PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia zawodów sportowych przy sztucznym oświetleniu

ninaplus
21.10.11, 13:22
Witam
Jestem tutaj nowy, mam poblem z ustawieniem aparatu (e-510) tak żebym mógł robić zdjęcia drużynie piłkarskiej, która gra wieczorem przy sztucznym oświetleniu. Próbowałm już różnych ustawień ale na pewno złych. Zdjęcia wychodzą albo bardzo ciemne albo rozmazane a chciałbym uzyskać zdjęcia "zamrożone i w miarę jasne".
Jestem laikiem więc proszę o odpowiedzi w jak najprostszym języku.
Z góry dzięki

Mirek54
21.10.11, 13:32
Zakladam,ze bedziesz robic tez dlugim kitem.Ustaw na stale czas 1/500 i jakas przyslone zalezna od sytuacji w kadrze i niech automat dobierze reszte.Zrob se jeszcze blokade,ze jak ostrosc nie piknie to nie wyzwolisz migawki.Cos napewno uwiecznisz.

slaszysz
21.10.11, 20:56
Napisz jakie ustawienia stosujesz:
- czułość ISO
- tryb (A, M, S, tematyczny).

Ustaw tryb na A, przesłonę na 5,6 i sprawdź jaki aparat pokazuje czas w tych warunkach. Jeśli będzie mniej niż 1/100 s, to zdjęcie będzie poruszone.

nightelf
21.10.11, 21:02
Wygodniej będzie przestawić na tryb S (priorytet migawki) czas około 1/400
Auto ISO, aby aparat sam dobierał czułość i powinno w miarę wychodzić.

Napisz jakim robisz obiektywem.

Niełatwo robić zdjęcia w takich ciemnych miejscach, gdzie oświetlenie jest niewystarczające.
Jednak trochę praktyki i na pewno się uda :)

dog_master
21.10.11, 21:16
https://forum.olympusclub.pl/threads/70079-Zdj%C4%99cia-przy-s%C5%82abym-o%C5%9Bwietleniu-e520
https://forum.olympusclub.pl/threads/9788-Jak-robi%C4%87-udane-zdj%C4%99cia-w-pomieszczeniach-przy-sztucznym-%C5%9Bw.
https://forum.olympusclub.pl/threads/6592-SP-510-UZ-i-zdjecia-w-s%C5%82abym-oswietleniu
To tak przy okazji, bo identyczne nie są, ale podobne.

A ja nie chciałabym nic mówić, ale raczej "nie da się". Po prostu. Ustaw jak wyżej, czas 1/500. Ustaw przysłonę najmniejszą. Ustaw takie iso by zdjęcie było dostatecznie jasne. I tyle. Jeśli się okaże, że zdjęcie jest zaszumione/ciemne, to możesz spróbować ciut wydłużyć czas czy rozjaśnić na kompie, ale najlepiej poproś o zapalenie dodatkowych świateł... Serio... Nic więcej nie wyciągniesz. Pokaż zdjęcie jakieś w pełnej rozdzielczości (z exifem).

ninaplus
24.10.11, 17:19
Witam
Koledzy załączam 2 zdjęcia, które zrobiłem.
Pierwsze ( O1016028 ) jest zrobione programem SPORT a drugie ( O1016054 ) programem DIS, z ponad stu zdjęć można wybrać zaledwie około 10, które jako tako nadają się do oglądania.
obiektyw 40-150mm.
Jak widać daleko im do zdjęć.
:cry:

slaszysz
24.10.11, 18:00
Niestety brak informacji EXIF w zdjęciach. Zapisz je w czymś co tej informacji nie usuwa (mam nadzieję, że nie robi tego forumowy automat). Ale sądząc po pogodzie, cudów nie uzyskasz. Krótki czas wymusi podbicie ISO (co zresztą widać na drugim zdjęciu) i jakość spadnie.
Zrób sobie taki test: ustaw tryb S, ISO 200, zrób zdjęcia z czasem 1/125, 1/250, 1/500 (o ile aparat przy takim świetle da radę, tj. nie będzie migać liczba przysłony).
Potem zmień na ISO 400, ponownie kilka zdjęć z różnymi czasami, potem ISO800 i znów parę zdjęć. Potem na komputerze porównaj je i wyciągnij wnioski.
Pamiętaj, że ten obiektyw zmniejsza jasność im bardziej zwiększasz ogniskową. Zatem postaraj się być jak najbliżej akcji - oczywiście poza linią boczną boiska. :)

epicure
24.10.11, 19:06
Cienko widzę możliwość wykonywania zdjęć sportowych w takim oświetleniu, choćbyś miał nawet najjaśniejszy dostępny teleobiektyw.

ninaplus
24.10.11, 20:17
A można te zdjęcia doświetlić lampą błyskową?
Jeśli tak to jaką powinienem kupić?

