Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : coś dobrego i małego

tojaro
3.10.11, 20:08
Witam,
proszę o wybaczenie, raz, że z takim tematem a dwa... że mało aktywny jestem... ale zarobiony jestem :) Trochę od czasu e500 się pozmieniało. Mi w zasadzie wszystko pasuje, mam kilka szkiełek (kit, proste tele i macro) lampkę i trochę drobiazgów - tzn. plecak się z tego robi. No i trochę mi doskwiera brak aparatu mniejszego w kieszeni kurtki tak abym mógł, kiedy tylko chcę a nie kiedy muszę :) bo wiadomo nie zawsze, gdy wybieram się specjalnie w plener lub po zdjęcie to coś fajnego zrobię.
Tak więc po długawym wstępie, proszę o radę:
1. Poszukuję coś małego, już chciałem kupić ZX1 ale trochę rozbieżnych opinii wyczytałem, widziałem epl3, który w sumie jest tych wymiarów co ZX1 ale trzeba by było wymienić kita na jakiś naleśnik lub coś koło tego... no i już suma się robi trochę ponad mały aparat uzupełniający... bo żeby było: szumofobem nie jestem, ani gazeciarzem (a e500 trochę latek ma), może NEX i 16 mm. W sumie cena jest ważna, tak samo jak możliwości ale za dużo to ja do tego "malucha" to nie nakupuję - z doświadczenia z e500.
2. Fotki wykorzystuję nie do netu ale do druku w całości lub jako element jakiejś kompozycji (okładki, książki, czasopisma).
Tak więc co radzicie?

grizz
3.10.11, 20:16
zx1 albo lx5... opinie rozbieżne, to chyba w kategorii, który z nich wybrać ;)

apz
3.10.11, 20:46
Jeśli nie chcesz PEN-a z jego szklarnią bierz XZ-1 będziesz zadowolony. Nawet krajobrazy z latawców nieźle z niego wychodzą chociaż jest to obrazek nieco gorszy od obrazka z PEN-a. A obiektyw ma podobny w zakresie do 14-54 na E-systemie.

Pozdrawiam AP.

Moominek
3.10.11, 20:48
Do kieszeni to może S95 ? - ciężko tu coś specjalnie dokupić i ciemnica na długim końcu, ale jest naprawdę mały.

Do zdjęć między LX-5 a XZ-1 to ten drugi, jednak zalecam "robić" w RAW.

tojaro
3.10.11, 21:13
dzięki za rady, muszę zerknąć na różnice pomiędzy XZ1 a LX5 - bo niby podobne a parę szczegółów je różni - chyba video w panasonicu lepsze, szeroki kąt i ekran jeśli pamięć mnie nie myli. Co zaś się tyczy zdjęć - innych niż rawy nie robię - no chyba, że ktoś z rodziny strasznie się upiera, żeby przy jakiejś cegle uwiecznić ich podobiznę to zapodaję wtedy jpg :)

adambieg
3.10.11, 21:23
Mimo wszystko polecam E-PL1, cena świetna, jakość też. Do kieszeni nie wejdzie ale do każdej torby lub plecaka tak a jak się postarać, to z penów są świetne zdjęcia.

tojaro
3.10.11, 21:40
trochę mnie te Peny ciekawią, są całkiem poręczne (body) na ale mam wrażenie że w standardzie z naleśnikiem występuje ostatnio tylko koszmarnie drogi ep3 i starszy ep2 a tylko tą konfigurację uważam za kieszeniową - z większym obiektywem to ja już wolę targać e500

grizz
3.10.11, 21:41
Większym? Widziałeś rozmiary kitów?

adambieg
3.10.11, 21:46
E-PL2 ma obiektyw 14-42 II, naprawdę malutki. Ten który jest w komplecie z E-pl1 też wielki nie jest, większa średnica, na długość to samo.

Sprawdziłem, wersja II jest o jakieś 4-5 mm dłuższa :wink:

tojaro
3.10.11, 21:49
oczywiście, a od czego są wystawownie typu MM lub Saturn. Tak widziałem, no oczywiście nie powiem, że jakiś to gigant ale mam wrażenie, że nie jest już wtedy malutki i poręczny - a kit, nie jest to co lubią tygrysy najbardziej...

adambieg
3.10.11, 21:53
Tygrysy lubią panasonica 20/1,7 a kita z konieczności bo pokrywa ten najczęściej przydatny zakres. Ale jakościowo to te kity biją np. 18-55 IS z Canona i to o kilka długości
:canonbe2:

tojaro
4.10.11, 21:35
ok, a teraz z innej beczki - no bo jak PEN - to musi być jakiś plus... duży. Jak jest z jakością zdjęć XZ-1 vs. PEN a PEN vs. stare E. Może PEN zastąpi mi jakość E500 i wtedy to już można się zastanowić nad przejściem całkowitym, bo jeśli jest podobnie to szkoda się rozdrabniać.

