Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa
Witajcie, chciałbym Was prosić o małą pomoc. Ostatnio przeglądałem aukcje Allegro w poszukiwaniu zewnętrznej lampy błyskowej. Niestety niespecjalnie się na tym znam, co więcej nigdy jeszcze z zewnętrznej lampy nie korzystałem. Natrafiłem na bardzo tanią ofertę takowej lampy http://allegro.pl/lampa-blyskowa-do-olympus-e-620-e-30-e-3-e-5-i1839894175.html. Zdaję sobie sprawę, że z racji na niską pewnie nie spełni się jak inna sporo droższa. Myślicie jednak, że na pierwszy zakup dla amatora jest złym pomysłem? Może ktoś mógłby mi doradzić w tej kwestii? Z góry serdecznie wszystkim dziękuję.
musialbys przegladnac forum , ktos ostatnio pisal wlasnie o tych tanich lampach , o ile mnie pamiec nie myli zoom palnika ustawiasz recznie , lampa dziala w manualu , wypowiadaly sie chyba ze dwie osoby posiadajace to cudo i narzekan nie bylo , w tym wypadku liczy sie stosunek cena-mozliwosci
napewno nie bede oryginalny jezeli zaproponuje Tobie systemowa FL-50R , zaboli po kieszeni ale bedzie spokoj na dlugi czas , a bezprzewodowe sterowanie daje wielkie mozliwosci i niekoniecznie lampy musza sie widziec tak jak opisane jest to w instrukcji , udalo mi sie juz wyzwolic lampe FL swiatlem odbitym z aparatu z lampy wbudowanej , zeby bylo smieszniej bylo to na wolnym powietrzu a nie w pomieszczeniu
Dzięki za post. Na początek jednak szukam czegoś względnie niedrogiego.
Dzięki za post. Na początek jednak szukam czegoś względnie niedrogiego.
Czyli jestes bogaty :-P.Biedny musi kupowac drogo,zeby nie kupowac dwa razy.Sa tanie lampy po 30-40€,jednak po kupnie takich kupujesz po jakims czasie te drogie,te systemowe.
Kup drozsza na raty.I tak placac ostatnia rate kupowal bys druga lampe,a moze i wczesniej.
Czyli jestes bogaty :-P.Biedny musi kupowac drogo,zeby nie kupowac dwa razy.Sa tanie lampy po 30-40€,jednak po kupnie takich kupujesz po jakims czasie te drogie,te systemowe.
Kup drozsza na raty.I tak placac ostatnia rate kupowal bys druga lampe,a moze i wczesniej.
to stara zasada o ktorej wielu dzisiaj zapomina , przy czym wybierajac drogie nalezy jeszcze pamietac o nowej zasadzie nie wszystko dobre co drogie , wybieraj rzeczy o dobrym stosunku ceny do mozliwosci , wykluczaj tandete , patrzac na to co kupuja Polacy w marketach , widac ze sami bogacze tutaj zyja ;-)
Szukaj używki metza 48 af 1 to dobra dość silna lampa a może kosztować koło 400 zeta - jak na lampę to nie są duże pieniądze. Ma pełne wsparcie dla E-systemu. Pamiętaj tylko, że koniecznie dla Olympusa/Panasonica, bo jest w różnych wersjach.
Czasem może być nawet taniej, bo ludzie przesiadają się na taniejące FL-ki.
Tutaj (http://allegro.pl/lampa-olympus-fl50r-i1886440787.html) masz tanio Fl-50r, szczerze mówiąc, nie wiem czy nie podejrzanie tanio. Możesz dać ogłoszenie na forum, że kupisz jakąś używkę, bez prowizji Allegro dostaniesz jakieś 20-50 złotych rabatu
to stara zasada o ktorej wielu dzisiaj zapomina , przy czym wybierajac drogie nalezy jeszcze pamietac o nowej zasadzie nie wszystko dobre co drogie , wybieraj rzeczy o dobrym stosunku ceny do mozliwosci , wykluczaj tandete , patrzac na to co kupuja Polacy w marketach , widac ze sami bogacze tutaj zyja ;-)
Pewnie tak ale idąc tym tokiem rozumowania, to byłbym posiadaczem E5 zmiast E30, 12-50 zamiast 14-54II, nie kupiłbym średniego 70-300 itp :) Póki co mierzę siły na zamiary.