Jak mam załączyć zdjęcie z EXIF i jak sprawdzić czy ja mam możliwość podglądu tego EXIF-u?

slaszysz
24.10.11, 20:28
Lampa raczej niewiele da, bo oświetli stosunkowo niewielki obszar. Poza tym zawodnicy raczej nie będą zadowoleni z błyskania wieczorem po oczach.
Co do EXIF - jakiego programu używasz do przeglądania zdjęć?

ninaplus
24.10.11, 20:38
Co do EXIF - jakiego programu używasz do przeglądania zdjęć?

Olympus Master 2 albo po prostu system Windows

ahutta
24.10.11, 20:42
Witam
Koledzy załączam 2 zdjęcia, które zrobiłem.
Pierwsze ( O1016028 ) jest zrobione programem SPORT a drugie ( O1016054 ) programem DIS, z ponad stu zdjęć można wybrać zaledwie około 10, które jako tako nadają się do oglądania.
obiektyw 40-150mm.
Jak widać daleko im do zdjęć.
:cry:

Rozumiem Twój ból. Ja robiłem w niedzielę zdjęcia na hali przy pokazach sztuk walk (https://forum.olympusclub.pl/threads/79854-Sztuki-Walki), obiektywy kitowe z E-520. Zrobiłem ponad 1000 zdjęć i też parę nadaje się do oglądania, ale jak to było ostatnio w wątku technicznym mówione, pewno za jakiś czas będę miał soft, który te fotki naprawi, więc trzymam wszystko na dysku :)

jerryg3
25.10.11, 16:16
Raczej nie możesz używać lampy błyskowej. Często na stadionie przekraczałem ISO 1600 mając do dyspozycji światło 2.8, na hali nawet 3200 mając 2.0. (e510 ma 1600 ISO). Wykonując zdjęcia sportowe masz do wyboru dwa tryby. Zapomnij o tematyce sportowej, czy półautomatyce czasu. Musisz ustawić na preselekcję przesłony, ale musisz pamiętać iż czas dobierze Ci automatycznie. Jeszcze lepiej, ustaw aparat w tryb manualy. Wartość przesłony zawsze jak mniejszą, stałą , wartość czasu otwarcia migawki jak najkrotszą. I zapomnij o czasach migawki typu 1/250 itp. Czas otwarcia migawki nie powinien być dłóższy niż 1/640, najlepiej 1/1250. Tylko w tym wypadku możesz liczyć, że piłeczka nie zawsze będzie sprawiała specjalnie rozmytej, nie mówiąc o samych zawodnikach. To wszystko korygujesz w ISO właśnie. Twój E-510 ma jeszcze użyteczne ISO 800, potem 1600 już. Użyteczne, ale jak odpowiednio doświetlisz matrycę. Nawet z jaśniejszymi szkłami nie masz możliwości zrobienia niezłych zdjęć tym sprzętem. Jeżeli chcesz bardziej poważnie zająć się fotografią sportową, pomyśl o zmianie sprzętu. Jeżeli robisz tylko dla dzieci, to zrób im portrety z piłką, grupowe jakies przy bramce, a fotografię sportową zamień na coś do czego E-510 jest stworzony.

bruder
25.10.11, 20:46
fotografię sportową zamień na coś do czego E-510 jest stworzony.

Jakieś przykłady? :)

dog_master
25.10.11, 23:01
Zmień porę chodzenia na mecze / treningi / zapewne się nie da, to poczekaj do wiosny/lata ;)

Jak mam psie treningi teraz pod wieczór, to iso ~25 000 i f2.8 nie wyrabia, mówi się trudno i czeka do wiosny...

bruder
25.10.11, 23:30
Zdjęcia które pokazałeś są wykonywane na orliku w tam jest słabe światło. Łatwiej pewnie byłoby na jakimś meczu ekstraklasy :) ale obszar większy.

jerryg3
26.10.11, 15:04
Jakieś przykłady? :)

Turystyka na przykład, bardzo fajnie się z nim pracuje, jest lekki, intuicyjny w obsłudze, krajobraz... nie wiem, na koncertach dawał rady. Wszystko co nie wymaga szybkiej reakcji, do tego e-510 jest stworzony. Sport wymaga jednak innego sprzętu, zmiana obiektywów nie zmieni nic, chyba że w naturalnym, jasnym świetle, ale to i tak wymaga wiele cierpliwości.

ninaplus
27.10.11, 19:07
Dzięki panowie za dobre rady. Mimo, że są one nie dobre. Mam nadzieję, że drużyna mojego syna nie będzie grała już meczy tak późno. Teraz idzie zima i będą grać na hali więc powinno być lepsze światło. Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki. :)