grizz
5.10.11, 17:22
Jest znacznie lepiej.

apz
5.10.11, 18:13
ok, a teraz z innej beczki - no bo jak PEN - to musi być jakiś plus... duży. Jak jest z jakością zdjęć XZ-1 vs. PEN a PEN vs. stare E. Może PEN zastąpi mi jakość E500 i wtedy to już można się zastanowić nad przejściem całkowitym, bo jeśli jest podobnie to szkoda się rozdrabniać.

Jakość E -500? W nim jest matryca od Kodaka?

Miedzy Penem a 500 jest jakieś 5 lat różnicy w technologii krzemowej. EPL-1 to matryca i AA bardzo podobne do E-5, chociaż procesor obrazu trochę inny i rożnych funkcji dodatkowych mniej.

Pozdrawiam AP.

tojaro
5.10.11, 19:33
i to jest kamyk do ogródka - aby kupić PENa. A porównywał ktoś zdjęcia z XZ-1 i PENa? wiadomo matryca mniejsza, no ale szkło lepsze. Co do mojej kodakowskiej matrycy - bardzo lubię z niej kolory, wysokich iso nie używam i jakoś z tym żyję... a szumów nie widzę lub nie chcę widzieć. Wcześniej już się zastanawiałem czy aby nie zmienić E500 na PENa bo E5 nie kupię z powodu ceny a tak zachowam trochę gadgetów.

romek1967
5.10.11, 21:43
no ale szkło lepsze

Lekko przegiąłeś, poza tym jest przyspawane do obudowy, do PENa podepniesz co zechcesz, no prawie co zechcesz

tojaro
5.10.11, 21:57
:) racja, przegięcie - chodziło oczywiście, że jaśniejsze i nie w porównaniu z jakąś jasną stałka (w cenie całego kompakta) ale kita

tymczasowy_
7.10.11, 15:03
tojaro, i tak wszystko jest funkcją ceny :wink:
Jeśli stać Cię to kupuj M9 i kilka summiluxów.

Najprościej - ustal sobie limit cenowy i pod tym kątem wybieraj to co najlepsze lub co Ci najlepiej pasuje.
Nowoczesne kompakty typu XZ-1, LX5, EX-1, Fuji X10 .... różnią się od bezlustrowców/luster (większa matryca) jedynie mniejszą możliwością uzyskiwania małej GO.

PS
1. Jakie masz obiektywy do E-500?
2. Czy jest coś co powoduje, że nie jesteś zadowolony z E-500?

PPS

:) racja, przegięcie - chodziło oczywiście, że jaśniejsze i nie w porównaniu z jakąś jasną stałka (w cenie całego kompakta) ale kitaI dlaczego się tak bojaźliwie wycofujesz z zaprezentowanego stanowiska?
Pod pewnymi względami obrazek z LX5 jest lepszy niż bezlustrowiec/lustrzanka z jakimś tam obiektywem, no chyba, że w XZ-1 nie ma tak dobrego obiektywu jak w LX5 :wink:

Syd Barrett
7.10.11, 17:49
a ja się tak zastanawiam.. bo miałem kiedyś e330 z kitem 14-45. Po zamianie na (e330 jest w środku magnezowawe) e520 + 14-42 zrobiło się leciutkie maleństwo. Pewnie masz 14-45-po prostu wymień na 14-42 :-)

tojaro
9.10.11, 19:40
Nic wielkiego ze szkieł to nie mam: 14-45, 14-54, 40-140 i 35. I jak pisałem to już cały plecak, do tego lampa, filtry, baterie i już niezły klamot. Choć często mam zestaw w samochodzie to zanim to wytargam... brakuje mi czegoś pod ręką. Z tego powodu proszę o radę. Co myślę o małym kompakcie, to zaraz typowe zapewne myśli o rozbudowie i dokupowaniu szkieł - i jestem przy PENach. I znów jestem w miejscu. Co mi przeszkadza w moim staruszku: wielkość, wolny AF a do reszty się przyzwyczaiłem a że nie mam styczności z innymi fotografującymi to nawet nie wiem czego może mi nawet więcej brakować, stąd z braku doświadczenia odnośnie nowego sprzętu - tym bardziej kompaktu - nie mam dużej wiedzy. Nad Leicą też się zastanawiałem, ale to takie małe nie jest - drogie też... a granica cenowa? Niby jest a niby nie. Może x100, może ep3 ze stałką? Dumam dalej ale to trochę zajmuje i męczy :) Choć dzisiejsza wyprawa i żonglowanie obiektywami...

