PDA

Zobacz pełną wersję : Jest nowy Canon EOS-1D X

tomek s
18.10.11, 08:15
http://www.optyczne.pl/4324-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS-1D_X.html
Trzeba przyznać, że wygląda imponująco, duży plus za FF i 18mpx.

hades
18.10.11, 08:30
Patrząc na bieżącą ofertę w tej klasie... wypas. Ciekawe jak wypadną pierwsze testy, szczególnie AF.

Eddie
18.10.11, 08:32
Dopiero zauważyłem, że 1D nie ma pokrętła zmiany trybów tylko klawisz do tego służący, tak jak w E-3. Kurde, jak mnie to pokrętło w "Piątce" wpienia...
No, ale ta maszynka prezentuje się fajnie :) Oczywiście cena zaporowa na dzień dobry, ale pomarzyć zawsze można :)

apz
18.10.11, 08:51
Zadziwiające, że Canonowi wystarczyło tylko 18 Mpx na FF, czyżby ktoś do głowy poszedł po rozum, za to ISO "Ło la Juści..." Ciekam jestem ile waży jego elektrownia - czyżby postęp w konstrukcji ogniw powalał już na podłączenie 3 procesorów i pozostałych gadżetów ( GPS, moduł Wi-Fi ) bez przyrostu wagi z zachowaniem wydajności? To byłaby wspaniała wiadomość.

Życzę Wam podobnej nowej piątki, ale patrząc na dotychczasową tendencję powinna mieć z 11 pkt, AF, ze 30 Mpx i pojedynczy procesor, bo kto by kupował Jedynkę.

Pozdrawiam AP.

epicure
18.10.11, 09:24
Dopiero zauważyłem, że 1D nie ma pokrętła zmiany trybów tylko klawisz do tego służący, tak jak w E-3. Kurde, jak mnie to pokrętło w "Piątce" wpienia...

A mnie wpieniają guziczki, takie jak np. w E-3. Nie ma nic lepszego, niż pokrętło z trybami C1,C2,C3 :)

---------- Post dodany o 09:24 ---------- Poprzedni post był o 09:19 ----------

Zadziwiające, że Canonowi wystarczyło tylko 18 Mpx na FF, czyżby ktoś do głowy poszedł po rozum, za to ISO "Ło la Juści..."

Zrobili 18 mpx, bo tyle chcieli ludzie w reporterskiej puszce. Jak wypuszczą puszkę krajobrazową albo studyjną, to pewnie będzie w niej ze 30 mpx. Mi się podoba takie zróżnicowanie.

tomek s
18.10.11, 09:57
I właśnie w takiej kolejności bo za rok Euro2012, później Olimpiada więc posunięcie bardzo rozsądne.
pozdr

kowal73
18.10.11, 10:10
Chyba im pancernik Nikona na odciska nacisnął ale odpowiedź Canona fantastyczna. O 18 mln matrycy - brawo! Oby przełamanie bzdurnej wojenki. O zdjęcia jestem spokojny wszak podepną Lki.

tomek s
18.10.11, 10:15
Wow, ale pistolet :shock:
http://www.flickr.com/photos/inrsoul/6256207783/

kowal73
18.10.11, 10:38
Znalazłem pierwszą poważną wadę. Przewidywana cena 7000 USD :)

---------- Post dodany o 08:38 ---------- Poprzedni post był o 08:23 ----------

Znalazłem pierwszą poważną wadę. Przewidywana cena 7000 :)

filmik
http://cpn.canon-europe.com/content/product/cameras/eos-1d_x/pr_movie.do

Eddie
18.10.11, 10:41
Znalazłem pierwszą poważną wadę. Przewidywana cena 7000 USD :)[COLOR="Silver"]

Przy takiej wadzie każda inna to pikuś, racja. Chociaż, może się okazać, że będzie się zacinał zawsze przy 11 zdjęciu w serii :)

hades
18.10.11, 10:50
Szybkostrzelność ma swoje prawa: dwa procesory, mniej megapikseli, port Ethernet (to spory plus dla transferu). Na dodatek AF z mocnym wspomaganiem w osobnym procesorze i funkcją rozpoznawania twarzy, coś co powinno być dawno w aparacie reporterskim. W końcu "cyfrowość" fotografii zaczyna być wykorzystywana.

Podejście do megapikseli też zaczyna się normować. Myślę, że nie chodzi o szumy, które już tak mocno nie bolą nawet największych malkontentów, ale o opłacalność pakowania megapikseli w kwadracik 36x24 mm. Te megapiksele trzeba obrobić nim trafią na kartę pamięci, a to pożera nie tylko zasoby procesorów, ale i energie. Liczyć się wygoda obsługi i ciężar zestawu. Klient wyda pieniądze by skupić się na zadaniu i liczy na niezłą "fabrykę obrazu" pod stopem magnezowym, ale nie można go przygnieść ciężarem. Ten sprzęt będzie w końcu taszczył przez kilka godzin. Moim zdaniem, następna rewolucja będzie wtedy, gdy polepszy się zasilanie.

A czy cena jest wysoka? Obserwując rynek narzędzi dla profesjonalistów ceny przestały mnie dziwić.

Thomasso
18.10.11, 10:53
Przy takiej predkosci, ISO i wielkosci matrycy jest to IMHO puszka reporterska, do sportu np.
Osobiscie (choc sie nie zajmuje profesjonalnie fotografia), ze wzgledu na swoje zapatrywania bardziej podniecalbym sie np >30 Mpix matryca, z fps na poziomie powiedzmy 5fps (wystarczy) i np. ruchomym ekranem (dla filmowcow).

T.

grizz
18.10.11, 17:07
Wreszcie jakiś ruch w górnej półce, ile to czasu?
Ciekawe czy doczekamy się tez bardziej studyjnej wersji.

wulf
18.10.11, 18:58
No to zobaczycie, że na euro i innych zawodach w bliskiej przyszłości, białe obiektywy będą stanowić tzw "większą połowę"
Myślę, że tak grizz. Canon nie pozwoli sobie na odpuszczenie studyjnych fotografów. Na tym polu musi konkurować ze średnim formatem, który wiadomo ile ma mpix (choć nadal nie mam pojęcia po co)
Właściwie to logiczne byłoby wpakowanie do podobnej obudowy kompletnie innej elektroniki niż ta do reporterki sportowej.