---------- Post dodany o 18:57 ---------- Poprzedni post był o 18:56 ----------
Szukaj używki metza 48 af 1 to dobra dość silna lampa a może kosztować koło 400 zeta - jak na lampę to nie są duże pieniądze. Ma pełne wsparcie dla E-systemu. Pamiętaj tylko, że koniecznie dla Olympusa/Panasonica, bo jest w różnych wersjach.
Czasem może być nawet taniej, bo ludzie przesiadają się na taniejące FL-ki.
Tutaj (http://allegro.pl/lampa-olympus-fl50r-i1886440787.html) masz tanio Fl-50r, szczerze mówiąc, nie wiem czy nie podejrzanie tanio. Możesz dać ogłoszenie na forum, że kupisz jakąś używkę, bez prowizji Allegro dostaniesz jakieś 20-50 złotych rabatu
Wielkie dzięki za radę zorientuję się zaraz czy coś takiego znajdę i w jakiej cenie.
Póki co nie widziałem na allegro, więc dałbym ogłoszenie na forum. Jak chcesz trafić okazję, trzeba trochę cierpliwości, - gdzieś przez miesiąc rozeznaj się w możliwościach i czatuj na aukcje :) Miesiąc temu Fl-50 starą (znaczy bez r) - ale w bdb stanie kupiłem za 610 PLN.
Tu: https://forum.olympusclub.pl/threads/79752-Yongnuo-YN-560-Olympus
masz trochę informacji na temat nieco wyższego modelu tego samego producenta.
Kup drozsza na raty.I tak placac ostatnia rate kupowal bys druga lampe,a moze i wczesniej.Był u nas taki jeden. Twierdził, że Mercedes to auto dla ubogich.
Był u nas taki jeden. Twierdził, że Mercedes to auto dla ubogich.
Ach czepiacie sie slowek.Jest mercedes i mercedes.Czy jak sie bujam a6 to jestem bogaty..Mozna je kupic za 1000 i za 100000€
Rafał Czarny
23.10.11, 19:30
Upoluj na Allegro Nikona SB-28. Mocna, pancerna lampa. Jej własna automatyka działa bardzo dobrze nawet przy odbijaniu od ścian i sufitów. TTL nie jest zupełnie potrzebny w lampie. Mam takie trzy do strobingu, upadały na glebę wiele razy, jedna ma dziurę w obudowie i dalej błyska.
Za Rafalem albo woly robocze Sabinki 28 ew 80tki albo systemowa Mietka 48AF1, Twoj wybor, cena podobna
pozdrawiam serdecznie
Janek
Mietka to bym kupowal nowego,a jesli juz uzywke to nie starsza jak dwa lata.W tych starszych palniki na wstrzasy padaczki dostawaly.Oczywiscie nie wszystkie,ale do dzis nie wiedza lub nie chca wiedziec od jakiego dostawcy.
a tak do 500 zł jest szansa coś upolować niekoniecznie manualnego czym powiedzmy jako amator pobawię się z 2 lata?
Np. w tej chwili systemowa FL36 za 480 brutto:
http://allegro.pl/olympus-fl-36-i1886486970.html
Np. w tej chwili systemowa FL36 za 480 brutto:
http://allegro.pl/olympus-fl-36-i1886486970.html
Cena sensowna, zagadam z właścicielem, wielkie dzięki Amigo.
Podepnę się do tego tematu,
przy bardzo ograniczonym budżecie zachciało mi się kupić lampę, na FL-ki, czy Metza 48, bądź 50, nigdy stać mnie nie będzie(czytaj, w ciągu najbliższych 2-3 lat), przeszukując informacje na temat lamp do Olka na tym forum można dostać kręćka, bo zawsze polecacie właśnie FL-ki, bądź Metza(od 48 w górę), o najtańszych lampach jest niewiele, a jak się uda już znaleźć, to informacje te po prostu miażdżą te lampy(np. Tumax 880), w związku z tym jestem mocno zdezorientowany, prosiłbym was o wyjaśnienie kilku kwestii dotyczących kilku modeli lamp.