deduch
12.10.11, 17:30
Chyba lepiej PEN. Kompakty też się starzeją, a PEN ma więcej możliwości. Zrestą mikro 4/3 ma chyba lepsze perspektywy przed sobą niż 4/3.

tymczasowy_
19.10.11, 11:58
Jest znacznie lepiej.Polemizował bym. Na niskim ISO wszystkie "nowoczesne" matryce to porażka - pomijam też to, że chyba żadna "nowoczesna" matryca nie ma bazowego ISO mniejszego od 200. Matryca z E-300/500 jest wystarczająco dobra na warunki z wystarczającą ilością światła, ale jak ktoś robi zdjęcia głównie w ciemnych piwnicach i po zachodzie słońca to niestety musi polegać na najnowszych wynalazkach.

tojaro, komplet e500 i 14-54 na amatorskie pstrykanie w zupełności wystarczy - szkoda kasy na wymianę. Policz ile dostaniesz za E500 i 14-54, a ile wydasz na E-PL1 (najtańsze body w m43) plus 14mm/2.5, 20mm/1.7, 45mm/1.8 (w celu zastąpienia 14-54) - możesz oczywiście jechać na kitowym 14-42 - lepsze wyższe ISO pomoże na światło, ale z GO będzie gorzej.

Jeśli chcesz mieć dobrego malucha zawsze pod ręką to dokup sobie Canona S95 lub jego następcę S100 - to jest naprawdę kieszonkowy maluch.

Jeśli nie chcesz mieć dwóch puszek, to przechodź na bezlustrowca, ale torby nie wyeliminujesz. Najtaniej skompletujesz Samsunga, np. NX100 z mniejszym kitem czyli 20-50mm jest w okolicy 1000zł, a naleśnik 30mm/2 do kupienia na znanym serwisie aukcyjnym za 400zł. Powinien też pojawić się naleśnik 16mm/2.4, a te dwa naleśniki załatwią Ci pewnie ponad 90% sytuacji zdjęciowych.

Roberto73
26.11.11, 13:33
Mam jeszcze aktualnie E-500 , niedawno zakupilem E-PL1 .Powiem tak hmmmmm , szoku nie zaznasz jeśli chodzi detale czy kolory, no jest oczywiście lepiej , ale nie aż tak jak by się mogło wydawać po czasie ich dzielącym. Ale i tak na Twoim miejscu sprzedałbym E-500 (ciągle jeszcze się cenią) , obiektywy , i kupił E-PL1 za śmieszne obecnie pieniądze (w granicach 800 zł za uzywkę).

kateb
1.12.11, 12:26
Ale jakościowo to te kity biją np. 18-55 IS z Canona i to o kilka długości
:canonbe2:

Czy to żart? Czy na prawdę takie coś ma miejsce. Bo trudno mi uwierzyć, zeby Canon jakieś śmieci wypuszczał jako kit.

Już wczesniej ludzie pisali, że kity z dużego 4/3 biją na głowe wszystkie inne. niestety moje obserwacje tego nie potwirdziły. A jak pożyczyłem od kolegi 6-ci Megapixelowy Pentax k110D z kitem to zdjęcia było odobnej jakość jak na 8M e-500 z kitem. Ba, smiałbym zaryzykowac twierdzenie, że te z pentaxa były bardziej ostre. Jakies CA i inne wady? Nie zauważyłem różnic.

kurokial
1.12.11, 12:29
kateb jak to porównywałęś jak na monitorze to pewnie nie 1:1 i te większe się rozmemłały ;)

kateb
1.12.11, 12:42
Mam jeszcze aktualnie E-500 , niedawno zakupilem E-PL1 .Powiem tak hmmmmm , szoku nie zaznasz jeśli chodzi detale czy kolory, no jest oczywiście lepiej , ale nie aż tak jak by się mogło wydawać po czasie ich dzielącym. Ale i tak na Twoim miejscu sprzedałbym E-500 (ciągle jeszcze się cenią) , obiektywy , i kupił E-PL1 za śmieszne obecnie pieniądze (w granicach 800 zł za uzywkę).
Za 800 to nówke, poszukaj dobrze (skąpiec, allegro itd...). Chyba że o zestawie mówisz z obiektywem, to jeszcze z 200 trzeba dodać.

