses_p art_1.php
Rafał Czarny
27.10.11, 22:09
Chyba 20 1.7 ??
Racja. Ogniskowe z przyzwyczajenia przeliczam na mały obrazek i stąd pomyłka.
Czy 14-45 ma dużo wolniejszy AF niż 14-42?
Z tego co wyczytałem - nowsze wersje mają lepszy AF i OIS ale ustępują optycznie.
Czy 14-45 ma dużo wolniejszy AF niż 14-42?
Mam 14-45. Tego drugiego co prawda nie używałem ale nie sadzę aby 14-45 miał dużo wolniejszy AF.
W dobrych warunkach ustawienie ostrości to raczej ułamek sekundy.
Mam 14-45. Tego drugiego co prawda nie używałem ale nie sadzę aby 14-45 miał dużo wolniejszy AF.
W dobrych warunkach ustawienie ostrości to raczej ułamek sekundy.
Potwierdzam - 14-45 z G1 ostrzy błyskawicznie i jest to bardzo przyzwoity obiektyw (używam od 2009 roku). Z 14-42 nie miałem styczności ale na różnych forach w sieci - także i na tym spotkałem się z opiniami że jest praktycznie pod każdym względem gorszy od jego odpowiednika np. bagnet z tworzywa, brak wyłącznika stabilizacji itp.
Dzięki Panowie :)
14-42 faktycznie nie zachwyca a potrzebuję coś uniwersalnego do podróży. Do tego dojdzie kiedyś nowa 17-tka i będzie dobrze.