Pod uwagę biorę właściwie trzy lampy:
chińską YN460II - wiem, że tu żadnego wsparcia nie otrzymam od lampy, wszystko manualnie, do strobingu polecacie, może się nauczę, ale czy przy takich codziennych sytuacjach, typu u cioci na imieninach, da radę z tą lampą w miarę komfortowo pracować? Nie wiem, odchylenie palnika w górę i jakiś dyfuzor, połowa mocy itd. czy można znaleźć przy tego typu lampach jakieś kompromisowe ustawienie do najczęściej powtarzających się sytuacji? - tu z racji ceny, interesuje mnie tylko nowa lampa;)
Metz 36 AF 5 - z zalet wymienię: wspomaganie AF, automatyka(jeśli dobrze zrozumiałem, to co przeczytałem w innym miejscu, to aparat kieruje ustawieniami lampy?), aktualnie w moim zasięgu oferta na Allegro(używana ma się rozumieć) - natomiast nie znalazłem nigdzie, czy ta lampa ma fotocelę, czy można ją też wykorzystać przy próbach ze strobingiem bez dodatkowego sprzętu do wyzwalania(tylko poprzez błysk wbudowanej)
Tumax 383 - z recenzji na forum całkiem dobre opinie(akurat było o 386, ale tamtej juz nigdzie się chyba nie dostanie, a to niby podobna bardzo), palnik obraca się i w pionie i w poziomie, ma wsparcie AF i jakąś automatykę, no i chyba fotocele - jedna wada, w tej chwili nie ma używanej w niskiej cenie, wszystko nowe za około 400zł, a gdybym tyle miał na lampę, to bym czekał i próbował dozbierać na FL36.
Prosiłbym o komentarz co, do tych 3 lamp, oraz o pomoc w ustaleniu, czy poza YN460II da się pozostałe wyzwolić zdalnie przez błysk z wbudowanej lampy(tu (https://forum.olympusclub.pl/threads/77470-Tumax-DPT383AFZ-test-z-E-420?p=703741&viewfull=1#post703741) jest potwierdzenie, że Tumax daje taką możliwość).
W tej chwili YN460II jest za około 200zł, Metz 36AF5 używany od użytkownika forum jest na Allegro za 220zł, a Tumax, niestety tylko nowy za 385zł)
Jeśli jeszcze nie kupiłeś, to weź pod uwagę, że Metz jest najsłabszy z tej trójki (niby ma LP 36, ale przy 85mm, YN ma podobną wartość przy 35mm), a moc czasem się liczy. Tumaxa, to ja bym sobie spokojnie odpuścił, można znaleźć w sieci sporo narzekań. Jeśli brać jakiś wynalazek, to YN: lampa zbyt prosta, żeby się popsuć, do tego tania i mocna. Świetnie odpala z fotoceli, jeśli kiedyś kupisz systemową, to i tak się przyda. Ja mam już dwie i z pewnością jeszcze powiększę kolekcję :).
Mam YN580. To w zasadzie prawie to samo co YN460. Uzytkuje do strobingu. Na razie slowa zlego nie moge powiedziec. Bardzo solidny sprzet. Po wyjeciu z opakowania jakosc naprawde zrobila na mnie dobre wrazenie. Zatem polecam YN :)
Mysle, ze do tego co opisales jak najbardziej ta lampa wystarczy.
T.
@RafS - powiem tam mam YN460. Jedyne czego mi w niej brakuje to odrobina mocy (niestety GN nie należy do mocarzy) i czasem automatyka byłaby wskazana. Ale "naumiałem" się jako tako nią posługiwać. Juwenalia w Rzeszowie obskoczyłem (z efektów jestem średnio zadowolony ale to była moja pierwsza tego typu impreza obsłużona przez E-400 i kity). Wesele znajomego też dało rady objechać. Jakąś tam Karpacką Troję też udało się w miarę obskoczyć. Na lampę nie narzekam na alkalicznych bateriach ~400-500 błysków na pełnej mocy. Jako mocno budżetowe rozwiązanie mogę z czystym sumieniem polecić. Lampe mam coś koło pół roku i używałem ja, kumpel także trochę postrzelała. Ja za swoją z przesyłką dałem 190pln. W tej chwili do 200pln to YN460 II albo za 250-300 YN560 (podobno z olkową automatyką się dogaduje) przy czym YN560 już jest dużo mocniejsza, ma zooma i inne bajery. YN460 i, afair, 460II to jedne z najprostszych modeli YN. YN460 spokojnie da się wyzwolić błyskiem wbudowanej lampy przy czym fotocela niestety powinna się raczej widzieć (na odbite światło kiepskawo reaguje - czytaj jak się jej zachce).
Jak nie zależy Ci na mocy (a imho przydatne zwłaszcza jak chcesz doświetlić dalsze plany lub nie możesz za bardzo się podsunąć do fotografowanego obiektu) to w tej cenie (do 200-300pln) na alledrogo znajdziesz jakiegoś Metza czy FL. Jeśli nie boisz się "macania lampy" i masz 2-3 testowe strzały na dobranie ustawień to weź YN560 ;) Sam planuję wymianę swojej 460 na 560 ale tylko dla tego, że czasem zdarzy się na jakiś koncert wyskoczyć czy o juwenalia zahaczyć.