Roberto73
2.12.11, 14:47
Sam swojego E-PL1 kupiłem z kitem za 720 , a widziałem aukcje , które kończyły poniżej 700 zł. Na dzień dzisiejszy uważam że to najlepszy aparat (jakość zdjęć) jaki można mieć za tak niską cenę. Bo już jego następce (E-PL2) , ciężko wyrwać nawet w okolicach 1500 zł .

Karol
2.12.11, 15:54
Sam swojego E-PL1 kupiłem z kitem za 720 , a widziałem aukcje , które kończyły poniżej 700 zł. Na dzień dzisiejszy uważam że to najlepszy aparat (jakość zdjęć) jaki można mieć za tak niską cenę.
Zgoda, aparat obecnie bezkonkurencyjny jeśli ma być mały, tani, z dobrym obrazkiem. Kit w wersji z E-PL1 jest też bardzo OK.

---------- Post dodany o 15:54 ---------- Poprzedni post był o 15:43 ----------

Czy to żart? Czy na prawdę takie coś ma miejsce. Bo trudno mi uwierzyć, zeby Canon jakieś śmieci wypuszczał jako kit.

Obecnie sporo się poprawiło w kwestii kitów, każdy nowy, którym się bawiłem był całkiem używalny, niezależnie od firmy, często nawet kity są stabilizowane. Kiedyś - mniej więcej za czasów EOSa 350D i nieco późniejszych kity Canona to był koszmarek, został mi chyba nawet taki jeden "obiektyw" tylko nie mam pod co podpiąć. Przy nim ówczesne Zuiko to było niebo a ziemia.

tojaro
20.07.12, 16:50
Jak trwoga to ...na forum. Proszę o garść rad aby w głowię się nie kłębiło. Kupiec ze mnie marny i jak czegoś małego rok temu nie kupiłem, tak nie kupiłem. A tu egzotyczny (mocno) wyjazd przede mną i chęć archiwizacji duża. Już chciałem zmieniać system i dokonać zakupu bardzo przystępnego cenowo Pentaxa K-5 a tu nowy retro Olympus no i jak tak żyć :) No i chodzą mi takie myśli coby albo kupić EPL3 (fajny cenowo) i jakieś stałki i gnać na wakacje albo nie rozdrabniać się, zapomnieć o pentaksie i od razu w retro uderzyć? Po testach wychodzi że jakość obrazu z nowej Oly puszki troszkę odstaje w porównaniu z np. K-5 ale jakoś nie dramatycznie. Mylę się? Może ktoś coś dorzuci od siebie? Z góry dziękuję bo kupić coś muszę a video to też ciekawa rzecz której moja wysłużona e500 nie ma :)

nightelf
20.07.12, 17:22
Jeśli masz pieniądze to bierz nowego OM-D zdecydowanie najlepsza matryca.
Peny 3 generacji też są fajne, ale nieco odbiegają.

Pytanie z jakim szkłem byś wziął OMa?
12-50 jedyny uszczelniony zoom, średni optycznie, fajny zakres.
Choć osobiście wolałbym stałki :) 12,14,20,45

tojaro
20.07.12, 17:46
zastanawiam się nad OM-D, i nie chodzi tu o cenę jego samego, ale właśnie tych stałek: jak dorzucę choćby 14 i 45 już się trochę robi grosiwa i nie to mnie zastanawia ale to że w tej cenie miałbym lustro klasy K-5/D7000 plus jakich obiektyw = może nie tak wyszukane jak Zuiko ale coś by się znalazło. I to mnie gryzie :) bo rozmiar ma znaczenie ale to ma uzasadnienie w penach a OM-D jakby się ściga z inną klasą (cenowo). Porównywania też widzę względem bezusterkowców a cena jakby z innej klasy, bo np. już fuji retro przynajmniej w testach prezentuje jakość obrazu powyżej wielu luster, a tu?

nightelf
20.07.12, 17:57
Jak wstąpisz do zakonu rycerzy, to będziesz miał lepszą cenę na OMa.
Jednak faktycznie, cena nie powala.
W takim razie E-PL3 czy E-P3 to też niezłe rozwiązania, zwłaszcza w połączeniu z 12 i 45 mm stałką.
Choć warto też wizjer dokupić, coby widzieć więcej w ostrym świetle które przecież podczas wakacji występuje.

D7000 jednak jest droższy, plus problemy z AF i słynny serwis na Postępu.

tojaro
20.07.12, 18:14
body do d7000/K5 to wydatek ok. 3400-3600 (w polskich sklepach internetowych) drugie tyle na obiektyw i mamy wydatek jak na OMa. No tak, do zakonu powiadasz :) jest jakaś tajemna ścieżka coby szybciej :)