Na konkurencyjnym forum jest cały, dość długi wątek poświęcony właśnie YN 460 (http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=28769).
Biorąc pod uwagę stosunek cena:jakość:możłiwości to jestem bardzo zadowolony z zakupu. Na forum P@PL (http://pentax.org.pl) ktoś gdzieś wrzucił nawet coś na wzór testów YN460 i chyba 460II
Z minusów, do których człowiek się przyzwyczaja po 5-6 pstrykach: wszystko manual (i lampa i puszka w trybie M, z automatyki AF zostaje :) ). Synchronizacja na 1 czy 2 lamelkę działa bez problemowo pod warunkiem, że światło które dotrze do fotoceli YN460 będzie albo vis-a-vis albo odbite będzie miało na tyle mocne, że fotocela odróżni od światła zastanego ;)
Każde rozwiązanie ma swoje plusi i minusy. Ja tylko przedstawiłem swoje doświadczenia i w żaden sposób nie namawiam/zmuszam do tego zakupu ;) W końcu co znaczy opinia amatora ;)
Py.Sy.
Dla chętnych z okolic Rzeszowa/Jasła mogę udostępnić lampe do macania.
Py.Py.Sy.
Ale mi elaborat wyszedł, a miało być krótko, zwięźle i na temat ;)
YN 460 II jest mocniejsza od YN 460. Czy YN 560 jest dużo mocniejsza od YN 460II, to już nie jest takie pewne. LP (GN) dla 560 podawana jest dla 105mm. W sumie dla mnie największa zaleta 560, to gniazdo PC, ale dodanie gniazda do 460 w ramach DIY jest bardzo proste.
Jeśli jeszcze nie kupiłeś,
no właśnie kupiłem;P
Jeśli brać jakiś wynalazek, to YN: lampa zbyt prosta, żeby się popsuć, do tego tania i mocna.
Również zdecydowałem się na YN460II, w chwili kiedy kupiłem, przegrałem licytację o FL36, Metz również ktoś inny mi sprzątnął, więc w zasadzie pozostał TUMAX i YN, z czego TUMAX to tylko 383, a taki kosztował prawie 400zł, więc odpadł.
Miałem możliwość kupna albo YN-460, albo o 20zł więcej teoretycznie mocniejszą YN-460II, dlatego wziąłem tą drugą, do tego białą parasolkę, filtr CTO, a narzeczona na Mikołaja kupiła mi "Okiem Strobisty" i jestem więcej niż zadowolony;)
@Thomasso: Właśnie ja chciałem do nauki strobizmu(yy..jak to się poprawnie po polsku odmienia?), widziałem, że tu na forum polecacie, brakowało mi tylko jakiejś automatyki, na zaś, gdybym jednak nie podołał, a potrzebował doświetlenia "u cioci na imieninach"
@Winnetou: Dzięki za bardzo obszerną wypowiedź, akurat YN560 nie była w moim zasięgu, ale myślę, że YN460II da radę, na razie jestem zadowolony i bawię się, zobaczymy co z tego powstanie.
Dzięki panowie za pomoc i opinie, widzę, że znacie te lampy i tak sobie myślę, że przydałaby się chociaż recenzja, nie mówiąc o teście użytkownika tychże lamp, bo tego brakuje w dziale oświetlenie, a takie tanie manualne lampki mogą być przydatne każdemu, tylko trzeba zaznaczyć, jak to pisał Winnetou, że nie wolno bać się "macać lampy" i próbować.
Pozdrawiam, Rafał
Cieszę się, że strzępki mojej "wiedzy" komuś się przydały ;)
Jeśli chodzi o "znanie" lampy to w moim przypadku powiedzmy, że coś tam liznąłem ;) Uczy się człek całe życie a i tak głupi umrze.
Jak zamierzasz się bawić w strobing z kilkoma lampkami to uważam, że z YN będziesz zadowolony. Kiedyś się dorobisz systemowej lampi z trybem RC a wtedy będziesz miał szerokie pole do popisu ;)
na razie mam 16 ujęć ze wspomnianej książki, które planuje zrobić jedną lampką, jak się okaże, że coś tam łapie, to i pieniążki na systemową się znajdą:)